sözleşme ekinde sadece fatura sunmasının yeterli olmadığı ayrıca bu belgelere ek olarak personel çalıştırılan işlerde SGK belgelerinin sunulması gerektiği iş deneyimini gösteren belgeler arasında SGK internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sayılmasındaki amacın sözleşmenin gerçekten ifa edilip edilmediği hususunun denetiminin sağlanması olduğu  başvuru sahibi tarafından bu hususta belge sunulmadığı gibi idarece ilgili sosyal güvenlik merkezi ile yapılan yazışma neticesinde de sözleşme konusu işe ilişkin iş yeri bildiriminin yapılmadığının anlaşıldığı buna göre idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinin SGK belgeleri sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması

isteklinin sunmuş olduğu özel sektör iş deneyim belgesi olarak  sunulan sözleşme ekinde sadece fatura sunmasının yeterli olmadığı ayrıca bu belgelere ek olarak personel çalıştırılan işlerde SGK belgelerinin sunulması gerektiği iş deneyimini gösteren belgeler arasında SGK internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sayılmasındaki amacın sözleşmenin gerçekten ifa edilip edilmediği hususunun denetiminin sağlanması olduğu  başvuru sahibi tarafından bu hususta belge sunulmadığı gibi idarece ilgili sosyal güvenlik merkezi ile yapılan yazışma neticesinde de sözleşme konusu işe ilişkin iş yeri bildiriminin yapılmadığının anlaşıldığı buna göre idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinin SGK belgeleri sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması

Toplantı No 2021/017
Gündem No 40
Karar Tarihi 28.04.2021
Karar No 2021/UH.I-904

BAŞVURU SAHİBİ:

Egeli Zeytincilik Gıda Maddeleri İnşaat Taahhüt Turizm Sosyal Hizmetler San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Giresun İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/729264 İhale Kayıt Numaralı “24 Aylık Çamaşır Yıkama, Kurutma ve Ütüleme Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Giresun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 27.01.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “24 Aylık Çamaşır Yıkama, Kurutma ve Ütüleme Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Egeli Zeytincilik Gıda Maddeleri İnşaat Taahhüt Turizm Sosyal Hizmetler San. Tic. Ltd. Şti.nin 08.04.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 09.04.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.04.2021 tarih ve 18727 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.04.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/663 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, iş deneyimini tevsik kapsamında sunulan sözleşme ve faturalara ek olarak sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenmiş belgeleri sunmadıkları gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak yurt içinde veya yurt dışında gerçekleştirilen işler ya da denetlenen veya yönetilen yapımla ilgili hizmet işleri için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.

(2) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşların, bu niteliklerini kaybetmeleri halinde, daha önce düzenledikleri iş deneyim belgeleri bu Yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlamaları kaydıyla bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde kullanılabilir.

(3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara, bu niteliklerini kaybetmelerinden önce taahhüt edilerek gerçekleştirilmiş olmalarına rağmen iş deneyim belgesi alınmayan işlere ilişkin olarak; kurum ve kuruluşların, bu niteliklerini kaybetmelerinden önce bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları kurum ve kuruluşlara, iş deneyim belgesi düzenlenmesi için başvuruda bulunulabilir. …” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz. …” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.1.1.  Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder…” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 24 AYLIK ÇAMAŞIR YIKAMA, KURUTMA VE ÜTÜLEME HİZMET ALIMI

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

1 Kalem -24 AYLIK ÇAMAŞIR YIKAMA, KURUTMA VE ÜTÜLEME HİZMET ALIMI

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Giresun İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı birimler ve Bağlı Sağlık Tesisleri” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Söz konusu ihalenin Giresun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “24 Aylık Çamaşır Yıkama, Kurutma ve Ütüleme Hizmet Alımı” olduğu, açık ihale usulü ile elektronik ortamda gerçekleştirilen ihaleye yönelik 31.03.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararına göre; başvuru sahibi Egeli Zeytincilik  Gıda Mad. İnş. Taahhüt Tur. Sos. Hizm.  San.  Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin “iş deneyimini tevsik kapsamında gerekli SGK belgelerini sunmadığı” gerekçesiyle, Fetih 1453 Atık Yönetimi Tem. Taşıma. Gıda ve San. Tic.  Ltd. Şti.nin teklifinin ise “Yeterlik Bilgileri Tablosunda geçici teminata ilişkin satırların boş bırakıldığı ve yeterlik kriteri olarak belirlenen belgelere ilişkin satırlarda kriterlere ilişkin bilgi girişinde bulunulmadığı, EKAP üzerinde e-gtm bilgisine ulaşılamadığı” gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakıldığı, tek geçerli teklif olan Or-Bağ Çamaşır Yıkama ve Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibi Egeli Zeytincilik Gıda Mad. İnş. Taahhüt Tur. Sos. Hizm.  San.  Tic.  Ltd. Şti.nin teklifi kapsamında sunduğu yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” bölümünde “iş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler” kısmının doldurulduğu, sözleşme tarihinin 01.06.2020 ve sözleşme tutarı/toplam fatura tutarının 1.202.500,00 TL beyan edildiği görülmektedir.

 

Beyan edilen ve idareye sunulan iş deneyimini tevsik eden belgenin, Anl Site Yönetim ve Danışmanlık Hizm. Ltd. Şti. ile aralarında 01.06.2020 tarihinde düzenlenen sözleşme ve 04.01.2021 tarih ve GIB2021000000003 nolu KDV hariç 1.202.500,00 TL tutarlı fatura olduğu tespit edilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesine göre, gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgesi tevsikine ilişkin olarak, yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin, iş deneyimini gösteren belgeler olduğu ve isteklilerin, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunacakları hüküm altına alınmıştır.

 

Sözleşme içeriği incelendiğinde, 5’inci maddede sözleşmeye konu işe yer verildiği, buna göre sözleşmeye konu işin “Yüklenicinin Çamaşırhanesinde yapılacak olup idarenin belirlemiş olduğu sitelerdeki giyim kutularından eşyaları alıp yıkama ve kurutma, ütüleme ve paketleme hizmetlerinin tamamını yapıp poşetli bir şekilde idarenin belirtmiş olduğu depoya teslim edecektir. Ayrıca idarenin belirtmiş olduğu sosyal tesisteki nevresim çarşaf ve yastık kılıfı ve pikeleri sözleşme kapsamında günlük olarak alacak yıkayıp kurutup ütülü ve poşetli bir şekilde teslim edecektir. İdare tarafından teslimat her sabah saat 09.30 yapılacak ertesi gün temiz olan ürünler yüklenici tarafından eksiksiz olarak teslim edilecektir. Teslim edilen temiz ürünler kg mı ölçülerek idare tarafından teslim alınarak tutanağa bağlanacaktır.” olduğu, idarece resen tevsik edilemeyen belgelere ilişkin olarak EKAP üzerinden 27.01.2021 tarihinde gönderilen yazıya istinaden başvuru sahibince verilen cevabi yazıda söz konusu işin yerine getirilmesi için 8 adet personelin çalıştırılacağı ifadesine yer verildiği tespit edilmiştir.

 

Anılan hususlar bir arada değerlendirildiğinde, Yönetmelik’in 47’nci maddesine göre Egeli Zeytincilik Gıda Maddeleri İnşaat Taahhüt Turizm Sosyal Hizmetler Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin sözleşme ekinde sadece fatura sunmasının yeterli olmadığı ayrıca, bu belgelere ek olarak personel çalıştırılan işlerde SGK belgelerinin sunulması gerektiği iş deneyimini gösteren belgeler arasında SGK internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sayılmasındaki amacın, sözleşmenin gerçekten ifa edilip edilmediği hususunun denetiminin sağlanması olduğu,  başvuru sahibi tarafından bu hususta belge sunulmadığı gibi idarece ilgili sosyal güvenlik merkezi ile yapılan yazışma neticesinde de sözleşme konusu işe ilişkin iş yeri bildiriminin yapılmadığının anlaşıldığı, buna göre idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinin SGK belgeleri sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.