Kamu İhale mevzuatı hükümlerine göre Belediyenin, mali tablolarının analizi yapılarak, gelecek yıllar bütçe uygulamaları ve sonuçları tahminlerinin hazırlatılmasına yönelik çalışmanın danışmanlık hizmet alımı suretiyle, yine mali hizmetler birim tarafından yürütülmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Mali tablolar belediye tarafından da daha sonra bütçe ve kesin hesaplar ile birlikte faaliyet raporlarında yayımlanmakta ve internet sitesinde yer alarak vatandaşın bilgisine sunulmaktadır.Bu itibarla, söz konusu hizmet alım işi danışmanlık hizmeti kapsamında eldeki verileri değerlendirme ve analiz niteliği taşıdığından, sorgu konusu ödeme hakkında

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler kararı yazdır

Yılı          2016

Dairesi  6

Karar No              540

İlam No                118

Tutanak Tarihi   22.3.2018

Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

Hizmet Alımı

 

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda;

 

Denetçi sorgusunda, Kamu idaresine ait mali tablolarının analizinin yapılarak, gelecek yıllar bütçe uygulamaları ve sonuçları tahminlerinin hazırlanmasına yönelik çalışmanın hizmet alımı suretiyle yaptırılması suretiyle kamu zararına neden olunduğu iddia edilmiş ise de;

 

Söz konusu işe ait Teknik Şartname’nin “Yapılacak İşler” başlıklı 9’uncu maddesinde Belediyenin 2016 yılı (Ocak-Mart) aylarını kapsayan üç (3) aylık dönemlere ait mali tablolarında yer alan bilgilerin analizinin yapılması ve gelecek bütçe uygulamaları ve sonuçları hakkında tahminlerin oluşturulması konusunda rapor hazırlanması için danışmanlık hizmeti alımı işi Belediyenin (Ocak-Mart) dönemlerinde mali tablolarındaki bilgileri Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 421-439’uncu maddelerinde açıklanan hususlara ve geçen yılın aynı dönemine göre analiz edilmesi, raporlanması, gelecekteki olaylar ve sonuçları hakkında tahminlerin oluşturulması, sonuçların önerilerle birlikte raporlanarak Mali Hizmetler Müdürlüğüne teslim edilmesi işi olarak tanımlanmıştır.

 

Bahse konu hizmet alımına konu edilen husus da gelecek yıllar bütçe uygulamaları sonuçları tahminlerinin hazırlanmasına yönelik çalışmanın kendisi değil, çalışmaya yönelik süreçte teknik desteği içeren danışmanlık hizmet alımıdır. Söz konusu danışmanlık hizmet alımı kapsamındaki bileşenlerin ise; bilgi desteği, personel desteği, bilişim desteği, otomasyon program desteği, raporlama desteği vb. şeklinde birden fazla bileşeni içerdiği görülmektedir. Nitekim hizmet alımına ilişkin muayene kabul komisyon raporunda; “rapor hazırlama danışmanlık hizmet alımı”, görevlendirme olur yazısında, ”rapor hazırlanması için danışmanlık hizmet alımı,” piyasa araştırma tutanağında; “raporlanması için danışmanlık hizmet alımı”, teklif mektubunda; “rapor hazırlanması için danışmanlık hizmet alımı” şeklinde ifadelerin yer aldığı tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Danışmanlık hizmetleri” başlıklı 48’inci maddesinde;

 

“(Değişik: 20/11/2008-5812/18 md.) Mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır.

 

Danışmanlık hizmetleri, bu bölümde yer alan hükümlere uygun olarak sadece belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edilir. (Değişik son cümle: 31/3/2012-6288/6md.) Ancak yaklaşık maliyeti 13 üncü maddenin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetleri, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebilir.”

 

Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Danışmanlık hizmetlerinin kapsamı” başlıklı 6’ncı maddesinde;

 

“Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, MALİ, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır.”

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek danışmanlık hizmeti alımları” başlıklı 84’üncü maddesinde ise;

 

“84.1. (Değişik: 15/7/2012-28354 R.G./ 2. md.) 4734 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetleri, Hizmet Alımı ihaleleri Uygulama Yönetmeliğine göre gerçekleştirilebilecektir.

 

(Ek:13/04/2013-28617 R.G./15.md.) Diğer taraftan, 4734 sayılı Kanunun 21 veya 22 nci maddesinde belirtilen hallerin gerçekleştiği durumlarda, danışmanlık hizmetleri, ilgisine göre; Hizmet Alımı ihaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde pazarlık usulüyle ihale edilerek veya Kanun ve bu Tebliğ hükümleri uyarınca doğrudan temin yöntemine başvurularak temin edilebilir…”

 

hükümleri yer almaktadır.

 

Yukarıda zikredilen Kamu İhale mevzuatı hükümlerine göre Belediyenin, mali tablolarının analizi yapılarak, gelecek yıllar bütçe uygulamaları ve sonuçları tahminlerinin hazırlatılmasına yönelik çalışmanın danışmanlık hizmet alımı suretiyle, yine mali hizmetler birim tarafından yürütülmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Mali tablolar belediye tarafından da daha sonra bütçe ve kesin hesaplar ile birlikte faaliyet raporlarında yayımlanmakta ve internet sitesinde yer alarak vatandaşın bilgisine sunulmaktadır.

Bu itibarla, söz konusu hizmet alım işi danışmanlık hizmeti kapsamında eldeki verileri değerlendirme ve analiz niteliği taşıdığından, sorgu konusu ödeme hakkında ilişilecek husus bulunmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.

 

Karşı oy ;

 

Üye……………….’nun karşı oy gerekçesi;

 

Anayasa’nın 128’inci maddesinin ilk fıkrasında ; “Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür” denilerek; Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin aslî ve sürekli nitelikteki görevlerinin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği hükme bağlanmıştır.

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 60 ve 61’inci maddeleri ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 485’inci maddesi hükümleri gereğince Belediyenin mali tablolarının analizi yapılarak, gelecek yıllar bütçe uygulamaları ve sonuçları tahminlerinin hazırlanması işlerinin mali hizmetler birimi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Bu itibarla, memur eliyle hazırlanması gereken analiz ve raporlamaya konu olan tabloların hizmet alım suretiyle yapılması yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

 

Diğer yandan belediyenin, mali tablolarının analizi yapılarak, gelecek yıllar bütçe uygulamaları ve sonuçları tahminlerinin hazırlatılmasına yönelik çalışmanın hizmet alımı suretiyle yapılması belediyeye ait özel analiz ve raporların 3’üncü kişiler tarafından öğrenilmesi açısından da uygun değildir.

 

Belirtilen nedenlerle oluşan …………….-TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesinin uygun olacağı düşünüldüğünden çoğunluk görüşüne katılmıyorum.