söz konusu belgenin sunulması yeterlik kriteri olarak belirlenmediğinden isteklilerin bu belgeyi teklif ile birlikte sunması gerekmediği, ancak muayene kabul aşamasında söz konusu koşulun aranması gerektiği, bu şartların yerine getirilmediğinin tespiti

Toplantı No 2019/026
Gündem No 16
Karar Tarihi 15.05.2019
Karar No 2019/UM.I-593

BAŞVURU SAHİBİ:

Arkoç Metal İlet. Vana Pik Döküm İnş. San. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Çorum Belediye Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/103960 İhale Kayıt Numaralı “İçmesuyu Şebeke Vana ve Çekvalf Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Çorum Belediye Başkanlığı tarafından 02.04.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İçmesuyu Şebeke Vana ve Çekvalf Alımı” ihalesine ilişkin olarak Arkoç Metal İlet. Vana Pik Döküm İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin 04.04.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 16.04.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.04.2019 tarih ve 17523 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/441 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin 31’inci maddesinde “Sürgülü Vana, 98/83/EC İçme Suyu Direktifi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, Su Kirliliği Yönetmeliği ve İçme Sularının Kalitesi Yönetmeliğine uygun olarak WRAS İçme Suyu Onayına sahip olacaktır.” şartının getirildiği, fakat ihale üzerinde bırakılan isteklinin ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci isteklinin bu şartı sağlamadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.

Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede ve/veya sözleşme tasarısında yer alır. Bu düzenlemelerde alımın niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Yüklenici tarafından bu yükümlülüklere ilişkin olarak muayene ve kabul komisyonuna sunulması gereken belgelerin açıkça düzenlenmesi zorunludur.

(2) Teknik şartnamede düzenlenen yükümlülüğe ilişkin, tip sözleşmede bir madde bulunmaması durumunda; tip sözleşmenin “Diğer Hususlar” başlıklı maddesinde bu yükümlülük düzenlenebilir.” hükmü,

 

İdari Şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

  1. Adı: İçmesuyu Şebeke Vana ve Çekvalf Alımı

c) Miktarı ve türü: İçmesuyu hattı İnşaatı işlerinde ve arızalarda kullanılmak üzere 6 Kalem İçmesuyu Şebeke Vana ve Çekvalf Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: Çorum Belediyesi, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, Su Teknisyenliği Amirliği malzeme depolarıdır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartnamenin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… 7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Elastomer Yataklı Sürgülü Vana Teknik Özellikleri” başlıklı A kısmında“31.Sürgülü Vana, 98/83/EC İçme Suyu Direktifi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, Su Kirliliği Yönetmeliği ve İçme Sularının Kalitesi Yönetmeliğine uygun olarak WRAS İçme Suyu Onayına sahip olacaktır.

32. Sürgülü Vana imalatında kullanılacak sürgü kaplama malzemesi (elastomer) özellikle içme suyunda kullanıma uygun, toksikolojik özellik içermeyecek, bakteri oluşumuna yol açmayacak, şebekeye koku veya tat salgılamayacak, suda bulanıklık oluşturmayacaktır. İmalatçı firma uygunluk belgelerini kabul heyetine sunacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve şartname düzenlemeleri birlikte değerlendirildiğinde Teknik Şartname’nin A kısmının 31’inci maddesinde belirtilen “…uygun olarak WRAS İçme Suyu Onayına sahip olacaktır” şartının teklif dosyası kapsamında belge sunulmasını gerektiren bir yeterlik kriteri olarak belirlenmediği, 32’inci maddede   “…İmalatçı firma uygunluk belgelerini kabul heyetine sunacaktır.” ifadesine yer verildiği, Teknik Şartname’de belirtilen söz konusu şartların yeterlik kriteri olarak belirlenmediği, malın teslimi ve muayene kabul aşamasında istenilen teknik şartlar olduğu anlaşılmaktadır.

 

Dolayısıyla bu aşamada söz konusu belgenin sunulması yeterlik kriteri olarak belirlenmediğinden isteklilerin bu belgeyi teklif ile birlikte sunması gerekmediği, ancak muayene kabul aşamasında söz konusu koşulun aranması gerektiği, bu şartların yerine getirilmediğinin tespiti halinde ise gerekli yaptırımların uygulanacağının açık olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.  

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.