ihale Sözleşme Tasarısı maddesinde düzenleme metninde hakediş ödemelerinin, Şartname bölümünde yer alan düzenlemeler uyarınca yapılacağının belirtildiği, ihale dokümanı düzenlemelerinden hakediş ödemesinin geç yapılması veya yapılmaması durumlarında dahi işçi ücretlerinin zamanında ödenmemesinin cezaya tâbi olacağına dair bir düzenlemenin yer almadığı, bu çerçevede söz konusu düzenlemenin idarenin, işçi ödemelerini takip ve teminini sağlama sorumluluğu kapsamında yapılması

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “İlkeler” başlıklı 4’üncü maddesinde “…Bu Kanun kapsamında yapılan kamu sözleşmelerinin tarafları, sözleşme hükümlerinin uygulanmasında eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir.  İhale dokümanı ve sözleşme hükümlerinde bu prensibe aykırı maddelere yer verilemez.  Kanunun yorum ve uygulanmasında bu prensip göz önünde bulundurulur.” hükmü,

 

“Mücbir sebepler” başlıklı 10’uncu maddesinde “Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir:

  1. a) Doğal afetler.
  2. b) Kanuni grev.
  3. c) Genel salgın hastalık.
  4. d) Kısmî veya genel seferberlik ilânı.
  5. e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

         Süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur.” hükmü,

 

“İdarenin sözleşmeyi feshetmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “Madde 20- Aşağıda belirtilen hallerde idare sözleşmeyi fesheder:

  1. a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,  
  2. b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25 inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi,

Hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” hükmü,

 

“Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshi” başlıklı 23’üncü maddesinde “Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde, hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar iade edilir.” hükmü,

 

“Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin” başlıklı 24’üncü maddesinde “Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

  1. a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,        
  2. b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,         

Şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20 ‘sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.   

Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, (Değişik ibare: 02/07/2018-KHK-700/140 md.; yürürlük:09/07/2018) Cumhurbaşkanı bu oranı sözleşme bazında % 40 ‘a kadar artırmaya yetkilidir.

İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.

Sözleşme bedelinin % 80’inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80’i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5’i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.25. İhale dokümanında günlük olarak belli sayıda personelin idarenin iş yerinde bulunması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılan ihalelerde, 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca izne hak kazanan işçilerin izin hakları idarenin belirleyeceği takvim çerçevesinde kullandırılacak ve izin kullanan işçiler fiilen çalışan işçi sayısına dahil kabul edileceğinden, izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanması talep edilmeyecektir. İdarelerin, ihale konusu işte çalıştırılması istenen personel sayısını bu hususu dikkate alarak belirlemeleri gerekmektedir. Ayrıca idareler ve yükleniciler, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını kullanmasına ilişkin olarak 4857 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinde öngörülen yükümlülüklere uymak zorundadır…” açıklaması,

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesinde “a) Sözleşme bedelinin iş süresince dönemler itibariyle ödenmesi :

Sözleşme konusu hizmetin yüklenici tarafından belli bir süre boyunca devamlı olarak verilmesi (4 üncü maddede tanımlanan sürekli nitelikte bir iş olması) veya işin bölümlere ayrılabilir olması durumunda sözleşmede belirtilen aralıklarla, kesin ödeme mahiyetinde olmamak ve kazanılmış hak sayılmamak üzere geçici hakediş ödemeleri yapılır. Yüklenici tarafından yapılan işlerin bedelleri, sözleşmedeki kayıtlara ve ilgili kanunlara göre yapılacak kesintiler de çıktıktan sonra, sözleşmenin ödemeye ilişkin hükümleri çerçevesinde kendisine ödenir.

İdarenin isteği halinde yüklenici, kesin hesapları kontrol teşkilatının denetimi altında olmak üzere işe paralel olarak yürütmek zorundadır. Bu halde, geçici hakediş raporlarının düzenlenmesinde, bitmiş iş kısımları için bu kesinleştirilmiş miktarlar dikkate alınır.

Hakediş raporlarının düzenlenmesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.

1- Toplam Bedel Üzerinden Birim Fiyat Sözleşmelerde;

Geçici hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça ayda bir defa düzenlenir. Gelecek yıllara sari olmayan sözleşmelerde yaptırılan işler için, son hakediş raporu bütçe yılının sonuna rastlayan ayın yirminci (20.) günü düzenlenir.

İşe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanır ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirilir.

Düzenlenen hakediş raporunun işleme konulabilmesi için, yüklenici veya işbaşında bulunan vekili tarafından imzalanmış olması gereklidir.

Yüklenici veya vekili, bildirilen günde, hakedişe esas hesaplamaların yapılmasında hazır bulunmazsa kontrol teşkilatı hesaplamaları tek başına yaparak hakediş raporunu düzenler ve yüklenicinin bu husustaki itirazları kabul edilmez.

Hakediş raporu düzenlendikten sonra bir hafta içinde yüklenici raporu imzalamazsa kontrol teşkilatı, hakediş raporunu idareye gönderir ve rapor yüklenici tarafından imzalanıncaya kadar idarede hiçbir işlem yapılmaksızın bekletilir. Yüklenici hakediş raporlarını zamanında imzalamazsa, ödemede meydana gelecek gecikmeden dolayı hiçbir şikayet ve istekte bulunamaz.

Hazırlanan ve iki tarafça imzalanmış bulunan geçici hakediş raporu, tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkili makamlar tarafından düzeltilebilir. Ancak bu düzeltme sırasında eski rakam ve yazıların okunabilir şekilde çizilmiş olarak hakediş raporunda bulunması ve düzeltme yapan yetkililerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak bu düzeltmeler yeniden sayfa düzenlemeyi gerektirecek ölçüde fazla ise, esas sayfa üzerinde düzeltmenin yapıldığına ilişkin açıklama bulunmak şartı ile, yeniden ayrı bir sayfa düzenlenip hakediş raporuna eklenir.

Yüklenicinin geçici hakedişleri, itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerçekleri, idareye vereceği ve bir örneğini de Hakediş Raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “İdareye verilen ……..tarihli dilekçemde yazılı ihtirazı kayıtla” cümlesini yazarak ya da bu anlama gelecek bir itiraz şerhi ile imzalaması gereklidir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok on gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazlarını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.

Her hakediş tutarına, eğer sözleşmede öngörülmüşse eklenecek miktar dahil edilir. Bulunan miktardan, bir önceki hakediş tutarı çıkarılarak bulunan miktara, ilgili mevzuata göre hesaplanacak Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir. Bu miktardan sözleşmede yazılı kesintiler, varsa yüklenicinin idareye olan borçları ve cezalar ile kanunen alınması gereken vergiler kesilir. Hakediş raporu, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün içinde tahakkuka bağlanır. Bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılır.

2-Toplam Bedel Üzerinden Götürü Bedel Sözleşmelerde;

Yüklenicinin yapacağı iş götürü olarak bölümler halinde teslim alınacaksa hakediş raporları, ilgili bölümlerin tamamlanmasından sonra sözleşmesinde yazılı esaslara göre düzenlenir. Bu hakediş raporlarının imzalanma, düzeltme ve ödemeleri yukarıdaki (1) numaralı bentte yazılı hükümlere göre yapılır.

  1. b) Sözleşme Bedelinin Bir Defada Ödenmesi

Yüklenicinin yapacağı iş bir defada teslim alınacaksa hakediş raporu sözleşmesinde yazılı esaslara göre iş bitiminde bir defada düzenlenir. Bu hakediş raporlarının imzalanma, düzeltme ve ödemeleri de yukarıda (a/1) bendinde yazılı hükümlere göre yapılır.

 İşin mahiyeti ne olursa osun, yüklenici süresinde hakediş başvurusunda bulunmadığı taktirde idare, en çok üç ay içinde, tek taraflı olarak hakediş düzenleyebilir.” düzenlemesi,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

  1. a) Adı: Ankara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne Bağlı Çocuk Kuruluşları ile Kadın Konukevi Müdürlüklerinin, Kuruluş Mutfağında ve Yüklenici Firmanın Mutfağında Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Servisi
  2. b) Miktarı ve türü: Teknik şartnameye ek olarak sunulan “Öğün Sayıları Çizelgesinde” belirtildiği üzere; Toplam 1.150.750 öğün Malzemeli Mamul Yemek Alımı…” düzenlemesi,

 

“İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…h) İsteklilerin, firma adına düzenlenmiş ve ihale tarihi itibariyle geçerliliğini yitirmemiş İşletme Kayıt Belgesini teklifleri ile birlikte sunmaları zorunludur…” düzenlemesi,

 

“Alt yükleniciler” başlıklı 18’inci maddesinde “18.1. İhale konusu hizmetin tamamı veya bir kısmı, alt yüklenicilere yaptırılamaz.” düzenlemesi,

 

“Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “…a) İhale konusu hizmet alım işi 9 kısımdan oluşmaktadır.” düzenlemesi,

 

“Teklif fiyata dahil giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

İhaleye konu Hizmet Alımına İlişkin normal ve diyet Kahvaltı, normal ve diyet Ara Öğünler, normal ve diyet öğlen yemeği, normal ve diyet akşam yemeği, ile Özel Gün Menüsü Giderleri:

  1. a) İhale dokümanına ek olarak sunulan örnek yemek menüleri ve Gıda Rasyonundaki gramajlara göre oluşturulacak yemek maliyetleri üzerinden; alım kapsamındaki her kısım için ayrı ayrı belirlenerek teknik şartnameye ek olarak sunulan öğün sayıları çizelgesinde belirtilen sayıda öğün yemek,
  2. b) Yılbaşı, bayram, davet, toplu yapılan doğum günleri vs. gibi özel günlerde uygulanacak olan ve teknik şartnamede türü ve miktarı örnek olarak düzenlenmiş olan Özel Gün Menüsü giderleri teklif fiyata dâhildir.

25.3.2. İşçilik ücreti, yemek, yol ve giyecek giderleri:

Pişirilmesi, dağıtılması ve bu hizmetin sunulması için Kuruluşlarca ihtiyaç duyulan ve yüklenici tarafından temin edilecek personel sayıları her bir kısım için ayrı ayrı tespit edilerek, teknik şartnamedeki “Yüklenici Tarafından Temin Edilecek Personel Sayıları Tablosunda” düzenlenmiştir.

  1. a) Söz konusu tabloda belirtilen ve aylık (26) gün üzerinden fiilen çalışan, tüm mesaisini kuruluşta geçiren çalışanlara, asgari ücretin altında olmamak üzere ödenecek olan işçi ücreti ve sigorta giderlerine ait işçilik giderleri,
  2. b) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerine ait çalışma gün sayısı, Teknik şartnamedeki Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışma Çizelgesinde her kısım için ayrı ayrı gösterilmiştir. Söz konusu çizelgede belirtilen sayıda günlere ait Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri çalışma ücreti,
  3. c) Çalışan personel için ayni olarak karşılanacak olan, yemek giderleri,
  4. d) Çalışan personele aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 9,00-TL (Dokuz Türk Lirası) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.
  5. e) İhale dokümanı içerisinde yer alan teknik şartnamede, çalışan her bir işçiye, yapmış olduğu göreve göre cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir. Teknik şartnamede cinsi ve miktarı düzenlenmiş olan giyim malzemesi giderleri teklif fiyata dâhildir.

25.3.3. Malzeme Giderleri:

Yüklenici firmanın her kısım için tedarik edeceği makine ve teçhizat miktar ve türleri Teknik şartnamede düzenlenmiştir. Teknik şartnamede “Yüklenici firmanın temin edeceği makine ve teçhizat” başlığı altında her kısım için ayrı ayrı düzenlenen her türlü makine ve teçhizatın tedarikine ait giderler teklif fiyata dahildir.

25.3.4.Diğer Giderler:

İçme suyu, yemeğin özelliğine göre ketçap, mayonez, limon, sirke, çeşitli baharatlar, teknik şartnameye ek olarak sunulan ve her kısım için ayrı sütunlarda gösterilen sayıda sarf malzemeleri, yaşlı, hasta veya diyetlilerin yiyeceklerinin hazırlanması amacıyla oluşturulan özel beslenme birimi için süt, pirinç unu, sebze, meyve, et, LPG dolum masrafları, yemek ve su numunelerinin mikrobiyolojik analizi, yemek imalatı servis ve temizliği, kullanılacak malzeme ve iş kazasına ilişkin personelin eğitimi, idarenin demirbaşında bulunan ve yüklenici firmaya teslim edilecek her türlü ekipmanın bakım ve onarım ve kalibrasyon gerektiren ölçüm cihazlarının kalibrasyon ayarlarının yaptırılması, yüklenici firma tarafından temin edilecek makine ve teçhizat, ilaçlama, yemeğin yapımında kullanılacak elektrik, su, doğalgaz ile nakliye, ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri ve Kamu İhale Kurum payı teklif fiyata dahildir.

25.3.5. Taşıma Giderleri:

  1. a) Atatürk Çocuk destek Merkezi Müdürlüğü hizmet binasındaki kuruluş mutfağında pişirilerek, Esertepe Mahallesi, 244. sokak No:11 Keçiören/ANKARA adresindeki Ankara Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğüne bağlı erkek ilk Müdahale Değerlendirme Birimine, teknik şartnamede asgari özellikleri belirtilen araçla taşınması ve burada servis edilmesine ilişkin giderler teklif fiyata dahildir.
  2. b) Yüklenici firmaya ait yemek üretim tesisinde pişirilerek, Gölbaşı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü, Ankara 1. Kadın Konukevi Müdürlüğü, Ankara 2. Kadın Konukevi Müdürlüğü, Ankara 3. Kadın Konukevi Müdürlüğü ve Ankara 4. Kadın Konukevi Müdürlüğü hizmet binalarında, teknik şartnamede asgari özellikleri belirtilen araçlarla taşınması ve burada servis edilmesine ilişkin giderler teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % (2)dir.” düzenlemesi,

 

“Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

  1. a) Verilen hizmetin ekonomik olması,
  2. b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
  3. c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi,

 

“Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin hususlar” başlıklı 45’inci maddesinde “45.1. Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin aşağıdaki hususlar sözleşme tasarısında düzenlenmiştir.

  1. a) Ödeme yeri ve şartları
  2. b) Avans verilip verilmeyeceği, verilecekse şartları ve miktarı
  3. c) İşe başlama ve iş bitirme tarihi

ç) Süre uzatımı verilebilecek haller ve şartları

  1. d) Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi
  2. e) Cezalar ve sözleşmenin feshi
  3. f) Denetim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar
  4. g) Anlaşmazlıkların çözüm şekli” düzenlemesi,

 

“Diğer hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. 1?2, 3?6, 7?12 ve 13+ yaş gurupları ve diyetli gruplar için; bir kişiye verilecek ?bir adet ara öğünün bedeli kahvaltı bedelinin yarısını, bir kişiye verilecek bir günlük iki adet ara öğün ya da bir günlük üç adet ara öğün verilmesi durumunda ?iki adet ara öğünün toplam bedeli bir kişiye verilecek bir günlük kahvaltı bedelini, bir günlük bir adet ara öğün, bir günlük iki adet ara öğün ya da bir günlük üç adet ara öğün verilmesi durumunda, ?bir günlük iki adet ara öğünün toplamı ile bir günlük kahvaltı toplamı bedeli, bir kişiye verilecek olan bir günlük öğle yemeği ya da bir günlük akşam yemeği bedelini geçmeyecektir. Bu kurala uymayan isteklinin teklifi ?ekonomik açıdan en avantajlı teklif? olsa dahi değerlendirmeye alınmayacaktır.

47.2.Yüklenici, idare tarafından sözleşmeye davet yazısının kendisine tebliğ edildiği tarih itibarıyla bir hizmet akdine bağlı olarak çalıştırdığı işçiler hariç, sözleşme konusu işte çalıştırmak üzere hizmet akdi yaparak istihdam edeceği personeli, ihale dokümanında belirlenen nitelikleri taşıyan, Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işçiler arasından, 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ve ilgili mevzuatı çerçevesinde bu Kurumun internet portalına üye olarak doğrudan ya da Kurumun İl ve Şube Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bu birimlerde görevli personel aracılığıyla ve kendisinin belirleyeceği seçme yöntemini kullanmak suretiyle temin edecektir.

47.3. ihalenin 5., 6., 7., 8., ve 9. Kısımlarına ait yemek hizmetinin ?Yüklenici Firmanın Mutfağında Malzeme Dahil Mamul Yemek Hazırlama Ve Dağıtım Hizmet Alımı? olması ve hizmetin taşımalı usul ile yapılacak olması nedeniyle, yüklenici firmanın sözleşme imzalamadan önce, Ankara ili sınırları içinde mülkiyeti kendisine ait noter onaylı tapu belgesi örneğini veya kiralık ise, kiralık yemek fabrikası/yemek üretim tesisine ait noter onaylı kira kontratı örneğini İdareye sunması zorunludur.

47.4. İhale tarihinde yığılmaları önlemek ve herhangi bir aksaklığa sebebiyet vermemek için İstekliler, Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31. maddesindeki “… Adaylar veya istekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından ?aslı idarece görülmüştür? veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabilirler. Bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanması zorunludur.” hükme uygun davranacaklardır.

47.5. Alınan hizmetlerin sonucundan elde edilen veriler; yüklenici tarafından idarenin izni olmaksızın görsel ve işitsel basın yayın organları ve üçüncü kişi veya kurumlarla paylaşılamaz…” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin Konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “Bu işin konusu;

  1. Kısım: Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü,

  1. Kısım: Ankara 4. Kadın Konukevi Müdürlüğü,

İçin yüklenici firma mutfağında yemek pişirme yoluyla mamul yemek alımı, dağıtımı ve servis hizmetleridir.” düzenlemesi,

 

“Genel hususlar” başlıklı IV’üncü maddesinde “1- Yemek üretiminde kullanılacak malzemelerin tümü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretim iznine sahip olacak ve ilgili Türk Gıda Kodeksi ve/veya TSE standartlarına uygun olacaktır. Malzemelerin tümünde üretim ve son kullanma tarihi yazılı olacak, raf ömrü dolmuş olan ürünler kesinlikle kullanılmayacaktır. İdare gerek gördüğü takdirde yemeklerde kullanılan malzemeleri kontrol edebilecektir. Yüklenici firma, tüketilmek üzere aldığı tüm hazır ürünleri çalışma ve üretim izni olan firmalardan alacaktır. Yemek üretiminde kesinlikle hazır çorbalar, paket et ve tavuk suyu, lezzet verici miksler kullanılmayacaktır. Yemek üretiminde kullanılacak su, içme suyu niteliğinde ve Bakanlıktan onaylı olacaktır.

9- Numune alma ve numune tutma işlemleri yürürlükte bulunan 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanunun esasları dâhilinde yapılacaktır.

10- Yüklenici firma, yemeğin pişirilip hazırlanması, servisi ve servis sonrası hizmetlerde hijyenik şartlara uyacaktır. Yüklenici firma, günlük çıkan yemeklerin her birinden ikişer örnek alarak, steril kaplarda muhafaza edecektir. Her numune en az 300 gr. olacaktır. Numune kaplarının üzerine yemeğin adı, yemeğin yapıldığı tarih ve yemeğin hangi öğüne ait olduğu bilgisi ile numuneyi alan kişinin adı yazılacaktır. Numune 72 saat, uygun yerde ve sıcaklıkta ( + 4°C) ‘ de muhafaza edilecektir. Numune almak için ihtiyaç duyulan steril numune kaplarını temin etmek, yüklenicinin sorumluluğundadır.

11- Kuruluşta yaşanabilecek herhangi bir olası besin zehirlenmesi, ishal vb. vakalarda İdarenin belirleyeceği öğünlerden alınan numuneler, gerekli analizler yapılmak üzere T.C. Ankara Valiliği Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ankara 1 no’lu Halk Sağlığı Laboratuvarı ve / veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğüne gönderilecektir. Yüklenici, idarenin talepleri doğrultusunda bu analizleri yaptırmakla ve gıda analiz raporlarını idareye sunmakla yükümlüdür. Bu tür kontrol ve değerlendirmelerin tüm masrafı Yüklenici tarafından karşılanacaktır. Analiz sonucunda gıda zehirlenmesinin sebebinin Yüklenicinin kusurlarından kaynaklandığı tespit edilmesi durumunda, zehirlenmeye sebep olan öğüne ait toplam yemek bedeli firmaya ödenmeyecektir. Gıda zehirlenmesinden dolayı doğacak her türlü tedavi gideri ile kayıp ve ziyanın bedeli Yüklenici tarafından karşılanacaktır. Zehirlenme vakasının ölümle sonuçlanması durumunda ilgililer hakkında yasal işlemler başlatılacağı gibi mağdur olanların her türlü maddi ve manevi tazminat talepleri yasal çerçeve içerisinde Yüklenici tarafından karşılanacaktır.

12- Yüklenici firma, yemek atıklarının ilgili yere taşınmasını sızdırmaz poşetlerle temin edecek olup, ayrıca kuruluş mutfağında pişirdiği yemekleri dışarıya satamayacaktır.

13- Kuruluş idaresi, yemek pişirme işinin başlangıcından (malzemelerin kabulünden) itibaren atık ve çöplerin ortadan kaldırılmasına kadar tüm aşamalarda yüklenici firmayı denetleyip doğru bulmadığı konularda düzeltmesi için yüklenici firmayı uyarma hakkına sahiptir.

14- Ramazan ayında nöbet tutan personel, vardiyası gereği kuruluşta çalışan personel ve kurum bakımından faydalanan kişiler için iftar ve sahur yemeği verilecektir. İftar yemeği, akşam yemek menüsünden oluşacak olup, roll ekmek yerine pide, hurma, zeytin ve tatlı gibi yiyeceklerle takviye edilecektir. Oruç tutanlar için verilecek olan Sahur yemeği ise, öğlen yemeği ve sabah kahvaltısı menülerinden oluşacaktır. Böylece hem oruç tutan ve hem de tutmayanlar her öğünden faydalanmış olacaklardır.

15- Yüklenici firma gıda zehirlenmelerine karşı önlemleri almak, uygulamak ve personelin eğitimini vermek zorundadır.

16- Yüklenici firma elemanı elektrik ve sular ile kapı ve pencerelerin açık kalmaması için gerekli hassasiyeti gösterecektir. Çalışmayan ampul veya muslukları, kırılan camları firma derhal idareye bildirecektir. Bu maddeden dolayı firma elemanınca gereğinin yapılmaması halinde idarenin uğrayacağı zarar firma tarafından tazmin edilecektir. Yüklenici firmalara birim mutfağının kullandırıldığı durumlarda, elektrik, doğalgaz ve su harcamaları süzme sayaç konularak yüklenicinin sarfiyatı tespit edilmek suretiyle işlem yapılır. Bu durumda kuruluş ile yükleniciye ait ortak giderlerin ödenmesi hususu, ilgili saymanlık ile birlikte tespit edilecek bir usulle yapılacaktır. Kuruluşlara ait ortalama tüketim miktarları, aşağıdaki çizelgede belirtilmiştir…” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın;

 

“Sözleşme bedeline dahil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin

Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dâhildir.

7.2. İhaleye konu Hizmet Alımına İlişkin normal ve diyet Kahvaltı, normal ve diyet Ara Öğünler, normal ve diyet öğlen yemeği, normal ve diyet akşam yemeği, ile Özel Gün Menüsü Giderleri:

  1. a) İhale dokümanına ek olarak sunulan örnek yemek menüleri ve Gıda Rasyonundaki gramajlara göre oluşturulacak yemek maliyetleri üzerinden; alım kapsamındaki her kısım için ayrı ayrı belirlenerek teknik şartnameye ek olarak sunulan öğün sayıları çizelgesinde belirtilen sayıda öğün yemek,
  2. b) Yılbaşı, bayram, davet, toplu yapılan doğum günleri vs. gibi özel günlerde uygulanacak olan ve teknik şartnamede türü ve miktarı örnek olarak düzenlenmiş olan Özel Gün Menüsü giderleri teklif fiyata dâhildir.

7.3. İşçilik ücreti, yemek, yol ve giyecek giderleri:

Pişirilmesi, dağıtılması ve bu hizmetin sunulması için Kuruluşlarca ihtiyaç duyulan ve yüklenici tarafından temin edilecek personel sayıları her bir kısım için ayrı ayrı tespit edilerek, teknik şartnamedeki ?Yüklenici Tarafından Temin Edilecek Personel Sayıları Tablosunda? düzenlenmiştir.

  1. a) Söz konusu tabloda belirtilen ve aylık (26) gün üzerinden fiilen çalışan, tüm mesaisini kuruluşta geçiren çalışanlara, asgari ücretin altında olmamak üzere ödenecek olan işçi ücreti ve sigorta giderlerine ait işçilik giderleri,
  2. b) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerine ait çalışma gün sayısı, Teknik şartnamedeki Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışma Çizelgesinde her kısım için ayrı ayrı gösterilmiştir. Söz konusu çizelgede belirtilen sayıda günlere ait Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri çalışma ücreti,
  3. c) Çalışan personel için ayni olarak karşılanacak olan, yemek giderleri,
  4. d) Çalışan personele aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 9,00-TL (Dokuz Türk Lirası) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.
  5. e) İhale dokümanı içerisinde yer alan teknik şartnamede, çalışan her bir işçiye, yapmış olduğu göreve göre cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir. Teknik şartnamede cinsi ve miktarı düzenlenmiş olan giyim malzemesi giderleri teklif fiyata dâhildir.

7.4. Malzeme Giderleri:

Yüklenici firmanın her kısım için tedarik edeceği makine ve teçhizat miktar ve türleri Teknik şartnamede düzenlenmiştir. Teknik şartnamede ?Yüklenici firmanın temin edeceği makine ve teçhizat? başlığı altında her kısım için ayrı ayrı düzenlenen her türlü makine ve teçhizatın tedarikine ait giderler teklif fiyata dahildir.

7.5. Diğer Giderler:

İçme suyu, yemeğin özelliğine göre ketçap, mayonez, limon, sirke, çeşitli baharatlar, teknik şartnameye ek olarak sunulan ve her kısım için ayrı sütunlarda gösterilen sayıda sarf malzemeleri, yaşlı, hasta veya diyetlilerin yiyeceklerinin hazırlanması amacıyla oluşturulan özel beslenme birimi için süt, pirinç unu, sebze, meyve, et, LPG dolum masrafları, yemek ve su numunelerinin mikrobiyolojik analizi, yemek imalatı servis ve temizliği, kullanılacak malzeme ve iş kazasına ilişkin personelin eğitimi, idarenin demirbaşında bulunan ve yüklenici firmaya teslim edilecek her türlü ekipmanın bakım ve onarım ve kalibrasyon gerektiren ölçüm cihazlarının kalibrasyon ayarlarının yaptırılması, yüklenici firma tarafından temin edilecek makine ve teçhizat, ilaçlama, yemeğin yapımında kullanılacak elektrik, su, doğalgaz ile nakliye, ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri ve Kamu İhale Kurum payı teklif fiyata dahildir.

7.6. Taşıma Giderleri:

  1. a) Atatürk Çocuk destek Merkezi Müdürlüğü hizmet binasındaki kuruluş mutfağında pişirilerek, Esertepe Mahallesi, 244. sokak No:11 Keçiören/ANKARA adresindeki Ankara Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğüne bağlı erkek ilk Müdahale Değerlendirme Birimine, teknik şartnamede asgari özellikleri belirtilen araçla taşınması ve burada servis edilmesine ilişkin giderler teklif fiyata dahildir.
  2. b) Yüklenici firmaya ait yemek üretim tesisinde pişirilerek, Gölbaşı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü, Ankara 1. Kadın Konukevi Müdürlüğü, Ankara 2. Kadın Konukevi Müdürlüğü, Ankara 3. Kadın Konukevi Müdürlüğü ve Ankara 4. Kadın Konukevi Müdürlüğü hizmet binalarında, teknik şartnamede asgari özellikleri belirtilen araçlarla taşınması ve burada servis edilmesine ilişkin giderler teklif fiyata dahildir.

sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından Yükleniciye ödenecektir.” düzenlemesi,

 

“Sözleşmenin ekleri” başlıklı 8’inci maddesi “8.1. İhale dokümanı, bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası olup, İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.

8.2. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir:

1) Hizmet İşleri Genel Şartnamesi,

2) İdari Şartname,

3) Sözleşme Tasarısı,

4) Birim fiyat tarifleri (varsa),

5) Özel Teknik Şartname (varsa),

6) Teknik Şartname,

7) Açıklamalar (varsa),

Teknik Şartnameye ek olarak aşağıdaki belgeler sunulmuştur.

EK-1) Öğün sayıları çizelgesi

EK-2) 2 Haftalık Normal Yemek Menüsü

EK-3) 2 Haftalık Diyet Yemek Menüsü

EK-4) Gıda Rasyonu

EK-5) Gıda Malzemesi Özellikleri

EK-6) Sarf Malzemeleri İhtiyaç Listesi

EK-7) Sarf Malzemeleri Teknik Şartnamesi

EK-8) Güzergâh Haritaları

EK-9) Yemek Üretim Yeri Çizelgesi

EK-10) Hizmetin ve İşin Yapılacağı Yerler Tablosu” düzenlemesi,

 

“Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) sözleşme yapılan her kısmın bağlı olduğu Malmüdürlüğünce ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:

Düzenlenen birim fiyat sözleşmelere ait hakediş bedelleri, Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin “Yedinci Bölümü”ne göre, iş süresince dönemler itibariyle ödenecektir.

12.2. Yüklenici iş programına göre daha fazla iş yaparsa, İdare bu fazla işin bedelini imkan bulduğu takdirde öder.

12.3. Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını idarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir veya temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve idare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur.” düzenlemesi,(sf.97)

 

“Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin Binde 1 tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların 3 ‘den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. Ancak Yüklenici firma çalışanlarının ihmali ve tedbirsizliği sonucunda gıda zehirlenmesi nedeniyle kişilerin hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesi hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan

1) Yüklenici firmanın teknik şartnamede belirtilen sayıda personeli çalıştırmadığının tespiti,

2) Sözleşme imzalandıktan sonra, 3 (üç) gün içinde, yüklenici firma tarafından taahhüt edilen ve teknik şartnamede belirtilen teçhizat ve malzemelerin kuruluşa getirilmediği veya eksik getirildiğinin tespiti,

3) Yüklenici firma hizmetin sunulması işiyle ilgili olarak haftalık çalışma saatinin tamamını İdarede geçiren işçilere ilişkin bir önceki ayın sigorta primlerinin yatırıldığına dair dekont ve ücretin yatırıldığına dair hesap ekstresi ile kuruluşlar adına SGK’dan aldığı iş yeri numarası ve kuruluşlar bünyesinde çalıştırdığı işçilerin bir aylık bildirgelerini her ay idareye belgelemek zorundadır. Bu bildirgelerden eksik gün üzerinden bildirim yapıldığı, çalıştırılan toplam işçi sayısından eksik sayıda bildirim yapıldığı veya hiçbir bildirim yapılmadığının idarece belirlenmesi,

4) Yüklenici firmanın çalıştırdığı işçilerin aylık ücretlerini 4857 Sayılı İş Kanununda belirtilen sürede, işçiler adına bankada açılan hesaplar üzerinden ödemediğinin tespiti,

5) Yemekhanelerde firma veya firma personelinin hatasından kaynaklanan her türlü kaza, yangın vb. durumlarda zarar yüklenici firmaya tazmin ettirilir. Yüklenici firma ihale konusu işle ilgili olarak, meydana gelecek her türlü hasar ve zararı Taşınır Mal Yönetmeliği çerçevesinde belirlenecek meblağı idarenin belirleyeceği süre içinde tazmin etmek zorundadır. Yüklenici firmanın belirlenen süre içerisinde meydana gelen hasar ve zararı karşılamadığının tespiti,

durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Binde 1 tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

16.1.3. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmesi durumunda, bu orana kadar uygulanacak cezanın yanı sıra 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesi,

 

“Teslim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu işte kısmi kabul yapılmayacaktır.

20.2. Sözleşme konusu iş tamamlandığında Yüklenici, (işin/ilgili kısmın) teslim alınarak kabul işlemlerinin yapılması için bu talebini içeren bir dilekçe ile İdareye başvuracaktır. Bunun üzerine (yapılan iş/ilgili kısım), her türlü masrafı Yükleniciye ait olmak üzere Teknik Şartnameye ek olarak sunulan “Hizmetin ve İşin Yapılacağı Yerler” tablosunda belirtilen kısımlara ait Kuruluşlar adresinde ve başvuru yazısının İdareye ulaştığı tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içinde teslim alınır. Yüklenici, işin teslimi için sözleşme ve ekleri uyarınca üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle oluşan zarardan sorumludur. Kontrol Teşkilatı ile Yüklenicinin, işin yapılmasına ilişkin olarak hizmetin ifa edildiği dönemler itibariyle birlikte tutacakları kayıtlar, işin o dönem içerisinde yapılan kısmının teslimi anlamına gelir. Ancak Yüklenici kayıt tutmaktan ve/veya tutulan kayıtları imzalamaktan imtina ederse Kontrol Teşkilatının kayıtları esas alınır ve bu kayıtların doğruluğu Yüklenici tarafından kabul edilmiş sayılır.”

20.3. Teslim alınan işin muayene ve kabul işlemleri, “Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği” ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümlere göre işin kabule elverişli şekilde teslim edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde yapılarak kesin hesap raporu çıkarılır.” düzenlemesi,

 

“Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde “İhaleyi yapan idarenin takdirinde olmayan sebeplere binaen kuruluşların herhangi bir sebeple kapatılması, devredilmesi veya hizmet modelinin değiştirilmesi hallerinde bu kuruluşların hizmet alımına son verilecektir. Ancak; idare, hizmet değişikliği veya taşınma nedeniyle bağlı olduğu Genel Müdürlükten onay almak kaydıyla, firmanın da istemesi halinde hizmeti aynı şartlarla, aynı firmayla sürdürebilecektir.

36.5. Yüklenici tarafından çalıştırılan işçiler İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı hükümlerine tabi olup, çalıştırılan işçilerin mevzuatla ilgili tüm hakları saklıdır. Yüklenici firma, idare tarafından talep edilmesi halinde, yıllık izin hariç, evlenme, doğum, ölüm,  hastalık raporu ve özel izinler nedeniyle hizmette aksamaya meydan vermemek için personel temin etmek zorundadır. Sosyal güvenlik mevzuatı ile işçi alınması, işçi haklarının ödenmesi, işçi çıkartılması ve sair konularda tüm sorumluluk yüklenici firmaya ait olup, idare bu konularda sorumlu sayılmayacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır

 

Sözleşme Tasarısı’nın 36.1’inci maddesinde yer verilen düzenlemenin uygun olmadığı yönündeki iddiaya ilişkin yapılan incelemede, söz konusu maddenin yüklenici ve idareden kaynaklanmayan ve sözleşmenin yürütülmesini imkansız hale getirebilecek öngörülmesi mümkün olmayan sebeplerden ötürü sözleşmenin tasfiyesine ilişkin düzenlemeyi içerdiği, söz konusu düzenlemeye Sözleşme Tasarısında yer verilmese dahi madde metninde yer verilen usul ve işlemlerin yerine getirilmesinin mümkün olduğu, hizmetin sunulacağı tesisin kapatılması söz konusu tesiste hizmet verilmesine imkan kalmayacağı dolayısıyla bu madde kapsamında sözleşmenin feshedilebileceği, aynı madde içerisinde hizmetin devamının mümkün olması halinde sözleşmenin devam ettirileceğinin de düzenlendiği anlaşıldığından bu iddia yerinde görülmemiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 36.5’inci maddesinde yer verilen düzenlemenin uygun olmadığı yönündeki iddiaya ilişkin yapılan incelemede, istekli tarafından da ifade edildiği üzere “işçi haklarının ödenmesi” ifadesinden anlaşılması gerekenin sözleşmenin yürütümü aşamasında ilgili mevzuatın yükleniciye yüklediği sorumluluklar çerçevesinde olduğu, söz konusu ifadenin teklif vermeye engel nitelikte olmadığı ve yüklenicinin sözleşmeyi yürütümü esnasında herhangi bir engel oluşturmayacağı anlaşılmıştır.

 

Öte yandan aynı düzenleme kapsamında iddia konusu diğer husus değerlendirildiğinde, söz konusu ihalenin, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı ihalesi olduğu ve idare her ne kadar çalıştırılacak asgari personel sayısına ihale dokümanında yer vermiş olsa da ihalede belirli sayıda bir personel öngörülmediği dolayısıyla Tebliğ’in 78.25’inci maddesinde yer verilen somut olayı kapsamadığı Tebliğ’de yer verilen düzenlemenin “hak kazanılan ve belirli program çerçevesinde kullandırılan yıllık izne” yönelik olduğu, ihale dokümanında yer verilen düzenlemelerde yıllık izin, rapor vb. gibi haklarının kullandırılması gerektiği durumlarda hizmetin aksamasının önlenmesi için işyerinde olmayan personel yerine personel temininin yüklenici sorumluluğunda olduğunun düzenlendiği, ancak söz konusu düzenlemede yıllık izin, rapor vb. gibi haklarının kullandırılması gerektiği durumlarda izin ya da rapor kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanması yükümlülüğünü açıkça ortaya koyan bir ifadeye yer verilmediği,  ihale konusu yemek hizmetinin farklı binalarda farklı sayıda personel tarafından gerçekleştirileceği dikkate alındığında yıllık izin, rapor vb. nedeniyle iş yerinde olmayan personel yerine diğer personelin geçici olarak görevlendirilebileceği şeklinde anlaşılabileceği,  anılan düzenlemenin yedek personel çalıştırılması anlamına gelmeyeceği, hizmetin ifasının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesini teminen idare tarafından konulan tedbir amaçlı bir düzenleme olduğunun anlaşıldığı, nitekim doğum izninin bir yıllık izin olmadığı, idarenin söz konusu düzenlemeyi yıllık izin kapsamında bulunmayan ücretli izinlere ilişkin yapmış olduğu anlaşıldığından  düzenlemenin mevzuata aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenlerle iddia yerinde görülmemiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 12.1’inci maddesinde yer verilen düzenlemenin aykırı olduğu iddiasına yönelik yapılan incelemede; söz konusu düzenleme metninde hakediş ödemelerinin, Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin yedinci bölümünde yer alan düzenlemeler uyarınca yapılacağının belirtildiği, ihale dokümanı düzenlemelerinden hakediş ödemesinin geç yapılması veya yapılmaması durumlarında dahi işçi ücretlerinin zamanında ödenmemesinin cezaya tâbi olacağına dair bir düzenlemenin yer almadığı, bu çerçevede söz konusu düzenlemenin idarenin, işçi ödemelerini takip ve teminini sağlama sorumluluğu kapsamında yapıldığı anlaşıldığından bu iddia yerinde görülmemiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 16.1’inci maddesinde yer verilen düzenlemenin uygun olmadığı iddiasına  yönelik yapılan incelemede; işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinin işin süresi boyunca 3’ten fazla olmaması gerektiği aksi halde protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedilebileceği yönündeki düzenlemenin ilgili maddeye ilişkin Tip Sözleşme Tasarısı’nın 26 nolu dipnotuna uygun olarak asgari aykırılık sayısına ve uygulanacak ceza miktarına yer verildiği, söz konusu düzenlemenin hali hazırda kendi içerisinde bir uyarı mekanizmasına sahip olduğu, nitekim söz konusu aykırılığın ilk defa meydana gelmesi halinde sözleşmenin feshedilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı, aykırılığın 3’ü geçmemesi kaydıyla yapılacak her bir binde 1 tutarındaki kesintinin aslında istekliye bir ihtar niteliğinde olduğu anlaşıldığından, söz konusu doküman düzenlemesinin ihale mevzuatına aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle iddia yerinde görülmemiştir.

 

Sözleşme Tasarısının 20’nci maddesinde yer verilen düzenlemelerin Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin 20’nci maddesinde aykırı düzenlendiği iddiasına yönelik yapılan incelemede; idarece yapılan düzenlemenin hangi yönüyle ve hangi gerekçelerle ilgili maddeye aykırılık teşkil ettiğine başvuruda açıkça yer verilmediği bu nedenle iddianın incelenmesine imkan bulunmadığı anlaşıldığından iddia yerinde görülmemiştir.

Toplantı No : 2020/004
Gündem No : 51
Karar Tarihi : 29.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-234