Şantiye sahası içi nakliye hizmetinde ve kepçe kiralama hizmetinde KDV tevkifatı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

 

   
Sayı : E-33775506-130[KDV 53.01-96]-76496 21.06.2022
Konu : Şantiye sahası içi nakliye hizmetinde vekepçe kiralama hizmetinde KDV tevkifatı.  

 

 

 

 

İlgi :
06/04/2021 tarihli ve 110970 kayıt sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Müdürlüğü ile Şirketiniz arasında düzenlenen sözleşmeler kapsamında Şirketinize ait araçlarla şantiye sahası içi nakliye hizmeti ile kepçe kiralama hizmeti verileceği belirtilerek söz konusu hizmetlerde uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) tevkifatı oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

3065 sayılı KDV Kanununun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2) bölümünde de tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranlarına ilişkin açıklamalara yer verilmiş olup, Tebliğin;

 

-“İşgücü Temin Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.5.) bölümünde,

 

2.1.3.2.5.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

 

Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanılan işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında), alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

 

2.1.3.2.5.2. Kapsam

 

Gerçek veya tüzel kişiler, faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü, kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin etmektedirler.

 

Bu tür hizmetler, esas itibarıyla, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

 

Bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanır:

 

– Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.

 

– Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilir.

 

Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulur, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilir.”

 

-“Taşımacılık Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.11.) bölümünde,

 

“2.1.3.2.11.1 Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

 

Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

 

2.1.3.2.11.2 Kapsam

 

Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir.”

 

– “Diğer Hizmetler” başlıklı (I/C-2.1.3.2.13) bölümünde ise; “KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarına ifa edilen ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında (sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri hariç) söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.”

 

açıklamalarına yer verilmiştir.

 

63 no.lu KDV Sirkülerin “2.2.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri” başlıklı bölümünde;

 

Örnek 3: Büyükşehir belediyesine bağlı ayrı tüzel kişiliği bulunan (TR) Su İşletmesi ihtiyaçlarında kullanılmak üzere şoförü ile birlikte (B) firmasından araç kiralamaktadır. Araçlardan bir kısmı (B) firmasının üzerine kayıtlı olup şirkette sigortalı olarak çalışanlar tarafından kullanılmaktadır. Araçlardan bir kısmı ise (B) firması tarafından kiralama yöntemi ile temin edilmekte ve araç sahipleri tarafından kullanılmaktadır.

 

Bu işlemde işgücü temin hizmetinin varlığı (TR) Su İşletmesi ile (B) firması arasında düzenlenen hizmet alım sözleşmesi ile idari şartnamenin incelenmesi sonucunda tespit edilecektir.

 

(TR) Su İşletmesinin şoförü ile birlikte temin ettiği araç kiralama hizmetinde, İşletme ile şoförler arasında herhangi bir hizmet akdi bulunmaması ve şoförlerin iş süresince İşletme yetkililerinin emir ve talimatları altında çalışması halinde, bu hizmet işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilecektir. Dolayısıyla, toplam hizmet bedeli (araç kirası+şoför ücreti) üzerinden hesaplanan KDV, İşletme tarafından 9/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

 

Ancak söz konusu hizmetle ilgili olarak şoför teminine ilişkin bedelin; sözleşme, ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. belge, kayıt ve beyanlardan tespit edilerek toplam hizmet bedelinden ayrıştırılabilmesi ve faturada da ayrıca gösterilmesi kaydıyla, yalnızca şoför teminine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden 9/10 oranında tevkifat yapılacaktır.

 

(B) firmasının söz konusu hizmetin bir kısmını kendisine ait olmayan ve bizzat sahipleri tarafından kullanılan araçlarla ifa etmesi durumunda, hizmetin ifasında kullanılan elemanlar (B) firmasına hizmet akdiyle bağlı olmadığı için bu kısım üzerinden KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.”

 

açıklamaları yer almaktadır.

 

Buna göre, şantiye sahası içi nakliye hizmetine ilişkin teknik şartnamenin incelenmesinden Şirketiniz tarafından ifa edilen hizmetin karayolu kullanılarak yapıldığı anlaşıldığından söz konusu hizmetin saha içi nakliye hizmeti bedeline isabet eden KDV tutarına, Tebliğin  (I/C-2.1.3.2.11.) bölümü kapsamında 2/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

 

Öte yandan, şoförü ile birlikte verilen kepçe kiralama hizmetinde ise şoför teminine ilişkin  bedel ile kepçe kira bedelinin ayrıştırılamaması durumunda … Müdürlüğü ile şoför arasında herhangi bir hizmet akdi bulunmaması ve şoförün iş süresince İdarenin emir ve talimatları altında çalışması halinde bu hizmet işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilerek, İdare tarafından toplam hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV için Tebliğin (I/C-2.1.3.2.5.) bölümü kapsamında 9/10 oranında tevkifat uygulanması gerekmektedir.

 

Ancak, söz konusu hizmete ait toplam bedelden şoför teminine ilişkin bedelin; sözleşme, ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. belge ve kayıtlardan tespit edilerek ayrıştırılması ve faturada da ayrıca gösterilmesi halinde şoför teminine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden işgücü temin hizmeti kapsamında 9/10 oranında tevkifatı uygulanması gerekmekte olup, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.13.) bölümünde belirtilen kuruluşlar arasında yer almayan adı geçen Kuruma verilen kepçe kiralama hizmeti bedeline isabet eden KDV tutarı üzerinden ise KDV tevkifatı uygulanmayacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.