Kot koordinat tutanakları

Kot koordinat tutanakları, yüklenicinin geçici hakediş talebi yapmasından sonra yapım işinin harita kontrol mühendisi tarafından mahallinde yapılan kesin ölçümleri barındıran belgedir.

Kanalizasyon işlerinde kot koordinat tutanakları; boruların proje ve tatbikat akar kotlarını, muayene bacalarının proje ve tatbikat akar kotlarını, iki baca arası yatay-eğik mesafeleri ve eğim miktarlarını gösterir.

Bu bilgiler hakedişe esas metrajları ortaya koymasının yanında, yüklenicinin kanalizasyon hatlarını projesinde gösterilen kriterlere riayet ederek yapıp yapmadığını tespit etmek için de kullanılır. Projesine uygun olmayan herhangi bir imalat varsa hakediş dahiline alınmaz ve yüklenicisinden ilgili imalatı kriterlere uygun olarak tekrar yapması talep edilir.

Özellikle projesinde belirtilen minimum ve maksimum eğim limitlerinin dışına çıkmış mecralar tesisin çalışması açısından işin genelini etkileyeceğinden bu değerlerin kontrolüne azami oranda dikkat edilmesi gerekir.

Kot koordinat tutanakları ayrıca sayısal ortama işlenerek işin geçici kabulünün yapılabilmesi için gerekli olan sayısal işletme planının temelini teşkil eder. Kanalizasyon işine ait kot koordinat tutanağı Resim 3.5’de, parsel bağlantı hatlarına ait kot koordinat tutanağı Resim 3.6’da gösterilmektedir.

İçmesuyu işlerinde kot koordinat tutanakları; yapılan imalatların projesinde belirtilen düğüm noktaları arasındaki koordinat yöntemiyle bulunan mesafeleri, vana, tahliye, vantuz, dirsek, abone giriş-çıkış bağlantıları vb. noktaların isimlendirilerek boru ferşiyat ataşmanı altlığını oluşturmak üzere hazırlanan metraj listesidir