ihale Ön Yeterlik Şartnamesinde asgari şartları sağlayan adayların mali kapasite ve teknik yetenek olmak üzere iki bölümde ön yeterlik başvuru mektubuna eklenen bilgi formlarının doldurulması suretiyle sunulacak bilgi ve belgelere bağlı olarak puanlanacağı İhale dokümanı kapsamında da ekipman özet tablosuna Standart Formlar arasında yer verilmiştir (Standart Form KİK.036.0/D) Ancak aday tarafından söz konusu ekipman özet tablosunun hatalı hazırlandığı belirlenmiş Adayların ön yeterlik dokümanı kapsamında hazırlanarak yer verilen Standart Formda (Standart Form KİK.036.0/D) puanlama için istenilen tüm ekipmanı doğru şekilde beyan etme ve Standart Formun ekinde de kendi malına ilişkin uygun şekilde tevsik etme işlemini gerçekleştirmesi gerekmektiği İdarelerin standart form ekinde yer alan kendi malına ilişkin olarak sunulan belgeleri demirbaş tespit raporunu tek tek inceleyerek tespit yapması ve puanlama yapması zorunluluğu bulunmamaktadır

Toplantı No : 2020/017
Gündem No : 35
Karar Tarihi : 10.04.2020
Karar No : 2020/UH.II-686

 

BAŞVURU SAHİBİ:

TÜMAŞ Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/605406 İhale Kayıt Numaralı “Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020-2023 Yılı Yatırımları Proje ve Kontrollük Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Trabzon Büyükşehir Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 26.03.2020 tarihinde belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen “Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020-2023 Yılı Yatırımları Proje ve Kontrollük Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak TÜMAŞ Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.nin 27.02.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.03.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.03.2020 tarih ve 12836 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/471 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından “Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020-2023 Yılı Yatırımları Proje ve Kontrollük İşleri” ihalesinin ön yeterlik değerlendirmesinin 20.01.2020 tarihinde gerçekleştirildiği, 18.02.2020 tarihinde EKAP üzerinden tebliğ edilen ön yeterlik değerlendirme sonucunda firmalarının yeterli bulunmadığının bildirildiği,  söz konusu karara karşı idareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idarenin cevap yazısında, teklif dosyasında vermiş oldukları ekipman özet tablosunda (standart form KİK.036/D) belirtilmiş olan ekipman miktarı doğrultusunda puanlama yapıldığı, bu puanlama sonucunda 99,15 puanla 9. sırada yer alarak kısa listeye girmediklerinin belirtildiği, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen ihalelerde idarelerin ihale edilen işin özelliğine göre Ön Yeterlik Şartnamesi ve ya İdari Şartnamede aday ve isteklinin kendi malı olması istenilen ve teknik kriterlere yönelik düzenleme yapılan makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri isteyebileceği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesinde de makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgelendirmenin ne şekilde yapılması gerektiğinin belirtildiği, mevzuatta belirtildiği şekilde idarece istenilen makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler olarak yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile belgelendirme yaptıkları, Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 8’inci maddesinde talep edilen makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin düzenlemelere yer verildiği, bu ekipmana ilişkin puanlamaya aynı Şartname’nin 8.5’inci maddesinde puanlama kriterlerinde yer verildiği, firmalarının Ön Yeterlik Şartnamesi’nin ilgili maddeleri doğrultusunda kendi malı olarak istenilen makine ve ekipman için yeminli mali müşavir raporu ve ekipman özet tablosunu sunduğu, firmalarının yeminli mali müşavir raporunda 1000 i aşkın makine ve ekipmanı olması nedeniyle ekipman özet tablosunu da sunduğu, idare tarafından firmaları tarafından sunulan YMMM raporu detaylı şekilde incelenmeden ekipman özet tablosu bilgi formu üzerinden değerlendirme ve puanlama yapıldığı, ancak Yönetmelik gereğince idarenin asıl olan tevsik edici belge üzerinden değerlendirme yapması gerektiği, bunun da YMMM raporu olduğu, asıl olan tevsik edici doküman incelendiğinde firmalarının idarece istenilen tüm ekipmana sahip olduğunun görülebileceği, firmalarının makine ekipmana ilişkin puanlamasının tevsik edici belge olan YMMM raporu üzerinden yapılması ve puanlamalarının 99,15 değil 100 olması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İhale dokümanında yapılan düzenlemelerden şikayete konu ihalenin Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020-2023 yılı yatırımlarının toplam 24 adet personelle 36 ay süreyle etüt-proje ve mühendislik hizmetleri ile yapım işlerinin kontrollüğü ve yapı denetim hizmetlerinin yaptırılması danışmanlık hizmet alımı işine ilişkin olduğu, ihalenin belli istekliler arasında ihale usulüne göre birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği,  22 adet ihale dokümanı indirildiği, 20.01.2020 tarihinde ön yeterliği yapılan ihaleye 14 adayın katıldığı, ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde 17.02.2020 tarihli karar ile  ihale dokümanında yapılan düzenleme uyarınca en yüksek puana sahip 7 adayın kısa listeye alındığı belirlenmiştir.

 

İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idarenin cevap yazısında ihale komisyonunca yapılan ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda TÜMAŞ Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.nin “mali kapasite: 20 puan, teknik kapasite: 79,15 (genel hizmet deneyimi: 20 puan, özel hizmet deneyimi: 35 puan, personel durumu: 20 puan, ekipman durumu: 4,15 puan)” olmak üzere genel toplamda 99,15 puanla 9’uncu sırada olması nedeniyle yeterli bulunmadığı, Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 8.6.4’üncü maddesinde ekipman durumunu gösteren tabloda asgari 2,5 puan, azami 5 puan öngörüldüğü, adayın tam puan alabilmesi için “çizim programı:4 adet, plotter (renkli):4 adet, bilgisayar: 10 adet, printer (yazıcı): 10 adet, keşif ve hakediş programı: 4 adet” olması gerekirken, TÜMAŞ Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş. tarafından verilen ön yeterlik dosyasında sunulan Ömer Seyis (genel müdür yrd.) imzalı ekipman özet tablosunda (Standart Form-KİK036.0/D) 16 adet çizim programı, 3 adet plotter, 8 adet bilgisayar, 6 adet printer, 6 adet keşif ve hakkediş programı bulunduğunun beyan edildiği, kanıtlayıcı belge olarak YMMM imzalı sunulan demirbaş ve amortisman listesinde beyan edilen ekipman listesinin işaretlenmek suretiyle doğrulandığı, dolayısıyla çizim programı için 1 puan, plotter için 0,75 puan, bilgisayar için 0,8 puan, printer için 0,6 puan, keşif ve hakediş programı için 1 puan olmak üzere toplam  4,15 puan hesaplandığı, iş deneyim tutarı puan eşitliği sonucunda kısa listeye girecek aday sayısının aşılması durumunda dikkate alınacağından, bu kriterin söz konusu aday için uygulanmadığı ve dolayısıyla yapılan değerlendirmenin hatalı olmadığı ifade edilerek başvuru reddedilmiştir.

 

Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği” başlıklı 12’nci maddesinde “(1) İhale dokümanında; ön yeterlik şartnamesi, isteklilere talimatları da içeren idari şartname ile sözleşme tasarısı ve işin teknik şartnamesi ile gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise, adaylarda aranılan şartlara, sıralama kriterlerine ve puanlama yöntemi ile kısa listeye alınacak aday sayı ya da sayı aralığına yer verilir.

(2) İhale ve ön yeterlik dokümanında yapılan düzenlemeler birbirine aykırı olamaz.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 40’ncı maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ilk ilan tarihine kadar kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın kendi malı sayılır.

(5) İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri veya birkaçı tarafından sağlanabilir. Konsorsiyumlarda, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler, her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak, ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.” hükümleri,

 

Anılan Yönetmelik’in “Ön yeterlik değerlendirmesi” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) Ön yeterlik değerlendirmesi, Kanun, bu Yönetmelik, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve tip şartnamelerde belirtilen esaslar çerçevesinde standart formlar kullanılarak yapılır.

(2) Başvuruların değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen adayların başvurularının değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.

(3) Başvuru zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, adaylarca sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.

(4) Başvurunun esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede adaylardan bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak, idare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

(5) İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde adaylarca sunulan belgelerin, başvuru tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, adayın başvuru tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını göstermesi gereklidir.

(6) Bu işlemden sonra, başvuru belgeleri tam ve usulüne uygun olan adayların genel uygunluk şartlarına sahip olup olmadıkları kontrol edilir. Genel uygunluk şartlarını taşımayan adaylar yeterli kabul edilmez ve değerlendirme dışı bırakılır. Genel uygunluk şartlarını taşıyan aday sayısının üçten az olması durumunda ihale iptal edilir.

(7) Sonraki aşamada genel uygunluk şartlarını taşıyan adayların ön yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlayamadıklarının tespitine geçilir. Ön yeterlik şartnamesinde belirtilen ön yeterlik kriterlerini sağlayamayan adaylar değerlendirme dışı bırakılır. Ön yeterlik kriterlerini sağlayan aday sayısının kısa listeye alınacak aday sayısına eşit veya az olması durumunda bu aşamadan sonraki puanlama işlemi yapılmadan doğrudan kısa liste oluşturulur.

(8) Ön yeterlik kriterlerini sağlayan aday sayısının kısa listeye alınacak aday sayısından fazla olması durumunda adaylar, ön yeterlik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre tek tek değerlendirilerek puanlamaya geçilir.

(9) Puanlama, idare tarafından ön yeterlik dokümanında daha önce belirlenen kriter, alt kriter ve puanlama yöntemine göre adayların teknik yetenek ve mali kapasitelerinin belirlenmesine yönelik olarak yapılır. İşin mahiyeti ve önemine göre aşağıda verilen puan aralıklarında olmak kaydıyla, idare tarafından belirlenecek tam puanlar üzerinden adayların mali kapasite ve teknik yetenek puanları hesaplanır.

Ön yeterlik değerlendirme kriterleri Tam Puan

a) Mali kapasite [10 –30]

b) Teknik Yetenek [70 –90]

1) Genel Hizmet Deneyimi    [….]

2) Özel Hizmet Deneyimi     [….]

3) Personel Durumu     [….]

4) Ekipman Durumu    [….]

5) Araştırma–Geliştirme, Standart ve Kaliteye İlişkin Belgeler      [….]

 – – – – – – – –– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –– – – – – – – – – – – –

                                        Toplam: [ 100 ]

(10) Değerlendirme safhasında, öncelikle adayların teknik yetenek açısından puanlanması her üye tarafından ön yeterlik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre ayrı ayrı yapılarak Teknik Yetenek Değerlendirme Üye Standart Formuna kaydedilir. Daha sonra Teknik Yetenek Değerlendirme Komisyon Standart Formu ile komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu teknik puanlar toplanıp üye sayısına bölünmek suretiyle her adayın teknik yetenek puanı belirlenir. Bu işlemlerden sonra adayların mali kapasite açısından puanlanmasına geçilir. Ön yeterlik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre adayların almış oldukları mali kapasite puanları Mali Kapasite Komisyon Değerlendirme Standart Formuna kaydedilir. Her adayın aldığı teknik yetenek ve mali kapasite puanları Ön yeterlik Değerlendirme ve Sıralama Standart Formuna kaydedilir. Daha sonra bu formda yer alan sıralamaya göre kısa listeye girmeye hak kazanan adayların alfabetik olarak sıralandığı kısa liste oluşturulur.

(11) Puan eşitliği sonucunda kısa listeye alınacak aday sayısının aşılması durumunda, eşit puana sahip adaylardan, tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı daha fazla olan aday sıralamada öne çıkarılarak kısa liste oluşturulur. İş ortaklığında hisse oranına bakılmaksızın pilot ortağın, konsorsiyumda ise koordinatör ortağın tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı göz önünde bulundurulur.

(12)  Yapılan ön yeterlik değerlendirmesi sonucu düzenlenen Ön Yeterlik Değerlendirme Sonucu Tutanağı, ön yeterlik kararının verilmesini izleyen üç iş günü içinde, kısa listede yer alamayan adaylara, Ön Yeterlik Değerlendirilmesinde Yeterli Bulunmayan Adaylara Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form ekinde gönderilir.” hükümleri bulunmaktadır.

İhaleye ilişkin Ön Yeterlik Şartnamesi’nin “Ön yeterlik kriterleri ve bunlara ilişkin belgeler” başlıklı 8’inci maddesinde) “…

8.2.3.

İşin yapılabilmesi için gerekli görülen, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısı ve niteliği aşağıda belirtilmiştir.

 

Sıra No Tanımı Asgari Adet
1 Çizim programı (lisanslı) 2
2 Plotter (Renkli) 2
3 Bilgisayar 5
4 Printer (Yazıcı) 5
5 Keşif ve Hakediş Programı 2

8.5. Puanlama kriterleri

Asgari şartları sağlayan adaylar, Mali Kapasite ve Teknik Yetenek olmak üzere iki bölümde, “Ön Yeterlik Başvuru Mektubu”na eklenen “Bilgi Formlarının” doldurulması suretiyle sunulacak bilgi, belge ve dokümana bağlı olarak aşağıdaki tabloda verilen kriterlere göre puanlanır.

KRİTER / ALT KRİTER – PUAN

a) Mali Kapasiteleri                   [20]

b) Teknik Yetenekleri               [80]

1) Genel Hizmet Deneyimi     [20]

2) Özel Hizmet Deneyimi      [35]

3) Personel Durumu [20]

4) Ekipman Durumu (istenmiş ise) [5]

5) Kalite yönetim sistem belgesi (istenmiş ise)  [0]

TOPLAM [100]

8.6.4. Ekipman durumunun puanlanması

Adayların ihale konusu danışmanlık hizmeti için öngördükleri ekipman değerlendirilir.

İhale konusu danışmanlık hizmeti işi için aşağıda belirtilen ekipman, puanlanır.

Adayların ihale konusu danışmanlık hizmeti için öngördükleri ekipman değerlendirilir. İhale konusu danışmanlık hizmeti işi için aşağıda belirtilen ekipman, puanlanır.

 

Sıra No Tanımı Asgari Adet Asgari Puan Azami Adet Azami Puan
1 Çizim Programı (Lisanslı) 2 0,5 4 1
2 Plotter (Renkli) 2 0,5 4 1
3 Bilgisayar 5 0,5 10 1
4 Printer (Yazıcı) 5 0,5 10 1
5 Keşif ve Hakediş Programı 2 0,5 4 1
TOPLAM 2,5   5

verilir.

Ara değerler için doğrusal orantı yapılır. İş ortaklıklarında, ortaklık oranına bakılmaksızın, pilot ve diğer ortaklara ait ekipmanın tamamı bir bütün olarak değerlendirilir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

Aynı Şartname’nin “Ön yeterlik değerlendirmesinin sonuçlandırılması, kısa listenin oluşturulması ve ihaleye davet” başlıklı 21’inci maddesinde “21.1. Adayların 8.5 maddesinde belirtilen değerlendirme kriterlerine göre aldıkları puanlar toplanarak bu puana göre sıralanır ve en yüksek puana sahip 7 aday kısa listeye girer.

21.2. Puan eşitliği sonucunda kısa listeye alınacak aday sayısının aşılması durumunda, eşit puana sahip adaylardan, tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı daha fazla olan aday sıralamada öne çıkarılarak kısa liste oluşturulur. İş ortaklığında hisse oranına bakılmaksızın pilot ortağın, konsorsiyumda ise koordinatör ortağın tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı göz önünde bulundurulur.

21.3. Yapılan ön yeterlik değerlendirmesi sonucu düzenlenen Ön Yeterlik Değerlendirme Sonucu Tutanağı, ön yeterlik kararının verilmesini izleyen üç iş günü içinde, kısa listede yer alamayan adaylara Ön Yeterlik Değerlendirilmesinde Yeterli Bulunmayan Adaylara Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form ekinde gönderilir.

21.4. Ön yeterlik değerlendirmesi sonucu kısa listeye alınan adaylara yeterli bulunduğu belirtilerek ihaleye davet mektubu gönderilir. Ayrıca, bu mektup ekinde ihale dokümanı ve Ön Yeterlik Değerlendirme Sonucu Tutanağı da yer alır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda TÜMAŞ Türk Müh. Müş.  ve Müt.  A.Ş.nin ön yeterlik kriterlerini sağladığının belirlenmesi üzerine ön yeterlik puanlamasının yapıldığı, söz konusu adayın mali kapasite puanının 20 (tam puan), teknik yetenek puanının ise 79,15 olduğu, toplamda 80 tam puan olarak öngörülen teknik puanlamada, TÜMAŞ Türk Müh. Müş.  ve Müt.  A.Ş.nin  ekipman puanlamasından 4,15 puan aldığı ve dolayısıyla 0,85 puanı bu kriterden kaybettiği tespit edilmiştir.

 

TÜMAŞ Türk Müh. Müş.  ve Müt.  A.Ş.nin ön yeterlik dosyasında sunduğu belgeler incelendiğinde, ekipmana ilişkin belgeler olarak ihale dokümanında yer alan ekipman özet tablosunu  (Standart Form-KİK.036.0/D) doldurarak sunduğu, söz konusu tablonun genel müdür yardımcısı sıfatıyla adı yazılan kişi tarafından imzalandığı, özet tablosunda 16 adet lisanslı çizim programı, 3 adet renkli plotter, 8 adet bilgisayar, 6 adet printer (yazıcı), 6 adet keşif ve hakediş programının firmalarına ait olduğunun beyan edildiği, standart formun ekinde adayın kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipmanın demirbaş defterinde kayıtlı olduğuna dair yeminli mali müşavir onaylı 32 sayfadan oluşan tespit raporunun yer aldığı, ekipman özet tablosunda belirtilen sayıdaki makine ekipmanın YMMM tespit raporunda işaretlenerek sunulduğu belirlenmiştir.

 

Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 8.6.4’üncü maddesinde ekipman durumunu gösteren tabloda asgari 2,5 puan, azami 5 puan öngörüldüğü, adayın tam puan alabilmesi için çizim “programı:4 adet, plotter (renkli): 4 adet, bilgisayar: 10 adet, printer (yazıcı): 10 adet, keşif ve hakediş programı: 4 adet” olması gerekirken, TÜMAŞ Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş. tarafından verilen ön yeterlik dosyasında sunulan genel müdür yrd. olarak ismi belirtilen şahıs tarafından imzalı ekipman özet tablosunda (Standart Form-KİK036.0/D) “16 adet çizim programı, 3 adet plotter, 8 adet bilgisayar, 6 adet printer, 6 adet keşif ve hakediş programı” bulunduğunun beyan edildiği, dolayısıyla çizim programı için 1 puan, plotter için 0,75 puan, bilgisayar için 0,8 puan, printer için 0,6 puan, keşif ve hakediş programı için 1 puan olmak üzere toplam 4,15 puan hesaplandığı görülmüştür.

 

Ön yeterlik dosyası kapsamında sunulan ekipman özet tablosunda (Standart Form-KİK036.0/D) belirtilen sayılar dikkate alındığında, idarenin ön yeterlik puanlamasının doğru olduğu anlaşılmıştır. Ancak başvuru dilekçesinde, standart form ekinde sunulan ekipmanın demirbaş defterinde kayıtlı olduğuna dair yeminli mali  müşavir onaylı tespit raporunda yer verilen kayıtların esas alınması gerektiği, bu kayıtlar esas alındığından firmalarının ekipman için tam puan alacakları iddia edilmiştir.

 

Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54’üncü maddesinin birinci bendinde ön yeterlik değerlendirmesinin Kanun, bu Yönetmelik, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve tip şartnamelerde belirtilen esaslar çerçevesinde standart formlar kullanılarak yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 8.5’inci maddesinde de asgari şartları sağlayan adayların mali kapasite ve teknik yetenek olmak üzere iki bölümde ön yeterlik başvuru mektubuna eklenen bilgi formlarının doldurulması suretiyle sunulacak bilgi ve belgelere bağlı olarak puanlanacağı düzenlenmiştir. İhale dokümanı kapsamında da ekipman özet tablosuna Standart Formlar arasında yer verilmiştir (Standart Form KİK.036.0/D). Ancak aday tarafından söz konusu ekipman özet tablosunun hatalı hazırlandığı belirlenmiştir. Adayların ön yeterlik dokümanı kapsamında hazırlanarak yer verilen Standart Formda (Standart Form KİK.036.0/D) puanlama için istenilen tüm ekipmanı doğru şekilde beyan etme ve Standart Formun ekinde de kendi malına ilişkin uygun şekilde tevsik etme işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. İdarelerin standart form ekinde yer alan kendi malına ilişkin olarak sunulan belgeleri, demirbaş tespit raporunu tek tek inceleyerek tespit yapması ve puanlama yapması zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Yukarıda yapılan tespitler neticesinde, başvuru sahibinin ekipman özet tablosunda (Standart Form-KİK036.0/D) hata yapıldığı ve bu hususun adayın sorumluluğunda olduğu belirlendiğinden, idarece bu ekipman sayıları üzerinden yapılan puanlamada aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.