Sözleşme eki idari ve teknik şartnamelerde sadece nakliyede kullanılan akaryakıt için fiyat farkı ödeneceği öngörüldüğünden, imalatlarda kullanılan akaryakıt için fiyat farkı ödenmesinin mümkün olmadığı.

Sözleşme eki idari ve teknik şartnamelerde sadece nakliyede kullanılan akaryakıt için fiyat farkı ödeneceği öngörüldüğünden, imalatlarda kullanılan akaryakıt için fiyat farkı ödenmesinin mümkün olmadığı.

 

Karar Tarihi : 13.9.2005

Tutanak No. : 28046

KONU: Sözleşme eki idari ve teknik şartnamelerde sadece nakliyede kullanılan akaryakıt için fiyat farkı ödeneceği öngörüldüğünden, imalatlarda kullanılan akaryakıt için fiyat farkı ödenmesinin mümkün olmadığı. 687 sayılı ilâmın 1’inci maddesi ile ……..……..İnş.San.Ltd.Şti. yükleminde bulunan 108.164.059.680 lira keşif bedelli Kırıkkale Muhtelif Köy Yolları A tipi Mıcır ve Elek Altı Malzeme Temini ve Nakli İşinde Sözleşme eki, Özel İdari Şartname ve Teknik Şartnamede sadece nakliyede kullanılan akaryakıt için fiyat farkı verileceği belirtilmişken; imalatlarda kullanılan akaryakıt içinde fiyat farkı verilmesi sebebiyle ……………..- liraya tazmin hükmü verilmiştir. Dilekçi dilekçesinde işin özelliği gereği mıcır temini ve nakli işinin, nakliye işi olarak algılanması gerektiğini, anılan işe ait İhale Onay Belgesinde “88/13181 sayılı Kararname gereği sözleşme tasarısındaki şartlarda sadece akaryakıt için fiyat farkı verilecektir” ifadesinin yer aldığını, bu ifadenin ihale öncesi ihaleye katılacak olan yüklenicilere fiyat farkı konusunda yeterli bilgiyi verdiğini, ihaleye katılımı caydırmadığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmiştir. Söz konusu işe ilişkin rapor dosyası, ilam hükmü, dilekçi iddiaları, savcılık görüşü ve ilgili mevzuatın incelenmesinde …………… İnş.San.Ltd.Şti. yükleniminde bulunan 108.164.059.680.-lira keşif bedelli “Kırıkkale Muhtelif Köy Yolları A Tipi Mıcır ve Elekaltı, Malzeme Temini ve Nakli” işinde akaryakıt fiyat farkının müteahhit firma ile imzalanan taşeron sözleşmesine göre ödenmesi gerekmektedir. Söz konusu sözleşmenin “Vergi ve Fiyatların Değişmesi” başlıklı 11/2 maddesine göre 88/13181 sayılı Kararname esaslarına tabi olarak, bu kararname hükümlerine göre uygulama yapılacaktır. 88/13181 sayılı Fiyat Farkı Kararnamesinin 9.1’inci maddesi ise sözleşmesinde aksine hüküm olmaması halinde fiyat farkı verilecek malzeme miktarlarının bu maddeye göre belirleneceğini esasa bağlamış bulunmaktadır.

Yüklenici firma ile idare arasında yapılan taşeron sözleşmesinin 2’nci maddesinde özel idari şartname ve teknik şartname sözleşme ekleri arasında sayılmış bulunmaktadır. Özel İdari Şartnamenin 14’üncü maddesi “fiyat farkı”nı düzenlemiş ve bu maddede; “müteahhit gerek taahhüt süresi içinde ve gerekse mücbir sebeplerden dolayı uzatılan süre içinde taahhüdün tamamen ifasına kadar vergi artışları ….. verilmesi veya süre uzatımı isteğinde bulunamaz. Ancak nakliyede sadece akaryakıt için fiyat farkı verilecektir” hükmü yer almıştır. Teknik Şartnamenin 16’ncı maddesi de “yalnızca nakliyedeki akaryakıta fiyat farkı verileceği” şeklindedir. Mıcır temini ve nakli işinde “temin” sözcüğü taşın ocaklardan çıkarılarak konkasörde istenilen boyutlara dönüştürülmesi işlemi anlamına gelmektedir. Nakliye ise istenilen boyutlara getirilmiş malzemenin imalat mahallinden, serileceği işyerine kadar taşınması işlemidir. Bu nedenle anılan işin özel idari şartnamesi ve teknik şartnamesinde sadece nakliye için akaryakıta fiyat farkı ödeneceği öngörüldüğünden, taşın istenilen boyutlara konkasörde dönüştürülmesi, elenmesi, mıcır haline getirilmiş malzemenin taşıma yapacak araçlara yüklenmesi imalatlarında tüketilen akaryakıta, akaryakıt fiyat farkı ödemesi mümkün değildir. Sonuç olarak Sözleşme eki idari ve teknik şartname hükümlerinin uygulanarak sadece kullanıma hazır hale getirilmiş mıcırın işyerine taşınması işleminde tüketilen akaryakıt için akaryakıt fiyat farkı ödenmesi, taşın mıcır haline getirilmesi, elenmesi ve taşıma yapacak araçlara yüklenmesi imalatlarında tüketilen akaryakıta akaryakıt fiyat farkı ödenmemesi, 88/13181 sayılı kararname ve işin sözleşmesi gereğidir. Yukarda açıklanan nedenlerle 687 sayılı ilâmın 1’inci maddesi ile ……………- liraya ilişkin verilen tazmin hükmünün tasdikine, karar verildi.