Koruma ve Güvenlik Hizmeti alımı işine ait; İdari Şartnamenin 7.4. maddesinde “Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” yer almaktadır. Söz konusu kriterlerle ilgili olarak 12 nolu dipnota atıf yapılmış olup, Tip Şartnamede söz konusu kriterler boş bırakılarak şartnamenin bu kısmının 12 nolu dipnota uygun olarak idarelerce doldurulması öngörülmüştür. 12 nolu Dipnotta ise; “İdare, isteklilerin ekonomik ve mali yeterliğinin belirlenmesine ilişkin olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen belgelerden ihale konusu işin yaklaşık maliyeti ve özelliğine uygun olarak isteyeceği belgeler ile bu belgelerin taşıması gereken kriterleri belirleyerek (7.4) maddesine yazacaktır.” şeklinde açıklamaya yer verilerek, Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükmünün şartnameye aynen alınması yerine, idarece ihale konusu işin yaklaşık maliyeti ve özelliğine uygun olarak belirlenebileceği hükme bağlanmıştır.

Kamu İdaresi Türü Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
Yılı 2011
Dairesi 8
Karar No 8
İlam No 70
Tutanak Tarihi 7.2.2013
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

İhale Mevzuatına Aykırı İşlemler:

…. (2010-2011) Yıllarına İlişkin Koruma ve Güvenlik Hizmeti alımı işine ait; İdari Şartnamenin 7.4. maddesinde “Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” yer almaktadır.

Söz konusu kriterlerle ilgili olarak 12 nolu dipnota atıf yapılmış olup, Tip Şartnamede söz konusu kriterler boş bırakılarak şartnamenin bu kısmının 12 nolu dipnota uygun olarak idarelerce doldurulması öngörülmüştür. 12 nolu Dipnotta ise; “İdare, isteklilerin ekonomik ve mali yeterliğinin belirlenmesine ilişkin olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen belgelerden ihale konusu işin yaklaşık maliyeti ve özelliğine uygun olarak isteyeceği belgeler ile bu belgelerin taşıması gereken kriterleri belirleyerek (7.4) maddesine yazacaktır.” şeklinde açıklamaya yer verilerek, Yönetmeliğin 35 inci maddesi hükmünün şartnameye aynen alınması yerine, idarece ihale konusu işin yaklaşık maliyeti ve özelliğine uygun olarak belirlenebileceği hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, işe ait İdari Şartnamenin (7.4.2) maddesinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde yer alan bilanço ve eşdeğer belgelere ilişkin istenecek belgelere yer verilmiştir. 35 inci maddenin İdari Şartnameye alınmayan kısımları ise belgelerin değerlendirilmesine ilişkin kısımlar olup, söz konusu hükümlerin şartnameye alınmaması değerlendirmeye alınmayacağı anlamına gelmeyecektir.

İdari Şartnamenin (7.4.3) maddesinde yer alan “iş hacmini gösteren belgeler” Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin esas alınarak düzenlenmiş olup, belgelerin şartnameye alınmaması değerlendirmeye alınmayacağı anlamına gelmeyeceği gibi, ihaleye teklif verecek istekliler de Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde yer alan değerlendirme kriterlerine göre tekliflerini ve belgelerini sunmak ve buna göre teklif vermek durumunda olduklarını bilmek zorunda olduklarından, Yönetmeliğin 35 ve 36 ncı maddelerinin idari şartnameye alınmaması ihalenin mevzuata aykırı yapıldığı anlamına gelmemektedir.

Ayrıca İdari şartnamenin iş deneyim belgelerine ilişkin hususları düzenleyen 7.5.1 maddesi, işin yaklaşık maliyeti ve özelliğine göre Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesi esas alınarak düzenlenmiştir. 39 uncu maddenin İdari Şartnameye alınmayan kısımları ise iş deneyim belgelerinin niteliklerine ilişkin açıklamaları içermekte olup, söz konusu hükümlerin şartnameye alınmaması değerlendirmede bu şartların aranmasına engel teşkil etmeyecektir.

Kalite ve standarda ilişkin belgeler düzenlenirken isteklilerden 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu ile bu Kanun hükmü uyarınca yayımlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükmünde belirtilen “Faaliyet İzin Belgesi” İdari şartnamenin 7.1.h maddesine yazılması gerekirken sehven “Kalite ve Standarda İlişkin Belgeler” başlıklı maddesine yazılmıştır.

Ayrıca, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 48 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap ve işlemlerinin denetimi sırasında denetçiler tarafından kamu zararına yol açan bir husus tespit edildiğinde sorumluların savunmaları alınarak mali yıl sonu itibariyle yargılamaya esas rapor düzenlenir….” hükmü gereğince, sorguda tespit edilen bir kamu zararı da mevcut olmadığından, hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygunluğuna, oy birliğiyle, karar verildi.