Sözleşme Tasarısının Ödeme yeri ve şartları hk

Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) İzmir ili döner sermaye muhasebe birimlerince ödeme yapılacaktır. ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:

Her ne kadar personel çalıştırılmasına dayalı olmasa da, yüklenici hizmetin verildiği ayın son günü veya takip eden ilk günü içerisinde, hizmetin aya ait hakediş işlemlerini yapılmasını isteyen bir dilekçe ile ilgili idareye başvurur. Başvuru esnasında hizmet alımları muayane ve kabul komisyon birimine sunulması gereken belgeler:

  1. Fatura

2- Evrak kayıttan geçirilmiş hakediş talep dilekçesi

3- Aylık sigorta  ve prim bildirgesi

4- Vergi borcu olmadığına dair yazı(ödemesi yapılmış bir önceki aya ait)

5- Sgk aylık dönem bordrosu( ödemesi yapılmış bir önceki aya ait )

6- Sgk primleri tahakkuk fişleri ve ödeme makbuzu(ödemesi yapılmış bir önceki aya ait)

7- Yüklenici firma onaylı aylık çalışma puantaj tablosu

8- Maaş bordrosu

9- İlk hakedişte işyeri bildirgesi

10-Yüklenici personellere yol bedeli olarak(geliş gidiş)öngörülen ücreti bordroda gösterip herbir personelin banka hesabına maaşıyla birlikte aktaracaktır. Yol parası 26 iş günü üzerinden gidiş dönüş günlük brüt 8,39 TL verilecektir. Yol gideri teklif fiyata dahildir.

11- İlgili ay içerinde yemek tüketim sayılarını gösteren belgeler; rasyo-kartlı geçiş-ve imza ile kayıt altına alınan sayılar esas alınacaktır.

12- İlgili aya ait hakediş ödemesi yapılmadan ödemesi yapılan bir önceki aya ait belgeler(işçi ücretlerinin işçiler adına açılacak banka hesaplarına yatırıldığına dair her işçinin adının görüldüğü banka dekontu gibi belgeler ile bu ücretlere ilişkin primler ve vergilerin ilgili yerlere yatırıldığına dair belgeler hakedişle sunulacaktır. Personel ücretleri   ayın 5’ i ne kadar banka hesaplarına aktarılacaktır. Son günün  tatil gününe denk  gelmesi durumunda tatilden önceki ilk iş günü ödeme yapılacaktır.

Belgeler kontrol teşkilatınca kontrol edilip doğruluğu onaylandıktan sonra ödemeye esas oluşturacak  evraklar tahakkuk birimine teslim edilir. Hizmet işleri genel şartnamesinin hakedişler ve ödeme başlıklı yedinci bölümünde birim fiyat sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde tahakkuka bağlandığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde (sağlık bakanlığı genelgelerine istinaden öncelikli  ödemeler  içerisinde) ödeme yapılacaktır. Ancak kurumun nakit sıkıntısı durumunda maliye bakanlığının 18.02.2009 tarih ve 115-2277 sayılı yazısına göre ödeme yapılacaktır.

12.2. Yüklenici iş programına göre daha fazla iş yaparsa, İdare bu fazla işin bedelini imkan bulduğu takdirde öder.

12.3. Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını idarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir veya temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve idare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur.” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan

Kullanıcı kurum tarafından uygulanacak işlemler:

İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden işlerde işin tekrar eden kısımlarının teknik şartname, ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere o ayki hak edişinin %1 (yüzdebir) oranında ceza uygulanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

  1. a) Söz konusu düzenlemeler uyarınca işçilere ait hakediş belgelerinin tamamlanarak idareye sunulacağı, işçi ücretlerinin banka hesaplarına hakediş ödemesinin yapıldığı gün veya takip eden gün içinde yatırılacağı ve personel ücretlerinin ayın 5’ine kadar banka hesaplarına yatırılacağı anlaşılmaktadır.

 

Konuya ilişkin olarak, Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Çalışanların özlük hakları” başlıklı 38’nci maddesinde ise, aylık dönemlerde veya daha fazla süreli dönemlerde veya işin sonunda hakediş düzenlenen hizmetlerin tamamını kapsayacak şekilde işçi ücretlerinin yüklenici tarafından ödenmesi gerektiği belirtilmiş ve kontrol teşkilatınca işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğinin takibinde izlenecek yol ve yöntemler belirlenmiştir.

 

Bu düzenleme ile idarelere, 4734 sayılı Kanun kapsamında yaptığı hizmet alımlarında sözleşmenin yürütülmesi aşamasında, yüklenici ile işçi arasında akdedilen sözleşme uyarınca ödenmesi gereken işçi ücretlerini takip etme ve ödenmeyen işçi aylıklarının hak edişten kesilerek işçilere ödeme yapılmasını sağlama yetki ve görevi verildiği anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede, personel ücretlerinin ödenmesine ilişkin yukarıda yer verilen düzenlemelerde idarenin hakediş ödemesi yapmasa bile yüklenicinin işçi ücretlerini ödemesi gerektiğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı ve düzenlemelerin mevzuata aykırılık taşımadığı sonucuna varılmıştır.

 

  1. b) Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “… Hizmet işleri genel şartnamesinin hakedişler ve ödeme başlıklı yedinci bölümünde birim fiyat sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde tahakkuka bağlandığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde (sağlık bakanlığı genelgelerine istinaden öncelikli  ödemeler  içerisinde) ödeme yapılacaktır. Ancak kurumun nakit sıkıntısı durumunda maliye bakanlığının 18.02.2009 tarih ve 115-2277 sayılı yazısına göre ödeme yapılacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Söz konusu düzenlemeye göre hakediş ödemelerinin tahakkuka bağlandığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapılacağının belirtildiği, buna göre hakediş ödemelerine ilişkin sürenin belirsiz olmadığı, ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 18.02.2009 tarih ve 115-2277 sayılı genelgesinde yemek hazırlama ve dağıtım hizmetlerinin öncelik verilecek ve bunların ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması için belirli bir nakit ayrılacak olan hizmetler arasında sayıldığı ve söz konusu düzenlemenin yüklenicinin aleyhine olmadığı anlaşıldığından iddianın bu yönüyle de yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2019/053
Gündem No : 20
Karar Tarihi : 04.12.2019
Karar No : 2019/UH.I-1588