ihalede Kendi Malı ibarelerine yer verildiği anılan istekli tarafından bahse konu makineler için sunulan YMM raporunda ve iş makinesi tescil belgelerinde *kapasiteli olduğuna, asfalt kazıma makinesinin de 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede olduğuna ilişkin bilgilere yer verilmediği görüldüğünden anılan istekli tarafından kendi malı olan finişerler ve asfalt kazıma makinesi için İdari Şartname’de belirtilen teknik özellikleri karşıladığı hususunun tevsik edilmediği hk

Toplantı No 2020/023
Gündem No 30
Karar Tarihi 29.05.2020
Karar No 2020/UY.II-963

BAŞVURU SAHİBİ:

Evrensel Yol İnşaat Anonim Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İzbeton- İzmir Büyükşehir Belediyesi Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/21006 İhale Kayıt Numaralı “İzmir İli Kuzey 1. Bölge Muhtelif Yollarda Asfalt Kaplama Yapılması İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İzbeton- İzmir Büyükşehir Belediyesi Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi tarafından 06.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İzmir İli Kuzey 1. Bölge Muhtelif Yollarda Asfalt Kaplama Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Evrensel Yol İnşaat Anonim Şirketinin 06.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 09.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.04.2020 tarih ve 18230 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/706 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli Delsan Asfaltlama İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kendi malı asfalt plent ünitesinin filtre sistemli olduğunu, asfalt finişerlerinin elektronik duyargalı ve 400 ton/saat kapasiteli olduğunu ayrıca asfalt kazıma makinesinin de 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede olduğunu gösteren tevsik edici belgelerin sunulmadığı dolayısıyla anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İzbeton-İzmir Büyükşehir Belediyesi Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirilen” İzmir İli Kuzey 1. Bölge Muhtelif Yollarda Asfalt Kaplama Yapılması İşi” ihalesine ilişkin 26 adet ihale dokümanı temin edildiği, 06.03.2020 tarihinde yapılan ihaleye  8 isteklinin katıldığı, 30.03.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile Doğan İnşaat Asfalt ve Tic. Ltd. Şti., Güvenyol İnş. Pet. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti, Ayka Global Enerji A.Ş İş Ortaklığı ile Amiroğlu Mad. Köm. İnş. Harf. Naksan.ve Tic. A.Ş.nin tekliflerinin asfalt plenti ünitesinin İzmir ili sınırları içerisinde kurulabileceği yer ile ilgili herhangi bir belge sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Liner Teknik Müh. İnş. San. ve Tic. A.Ş., Havana Yapı İnş. Taş. Tic. A.Ş., Devka Elekt. Müh. İnş. Tur. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının asfalt plenti tesisinin kurulacak olduğu alanın asfalt plenti kurulumuna uygun bir alan olduğuna dair ilgili kurumlardan alınacak izin yazısının sunulmadığı, asfalt plenti tesisinin kurulacağı yeri gösterir belgenin imzasız, krokilerin onaysız olduğu ve arsa tapusunun fotokopisinin sunulmasının belgelerin sunuluş şekline aykırı olması gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakıldığı, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak ihalenin Delsan Asfaltlama İnş. Taah. San.ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Evrensel Yol İnş. A.Ş.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

(5) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir….” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: İzmir İli Kuzey 1. Bölge Muhtelif Yollarda Asfalt Kaplama Yapılması İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:

c) Miktarı (fiziki) ve türü: 45.000 ton binder asfalt temini,serimi ve sıkıştırılması, 210.000 ton plent-mix temel yapılması ve 50.000 m3 asfalt kazıma makinesi ile asfalt kazıma işleri yaptırılacaktır.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer:İzmir İli ( Bergama, Dikili, Kınık) İlçeleri” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Makine ve Ekipman Listesi” başlıklı 46.2’nci maddesinde “1) 1 Adet Asfalt Plenti Ünitesi (160 ton/saat kapasiteli filtre sistemli) (Kendi Malı)

2) 2 Adet Elektronik Duyargalı Asfalt Finişeri ( 400 Ton /Saat Kapasiteli) (Kendi Malı)

3) 1 Adet 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede Asfalt Kazıma Makinası (KendiMalı)

4) İsteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan/davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

5) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile isteklinin kendi malı sayılır.

6) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır.

7) 1 (bir) adet en az 160 ton/saat kapasiteli (filtre sistemli), asfalt plenti tesisinin kendi malı olma zorunluluğu olup, İzmir İli sınırları içerisinde kurulu olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak ihalenin alınmasından sonra kendi malı asfalt plenti İzmir il sınırları içinde kurulacaktır.

8) Söz konusu Asfalt Plenti tesisinin kendi malı ve kurulu olması durumunda;Aday ve İsteklilerce İzmir ili sınırları içerisinde bu iş kapsamında kullanacağı kendi malı ve kurulu olan Asfalt Plent Tesisinin kurulum yeri ve kapasitesinin 160 ton/saat veya yukarısı olduğunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kapasite Raporu ile belgeleyerek teklif dosyası ekinde İdareye sunacaktır.

9) Söz konusu Asfalt Plenti tesisinin kurulu olmaması durumunda; Aday ve İstekliler işin sözleşmesinden sonra İzmir ili sınırlarında plent kurmak zorundadır.

10) Aday ve İstekliler İzmir ili sınırlarında kuracağı plent ve plent yerine ait;

a.Asfalt Plenti tesisinin kurulacağı yeri gösterir belgeyi,
b.Asfalt Plenti tesisinin kurulacak olduğu alanın Asfalt Plenti kurulumuna uygun bir alan olduğuna dair İlgili Kurumlardan alınacak izin yazısını,

c.Tesis kurulacak alan kiralanacak ise alan sahibi yada sahipleri (hisseli olması durumunda) ile iş süresinin tamamını kapsayacak şekilde yapılan noter onaylı kiralama sözleşmesini,
d.Arsa tapu nüshasını,
e.Asfalt Plenti kapasitesinin 160 ton/saat veya yukarısı olduğunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kapasite Raporu ile belgeleyerek teklif dosyası ekinde idareye sunacaktır.

11) İstekliler, kurulu veya kurulacak asfalt plenti tesisinde, sözleşme imzalandıktan itibaren 30 (otuz) gün içinde asfalt üretebilecek durumda olacaktır.

Aksi durumda; kurulu veya kurulacak En az 160 Ton/Saat Kapasiteli Asfalt plenti için 20.000,00 TL/Gün ceza kesilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinde, işin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verileceği; tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu, idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulmasının zorunlu olduğu, isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edileceği, tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olmasının zorunlu olduğu, finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelendirilmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılacağı, ayrıca iş ortaklığında tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanabileceği hükme bağlanmıştır.

 

İdari Şartname’nin 46.2’nci maddesinde, isteklilerin kendi malı olması istenen makine, ve ekipman listesine yer verildiği görülmüştür.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca İdari Şartname’de yer verilen teknik özelliklerin de teklif kapsamında belgelendirilmesi gerekmekte olup, İdari Şartname’de asfalt plenti dışında isteklilerce kendi malı olarak istenen araçların teknik özelliklerinin tevsiki için ayrı bir belge sunulması gerektiğine yönelik herhangi bir düzenleme yapılmamış olması karşısında, istekliler tarafından kendi malı hususunu tevsiken sunulan ruhsat, meslek mensubu raporlarında veya noter tespit tutanaklarında veya bu rapor veya tutanak kapsamındaki belgelerde, isteklinin kendi malı olan tesis ve makinelerin İdari Şartname’de belirtilen teknik özellikleri karşıladığının anlaşılması durumunda, teknik özelliklerinin mevzuata uygun olarak belgelendirildiği, ancak söz konusu belgelerde, İdari Şartname’de yer verilen teknik özelliklerin belirtilmemesinin mevzuata aykırılık oluşturacağı anlaşılmış olup, yapılan incelemede aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan Delsan Asfaltlama İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kendi malı şartına ilişkin olarak 19.02.2020 tarihli “Şirketin Duran Varlık Tespitine İlişkin Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporu” nun sunulduğu, sunulan raporda 1 adet asfalt plenti, 2 adet asfalt finisher ve 1 adet asfalt kazıma ve yükleme makinesi için “Şirketin aktifinde yer alan duran varlıkların tespitinde 2018-2019 dönemlerine ait defterleri incelenmiştir. Şirketin duran varlık kayıtlarında inceleme konusu olan varlıkların kayıtlı olduğu ve dönemsellik ilkesine göre ticari defterlerine kayıt edildiği görülmüştür. Şirketin tespit konusu olan duran varlıklarının şirketin özvarlığı olarak aktifinde kayıtlı olduğu tespit edilmiştir.” ifadesine yer verildiği, anılan raporun yeminli mali müşavir tarafından kaşelenerek imzalandığı, ayrıca söz konusu raporla uyumlu olduğu anlaşılan anılan makinelere ilişkin iş makinesi tescil belgelerinin, İdari Şartname’de kendi malı olması istenilen 1 adet toz tutucu sistemli asfalt plentine ilişkin olarak; İzmir Ticaret ve Sanayi Odası’nca düzenlenmiş kapasite raporunun ve diğer belgelerin sunulduğu görülmüştür.

 

 Asfalt plenti ünitesi için sunulan İzmir Ticaret ve Sanayi Odası’nca düzenlenmiş kapasite raporu incelendiğinde, İdari Şartname’de belirtilen makinelere özgü teknik özelliklere ilişkin yeterlik kriterlerini karşıladığının anlaşıldığı tespit edilmiş olup İdari Şartname’de “2 Adet Elektronik Duyargalı Asfalt Finişeri (400 Ton /Saat Kapasiteli (Kendi Malı), 1 Adet 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede Asfalt Kazıma Makinası (Kendi Malı)” ibarelerine yer verildiği, anılan istekli tarafından bahse konu makineler için sunulan YMM raporunda ve iş makinesi tescil belgelerinde finişerlerin elektronik duyargalı olduğuna ve en az 400 ton/saat kapasiteli olduğuna, asfalt kazıma makinesinin de 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede olduğuna ilişkin bilgilere yer verilmediği görüldüğünden anılan istekli tarafından kendi malı olan finişerler ve asfalt kazıma makinesi için İdari Şartname’de belirtilen teknik özellikleri karşıladığı hususunun tevsik edilmediği anlaşılmıştır. Bu itibarla başvuru sahibinin bahse konu iddialarının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

1) Tezcan Canıtez İnş. Taah. Nak. Tur. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından teklifle birlikte sunulan belgeler incelendiğinde SMMM onaylı tespit tutanağı ile raporla uyumlu olduğu anlaşılan  2 adet finişer ve 1 adet asfalt kazıma makinesine ilişkin iş makinesi tescil belgelerinin sunulduğu, bahse konu makineler için sunulan SMMM raporunda ve iş makinesi tescil belgelerinde finişerlerin elektronik duyargalı olduğuna ve en az 400 ton/saat kapasiteli olduğuna, asfalt kazıma makinesinin de 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede olduğuna ilişkin bilgilere yer verilmediğinin görüldüğü,

 

2) Asmera Asfalt Yol Yap. İnş. San. Tic. A.Ş.- Türkmet Enerji Elek. Ürt. İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından teklifle birlikte sunulan belgeler incelendiğinde, SMMM onaylı tespit tutanakları ile raporlarla uyumlu olduğu anlaşılan 2 adet finişer ve 1 adet asfalt kazıma makinesine ilişkin iş makinesi tescil belgelerinin sunulduğu, bahse konu makineler için sunulan SMMM raporlarında ve iş makinesi tescil belgelerinde finişerlerin elektronik duyargalı olduğuna ve en az 400 ton/saat kapasiteli olduğuna, asfalt kazıma makinesinin de 2 metre genişlikte kazıma yapabilecek kapasitede olduğuna ilişkin bilgilere yer verilmediğinin görüldüğü,

 

Bu çerçevede, anılan isteklilerin idare tarafından kendi malı olarak istenilen bazı makinalar için İdari Şartname’de belirtilen teknik özellikleri karşıladığı hususunun tevsik edilmediği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Delsan Asfaltlama İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin, Tezcan Canıtez İnş. Taah. Nak. Tur. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ve Asmera Asfalt Yol Yap. İnş. San. Tic. A.Ş. – Türkmet Enerji Elek. Ürt. İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.