Tadilatı ve Çevre Düzenlemesi işine ilişkin olarak düzenlenmiş alt yüklenici iş bitirme belgesinin sunulduğu söz konusu belgede yapılan işin cinsine göre iş tutarı ayrıştırılması yapıldığı belgeye göre iş kapsamında uygulanan yapı tekniğinin Bina Üst Yapı Tadilat ve Onarım İşleri BIII Grubu İşler olduğunun tespit edilmesi

Toplantı No : 2019/052
Gündem No : 72
Karar Tarihi : 28.11.2019
Karar No : 2019/UY.I-1569
BAŞVURU SAHİBİ:

Ckn Mühendislik Isıt. Soğ. İnş. Taah. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Emniyet Genel Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/419356 İhale Kayıt Numaralı “Ankara At Yaşam Alanı İnşaatı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 01.10.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Ankara At Yaşam Alanı İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Ckn Mühendislik Isıt. Soğ. İnş. Taah. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 21.10.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.10.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.11.2019 tarih ve 47266 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.11.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1393 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, sunulan iş deneyim belgesinin ihale konusu iş ile aynı imalatları içerdiği, ihale konusu işte uygulanacak yapı tekniği ile belgeye konu işte uygulanan yapı tekniğinin aynı olduğu, söz konusu belgede belirtilen işlerin BIII grubuna giren imalatları içerdiği ve belgeye konu işin niteliğinin ve büyüklüğünün ihale konusu iş ile aynı olduğu, sunulan iş deneyim belgesine konu işlerin inşaat, elektrik tesisatı ve makine tesisatı işlerinden oluştuğu ve iş deneyim belgesinin tadilat/onarım işi olduğundan bahisle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmaması gerektiği iddiasıma yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde “Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri…ifade eder,” hükmü,

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2’nci maddesinde “Yapım işlerinde benzer işlerin belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir:

2.4. (Ek-1)’de yer alan listedeki işlerle ilgili; tamamlama, onarım, sondaj, güçlendirme, montaj işleri vb. yapım işlerine ilişkin benzer işler, yapılacak işin niteliği ile bu listedeki gruplar göz önüne alınarak ve rekabeti engellemeyecek şekilde idarelerce belirlenebilecektir. Örneğin; BII grubu bir idari binanın çatı örtüsü onarım ihalesinde, benzer işin sadece “BII grubu veya BII grubu işin onarım işi” olarak belirlenmesi, ihale konusu işin niteliği çerçevesinde Kanunun 5 inci maddesinde yer alan rekabetin sağlanması ilkesine aykırı olabilecektir. Bu nedenle, anılan örnekte ihale edilen işin niteliği göz önünde bulundurularak “BII grubu veya BII grubu işin onarım işi”nin yanında “BIII grubu veya BIII grubu işin onarım işi” de benzer iş olarak belirtilebilecektir.

Onarım işleri ihalelerinde benzer iş belirlemesi yapılırken, onarımı gerçekleştirilecek yapının temelden inşasını içeren işlerin öncelikle belirtilmesi gerekmekte olup, bu ihalelerde benzer işin “bir grup veya o gruptaki işin onarım işi” şeklinde tespit edilmesi gerekmektedir. Örneğin “(A) Alt Yapı İşleri – VII. Grup: Havaalanı İşleri” grubuna giren bir onarım ihalesinde benzer iş “AVII grubu veya AVII grubu işin onarım işi” şeklinde belirlenecektir…” açıklaması yer almakta olup, anılan Tebliğ’in ekinde (B) grubu üstyapı işlerine ilişkin olarak aşağıdaki tabloya yer verilmiştir.

(B) ÜSTYAPI (BİNA) İŞLERİ

I. GRUP: BİNA İŞLERİ

1. Taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri

2. Taşınmaz kültür varlıklarının rekonstrüksiyon işleri

3. Taşınmaz kültür varlıklarının fonksiyon değiştirme işleri

II. GRUP: BİNA İŞLERİ

1. Askeri tesis ve binalar (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

2. Hastaneler (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

3. Havaalanı terminal binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

4. İbadethaneler (5.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

5. İdari binalar (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

6. Kapalı spor salonları (5.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

7. Kültür ve kongre merkezleri (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

8. Müze ve konser salonları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

9. Stadyum, hipodrom ve veledromlar (en az 20.000’i kapalı olmak üzere toplam 25.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

10. Ticaret ve alışveriş merkez ve kompleksleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

11. Toplu konut işleri (sosyal donatısı ile birlikte 50.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

12. Tren gar ve istasyonları ile liman binaları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

13. Uluslararası fuar merkez ve kompleksleri (en az 20.000 m2 si kapalı sergileme alanı olmak üzere toplam yapı inşaat alanı 25.000 m2 ve üstü)

14. Üniversite ve eğitim binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

15. Yüksek yapılar (30 kat üzeri ve 25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

16. (5) ve üzeri yıldızlı oteller ve 1. sınıf tatil köyleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

III. GRUP: BİNA İŞLERİ

1. BII. Grup işler

2. BI. ve BII. Grubu işlerin dışındaki bina işleri

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: Ankara At Yaşam Alanı İnşaatı

b) Yatırım proje no’su/kodu:1987K020510/2019

c) Miktarı ve türü: 432 Kalem İnşaat/Mekanik/Elektrik/Altyapı ve Çevre İmalatları

ç) Yapılacağı yer: Beştepe-Yenimahalle/ANKARA” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 50’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.5.2. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.

7.5.5. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinde yer alan (B) üstyapı (bina) işlerinde belirtilen III. Grup Bina İşleri benzer iş olarak kabul edilecektir. (Bu işlere ait tadilat onarım işleri benzer iş olarak kabul edilmeyecektir.

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: Üniversitelerin Mühendislik veya Mimarlık Fakültelerinin İnşaat Bölümü mezunu İnşaat Mühendisleri veya Mimarlık Bölümünden mezun olan Mimarların diplomaları ihale konusu işe denk sayılacaktır…” düzenlemesi bulunmaktadır.

Başvuruya konu ihalenin “Ankara At Yaşam Alanı İnşaatı” ihalesi olduğu, ihaleye 25 isteklinin teklif verdiği, başvuru sahibi tarafından iş deneyiminin tevsiki için sunulan belgenin ihale konusu iş için istenen benzer iş koşuluna uygun olmaması nedeniyle teklifinin değerlendirilme dışı bırakıldığı, Coşkun Karausta – Hüseyin Özdemir İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Oğuz Küçükayneci’nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olduğu görülmüştür.

İhale ilanı ve İdari Şartname’de benzer iş belirlemesi yapılmış olup, söz konusu ihale doküman düzenlemesine süresi içerisinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmadığından ihale dokümanının mevcut haliyle kesinleştiği dolayısıyla değerlendirmenin de kesinleşmiş doküman düzenlemelerine göre yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

Başvuru sahibi tarafından iş deneyiminin tevsiki için 2018/42146 İKN’li “Polis Akademisi Başkanlığı Gölbaşı Yerleşkesinde Bulunan 15 Temmuz Demokrasi Şehidi Mustafa Tecimen Spor Kompleksi ve Isı Merkezlerinin Tadilatı ve Çevre Düzenlemesi İşleri” işine ilişkin olarak düzenlenmiş alt yüklenici iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu belgede yapılan işin cinsine göre iş tutarı ayrıştırılması yapıldığı, belgeye göre bahsi geçen iş kapsamında uygulanan yapı tekniğinin “Bina Üst Yapı Tadilat ve Onarım İşleri BIII Grubu İşler” olduğu görülmüştür.

Şikâyete konu ihalenin “Ankara At Yaşam Alanı İnşaatı” işi olduğu, benzer iş tanımının ise “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinde yer alan (B) üstyapı (bina) işlerinde belirtilen III. Grup Bina İşleri benzer iş olarak kabul edilecektir. (Bu işlere ait tadilat onarım işleri benzer iş olarak kabul edilmeyecektir.

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: Üniversitelerin Mühendislik veya Mimarlık Fakültelerinin İnşaat Bölümü mezunu İnşaat Mühendisleri veya Mimarlık Bölümünden mezun olan Mimarların diplomaları ihale konusu işe denk sayılacaktır” şeklinde düzenlendiği, başvuru sahibi tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu işin tadilat ve onarım işine ait olduğu, bu nedenle B/III grubuna uygun olmadığı (baştan sona bir bina yapım işi olmadığından), ayrıca ihale konusu işe de uygun olmadığı, imalatların (inşaat, mekanik, elektrik) ağırlık yüzdelerinin aynı olması üzerinden bir değerlendirme yapılamayacağı anlaşıldığından, idarece başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında ihale dokümanına aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmış ve iddia yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.