numune değerlendirilmesi işleminin içeriğinin uygunluğuna ve alımı yapılacak ürünlerin istenen teknik kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin usulüne uygun olarak yapılmış numune değerlendirmesi işlemlerine dair yetki ve sorumluluğun ihale işlemlerini yürütmekle görevli idareye ait olduğu hk

Toplantı No : 2019/054
Gündem No : 31
Karar Tarihi : 11.12.2019
Karar No : 2019/UM.II-1628
BAŞVURU SAHİBİ:

Yüce Tıbbi Tek. Ürün. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/351749 İhale Kayıt Numaralı “Başkanlığımıza Bağlı Sağlık Tesislerimiz İçin 12 Aylık Cerrahi Sütur Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 28.08.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Başkanlığımıza Bağlı Sağlık Tesislerimiz İçin 12 Aylık Cerrahi Sütur Sarf Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak Yüce Tıbbi Tek. Ürün. Ltd. Şti.nin 11.10.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.11.2019 tarih ve 48222 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.11.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1419 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, kısmi teklife açık ihalede 47 kısım için teklifleri kapsamında sunulan numunelerin tümünün Teknik Şartname’nin bazı maddelerini karşılamadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu gerekçelerin bilimsel olmadığı, alım konusu sarf malzemelere ait numunelere ilişkin kendi labaratuvarlarında yapılan inceleme neticesinde herhangi bir olumsuzluğun tespit edilemediği, idareye yeni bir komisyon tarafından kompedan labaratuvar tetkiki yapılması yönünde yapılan şikayet başvurusu üzerine aynı komisyon tarafından bugüne kadar kendilerine tebliğ edilmeyen ve ihale sonrası hazırlanan tutanakların tutulduğu, bu itibarla ihalede söz konusu numunelere ilişkin labaratuvarda yeniden yapılacak inceleme üzerine karar verilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 17’nci maddesinde “…(4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

(5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf ayrı ayrı veya birlikte istenebilir.

(2) Numunenin sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ayrıntılı bir şekilde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yapılır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınır. Bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilir…” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “…16.9. Katalog, kılavuz, çizim, fotoğraf vb. belgeler ve/veya numune istenen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu belgelerden ve/veya numune üzerinden teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında anılan belgeler ve/veya numune üzerinden teknik değerlendirme yapılmasının öngörülmemesi halinde ise bu durumun ihale dokümanında belirtilmesi koşuluyla istenen belgelerin ve/veya numunenin sadece teklif ekinde sunulup sunulmadığına bakılır.” açıklaması,

Aynı Tebliğ’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57’nci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu malın adının “Sağlık Tesisleri için 12 Aylık Cerrahi Sütur Sarf Malzeme Alımı”, miktarı ve türünün ise “127 Kalem Sarf Malzeme Alımı” olarak belirlendiği görülmüştür.

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… 7.5.6.
1 ) NUMUNE:

1.1) İstekliler teklif edecekleri ürünler için en az 1 (bir) adet numuneyi ihaleye müteakip 3 (üç) iş günü içinde Satınalma Birimine teslim edecektir. Numuneler iki nüsha teslim tutanağı hazırlanarak imza karşılığı teslim edilecektir.

1.2) Teslim edilen numuneler üzerinde isteklinin unvanı, telefon numarası, ihale kayıt numarası, ihale sıra numarası, ürünün onaylanmış barkod numarası kolay çıkmayacak ve silinmeyecek şekilde belirtilecektir. (Numuneler teklif dosyasında sunduğu UBB ile aynı olmak zorundadır.)

1.3) Tutanakla imza karşılığı teslim edilmeyen veya ihalede ait olduğu kısmi alımın sıra numarası yanlış yazılan numunenin uzman üyelerce değerlendirilememesinden istekli sorumludur. Numunenin şartnameye uygunluk aşamasında denenmesi veya kullanılması halinde numune için ayrıca ücret ödenmeyecektir.

1.4) Numuneler; ihale komisyonunun uzman üyelerince teknik şartname kriterlerine ve/veya klinik uygulamaya uygunluk yönünden değerlendirilecektir…” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

19.2.1. Bu ihaledeki kısım sayısı 127 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir; İsteklilerin teklifleri kalem bazında değerlendirilecektir. Ekte sunulan ihtiyaç listesinde tanımlanan kalemler dahilinde, teklif edilen her bir iş kaleminin biri veya daha fazlası istekli üzerinde kalabilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Başvuru konusu kısımların Teknik Şartnameleri incelendiğinde;

1-14 ve 16-23 arası kısımlara ilişkin Teknik Şartname’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 3 ve 4’üncü maddelerinde “3-İğneler dikiş süresince dokudan rahat geçme özelliğini yitirmemelidir. Dokulardan kolaylıkla ve minimum travmayla deforme olmadan geçmelidir. Cerrahi sütürün iğnesinin gövdesi dokulardan geçerken portegüde stabil kalacak, başka dokulara zarar vermeyi önleyecek yapıda dizayn edilmiş olmalıdır. İğne ve suture çapı birbirine uyumlu olmalı, böylece iğne süture birleşme noktası dokulardan geçerken travma yaratmamalıdır. İğne ile suture birleşim noktasının bağlantısı sağlam yapılmalı, birleşme noktasından ayrılma yaşanmamalıdır.

4-İğne iğlik birleşim yerindeki iplik yapısı, doku geçişindeki performansını olumsuz etkilememelidir. Cerrahi sütürün kaplaması dokudan geçerken sıyrılmamalı, tiftiklenmemelidir.” düzenlemesi,

“Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 1’inci maddesinde “1-Her poşet ve kutuda ürünün adı, birim ambalajı üzerinde imalatçı firmanın ticari adı veya kısa adı, üretim yeri, iğne cinsi, iğne adedi ve iğne boyu (mm olarak), son kullanma tarihi, sterilizasyon şekli, lot numarası, UBB barkod numarası, sütur kalınlığı, süturun uzunluğu, 1/1 oranında iğne büyüklüğü ve diğer özellikleri görülebilir, okunaklı ve bozulmayacak tarzda belirtilmelidir. Her poşet üzerinde metrik sisteme göre ölçü ve USP karşılığı, ürün katalog numarası, ürün tanıtımı, rengi, yapısı ve sterilizasyon şekli baskılı olmalıdır. Yapıştırma etiket olmamalıdır.” düzenlemesi,

49-76 arası kısımlara ilişkin Teknik Şartname’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 2, 3, 4, 5 ve 6’ncı maddelerinde “2-Atravmatik iğneliler Paslanmaz çelik olacaktır. İğne iç yüzeyi düz ve kanalsız veya kanallı olmalıdır. İğneler dokudan çok rahat geçmeli, eğilip bükülmemesi, kırılmaması için güçlü olmalı. Yüksek alışım çelikten imal edilmiş olmalıdır. Kırılma ve bükülmeyi engellemek amacıyla iğnedeki nikel oranı (alışımındaki) %7 den fazla olmalı veya en az %10 oranında Krom bulunmalıdır. İğne, kalsifıye dokularda rahatlıkla kullanılmalıdır. Yüzeyi pürüzsüz olmalı ve iğne keskinliğini/sivriliğini operasyon boyunca devam ettirmelidir. Kırılmaya karşı direncini kaybetmemelidir. 3-İğneler dikiş süresince dokudan rahat geçme özelliğini yitirmemelidir. Dokulardan kolaylıkla ve minimum travmayla deforme olmadan geçmelidir. Cerrahi sütürün iğnesinin gövdesi dokulardan geçerken portegüde stabil kalacak, başka dokulara zarar vermeyi önleyecek yapıda dizayn edilmiş olmalıdır. İğne ve suture çapı birbirine uyumlu olmalı, böylece iğne süture birleşme noktası dokulardan geçerken travma yaratmamalıdır. İğne ile suture birleşim noktasının bağlantısı sağlam yapılmalı, birleşme noktasından ayrılma yaşanmamalıdır. 4-

Sütür yüzeyi pürüzsüz olmalıdır. Kolay düğüm kaydırılmalıdır. Sütür Düğüm güvenliği sağlamalı. Üzerine bakteri yerleşecek boşluklar olmamalıdır.

5-İğne dokudan geçtikten sonra sütür dokuya takılıp büzüşmemeli ve tiftiklenmemeli.6-Ürünlerin uzunlukları, kalınlıkları ve mukavemetleri USP ve EP değerlerine uygun olacaktır. Yüksek gerilme gücüne sahip olmalıdır.” düzenlemesi,

“Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 1’inci maddesinde “1-Her poşet ve kutuda ürünün adı, Birim ambalajı üzerinde imalatçı firmanın ticari adı veya kısa adı,üretim yeri, fılament cinsi, iğne cinsi, iğne adedi ve iğne boyu (mm olarak), son kullanma tarihi, sterilizasyon şekli, lot numarası, UBB barkod numarası sütur kalınlığı, süturun uzunluğu, 1/1 oranında iğne büyüklüğü ve diğer özellikleri görülebilir, okunaklı ve bozulmayacak tarzda belirtilmelidir. Her poşet üzerinde metrik sisteme göre ölçü ve USP karşılığı, ürün katalog numarası, ürün tanıtımı, rengi, yapısı ve sterilizasyon şekli baskılı olmalıdır. Yapıştırma etiket olmamalıdır.” düzenlemesi,

“Zorunlu Özellikleri” başlıklı 2’nci maddesinde “2-Sütür hafızasının güvenirliği, ameliyat sırasındaki performansı, iğne, iplik
kalitesi, iğnenin portegü ile tutulması, sütürün iğne ile uyumu, iğnenin
dokudan kolay geçiş sağlaması birinci dereceden önem arz ettiğinden tercih
sebebidir.” düzenlemesi,

77 ve 89 arası kısımlara ilişkin Teknik Şartname’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 2, 3, 4, 5, 6 ve 7’nci maddelerinde “2-Atravmatik iğneliler Paslanmaz çelik olacaktır. İğne, kalsifıye dokularda rahatlıkla kullanılmalıdır. Yüzeyi pürüzsüz olmalı ve iğne keskinliğini/sivriliğini operasyon boyunca devam ettirmelidir. Kırılmaya karşı direncini kaybetmemelidir. 3-İğneler dikiş süresince dokudan rahat geçme özelliğini yitirmemelidir. Dokulardan kolaylıkla ve minimum travmayla deforme olmadan geçmelidir. Kırılma ve bükülmeyi engellemek amacıyla Yüksek alışım serisi çelikten imal edilmiş olanlarda nikel oranı (alışımındaki) %7 den fazla olmalı veya Krom oranı alaşımındaki % 10 dan fazla olmalıdır. Bu özellik üretici firma tarafından noter onaylı tercüme evrak oıjinali ile beraber ihale dosyasında ibraz edilmelidir. 4-Cerrahi sütürün iğnesinin gövdesi dokulardan geçerken portegüde stabil kalacak, başka dokulara zarar vermeyi önleyecek yapıda dizayn edilmiş olmalıdır. İğne ve suture çapı birbirine uyumlu olmalı, böylece iğne süture birleşme noktası dokulardan geçerken travma yaratmamalıdır. İğne ile suture birleşim noktasının bağlantısı sağlam yapılmalı, birleşme noktasından ayrılma yaşanmamalıdır. İğne iplik birleşim noktasında kırılma(katlandığında kalıcı deformasyon) veya tiftiklenmeler yaşanmamalıdır.5-Sütür yüzeyi pürüzsüz olmalıdır. Kolay düğüm kaydırılmalıdır. Sütür Düğüm güvenliği sağlamalı. Üzerine bakteri yerleşecek boşluklar olmamalıdır.6-İğne dokudan geçtikten sonra sütür dokuya takılıp büzüşmemeli ve tiftiklenmemeli.7-Ürünlerin uzunlukları, kalınlıkları ve mukavemetleri USP ve EP değerlerine uygun olacaktır. Yüksek gerilme gücüne sahip olmalıdır.” düzenlemesi,

“Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 3 ve 4’üncü maddelerinde “3-

Her poşet ve kutuda ürünün adı, imalatçı firmanın ticari adı veya kısa adı, fılament cinsi, iğne cinsi, iğne adedi ve iğne boyu (mm olarak), son kullanma tarihi, sterilizasyon şekli, lot numarası, UBB barkod numarası sütur kalınlığı, sütürun uzunluğu, 1/1 oranında iğne büyüklüğü ve diğer özellikleri görülebilir tarzda okunaklı ve bozulmayacak tarzda (yapıştırma değil) baskılı olmalıdır. Yapıştırma etiket olmamalıdır. 4-Ambalaj açılımı kolay ve çabuk kullanıma uygun olmalı, iğneye portegü ile kolay ulaşılmalıdır.” düzenlemesi,

“Zorunlu Özellikleri” başlıklı 2’nci maddesinde “2-Sütür hafızasının güvenirliği, ameliyat sırasındaki performansı, iğne, iplik
kalitesi, iğnenin portegü ile tutulması, sütürün iğne ile uyumu, iğnenin
dokudan kolay geçiş sağlaması birinci dereceden önem arz ettiğinden tercih
sebebidir.” düzenlemesi,

95 ve 119’uncu kısımlara ilişkin Teknik Şartname’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 4 ve 7’nci maddelerinde “

4-Cerrahi sütürün iğnesinin gövdesi dokulardan geçerken portegiide stabil kalacak, başka dokulara zarar vermeyi önleyecek yapıda dizayn edilmiş olmalıdır. İğne ve suture çapı birbirine uyumlu olmalı, böylece iğne süture birleşme noktası dokulardan geçerken travma yaratmamalıdır. İğne ile suture birleşim noktasının bağlantısı sağlam yapılmalı, birleşme noktasından ayrılma yaşanmamalıdır.7-Ürünlerin uzunlukları, kalınlıkları ve mukavemetleri USP ve EP değerlerine uygun olacaktır. Yüksek gerilme gücüne sahip olmalıdır.” düzenlemesi,

Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 8’inci maddesinde “8-Sütür paketten çıktığında minimum paket hafızasına sahip olmalıdır. Ürün
ambalajları (kutu ve birim ambalaj, iç karton makara) Uluslararası renk
kodlarıyla renklendirilmiş olmalıdır” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde teklif edilen ürünlerin numunelerinin teslimine ilişkin olarak düzenleme yapıldığı, bu doğrultuda idarece ihale aşamasında istekli firmalardan teklif edecekleri ürünler için en az bir adet numune teslim etmelerinin istenildiği ve teknik şartname kriterlerine ve/veya klinik uygulamaya uygunluk yönünden değerlendirmenin ihale komisyonunda görevli uzman üyelerce yapılacağı hususlarına yer verildiği görülmüştür.

İhaleyi yapan idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede; başvuru sahibi istekli Yüce Tıbbi Tek. Ürün. Ltd. Şti.nin teklif etmiş olduğu ürünlere ilişkin numunelerin idare görevlisince teslim alındığı, ihale komisyonun 4 uzman üyesi tarafından düzenlenmiş bila tarihli 12 Aylık Cerrahi Sütur Sarf Malzeme Numune Değerlendirme tutanağında iddia konusu 47 kısma ilişkin olarak başvuru sahibi istekli tarafından teslim edilen numunelerin; 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 11 ve 16’ncı kısımlarının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 3 ve 4’üncü maddeleri ile “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 1’inci maddesine; 17, 19, 21, 23, 60 ve 65’inci kısımlarının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 4’üncü maddesi ile “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 1’inci maddesine; 49, 50, 51, 52, 53, 54, 56, 57, 58 ve 59’uncu kısımlarının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 2, 3, 4 ve 5’inci maddelerine, “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 1’inci maddesi ile “Zorunlu Özellikleri” başlıklı 2’nci maddesine; 61, 62, 70 ve 71’inci kısımlarının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 2, 3 ,4, 5 ve 6’ncı maddelerine, “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 1’inci maddesi ile “Zorunlu Özellikleri” başlıklı 2’nci maddesine; 77, 78, 81, 82, 83, 84 ve 85’inci kısımlarının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 2, 3, 4, 5, 6 ve 7’nci maddelerine, “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 3 ve 4’üncü maddeleri ile “Zorunlu Özellikleri” başlıklı 2’nci maddesine; 97 ve 98’inci kısmının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 4’üncü maddesi ile “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 8’inci maddesine; 102, 103, 104, 107, 108, 111, 112, 114 ve 116’ncı kısımlarının Teknik Şartnamesi’nin “Fiziksel Özellikleri” başlıklı 4 ve 7’nci maddelerine, “Ambalaj Şekli ve Miktarı” başlıklı 8’inci maddesine uygun bulunmadığının tespit edildiği ve imza altına alındığı anlaşılmıştır.

Bahse konu bila tarihli Numune Değerlendirme Tutanağına istinaden 03.10.2019 tarihinde ihale komisyonu kararı alındığı, komisyon kararının aynı tarihte ihale yetkilisince onaylandığı ve ilgili kısımlara teklif veren isteklilere EKAP üzerinden tebliğ edildiği görülmüştür.

Yukarıda aktarılan tespitler çerçevesinde, başvuru sahibi istekli tarafından iddia konusu 47 kısma ilişkin sunulan numunelerin ihale komisyonu üyelerince değerlendirilerek bahse konu tutanak ile teklif edilen ürünlere yönelik söz konusu numunelerin uygun bulunmadığı değerlendirmesinin imza altına alındığı tespit edilmiştir.

İdareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idarece verilen cevaba dayanak teşkil eden İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben 04.11.2019 tarihinde yazılmış yazıda “İpek sütürler yeniden demo yapılmak üzere ameliyat ekipleri tarafından değerlendirmeye alınmış olup masaya açılmıştır. Ambalaj ile ilgili etiketlerin kutuya yapıştırılma olduğu gözlenmiş olup 1. maddeye uymamaktadır. Fiziksel Özelliklerin 3. maddesine de ameliyat sırasında uymadığı tespit edilmiştir.Operasyon sırasında iğnenin iplikten ayrıldığı ve aynı hastada 2-3 girişlerde tiftiklenme tespit edilmiştir.

Poliglaktin süturlar yeniden demo yapılmak üzere ameliyat ekibi tarafından steril olarak masaya açılmıştır. Açılan numuneler Şartnamenin Fiziksel Özellikler kısmındaki 2 ve 4 Maddesine Şartnamenin Ambalaj Şekli Kısmındaki 3. maddeye tutanağımızdada belirttiğimiz üzere; İplik masaya açılırken paket açımında zorluk yaşanmış ve sterilite bozulmuştur. İkinci ve üçüncü süturdan sonra iplikler dokuya takıldı ve iğnelerin yamularak dokuyu tahrip ettiği görüldü. İğneler dokudan geçtikten sonra iplik deliği kapatmıyor ve kanamaya sebep oluyor. İpin iğneyle bağlantı yerinde kolayca koptuğu

Poliglaktin Rapid süturlar yeniden demo yapılmak üzere ameliyat ekibi tarafından steril olarak masaya açılmıştır. Açılan numunelerin şartnamenin Fiziksel Özellikler kısmındaki 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 Maddesine Şartnamenin Ambalaj Şekli kısmındaki 3. ve 4. Maddeye uymadığı tutanağımızdada belirttiğimiz üzere; İplik masaya açılırken paket açımında zorluk yaşanmış ve sterilite bozulmuştur. İkinci ve üçüncü süturdan sonra iplikler dokuya takıldı ve iğnelerin yamularak dokuyu tahrip ettiği görüldü. İplik paketten açıldığında örgü kısmında ayrılma olduğu gözlendi. İplik iç paket yazıları silikti ve okumada güçlük çekildi.

Polipropilen süturlar yeniden demo yapılmak üzere ameliyat ekibi tarafından steril olarak masaya açılmıştır. Açılan numuneler şartnamenin Fiziksel Özellikler kısmındaki 4 ve 7 Maddesine Şartnamenin Ambalaj Şekli Kısmındaki 8. Maddeye uymadığı tutanağımızda da belirttiğimiz üzere; İplik vakada denendi ve vaka esnasında iplik ve iğnenin ayrıldığı görüldü, Düğüm oturmasında sıkıntı yaşandı ve iplikler çok fazla kıvrımlıydı.

Yapılan bu yeni demo değerlendirmesinde ameliyat ekiplerinin bizzat tuttuğu tutanaklarda ekte gönderilmiş olup; Firmanın Kesinleşen ihale kararına yapmış olduğu itiraz tarafımızca uygun bulunmamıştır.

Ayrıca firmanın itiraz başvuru metninde bulunan ispatlanmaması halinde Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına yapacakları suç duyurusu ifadesi de ihalede bulunan tüm kişileri şaibe altına sokacağından firmanın iddiasını ispatlamaya davet edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.” ifadelerinin yer aldığı rapor ihale komisyonu üyelerince imza altına alınmıştır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamaları bir arada değerlendirildiğinde; teklif edilen malın Teknik Şartname’de yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla, ihale konusu ürünlerin numuneleri, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğrafların ayrı ayrı veya birlikte istenebileceği, teklif edilen ürünlerin teknik şartnameye uygunluğunun dokümanda öngörüldüğü şekilde idareler tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında demonstrasyon uygulaması, numune değerlendirmesi, katalog incelemesi veya teknik şartnameye uygunluk beyanı yolu ile yapılabileceği, doküman düzenlemesinin belirlenmesi hususundaki takdir yetkisinin idarelere ait olduğu, ayrıca bu değerlendirmeler hangi aşamada yapılırsa yapılsın ürünün teknik şartnamede yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan değerlendirme neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun da idareye ait olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer verildiği üzere, başvuru konusu ihalede idare tarafından ürünlerin Teknik Şartname’ye uygunluklarının numuneler üzerinden değerlendirildiği, numune teslim ve değerlendirme tutanaklarının imza altına alındığı, numunelerin değerlendirildiği tutanakta yer alan 4 imza sahibinin ihale komisyonu üyesi oldukları, başvuru sahibi istekli tarafından idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine numunelerin tekrar değerlendirildiği, yapılan değerlendirme neticesinde düzenlenen raporda yer alan imzaların da ihale komisyonunun söz konusu üyelerine ait olduğu, bu itibarla numune değerlendirilmesi işleminin içeriğinin uygunluğuna ve alımı yapılacak ürünlerin istenen teknik kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin usulüne uygun olarak yapılmış numune değerlendirmesi işlemlerine dair yetki ve sorumluluğun ihale işlemlerini yürütmekle görevli idareye ait olduğu ile ürünlerin değerlendirilmesine yönelik esas teşkil edecek temel unsurun numune değerlendirmesi işlemi olduğu göz önünde bulundurulduğunda başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, ihale üzerinde bırakılan isteklilerin sözleşmenin uygulanması aşamasında sundukları ürünlerin muayene ve kabul aşamasında Teknik Şartname kriterlerine uygunluğunun idarece denetleneceği ve inceleneceği açık olup, bu konudaki yetki ve sorumluluğun idareye ait olduğu sonucuna varılmıştır.

Ayrıca; İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikâyet başvurularında aranılacak şekil unsurları” başlıklı 11’inci maddesinin altıncı fıkrasında “…Kısmi teklife açık ihalelerde… tekliflerin verilmesi ile bu aşamadan sonraki işlemlere ilişkin başvurularda, başvuru bedeli toplam yaklaşık maliyet üzerinden yatırılır. Başvuruya konu kısmın yaklaşık maliyetine göre fazla yatırıldığı tespit edilen tutar Kurum tarafından başvuru sahibine iade edilir” açıklaması bulunmaktadır. Başvuru sahibi tarafından başvuru bedelinin 17.163,00 TL olarak yatırıldığı görülmekle birlikte ihalenin şikâyete konu kısımların yaklaşık maliyet tutarı dikkate alındığında, 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 2 numaralı bendi gereğince başvuru bedeli 11.442,00 TL olarak hesaplanmakta olup fazla ödendiği anlaşılan 5.721,00 TL’nin yazılı talebi halinde başvuru sahibine iade edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

1) 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

Oybirliği ile karar verildi.