Kabahatler Kanunu’nun 43/A maddesi uyarınca ihaleye fesat karıştırmda daha ağır idari para cezasını gerektiren bir kabahat oluşturmadığı haller

image_pdfimage_print
62 / 100

TCK’nın 54 ve 55. maddeleri çerçevesinde o suçla bağlantılı olan eşya veya kazancın müsaderesine de hükmedilecektir.

TCK “Ekonomi, Sanayi ve Ticarete ilişkin Suçlar” başlıklı dokuzuncu bölümde ihaleye fesat karıştırma suçu ve diğer ekonomik suçların yanı sıra 242. Maddede tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri hususu düzenlenmiştir.

“Bu bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.” hükmü gereğince doktrinde “ekonomik suça ekonomik ceza” anlayışına uygunolarak ihaleye fesat karıştırma suçunun işlenmesi dolayısıyla haksız menfaat temin edilerek bundan yarar sağlayan tüzel kişiler hakkında bu güvenlik tedbirlerine hükmolunabilecektir.

Açık veya gizli bir anlaşma yaparak ihaleye başka isteklilerle ihale bedelini, fiyatı etkilemek için katılan tüzel kişinin bu fiil ile yararına menfaat sağlanması halinde TCK madde 55 ve 242 uyarınca müsadere hükümleri uygulanarak menfaatin müsaderesine karar verilebilecektir. Tüzel kişiler hakkında uygulanacak güvelik tedbirlerinden bir diğeri KİK madde 59’da düzenlenen ihalelere katılmaktan belli süre ile yasaklanmaktır.

Yine ihale ilkelerinin bir gereği olarak fesat karıştırma fiilinden etkilenmiş olması ile ihale iptal edilerek, imza edildi ise sözleşme feshedilecektir.

Bununla birlikte 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 43/A maddesi uyarınca, daha ağır idari para cezasını gerektiren bir kabahat oluşturmadığı hallerde, bir özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcisi ya da organ veya temsilci olmamakla birlikte bu tüzel kişinin faaliyetleri çerçevesinde görev üstlenen bir kişi tarafından 5237 sayılı TCK madde 235’te tanımlanan ihaleye fesat karıştırma suçunun tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde tüzel kişiye onbin Türk lirasından iki milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. (Madde 43/A) Bu madde hükümlerine göre idari para cezası vermeye yetkili mahkeme, ihaleye fesat karıştırma suçunu yargılamakla görevli mahkemedir.

Ancak

bu noktada belirtmek gerekir ki idari para cezası, bir güvenlik tedbirinden ziyade idari yaptırım niteliğinde bir idari işlemdir.

image_pdfimage_print