Sözleşme Tasarı maddesinde bir bütün halinde değerlendirildiğinde maddede yer alan aykırılık durumlarının birbiri ile aynı olmasına karşın ceza oranlarının birbirinden farklı olduğu, bu durumun sözleşmenin ifası sırasında gerek kesilecek ceza oranı gerekse sözleşmenin feshedilmesi sürecinde belirsizlikler yaratacağı hk

Tip Sözleşmenin 16’ncı maddesinde “…16.1.1. Sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak asgari ceza oranı, sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır.]’dır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu oran % 50 artırımlı uygulanır. 16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. Bu aykırılıkların üçten az olmamak üzere, tabloda belirtilen sayıda gerçekleşmesi halinde, ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın, son aykırılığa ilişkin ceza kesilmeden sözleşme feshedilir.” düzenlemesi,

 

Anılan Tip Sözleşme’nin 16.1.2’nci maddesine ait 26.1 nolu dipnotunda “Bu kısma yazılacak oranlar, 16.1.1. inci maddede belirlenen asgari ceza oranından yüksek olmakla birlikte sözleşme bedelinin %2’sinden fazla olamaz.” açıklaması,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 16.1’inci maddesinde “İhale konusu işin niteliği ve özelliğine göre işin sözleşmesine uygun olmayan haller ve idare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. Sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak asgari ceza oranı, sözleşme bedelinin On Binde 1,00?dır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu oran % 50 artırımlı uygulanır.

16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. Bu aykırılıkların üçten az olmamak üzere, tabloda belirtilen sayıda gerçekleşmesi halinde, ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın, son aykırılığa ilişkin ceza kesilmeden sözleşme feshedilir.

 

 

Sıra No

 

Aykırılık Hali

 

İhtar
Yapılacaktır /
İhtar
Yapılmayacaktır

 

Sözleşme
Bedeli
Üzerinden
Kesilecek
Ceza
Oranı

 

Sözleşmenin
Feshini
Gerektiren
Aykırılık
Sayısı

 

1

 

Son kullanma tarihi geçmiş Gıda maddelerinin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

5

 

2

 

Kanunda belirtilen mücbir sebepler hariç olmak üzere, bir veya birden fazla İşçiye ait aylık maaş ücretlerinin Sözleşmede belirtilen süre içerisinde ödenmediğinin tespiti halinde, (söz konusu aksaklık veya aksaklıkların ait olduğu ay için tek bir işlem yapılacaktır.)

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

5

 

3

 

Eksik Malzeme Kullanıldığının Tespiti Halinde

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

5

 

4

 

Teknik Şartnamenin Dağıtım, Depolama, Malzeme Miktarları Başlıklı Bölümlerinde Belirtilen Kurallara Uyulmaması

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

5

 

5

 

Gıda maddelerinin Gıda Malzemeleri Özelliklerinde belirtilen şartlara uygun olmadığının tespiti halinde

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

5

 

6

 


Doktor raporu ve yemek analizleri sonucunda yapılan tespit doğrultusunda, herhangi bir ana veya ara öğünde yüklenici firma çalışanlarının ihmali ve tedbirsizliğine bağlı olarak bir veya birden fazla kişide ölüm hariç gıda zehirlenmesi vakasının meydana gelmesi durumunda, (zehirlenme vakasının tespit edildiği her ana veya ara öğün için tek bir işlem yapılacaktır.)

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

3

 

7

 


Yukarıda maddeler halinde sıralanan aykırılık halleri dışında, Yüklenicinin Şartnamelerden ve Sözleşmeden Doğan Hükümleri Yerine Getirmemesi

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
1,00

 

5

16.1.3. Aşağıdaki aykırılık hallerinden birinin gerçekleşmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilir.

Doktor raporu ve yemek analizleri sonucunda yapılan tespit doğrultusunda, yüklenici firma çalışanlarının ihmali ve tedbirsizliğine bağlı olarak bir veya birden fazla kişide gıda zehirlenmesi vakasının meydana gelmesi ve söz konusu gıda zehirlenmesine bağlı olarak bir veya birden fazla kişinin hayati faaliyetinin kesin olarak sona ermesi durumunda.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Tip Sözleşme’nin 16.1.1’inci maddesinde idare tarafından sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak olan ceza oranına sözleşme bedelinin %1’ini geçmemek kaydıyla anılan maddesi içerisinde yer verilmesi gerektiği, 16.1.2’nci maddesine ait 26.1 nolu dipnotta ise bu madde içerisinde 16.1.1’inci maddede belirlenmiş olan ceza oranından az olmamak ve sözleşme bedelinin %2’sinden fazla olmamak şartıyla tabloda ceza oranlarına yer verilmesi gerektiğinden bahsedildiği anlaşılmıştır.  

 

Anılan iki maddenin düzenlenmesi aşamasında idarelerin dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan birinin, 16.1.2’nci maddede genel sözleşme hükümlerine aykırılık yerine idarece belirlenmiş olan özel aykırılık durumlarına yer verilmesi, anılan aykırılık hallerinde uygulanacak ceza oranının 16.1.1’inci maddede belirtilen ceza oranından yüksek ancak sözleşme bedelinin %2’sinden az olması gerektiği ve anılan özel aykırılık hallerinin kaç kez tekrar etmesi halinde sözleşmenin feshedilmesine yol açacağının belirtilmesi gerektiği hususudur.

 

İdarenin 16.1.2’nci maddesinde yer alan tablo incelendiğinde, idarenin ilk 6 satır içerisinde, özel aykırılık durumlarını tek tek sayma yoluyla belirlediği, 7’nci satırda ise bu 6 satırda sıralanan aykırılık halleri dışında, yüklenicinin şartnamelerden ve sözleşmeden doğan hükümleri yerine getirmemesi durumunda sözleşme bedelinin %0,1’i oranında ceza uygulanacağı, bu durumun 5 kez tekrarlanması durumunda da sözleşmenin feshedileceği belirtmiştir. Ancak, Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesi bir bütün halinde değerlendirildiğinde, 16.1.1 ve 16.1.2.7’nci maddesinde yer alan aykırılık durumlarının birbiri ile aynı olmasına karşın ceza oranlarının birbirinden farklı olduğu, bu durumun sözleşmenin ifası sırasında gerek kesilecek ceza oranı gerekse sözleşmenin feshedilmesi sürecinde belirsizlikler yaratacağı kanaatine varıldığından anılan Sözleşme Tasarısı maddelerinin birbiri ile uyumsuz ve mevzuata aykırı şekilde düzenlendiği, anılan durumun ihalenin iptalini gerektirdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2022/021
Gündem No 13
Karar Tarihi 06.04.2022
Karar No 2022/UH.I-439