özel sektör iş deneyim belgesi,sözleşme kapsamında personel çalıştırılması durumunda SGK çıktılarının sözleşme ekinde sunulmasının zorunlu tutulduğu sunulan sözleşme içeriğinde personel çalıştırılması gerektiğine yönelik  bir ifadenin yer almadığı sözleşmenin yalnızca iş makinası kiralanmasına yönelik olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde başvuru sahibinin SGK çıktılarını sunmasına gerek bulunmadığından idarenin teklifi bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakmasının mevzuata uygun olmadığı hk

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihi itibarıyla ödendiğine ilişkin belgeler, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.” hükmü,

 

Aynı Yönetmeliğin 59/A maddesinde “…(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Aşırı düşük teklif sorgulamasının yapılacağı ihalelerde ise teklif fiyatı sınır değerin altında olan tüm isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini sunmaları istenir. İhalede; aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan veya açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri reddedilir, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin 2.1’inci maddesinde “İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: İş Makinesi Kiralama Hizmet Alımı İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

13 İş Kaleminden oluşan İş Makinesi Kiralama Hizmet Alımı İşi Kısmi çalışma esasına dayalı” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin 7.5’inci maddesinde “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Her Türlü İş Makineleri Kiralama Hizmet Alım İşleri” düzenlemesi yer almaktadır.

 

22.10.2021 tarihli ihale komisyonu kararının incelenmesi neticesinde şikâyete konu ihaleye 12 isteklinin katıldığı, idare tarafından yapılan yeterlik değerlendirilmesi sonucunda aralarında başvuru sahibinin de bulunduğu 6 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmış olup ihalenin Aytem Temizlik Gıda Tekstil Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin gerekçesi incelendiğinde, özel sektöre gerçekleştirilmiş olan işe ait sözleşmenin ve faturalarının sunulmasına rağmen sözleşme kapsamında çalıştırılan personellere ilişkin SGK çıktılarının sunulmadığı, bu nedenle teklifin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin yeterlik bilgileri tablosu (YBT) incelendiğinde, iş deneyim satırına özel sektöre yapılmış olan işe ait sözleşme tarihi, tutarı ve fatura tutarları bilgilerine yer verildiği, idarenin 18.10.2021 tarihli ve 88502999-01 sayılı yazısı ile beyan edilen bilgileri tevsik etmek adına gerekli belgelerin talep edildiği, başvuru sahibi tarafından da iş deneyimini tevsik için 02.07.2018 tarihli sözleşmenin, ekinde SMMM onaylı faturaların ve damga vergisi ödendiğine ilişkin belgelerin sunulduğu anlaşılmıştır.  

 

Sunulan 02.07.2018 tarihli “iş makinası kiralama sözleşmesi” incelendiğinde, sözleşmenin konusunun “Şanlıurfa il sınırları içerisinde mobil konkasör işlerinde kullanmak üzere1 adet loader (yükleyici) 1 adet 35 tonluk ekskavatörün yakıtlı ve operatörsüz iş makinaları kiralama işidir” şeklinde ifade edildiği, sözleşmenin “tarafların sorumlulukları” başlıklı 7’nci maddesinde makinanın operatörü, ücretinin ve SGK primlerinin işveren olan Gül Kardeşler İnş. Harf. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.ye ait olduğundan bahsedildiği tespit edilmiş olup anılan sözleşme kapsamında sözleşmenin tedarikçisi konumunda bulunan başvuru sahibinin personel çalıştırmayacağı yalnızca iş makinalarını kiralayacağı anlaşılmıştır.

Yukarıda anılan Yönetmelik’in 47.1.a maddesinde sözleşme kapsamında personel çalıştırılması durumunda SGK çıktılarının sözleşme ekinde sunulmasının zorunlu tutulduğu, başvuru sahibi tarafından sunulan sözleşme içeriğinde personel çalıştırılması gerektiğine yönelik  bir ifadenin yer almadığı, sözleşmenin yalnızca iş makinası kiralanmasına yönelik olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde başvuru sahibinin SGK çıktılarını sunmasına gerek bulunmadığından idarenin teklifi bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakmasının mevzuata uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2021/052
Gündem No 33
Karar Tarihi 29.12.2021
Karar No 2021/UH.I-2373