sınır değeri etkilemek maksadıyla istekliler tarafından farklı fiyat teklifleri sunulduğu iddia edilmekle birlikte söz konusu iddiaları destekleyecek somut bilgi ve belge sunulmadığı, isteklilerce teklif edilen bedellere ilişkin tutanakta da isteklilere ait tek teklif tutarlarının bulunduğu, dolayısıyla bu tutanağa itibar edilmesi gerektiği hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.” açıklaması bulunmaktadır.

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 37’nci maddesinde tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağı, ancak teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanmasının yazılı olarak isteneceği, belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılıp geçici teminatlarının gelir kaydedileceği, bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçileceği, bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığının inceleneceği, uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda aktarılan Tebliğ açıklamasına göre personel çalışmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ihalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin geçerli teklifler olarak tespit edildikten sonra yaklaşık maliyetin %60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olan teklifler dikkate alınmaksızın, sınır değerin aktarılan formül kullanılmak suretiyle hesaplanacağı anlaşılmaktadır.

Personel çalışmasına dayalı olmayan söz konusu ihalede, 09.10.2019 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde;

İhalenin Büyük Taşlıca – Büyük Türbe – Koyunluca İlkokulu/Ortaokulu kısmına ilişkin olarak idarece yaklaşık maliyetin 1.245.300,80 TL, sınır değerin ise 931.186,08 TL olarak hesaplandığı, IBM Taş. İnş. Gıda Elek. Eltron. Med. San Tic. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif mektubu sunmadığı, İkra İth. İhr. Tar. Gıda İnş. Nak. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Ahmet Tümur’un teklifinin ise birim fiyat teklif mektubunda rakam ve yazının birbiriyle uyumsuz olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, teklifi aşırı düşük teklif olarak belirlenen herhangi bir teklifin bulunmadığı, 932.960,00 TL teklif bedeli sunan Efebey Oto. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

Yapılan incelemede Efebey Oto. İnş. San. Tic. Ltd. Şti., Güneş Seracılık ve Arıcılık Teks. İnş. San Tic. Ltd. Şti., Kahraman Proje Ltd. Şti., Harun Çırçır Nak. Teks. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti., Yağmurlu Gıda Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti., Harran Gap Tur. İnş. Tar. Gıda San. Ltd. Şti., İsa Kayam, ve Biter Yıldız Taş. İnş. Teks. Gıda Tem. Hiz. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklif dosyaları kapsamında birim fiyat teklif mektubu ve eki teklif cetveli ile geçici teminat mektuplarını usulüne uygun sundukları tespit edilerek, tekliflerinin geçerli teklif olarak kabul edildiği ve sınır değerin geçerli teklifler üzerinden hesaplandığı görülmüştür.

Başvuru sahibi tarafından sınır değeri etkilemek maksadıyla istekliler tarafından farklı fiyat teklifleri sunulduğu iddia edilmekle birlikte, söz konusu iddiaları destekleyecek somut bilgi ve belge sunulmadığı, isteklilerce teklif edilen bedellere ilişkin tutanakta da isteklilere ait tek teklif tutarlarının bulunduğu, dolayısıyla bu tutanağa itibar edilmesi gerektiği, şikayete konu edilen IHM Özyavuz İnş. Nak. Pet. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ihalenin ilgili kısmına teklif sunmadığı ve söz konusu IBM Taş. İnş. Gıda Elek. Eltron. Med. San Tic. Ltd. Şti. ve IHM Özyavuz İnş. Nak. Pet. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin farklı tüzel kişiler olduğu dikkate alındığında, başvuru sahibinin bu husustaki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2019/055
Gündem No : 50
Karar Tarihi : 18.12.2019
Karar No : 2019/UH.II-1685