Tasfiye kararnamesi İhale Firmalarını batırdığı gibi,Devlete Zararı da büyük oluyor

Tasfiye Kararnamesi

Ocak 2019 da maliye bakanlığının “Tasfiye kararnamesi” başlığı altında,2018 yılı  Ağustos ayından başlayan ekonomik dalgalanmalar  nedeni ile , ülkemizin yaşamış olduğu “Ekonomik kriz” sonrası ihale sözleşmesi yapmış  yüklenicilere büyük umut  olan Tasfiye kararnamesi sonrası yüklenici firmaların başvurularına maliye Bakanlığı “Stateji Daire Başkanlığını kendi sitesinde  görev alanlarını ve yetkilerini

….Bakanlık düzeyinde sürekli değişim ve gelişim ilkesi kapsamında stratejik yönetim sürecinde etkinlik ve verimliliği sağlamak, mali saydamlık ve hesap verilebilirlik çerçevesinde iç kontrol sisteminin geliştirilmesi çalışmalarını yürütmek, yönetimin ihtiyaç duyduğu analizleri yaparak kamu maliyesinin gelişimine katkı sağlamak ve mali karar alma süreçlerini iyileştirerek karar destek sistemleri geliştirmektir.​​

olarak  açıklamaktadır.

Tasfiye  için başvuran firmaların,yukarıda bahsetmiş olduğumuz  birimin görev ve yetkileri dışında  bir  birimin  ihale kanun ve mevzuatları ile sağlıklı bir karar  verme  yeteneği  olmadığı gibi ,

ihale  kanunu hakkında deneyim li ve  tecrübelerini almış oldukları  kararlar kapsamında  uzman  yetkili olarak  kabul edilen,

Sayıştay – Danıştay veya Yargıtay dan hiçbir  uzman  oluşturulan  kurulda  bulunmadığı’da başvuru yapan  firmalara gönderilmek üzere idarelere  verilen  başvuru gerekçelerinin Maliye Bakanlığı tarafından  hiç bir kanun hükmünü gerekçe  göstermeden  yuvarlak kelimeler ile verilen cevaplarda görülmektedir.

ihale açan  idareler bürokrasisi çöplüğü içinde  o kadar sıkışmışlar ki,yüklenici firmalar tasfiye  başvuruları RED edilmeleri sonucu idarelere  bari en azından süre uzatımı verin kalan ileri yapmaya çaba verelim düşünceleri ile  idarelere  ek süre talebinde bulunmalarında dahi idareler  maliye bakanlığından  süre uzatımı hk  görüş istemeye başlamış olmaları sonucunda Maliye Bakanlığını yapmış olduğu  açıklamada  kamu ihale sözleşme kanunu hükümleri  içinde  uygulamaları gerektiği hk  ilgili yine yuvarlak kelimeler ile  kararı zaten  ihaleyi yapan idarenin vermesi gereken  bir kararda dahi memur mantığı  ile hiç bir şey yapmadan  bakalnlıktan gelecek cevap kendini kurtarma çabası mantığı ile  ben bilmem  amirim bilir  mantığının halen devam ettiğinin göstergesidir.

ihale yüklenici olarak  basına  çıkmış  bir  firmanın yaşamış olduğu  olayı herkesin bildiği üzere aşağıda örnek olarak  yayınlamaktayız.

şimdi esas  konu  ihale alan yüklenici firma zaten bitmiş durumda  peki işi yarım bırakan ve batan firmanın  ihale konusu işin  geri kalan kısımlarının yeniden  ihaleye çıkması Devletimize  ne kadara maal olacak.

Esas sorulması gereken  sorunun  bu  olması gerektiğini herkesin kendisine  sorması gerektiğine inanıyoruz

 

Yüklenici Firma Tasfiye İstedi, Bakanlık Reddetti

Çorum’da İŞKUR İl Müdürlüğü için yapılan yeni binada inşaat çalışmaları durdu.

Yüklenici firmanın tasfiye talebinin reddedildiği öğrenildi. Binanın tekrar yapımına ancak önümüzdeki yıl başlanacağı söyleniyor.

Çorum’da kışla arazisi içerisinde Defterdarlık Kampüsü içine yapılması planlanan yeni İŞKUR binası, 2017 yılının Aralık ayında ihale edilmişti. 2018 yılının Nisan ayında da ihaleyi kazanan yüklenici firmaya teslim edilmiş ve bugüne kadar kaba inşaatı tamamlanmıştı.

Ancak yüklenici firma geçtiğimiz kış aylarında Maliye Bakanlığı’na tasfiye talebinde bulundu. Bu taleple birlikte binada inşaat durdu ve hiçbir çalışma yapılması. İhalesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan binanın gelecek süreçte ne olacağı bilinmiyor.

Müdürlükten edindiğimiz bilgiye göre yüklenici firmanın Hazine ve Maliye Bakanlığına yaptığı tasfiye talebi reddedildi. Bu durumda firmanın da binanın tamamlanması için ek süre istediği ifade edildi.

Ek sürenin verilmemesi halinde de firma ceza alarak işi tamamlamaya çalışacak.

Bu sürecin tamamlanmasının en az 1 yıl süreciği öğrenilirken, bilgi aldığımız yetkililer firmanın istemesi durumunda inşaata kaldıkları yerden devam edebileceğini kaydetti.

Öte yandan binanın maliyeti de 5 milyon 117 bin TL olacak.