istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi internet sayfası üzerinde sorgulama yapılacak bir yetki belgesi beyanı bulunmaması

Toplantı No 2022/007
Gündem No 12
Karar Tarihi 02.02.2022
Karar No 2022/UY.II-184

BAŞVURU SAHİBİ:

Niday İnş. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/609609 İhale Kayıt Numaralı “Diyarbakır İli Silvan İlçesi Cami Mahallesi 12 Ada 172 Nolu Parselde 16 Derslikli İlkokul + 16 Derslikli Ortaokul Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 03.11.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Diyarbakır İli Silvan İlçesi Cami Mahallesi 12 Ada 172 Nolu Parselde 16 Derslikli İlkokul + 16 Derslikli Ortaokul Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Niday İnş. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin 20.12.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.12.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.01.2022 tarih ve 852 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.01.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/25 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 10.12.2021 tarihinde kesinleşen ihale kararına göre bahse konu ihalenin Sami Sivrikaya – Canip Yıldırım Özaltaş İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, ancak,

 

1) İş ortaklığı tarafından sunulan ve yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen iş deneyim belgelerinin İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde belirtilen BIII benzer iş grubuna uygun olmadığı, iş deneyim belgelerinin sağlaması gereken asgari tutarı sağlamadığı ve mevzuatta belirtilen şekilde düzenlenmediği,

 

2) Yeterlik bilgileri tablosundaki sicil, izin, ruhsat ve faaliyet belgeleri bölümünde İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesinde düzenlenen ve iş ortaklığı tarafından teklifi kapsamında sunulması gereken Yapı Müteahhitliği Kayıt Belgesi (YAMBİS) numarasının yanlış veya eksik beyan edildiği, iş ortaklığının “YAMBİS”inin aktif olup olmadığının belirlenemediği, ayrıca yapı müteahhitlik sınıfının bu işi yapmaya yetkisinin olmadığı, idare tarafından yapılacak teklif değerlendirmesinin istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgilerle yapılması gerektiği, beyan edilmeyen veya yanlış beyan edilen bilgiye başka yolla erişerek bu eksikliğin giderilmesinin mümkün olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinde “h) İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, yüzyirmiikibinüçyüzseksenyedi Yeni Türk Lirası (Dörtyüzkırkdokuzbinikiyüzellidokuz Türk Lirası)* olarak hesaplanmak üzere 10 uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır. Bu süre iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz. Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

(2) Aday veya istekliler tarafından, iş deneyimlerini tevsik için;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde;ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan, işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur.

(3) Geçici kabul tarihi veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ilk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında olduğu işler de ikinci fıkra kapsamında değerlendirilir.

(6) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(7) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması halinde; diğer ortaklar, istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilirler. Bu durumda; yeterlikleri tespit edilenler arasından belli sayıda adayın davet edilmesinin öngörüldüğü belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde, benzer işe ait olmayan yapım işine ilişkin iş deneyimleri, kısa listenin oluşturulmasında yapılan puanlamada dikkate alınmaz.

(9) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait iş deneyim belgesinin sunulması halinde; ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir) tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren ortaklık tespit belgesinin sunulması zorunludur. Ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesinin, düzenlendikten sonra iş deneyim belgesini kullanan tüzel kişinin temsilcisi ve iş deneyim belge sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.

(11) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur.

(12) Mezuniyet belgelerinin iş deneyimini tevsik için sunulması durumunda; mezuniyetten sonra geçen sürenin onbeş yıldan fazlasının değerlendirmeye alınabilmesi için, başvuru veya teklif kapsamında mezuniyet belgesi sahibine ait yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesinin sunulması zorunludur.

(17) Bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin sekizinci fıkrasına göre düzenlenenler hariç olmak üzere belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek iş deneyim belgelerinde; belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verilir. Ancak, işin amacı ile işlevini gerçekleştirecek seviyede veya bir iş grubuna ilişkin aşama ve kısımları içerecek şekilde tamamlanmaması gibi hallerde esaslı unsur belirtilmez ve belgede buna ilişkin açıklamaya yer verilerek işin tamamlanan aşama ve kısımları belirtilir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde (1) Aday ve isteklilerin ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde; tek sözleşmeye dayalı olarak alınmış iş deneyim belgeleri dikkate alınır. Birden fazla iş deneyimi toplanarak değerlendirilemez.

(2) İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.

(3) İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerden edinilen iş deneyim belgelerindeki tutarlar, aday veya isteklinin belge sahibi iş ortaklığındaki hisse oranları esas alınarak değerlendirilir. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyiminin değerlendirilmesinde ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın sunduğu belge üzerindeki tutar esas alınır.

(6) İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;

a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,

b) Denetim veya yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları beşte bir oranında,

dikkate alınır.

(8) Mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işleri ihalelerinde, iş deneyimi olarak mezuniyet belgelerini sunmaları durumunda;

a) İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların; toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar,

b) İş deneyimi bulunan mühendis veya mimarların; onbeş yıllık sınırlamaya tabi tutulmaksızın, mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar,

benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Mühendis veya mimarların mezuniyet belgeleri ile ihalelere katılmaları” başlıklı 43’üncü maddesinde “43.1. 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (h) bendi uyarınca; mühendis ve mimarların mezuniyet belgeleriyle elde ettikleri deneyimin, mühendis veya mimarların en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilmesi mümkün olup, bu kapsamda tüzel kişilerin ortaklarına ait mezuniyet belgelerini iş deneyimlerini tevsik amacıyla sunabilmeleri için, mezuniyet belgesi sahibi ortağın en az beş yıldır tüzel kişiliğin % 51 veya daha fazla  hissesine sahip olduğunun, ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden sonra YMM, SMMM ya da ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil müdürlükleri tarafından düzenlenen (KİK031.3/Y) nolu standart forma uygun belge ile tevsik edilmesi zorunludur.

43.2. Mezuniyet tarihinden sonra geçen süre on beş yıldan fazla olan mühendis ve mimarların, on beş yıldan fazla mezuniyet sürelerinin de değerlendirilebilmesi için, başvuru veya teklif kapsamında mezuniyet belgesi sunulan mühendis veya mimara ait yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesi (iş bitirme, iş durum, iş denetleme, iş yönetme) sunulması gerekli olup, iş deneyim belgesi sunulmaması durumunda mezuniyet tarihinden sonra geçen sürenin on beş yıldan fazlası dikkate alınmayacaktır. Bu kapsamda sunulacak iş deneyim belgesine konu işin, geçici kabul tarihinin veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin % 80’ine ulaştığı tarihin, ihale ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son on beş yıl içinde olması koşulu aranmaz.

43.3. Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinde birden fazla iş deneyiminin toplanarak değerlendirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda, mezuniyet belgeleri için 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca hesaplanan iş deneyim tutarları, iş deneyim (iş bitirme, iş durum, iş denetleme ve iş yönetme) belge tutarları ile toplanarak değerlendirilmeyecektir.

 

 

 

43.4. İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması durumunda; özel ortakların istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi sunmaları mümkündür. Ancak özel ortakların iş deneyimini tevsik amacıyla mezuniyet belgeleri sunması durumunda, mezuniyet belgelerinin ihale konusu iş veya benzer işe denk sayılacağı belirtilen mimarlık veya mühendislik bölümlerine ait olması gereklidir.” açıklaması,

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin “(B) ÜSTYAPI (BİNA) İŞLERİ” başlığı altında “III. GRUP: BİNA İŞLERİ

1. BII. Grup işler

2. BI. ve BII. Grubu işlerin dışındaki bina işleri” açıklamaları,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Diyarbakır İli Silvan İlçesi Cami Mahallesi 12 Ada 172 Nolu Parselde 16 Derslikli İlkokul + 16 Derslikli Ortaokul Yapım İşi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

d) Kodu:

e) Miktarı:

2 adet Okul Binası Yapım İşi (1. Okul B+Z+2 Kat Toplam 2861 m2)+ ( 2. Okul B+Z+2 Kat Toplam 2861 m2)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Diyarbakır İli Silvan İlçesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 70’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

 

 

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlere dair tebliğde yer alan (B) Üst yapı (Bina) 3.grup işler veya  (B) Üst yapı (Bina) 3.grup işlere ait onarım işleri benzer iş olarak kabul edilecektir.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar:

İnşaat Mühendisliği veya Mimarlık” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi çerçevesinde, ihale üzerinde bırakılan Sami Sivrikaya – Canip Yıldırım Özaltaş İş Ortaklığı tarafından teklif edilen tutar dikkate alındığında, söz konusu iş ortaklığının en az (13.059.000,00 x 0,70) 9.141.300,00 TL ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgeye sahip olması gerektiği, anılan iş ortaklığının pilot ortağı Sami Sivrikaya tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” başlıklı satırının “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” alt satırında “2018/621311-3354553-1-1” sayılı iş deneyim bilgisinin beyan edildiği, ek olarak “Mezuniyet Belgesi” başlıklı alt satırında “49816720962, 31.10.1974, 21-653, Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon, İnşaat Yüksek Mühendisliği” bilgilerine yer verildiği, özel ortak Canip Yıldırım Özaltaş tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda ise yalnızca “Mezuniyet Belgesine İlişkin Bilgiler” satırında “17692872822, 22.06.2007, 21-1/001, Dicle Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği” bilgilerine yer verildiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat uyarınca, iş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl için anılan Kanun’un 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde geçen tutar üzerinden hesaplanmak üzere Kanun’un 10’uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınacağı, ancak söz konusu sürenin iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmayacağı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca, doküman düzenlemelerine göre, istekli tarafından teklif edilen bedelin % 70’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği, ihaleye iş ortaklığı olarak teklif sunulması durumunda,  İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlamasının zorunlu olduğu da anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde ise (B) Üst yapı (Bina) 3. grup işler veya  (B) Üst yapı (Bina) 3. grup işlere ait onarım işlerinin benzer iş olarak kabul edileceği, diğer taraftan, iş deneyim belgesi yerine diploma sunulması durumunda ise, inşaat mühendisliği veya mimarlık bölümü mezunu olanların diplomalarının ihale konusu iş veya benzer işlere denk sayılacağının da düzenlendiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağı Sami Sivrikaya tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda iş deneyim belgesi ile birlikte mezuniyet belgesinin beyan edildiği, anılan pilot ortağın mezuniyet tarihinin 31.10.1974, ihale tarihinin de 03.11.2021 olduğu göz önüne alındığında mezuniyet tarihi ile ihale tarihi arasındaki süre, dikkate alındığında söz konusu ortağın iş deneyim tutarının İdari Şartname düzenlemesi gereğince karşılaması gereken asgari iş deneyim tutarını (7.313.040,00 TL) karşıladığı görülmüştür. Ek olarak, 30.11.2021 tarih ve 26459 sayılı yazı ile idare tarafından anılan pilot ortağa ait mezuniyet belgesinin 03.12.2021 tarihine kadar idareye sunulmasının talep edildiği, adı geçen iş ortaklığı tarafından sunulan ve idare tarafından 03.12.2021 tarih ve 75196 sayı ile kayıtlara alınan söz konusu mezuniyet belgesinin beyan edilen mezuniyet belgesinde yer alan bilgilerle uyumlu olduğu anlaşılmıştır.

 

Özel ortak Canip Yıldırım Özaltaş tarafından yalnızca mezuniyet belgesinin beyan edildiği, anılan özel ortağın mezuniyet tarihinin 22.06.2007, ihale tarihinin de 03.11.2021 olduğu göz önüne alındığında mezuniyet tarihi ile ihale tarihi arasındaki süre dikkate alındığında söz konusu ortağın iş deneyim tutarının İdari Şartname düzenlemesi gereğince karşılaması gereken asgari iş deneyim tutarını (1.828.260,00 TL) karşıladığı görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve Şartname düzenlemeleri ışığında yapılan inceleme ve tespitler neticesinde başvuru sahibinin iş deneyim belgesine ve benzer işe ilişkin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “…(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası” başlıklı 53.4’üncü maddesinde “53.4.1. İdarelerce, mevzuatı gereği yapı ruhsatı alınması gereken yapım işlerinin ihalelerinde, ön yeterlik veya idari şartnamenin katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin maddesinin “İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin” istenilmesine ilişkin bendinde, “yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası”na yer verilmesi gerekmektedir.

 

 

 

53.4.2. Bu durumda, aday veya isteklilerin son başvuru veya ihale tarihi itibariyle ilgili mevzuatı uyarınca yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası almış, Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemine (YAMBİS) kayıtlı ve kayıtlarının aktif durumda (belge numaralarının iptal edilmemiş) olması şartı aranacak olup, ilgili mevzuatında tanımlanan yetki belge grubu ve diğer hususlar yönüyle değerlendirme yapılmayacaktır.

53.4.3. İdarece;

a) Son başvuru veya ihale tarihi itibariyle tüm aday veya isteklilerin,

b) İhale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce, ekonomik açıdan en avantajlı teklif ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin,

c) Sözleşmenin imzalanacağı tarihte ihale üzerinde kalan isteklinin,

YAMBİS’e kayıtlı olduklarının ve kayıtlarının aktif durumda olduğunun EKAP üzerinden veya https://yambis.csb.gov.tr internet adresinden teyit edilerek, buna ilişkin belgelerin ihale işlem dosyasında saklanması gerekmektedir.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… 7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

ı)

İstekli Teklifi Kapsamında Yapı Müteahhitliği Kayıt Belgesi Sunmak Zorundadır…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “…Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartnamede istenilen belgelere veya isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş olan dengi belgelere ilişkin bilgilerin beyan edilmesi gerekir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağı Sami Sivrikaya tarafından yeterlik bilgileri tablosundaki “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri” alt satırında “Yapı Müteahhitliği Kayıt Belgesi, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yetki Belge Numarası: 0006122344566321” beyanının ve “Diğer Belgeler” satırında da “Yapı Müteahhitliği Kayıt Belgesi, Yetki Belge Numarası: 0006122344566321” beyanının bulunduğu, söz konusu belge numarası ile Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi internet sayfası (https://yambis.csb.gov.tr) üzerinde yapılan sorgulamada pilot ortağın aktif olarak kayıtlı olduğu görülmüştür.

 

 

 

 

 

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağı Canip Yıldırım Özaltaş tarafından yeterlik bilgileri tablosundaki “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri” alt satırında “Yapı Müteahhitliği Kayıt Belgesi, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 0028122344663148” beyanının bulunduğu, söz konusu belge numarası ile Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi internet sayfası (https://yambis.csb.gov.tr) üzerinde yapılan sorgulamada pilot ortağın aktif olarak kayıtlı olduğu görülmüştür.

 

Başvuruya konu ihalenin elektronik ortamda yapıldığı, e-teklif alınmak suretiyle yapılan ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmeliklerin ekinde bulunan diğer standart formların kullanılacağı, bu doğrultuda teklif mektubunun eklerinden biri olan yeterlik bilgileri tablosunun da EKAP üzerinden isteklilerce hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle, ihale dokümanı ekinde verilen standart forma uygun şekilde doldurulacağı, ihale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin 7.1.(ı) maddesi uyarınca e-teklif kapsamında Yapı Müteahhitliği Kayıt Belgesi Numarasının beyan edilmesinin yeterli olduğu, yine aynı Şartname’nin 22.2 maddesi gereğince isteklilerce hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle, ihale dokümanı ekinde verilen standart forma uygun şekilde doldurulması gerektiği, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının ortakları tarafından ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen yapı müteahhitliği belge numarasının Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi internet sayfası (https://yambis.csb.gov.tr) üzerinde yapılan sorgulamada beyan edilen bilginin doğrulandığı, dolayısıyla başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi çerçevesinde, geçerli teklif sahibi Mmb İnş. Harf. Nakl. Gıda ve Cafe İşletmeciliği San. Tic. Ltd. Şti. – Kml İnş. Temizlik Gıda Taşımacılık Akaryakıt Tic. Ltd. Şti. – Saga Mühendislik İnş. Yapı Otomotiv Elektrik Taşımacılık ve Turz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından teklif edilen tutar dikkate alındığında, söz konusu iş ortaklığının en az (17.000.000,00 x 0,70) 11.900.000,00 TL ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgeye sahip olması gerektiği, anılan iş ortaklığının özel ortağı Saga Mühendislik İnş. Yapı Otomotiv Elektrik Taşımacılık ve Turz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” başlıklı satırının tamamının boş bırakıldığı ve “Diğer Belgeler” satırında ise iş deneyim bilgisine ilişkin beyanın bulunmadığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi Niday İnş. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde her ne kadar “Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri” satırına ilişkin beyanda bulunulmadığı görülmüş olsa da “Diğer Belgeler” satırında “Yambis Belgesi, 0021321946028451” beyanının bulunduğu, söz konusu numara ile Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi internet sayfası (https://yambis.csb.gov.tr) üzerinde yapılan sorgulamada herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır.

 

Geçerli teklif sahibi Devkal Yapı Sosyal Hizmetler Tarım Madencilik ve Özel Sağlık San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde, “Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri” kısmında “Müteahhitlik Yeterlilik Belgesi, T.C. Diyarbakır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 05.10.2020, 56819609-335.01.01-E.17750, 02.10.2025” beyanında bulunulduğu, “Diğer Belgeler” satırında ise “MERSİS NO: 0294033742300018” beyanının bulunduğu, adı geçen istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi internet sayfası (https://yambis.csb.gov.tr) üzerinde sorgulama yapılacak bir yetki belgesi beyanı bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Niday İnş. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin, geçerli teklif sahibi Mmb İnş. Harf. Nakl. Gıda ve Cafe İşletmeciliği San. Tic. Ltd. Şti. – Kml İnş. Temizlik Gıda Taşımacılık Akaryakıt Tic. Ltd. Şti. – Saga Mühendislik İnş. Yapı Otomotiv Elektrik Taşımacılık ve Turz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Devkal Yapı Sosyal Hizmetler Tarım Madencilik ve Özel Sağlık San. ve Tic. Ltd. Şti.nin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.