isteklinin iş deneyimini tevsiken özel sektöre gerçekleştirilen bir iş kapsamında sözleşme ve bu sözleşmeye ait faturaları sunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu sözleşmenin “Araç Çalışma Hizmet Sözleşmesi” olduğu, sözleşmenin “İşin Tanımı” başlıklı 3’üncü maddesinde “Sözleşme konusu iş Ltd.Şti.nin;  Şti'nin Ulaştırma Bakanlığına Yetki belgesine kayıtlı olan * Taşımacılık Ltd.Şti' ne ait * plakalı araçları noter sözleşmesi ile kiralaması ve işleticisi olması nedeniyle* Turizme ait yolcuların 2 adet otobüs ile * – * arasında taşıma işidir.”  şeklinde olduğu görülmüştür. İşin tanımından sözleşme konusu işin şehirlerarası yolcu taşımacılığı işi olduğu anlaşılmaktadır.

<![CDATA[
Toplantı No 2019/018
Gündem No 38
Karar Tarihi 04.04.2019
Karar No 2019/UH.I-446

BAŞVURU SAHİBİ:

Akder Taş. Otobüs Ter. İşlet. Oto. ve İnş. Tic. Ltd. Şti.

 

VEKİLİ:

Av. Tarık Demirel

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/86605 İhale Kayıt Numaralı “Orta Öğretim Öğrencilerinin Taşınması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 28.02.2019 tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleştirilen “Orta Öğretim Öğrencilerinin Taşınması” ihalesine ilişkin olarak Akder Taş. Otobüs Ter. İşlet. Oto. ve İnş. Tic. Ltd. Şti.nin 28.02.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin05.03.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 15.03.2019 tarih ve 11589 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.03.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/293 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, iş deneyimini tevsiken fatura ve sözleşme sunulduğu, sözleşmeye konu işin İdari Şartname’deki benzer iş tanımına uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak sözleşmeye konu işin İdari Şartname’deki benzer iş ile nitelik ve büyüklük bakımından ve kullanılan teçhizat ve ekipman yönünden benzerlik gösterdiği, bu sebeple sunulan sözleşmenin benzer işe uygun olduğu, dolayısıyla tekliflerinin geçerli olduğu iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında 4734 sayılı Kanunun 4 üncü maddesindeki tanımlar yanında;

a) Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işleri…ifade eder.”hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Orta Öğretim Öğrencilerinin Taşınması

b) Miktarı ve türü: 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı, Taşıma yolu ile Eğitime erişim Uygulaması Kapsamındaki 10 kısımdan oluşan 192 öğrencinin 12 Taşıma Merkezine 55 gün süre ile 10 (On) araç ile Geliş-Gidiş taşınması

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Balıkesir Bandırma İlçesi Teknik Şartnamede belirtilen Taşınacak Yerleşim Birimleri ile Taşıma Merkezi Ortaöğretim Okulları”düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… 7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

7.6.1. Öğrenci Taşımacılığı veya Personel Taşımacılığı” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Taşıtlarda Aranacak Şartlar” başlıklı B bölümünde “Taşımada kullanılacak araçlar S plakalı araçlar olacaktır. S plakalı araç olmaması durumunda motorlu araç tescil ve trafik belgelerinin Okul Servis Aracı olarak düzenlenmiş olanlar kabul edilebilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Taşımacının Yükümlülüğü” başlıklı C bölümünde “2-) Taşımacılar;

a) Öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak tedbirleri alarak taahhüt ettiği taşıma merkezi okula kadar valiliklerce belirlenecek okul açılış ve kapanış saatlerine göre Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen azami sürelere uymak suretiyle götürüp getirmekle ve servis hizmeti sırasında taşıta başka herhangi bir yolcu ve herhangi bir yük (eşya, hayvan yemi, süt güğümü vb) almayacaktır.

d) Öğrencileri aldıkları yerleşim birimde isim ismi kontrol etmek ve okul nöbetçi öğretmenine ve müdür yardımcısına kaç öğrenci getirdi ise sayılarını imza karşılığı bildirmek. Yine okul çıkışında aynı yöntemle öğrencileri teslim almak. Ara yollarda öğrenci her ne gerekçe ile olursa olsun inmesine müsaade edilmeyecek. Ancak velisi kendisi herhangi bir iş için bekliyorsa velisine teslim şartı ile inebilir. Velisi dışında hiç kimseye öğrenci teslim edilmeyecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

28.02.2019 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 2 isteklinin katıldığı, ihalenin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8’inci kısımlarının Ahmet Yılmaz üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Akder Taş. Otobüs Ter. İşlet. Oto. ve İnş. Tic. Ltd. Şti.nin ise iş deneyimini tevsiken sunduğu sözleşmedeki işin konusunun benzer iş tanımına uymadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve 7, 9 ve 10’uncu kısımlarda geçerli teklif kalmadığı için ilgili kısımların iptal edildiği görülmüştür.

Başvuru sahibi isteklinin iş deneyimini tevsiken özel sektöre gerçekleştirilen bir iş kapsamında sözleşme ve bu sözleşmeye ait faturaları sunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu sözleşmenin “Araç Çalışma Hizmet Sözleşmesi” olduğu, sözleşmenin “İşin Tanımı” başlıklı 3’üncü maddesinde “Sözleşme konusu iş: Akder Taşımacılık Otobüs Terminal işletmeciliği Otomotiv ve İnşaat Ticaret Ltd.Şti.nin; Balıkesir Uludağ Turizm Taşımacılık inşaat Ticaret Ltd. Şti’nin Ulaştırma Bakanlığına Yetki belgesine kayıtlı olan Ülkü Tur Taşımacılık Akaryakıt Temizlik İnşaat Güvenlik Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti’ ne ait 10 BR 003 ve 10 DD 086 plakalı araçları noter sözleşmesi ile kiralaması ve işleticisi olması nedeniyle Balıkesir Uludağ Turizme ait yolcuların 2 adet otobüs ile İzmir – İstanbul arasında taşıma işidir.”  şeklinde olduğu görülmüştür. İşin tanımından sözleşme konusu işin şehirlerarası yolcu taşımacılığı işi olduğu anlaşılmaktadır.

 

İhale konusu işin “Orta Öğretim Öğrencilerinin Taşınması” işi olduğu, başvuru sahibi isteklinin sunmuş olduğu sözleşmedeki işin şehirlerarası yolcu taşıma işi olduğu, İdari Şartname’de benzer işin öğrenci veya personel taşımacılığı olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Teknik Şartname’de yer alan bilgiler dikkate alındığında, bahse konu taşımacılık işinin özel plakalı araç ile ilçe içinde gerçekleştirilecek servis hizmeti olduğu anlaşılmaktadır. Servis hizmeti ile ilçe içinde belirli noktalardan alınan öğrencilerin okullara ulaşımı sağlanmaktadır.

 

Bu çerçevede konu ele alındığında, ihale dokümanında şehir dışı şeklinde ayrıca bir belirleme yapılmadığından “öğrenci taşımacılığı veya personel taşımacılığı” ifadesinden benzer işin şehir içi öğrenci/personel servis hizmeti olarak değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, başvuru sahibi istekli tarafından sunulan sözleşme konusu işin “Orta Öğretim Öğrencilerinin Taşınması” şeklindeki ihale konusu işe uygun olmadığı, ayrıca gerçekleştirilen işin şehirlerarası yolcu taşımacılığı olduğu ve servis hizmeti olmadığı dikkate alındığında, İdari Şartname’de belirlenen benzer iş tanımına uygun olmadığı anlaşıldığından idarece başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.

 

 

]]>