İşe Ait Süre Uzatımı Verilmesi

İşe Ait Süre Uzatımı Verilmesi

Sözleşmede yer alan şartlar doğrultusunda yükleniciden kaynaklanmayan sebepler veya mücbir sebepler oluşması durumunda işe ait süre uzatımı verilir.

Konuya ilişkin olarak Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 29. maddesinde;

 Mücbir sebepler nedeniyle süre uzatımı verilebilecek haller

  1. Doğal afetler.
  2. Kanuni grev.
  3. Genel salgın hastalık.

ç) Kısmi veya genel seferberlik ilanı.

  1. d) Gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

(3) İkinci fıkrada belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilmesi ve Yükleniciye
süre uzatımı verilebilmesi için, mücbir sebep olarak kabul edilecek durumun;

  1. Yüklenicinin kusurundan kaynaklanmamış olması,
  2. Taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması,
  3. Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi,

ç) Mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde Yüklenicinin İdareye yazılı olarak bildirimde bulunması,

d) Yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi,

yer tesliminin gecikmesinde verilen süre uzatımı

İdarenin, sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini Yüklenicinin kusuru
olmaksızın yerine getirmemesi  (yer teslimi,  projelerin onaylanması,  iş programının onaylanması, ödenek yetersizliği gibi) ve bu sebeple sorumluluğu Yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi,

süre uzatımında öngörülemeyen haller

bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde, işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.

  • Öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde ilave işin gerektirdiği ek süre Yükleniciye verilir.
  • Mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduğu hallerden dolayı, işte sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi halinde, durum idarece incelenerek işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre işin bir kısmına veya tamamına ait süre uzatılır.
  • Yüklenicinin, sürenin uzatılmasını gerektiren hallerin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde, idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından usulüne göre düzenlenmiş belgelerle mücbir sebebin meydana geldiğini tevsik etmesi zorunludur. Yüklenici bildiriminde, iş üzerinde gecikmeye yol açtığını düşündüğü sebeplerin ayrıntılarını, işin süresinin ne kadar uzatılması gerektiğini belirtecektir. Uzatılacak sürenin tespiti o anda mümkün değilse bunun da sebeplerini ayrıca belirtecek, durumun netlik kazanmasından sonra istediği süre uzatımını da ayrı bir yazı ile derhal Ancak idarenin sebep olduğu süre uzatımını gerektiren gecikmelerde, yüklenicinin yirmi gün içinde yazılı bildirimde bulunma şartı aranmaz.
  • Zamanında yapılmayan yazılı bildirimler dikkate alınmaz ve yüklenici müracaat süresini geçirdikten sonra süre uzatımı talebinde bulunamaz. Mücbir sebeplerin devamı sırasında yapılacak bildirim, yirmi gün öncesinden geçerli olmak üzere dikkate alınabilir.
  • İşin tamamlanması için sözleşmesinde tespit edilen tarih veya süre haricinde başkaca kayıt bulunmayan işlerde, havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan devresi ile resmi tatil günleri göz önünde tutularak iş bitim tarihi veya süresi belirlenmiş sayılacağından, yüklenici,  çalışmadığı bu gibi  günleri  öne  sürerek süre uzatılması isteğinde bulunamaz.
  • Ancak süre uzatımlarında, yapılacak işin özelliğine göre çalışılamayacak günler de dikkate alınarak verilecek süre belirlenir” şeklindedir.

Süre Uzatımı Verilmesi Şartları

Süre uzatım verilme gerekçesinin ilk şartı, yüklenici kusurundan kaynaklanmamış olmasıdır. Yüklenici ihmal, kusur ve tedbirsizliğinden ötürü ortaya çıkabilecek zarardan sorumludur. Yüklenici kendi kusurundan kaynaklı meydana gelen bir gecikme için süre uzatım talebinde bulunamaz.

Meydana gelen durumun taahhüdünün yerine getirmesine engel nitelikte olması gerekir. Yüklenici ortaya çıkan durumu engellemeye gücünün yetmemiş olması gerekir. Mücbir sebepten kaynaklı ise şayet yirmi gün içerisinde idareye başvurmalıdır.