ihalede süre uzatım kararları neticesinde sözleşmesinde öngörülmediği halde yükleniciye fiyat farkı ödenmesi sonucunda *TL kamu zararına neden olunması

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdarelerkararı yazdır
Yılı 2018
Dairesi 6
Karar No 703
İlam No 22
Tutanak Tarihi 21.11.2019
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

Fiyat Farkı

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda;

………….. Belediyesi tarafından …………….. tarihinde ……………….. TL bedelle ……………… AŞ’ye ihale edilen “………………….. İşi”ne ilişkin sözleşmede öngörülmediği halde fiyat farkı ödendiği görülmüştür.

Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların “Uygulama esasları” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında; “Bu Esaslara tabi yapım işi ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için, söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde, bu Esaslara göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmiş olması gerekir. Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.”, “Fiyat farkı hesaplanması öngörülmeyen işler” başlıklı 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında; “İdari şartname ve sözleşmesinde fiyat farkı verilmesi öngörülmeyen işlerde, 4735 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen mücbir sebepler ya da idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, uzatılan süre içinde ve bu süreye göre revize edilen iş programına uygun olarak yapılan iş kalemleri ya da iş grupları için, bu madde hükmüne işin idari şartname ve sözleşmesinde yer verilmiş olması şartıyla bu Esaslara göre fiyat farkı hesaplanır.” hükümleri yer almaktadır.

İhaleye ilişkin İdari Şartnamenin 45’inci maddesinin üçüncü fıkrasında “Fiyat farkı hesaplanmayacaktır.” denilmektedir. Ayrıca, idare ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşmenin 14’üncü maddesinin birinci fıkrası ise: “Yüklenici, gerek sözleşme süresi gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz.” şeklindedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre, yükleniciye fiyat farkı verilebilmesi için şartname ve sözleşmede bu hususa cevaz veren bir hükmün bulunması gerekmektedir. Şartname ve sözleşmede fiyat farkı öngörülmeyen yapım işlerinde mücbir sebepler ya da idarenin kusuru sonucu işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması durumunda ise iş programına uygun biçimde uzatılan süre içerisinde yapılan işlere fiyat farkı verilebilmesi için “Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar”da yer alan ilgili madde hükmüne işin idari şartname ve sözleşmesinde yer verilmesi gerekmektedir.

Dosya kapsamının tetkikinden, yüklenici firmaya ………………. tarihinde idare tarafından yapılacak altyapı hazırlıklarında diğer kurumların kazılarından kaynaklanan gecikme ve aksamaların yaşandığı gerekçesi ile …………… gün ve ……………… tarihinde de aynı gerekçeye dayanılarak ……………. gün süre uzatımı kararı verildiği, bahse konu süre uzatımı kararları ile birlikte iş bitim tarihinin ……………….. olarak gerçekleştiği, bu iki süre uzatımı sebebiyle de yükleniciye firmaya sözleşme ve şartnamesinde öngörülmediği halde fiyat farkı ödendiği görülmüştür.

Sonuç olarak, süre uzatım kararları neticesinde sözleşmesinde öngörülmediği halde yükleniciye fiyat farkı ödenmesi sonucunda ……………..TL kamu zararına neden olunmuştur.

Ancak, söz konusu kamu zararı tutarı …………….. TL’nin …………….. tarihli ve …………. yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile hesap yılından sonra Ahizi ……………… AŞ’den tahsil edildiği görüldüğünden, konu hakkında ilişilecek husus kalmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.