itirazen şikayet Ön yeterlik değerlendirme sonuç tutanağında sadece başvuru mektubunda hangi kısımlara başvuruda bulunduğunu gösteren maddenin boş bırakıldığı gerekçesiyle ön yeterlik başvurusu uygun bulunmayan 16 adayın başvurularının değerlendirmeye alınması gerektiği hk

İhale karar Özeti

İş Ortaklığının ve ön yeterlik değerlendirme sonuç tutanağında sadece başvuru mektubunda hangi kısımlara başvuruda bulunduğunu gösteren maddenin boş bırakıldığı gerekçesiyle ön yeterlik başvurusu uygun bulunmayan 16 adayın başvurularının değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi

İtirazen şikayet konusu

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ön yeterlik değerlendirme sonuç tutanağında başvuru mektubunda hangi kısımlara başvuruda bulunduğunu gösterir maddenin boş bırakıldığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki olan standart formlar arasında başvuru mektubunun ikinci dipnotuna göre kısmi teklif verilmesi halinde başvuruda bulunulan kısmın belirtilmesi gerektiği, kısmi teklif verilmemesi durumunda kısım belirtilmesine gerek bulunmadığı ve adayın tüm kısımlar için başvuruda bulunduğu şeklinde değerlendirilmesi gerektiği, sunulan belgelerden ihalenin tüm kısımları için başvuruda bulunulduğunun görüleceği, başvuru mektuplarının standart forma uygun olduğu, bu itibarla idarece ön yeterlik başvurusunun uygun bulunmamasının kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu ve ön yeterlik başvurularının uygun kabul edilmesi gerektiği iddiası

KİK İhale Kararı Gerekçesi

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

(4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kısmi tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 16.4’üncü maddesinde “16.4.1. İhalelerde, ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, kısmi teklif verilebilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, kısmi teklif verilebilen ihalelerde isteklilerce her bir iş kısmına ayrı ayrı teklif vermek suretiyle işin tamamına teklif verilebileceği gibi, ihale dokümanında belirtilen kısımlardan bazılarına da teklif verilebilecektir.

16.4.2. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalede; aday veya isteklinin yeterlik değerlendirmesi, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği her bir kısım için ayrı ayrı yapılacaktır. İstekli, teklif ettiği kalemlerin/kısımların toplam bedeli üzerinden geçici teminat sunacaktır. (Ek cümle: 16/03/2019-30716R.G./6.md.) Ancak isteklinin teklif verdiği kısımlardan birinde veya birkaçında, geçici teminatının gelir kaydedilmesi gereken hallerden biri ortaya çıktığında, ilgili kısım veya kısımlara ilişkin teklif fiyatları esas alınarak gelir kaydedilecek geçici teminat tutarı belirlenecektir.

16.4.3. İşin tamamına veya bir kısmına teklif veren isteklinin teklif verdiği kısım veya kısımlardan birkaçı veya tamamı için ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmesi söz konusu olduğunda, yapım işleri ihaleleri hariç, bu istekli ile tek bir sözleşme imzalanacaktır. Ancak, mal ve hizmet alımlarında bir idareye bağlı birimlerin ihtiyaçlarının bir merkezden yapılan ihale ile karşılanması amacıyla kısmi teklife imkan verilen ihalelere münhasıran ve idari şartnamenin “Kısmi teklife ilişkin açıklamalar” başlığı altında idarece bu hususun düzenlenmiş olması kaydıyla her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanabilecektir. Ayrı ayrı sözleşmeye bağlanacak her kısım için ayrı kesin teminat alınacaktır.

16.4.4. Kısmi teklife açık olan ihalelere yönelik şikayet veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde başvuru sonuçlandırılmadan sözleşme imzalanamaz. Bu durumda, başvuruya konu edilmeyen diğer kısım/kalem veya gruplara ilişkin sözleşmeler imzalanabilecektir.” açıklamaları yer almaktadır.

 

Ön Yeterlik Şartnamesi’nin “Ön yeterlik başvurusu için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Adayların aşağıda sayılan belgeleri, ön yeterlik başvuruları kapsamında sunmaları gerekir:

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun başvuru mektubu…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Ön yeterlik başvuru belgelerinin sunulması” başlıklı 17’nci maddesinde “17.1. Başvuru mektubu ve bu şartname ile istenilen bütün ön yeterlik başvuru belgeleri, bir zarfa ve pakete konulur. Zarfın üzerine adayın adı, soyadı veya ticaret unvanı tebligata esas açık adresi, başvurunun hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan tarafı aday tarafından imzalanarak, mühürlenir veya kaşelenir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru mektubunun standart formunun 2 numaralı dipnotunda ise “a) Kısmi teklif verilmesine izin verilmesi halinde, kısmi teklif veren aday veya istekli başvuruda bulunduğu kısmı gösterecektir. Kısmi teklif verilmesine izin verilmeyen hallerde idare bu dipnota yer vermeyecektir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

En-Ez İnşaat San. ve Tic. A.Ş – İmaj Altyapı Üst Yapı San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının başvuru mektubu incelendiğinde, anılan aday tarafından sunulan başvuru mektubunun standart forma uygun olduğu, söz konusu başvuru mektubunda hangi kısma başvuruda bulunulduğuna dair herhangi bir ibareye yer verilmediği, ancak başvuru mektubunun standart formunun iki numaralı dipnotunda kısmi teklif veren adayın başvuruda bulunduğu kısmı göstermesi gerektiğine ilişkin düzenlemeye yer verildiği, dolayısıyla kısmi teklife açık olan bir ihalede adayın başvuru mektubunda ihalenin tüm kısımları için teklif vermesi halinde başvuruda bulunduğu kısımları belirtmesine gerek bulunmadığı, başvuru mektubunda herhangi bir kısım belirtmemiş olan adaylarında ihalenin tamamı için başvuruda bulunduğu şeklinde değerlendirilmesi gerektiği, ayrıca yapılan ön yeterlik değerlendirmesinde ihalenin tüm kısımları için istenen yeterlik kriterlerini sağlayan istekliye ait olan başvurunun da ihalenin tüm kısımları için yapılmış şeklinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Bu itibarla aday tarafından başvuru mektubunda hangi kısımlara başvuruda bulunulduğuna yönelik ibareye yer verilmemiş olmasının somut durumda esasa etkili bir aykırılık olarak değerlendirilmemesi gerektiği anlaşıldığından idarece En-Ez İnşaat San. ve Tic. A.Ş – İmaj Altyapı Üst Yapı San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının ön yeterlik başvurusunun bu gerekçeyle uygun bulunmaması işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.  

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Ön yeterlik değerlendirme sonuç tutanağında sadece başvuru mektubunda hangi kısımlara başvuruda bulunduğunu gösteren maddenin boş bırakıldığı gerekçesiyle ön yeterlik başvurusu uygun bulunmayan 16 adayın başvurularının değerlendirmeye alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, En-Ez İnşaat San. ve Tic. A.Ş – İmaj Altyapı Üst Yapı San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının ve ön yeterlik değerlendirme sonuç tutanağında sadece başvuru mektubunda hangi kısımlara başvuruda bulunduğunu gösteren maddenin boş bırakıldığı gerekçesiyle ön yeterlik başvurusu uygun bulunmayan 16 adayın başvurularının değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

KİK Kararı No

Toplantı No 2020/035
Gündem No 27
Karar Tarihi 12.08.2020
Karar No 2020/UY.I-1351

 

bu  ihale itirazen şikayet  başvurusunda ihale avukatı Bulunmamaktadır