iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücretlerinin önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediği, sözleşme giderleri hesaplanmadığı iddiasına yönelik yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından açıklama istenilen tüm iş grupları için sunulan analiz ve fiyat tekliflerinde kâr dâhil fiyat olduğunun belirtildiği görülmüş olup, teklif açıklaması kapsamında söz konusu giderleri tevsik etme zorunluluğu bulunmadığı hk

Toplantı No 2020/023
Gündem No 32
Karar Tarihi 29.05.2020
Karar No 2020/UH.II-965

BAŞVURU SAHİBİ:

Makrotek İmar Harita Mühendislik İnşaat Turizm Emlak Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/618661 İhale Kayıt Numaralı “Antalya-Serik 9 Köy Arazi Toplulaştırma Etüd ve Projelendirme Mühendislik” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü tarafından 26.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Antalya-Serik 9 Köy Arazi Toplulaştırma Etüd ve Projelendirme Mühendislik” ihalesine ilişkin olarak Makrotek İmar Harita Mühendislik İnşaat Turizm Emlak Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 14.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.04.2020 tarih ve 19147 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/751 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan Geoks Harita Proje Danışmanlık İnş. İth. İhsan. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata aykırı olduğu şöyle ki,

 

a) Aşırı düşük teklif açıklamasına konu iş kalemlerin birim fiyatları toplamının toplam teklif fiyatının üzerinde olduğu ayrıca sözleşme giderlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi resen hesaplama yapıldığında da teklif edilen bedelin üzerinde bir sonuç elde edildiği,

 

b) Teknik Şartname’nin 4’üncü maddesindeki iş kalemlerine ilişkin Tebliğ’e uygun tevsik edici belgelerin sunulmadığı, sunulmuş olanların da geçerlilik süreleri, usul şartları ve içeriklerinin uygun olmadığı,

 

c) Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin o alanlarda faaliyet gösteren firmalardan alınmadığı gibi paçal olan pozlar içerisinde yer alan makine, ekipman, mazot ve işçilik giderlerini tevsik edici belgelerin de sunulmadığı,

 

d) İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde yer alan teklif fiyata dâhil giderlerin mevzuata uygun açıklanmadığı, iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti giderlerine ilişkin yapılan açıklamanın da uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

 gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi”  başlıklı 79.2.1’inci maddesinde “….79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

 

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4. Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6. Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7. İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

….

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklamaları yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Antalya-Serik 9 Köy Arazi Toplulaştırma Etüd ve Projelendirme Mühendislik

b) Miktarı ve türü:

Brüt 7150 ha sahada Arazi Toplulaştırma Etüd ve Projelendirme Mühendislik Hizmetleri Alımı

c) Yapılacağı yer: Serik/ANTALYA

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İsteklinin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi, resim, harç, yapı kullanım izin belgesi giderleri ve benzeri giderler ile ulaşım, nakliye ve her türlü sigorta giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.İsteklinin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi, resim, harç, yapı kullanım izin belgesi giderleri ve benzeri giderler ile ulaşım, nakliye ve her türlü sigorta giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

              Özel Teknik Şartname’nin “Yüklenici tarafından yapılacak işler” başlıklı 4’üncü maddesinde “Projenin uygulanmasında yüklenici tarafından uyulması gereken hususlar belirtilmiştir.

SAT 1. Toprak Etüt ve Derecelendirme Haritasının Hazırlanması Onayı, Askı ve İlanı, ve Cbs Ortamına Aktarılması, Haritalarının Çoğaltılması:

1a) Toprak Etüt haritası için Profil çukuru ve numuneli numunesiz sondaj taslağının hazırlanması

 

Yüklenici firmanın teknik personeli numune almak isteği alanları gösteren haritayı, Bölge müdürlüğündeki derecelendirme komisyonun üyesi toprak bölümü Ziraat mühendisinin olurunu aldıktan sonra arazide numune alma işlemlerine başlar.

1b) Toprak Etüt haritası için Profil çukuru ve numuneli numunesiz sondaj Standartları:

 

500 hektarda bir 2 metre derinliğinde( anakaya ya kadar) profil çukuru açılacaktır. 7000 hektarlık sahada en az 14 adet profil çukuru açılacaktır. 250 metre aralıklarla ızgara (karelaj) sisteminde sonda atılacak, toprak örnek aralıkları 1 boş 1 dolu olarak yapılacaktır. Gerektiğinde daha sık aralıkla numuneler alınacaktır. 25 ha ‘da bir numuneli toprak örneği alınacaktır. Proje sahası 7000 hektarda en az -7000/25= 280 adet sonda atılarak toprak örneği alınacaktır.

Arazi yüzeyinde topraktaki renk değişiminin, eğim farklılaşmasının, arazi kullanım şeklinde değişikliklerin görüldüğü yerlerde atılan sondaların en az birinden profil katmanlarını (0- 30), (30-60), (60-90), …vb.) temsil edecek şekilde numune alınır. Numuneler, arazinin toprak özelliklerinin değişimini belirlemede veya arazideki problemlerin tespitinde kullanılır. Numuneli sondalar arasındaki uzaklık 500 metreyi geçmemelidir.(TASSTT madde 6)

Sınıflamanın tamamlanmasının ardından, detaylı toprak etüt raporu, profil tanımlama formları, laboratuar sonuç tabloları ve paftalar onaylanır. Onaylayanlar hazırlanan rapor ve paftaları, talimatta belirtilen standartlara göre doğru hazırlanıp hazırlanmadığı yönünden inceler ve onaylar. TASSTT madde

Çalışma alanındaki arazide (bütün proje sahasını kapsayacak şekilde (etüt dışı alanlar hariç) her farklı toprak serisini temsil edecek şekilde 500 hektarlık alanda 2 m. derinliğinde (ana kaya yüzlekse ana kayaya kadar) en az bir boy çukuru (profil çukuru) açılır. Bu profil detaylı olarak tanımlanır (Profil tanımlama kartı doldurulur), koordinatları tespit edilir, çözünürlüğü yüksek bir fotoğraf makinesi ile net bir şekilde fotoğrafları çekilir (horizonların, çevrenin ve profilin tamamının) ve her horizondan alman örneklerde I. Grup analizlere ek II. Grup analizlerde yapılır.

 

Toprak sınırlarını belirlemek amacıyla arazide alman toprak örneklerinin aralıkları en fazla 500 m. olacaktır. Her kapalı poligon içinde sulu arazide her 2 sondadan 1 tanesi, her kuru arazide 3 sondadan 1 tanesi örnekli olacaktır. Ayrıca kapalı her poligon mutlaka örnekli olmalıdır veya en yakın örnek verisine bağlanarak değer alması sağlanmalıdır.. Kontrol sondaları da en fazla 250 m. aralıklarla açılır. (TRGM)

Toprak numuneleri; Tarım ve orman bakanlığınca Kapsam 1, 2, ve 5 den yetkilendirilmiş, aynı zamanda TÜRK AK akreditasyonuna sahip bir laboratuvar şartlarına sahip olmalıdır. Analizler; Analiz grup ve Analiz II grup olarak ikiye ayrılır., Sonda örneklerinde I. Grup analiz yapılır iken, profilden alınan örneklerde I. Gruba ek olarak, II. Grup analizlerde yapılır. Bunlara ilave olarak, idare başka analizler de isteyebilir.

…..

Toprak etüt haritası yapımında, burada yazılmayan hususlar yüklenici tarafından idarenin kontrolünde ve Tarım ve Orman Bakanlığı Köy işleri Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Toprak ve Arazi Sınıflaması Standartları Teknik Talimatı ve İlgili Mevzuatına göre yapılacaktır.

Parsel değer sayıları tasdikli sayısal derecelendirme haritası üzerinden bilgisayarda otomatik olarak hesaplatılacaktır. Toprak kısmına ilişkin yetki ve sorumluluk, derecelendirme komisyonundaki toprak uzmanı Ziraat Mühendisinindir. Storie endeksi haritası yüklenici tarafından hazırlanır. Bölge Müdürlüğünce onaylanır.

 

1c) Komisyon Puanın Hazırlanması:

Bölge müdürlüğünde, her köye ait İdarenin hazır bulunduğu toplantıda, arazilerin verimlilik haritası hazırlanır, tüm üyelerce hazırlanan verimlilik haritasını imzası ile onaylanmış olur.

 

1d) Konum Endeksinin Hazırlanması:

 

Her bir parselin asfalt yola yakınlık ulaşım durumu, parselin şekli, yüzölçümü, imara yakınlık gibi durumları da dikkaate alınarak konum endeksi, derecelendirme komisyonunca belirlenir. Konum endeks haritası tüm üyelerce imzalanır.

 

1e)Derecelendirme Haritasının Oluşturulması ve Bilgisayar CBS ortamında girilmesi:

 

Toprak endeksini %60, komisyon %15 ve konumun %25 sinden oluşan derecelendirme haritası oluşur. Derecelendirme haritası Bölge Müdürlüğünce onaylanır. Bilgi amaçlı Genel Müdürlüğe gönderilir. Kadastro Parsellerinin ve blokların derecelendirme indeks puanlan otomatik olarak CAD/CBS ortamına aktarılır.

Pozun Ödeme Derecelendirme haritasının itirazları değerlendirilip kesinleştikten sonra yapılacaktır.

…..

SAT 2. Blok Planlamasının Yapılması (Sulama ve Drenaj Planı Var ise 0,40 Çarpan İle Çarpılır.) Blokların (Ada) Oluşturulması:

 

Sulama, drenaj, ulaşım şebekesi vb. tesislere ait projeler ve aplikasyona ait belgelemişe ait sulama projesi yapımı yüklenicisinin sözleşme gereği muhatabı proje ihalesini yapan makam, Proje ve inşaat Daire Başkanlığı ya da Bölge Müdürlüğünden temin edilir. Net ( kesin) proje yok ise alınmaz. Proje sahasında etütleri tamamlandıktan sonra arazide mevcut kalıcı nitelikli yol, dere, kanal vb. sabit tesisler, parsel boyları, sulama uzunluğu, ulaşım, drenaj, yerleşim yerleri arazi kullanım planlaması dikkate alınarak ve proje alanı çevresindeki tesislerle de uyum sağlayacak şekilde blok planları oluşturulur. Bloklara (Ada) numaralar yürürlükteki mevzuata göre verilir. Blok planı öncelikle büroda oluşturulur. Daha sonra bu planlanan bloklar arazide tek tek gezilerek kontrol edilir.

Gerektiğinde ilgili DSİ birimleri veya kamu kurum ve kuruluşlarıyla mutabakat sağlanarak araziye uygulanmamış sulama, drenaj ve ulaşım sistemi projelerinde değişiklik yapılabilir. Uygulama esnasında herhangi bir değişikliğe gidilmemesi için bloklar arazide kontrol edilerek blok planlarıyla arazinin birbirine uygunluğu sağlanır. Hâlihazır harita üzerine işlenen blok planları idarenin onayına müteakip kesinleşir. Röleve ölçümlerine başlanmadan önce yol-kanal, drenaj v.b. tesisler belirlenmiş olacaktır.

SAT 3.  Arazi Toplulaştırma Projelerinde Sabit Tesis Tutanaklarının Hazırlanması

 

Arazi toplulaştırması projesi yapılacak sahada, idare tarafından verilecek olana kadastro ve tapu verileri üzerinden, zeminde var olan, Cam sera, Plastik, Narenciye bahçesi, ruhsatlı ve ruhsatsız kuyu, zeytinlik, bağ, bina, duvar, vb tüm sabit tesisler arazide gezimi yapılarak, muhtarın ve arazi malikinin de beyanlarının ekteki liste formatından imzalanarak İdareye teslim ettiği sabit tesis tutanaklarını kapsar. Hazırlanan liste idare tarafından kontrol edilecektir. Hazırlanan sabit tesis tutanakları arazi toplulaştırma dağıtım programına sayısal ortamda girilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

          09.01.2020 tarihinde alınan ve 12.01.2020 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararına göre, açık ihale usulüyle yapılan itirazen şikâyete konu ihalede 10 adet doküman temin edildiği, ihaleye teklif veren 7 isteklinin olduğu, bu isteklilerden İtu-Map Tarım. Müh. Ltd. Şti.nin ihale dokümanının e-imza kullanılarak indirilmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, teklifi idare tarafından hesaplanan sınır değerin altında kalan Geoks Harita Proje Danışmanlık İnş. İth. İhsan. ve Tic. Ltd. Şti.den aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği, anılan isteklinin süresi içinde teklif açıklamalarını idareye sunduğu ve teklif açıklamalarının idarece uygun bulunarak ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığı,

 

Anılan komisyon kararına karşı Makrotek İmar Harita Mühendislik İnş. Tur. Emlak San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet ve itirazen şikayet başvuruları üzerine 26.02.2020 tarih ve 2020/UH.II-409 sayılı Kamu İhale Kurulu kararında idarece yapılan aşırı düşük teklif sorgulama işleminin mevzuata uygun şekilde tekrar yapılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine karar verildiği görülmüş olup, idare tarafından bahse konu Kamu İhale Kurulu kararlarının gereğini teminen Geoks Harita Proje Danışmanlık İnş. İth. İhsan. ve Tic. Ltd. Şti.ye yeniden aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldığı, 01.04.2020 tarihinde alınan ve 02.04.2020 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararına göre idare tarafından aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunduğu ve ihalenin yeniden anılan istekli üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise başvuru sahibi Makrotek İmar Harita Mühendislik İnş. Tur. Emlak San. ve Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İhaleyi gerçekleştiren idare tarafından sınır değerin altında kalan (180.698,08)  Geoks Harita Proje Danışmanlık İnş. İth. İhsan. ve Tic. Ltd. Şti.ne 12.03.2020 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında “Özel Teknik Şartnamede tanımlanan,

 

SAT 1. Toprak Etüt ve Derecelendirme Haritasının Hazırlanması, CBS Ortamına Aktarılması, Haritalarının Çoğaltılması iş grubu,

 

500 hektarda bir 2 metre derinliğinde( anakaya ya kadar) profil çukuru açılacaktır. Brüt 7150 net 7000 hektarlık sahada en az 14 adet profil çukuru açılacaktır. 250 metre aralıklarla ızgara (karelaj) sisteminde sonda atılacak, toprak örnek aralıkları 1 boş 1 dolu olarak yapılacaktır. Gerektiğinde daha sık aralıkla numuneler alınacaktır. 25 ha ‘da bir numuneli toprak örneği alınacaktır. Proje sahası Brüt 7150 net 7000 hektarda en az -7000/25= 280 adet sonda atılarak toprak örneği alınması,

Arazi yüzeyinde topraktaki renk değişiminin, eğim farklılaşmasının, arazi kullanım şeklinde değişikliklerin görüldüğü yerlerde atılan sondaların en az birinden profil katmanlarını (0- 30), (30-60), (60-90), …vb.) temsil edecek şekilde numune alınması, numuneli sondalar arasındaki uzaklık 500 metreyi geçmemelidir.

Sınıflamanın tamamlanmasının ardından, detaylı toprak etüt raporu, profil tanımlama formları, laboratuvar sonuç tabloları ve paftalar onaylanması,

Çalışma alanındaki arazide (bütün proje sahasını kapsayacak şekilde (etüt dışı alanlar hariç)) her farklı toprak serisini temsil edecek şekilde 500 hektarlık alanda 2 m. derinliğinde (ana kaya yüzlekse ana kayaya kadar) en az bir boy çukuru (profil çukuru) açılır. Bu profil detaylı olarak tanımlanır (Profil tanımlama kartı doldurulur), koordinatları tespit edilir, çözünürlüğü yüksek bir fotoğraf makinesi ile net bir şekilde fotoğrafları çekilir (horizonların, çevrenin ve profilin tamamının) ve her horizondan alman örneklerde I. Grup analizlere ek II. Grup analizlerde yapılır. Toprak sınırlarını belirlemek amacıyla arazide alman toprak örneklerinin aralıkları en fazla 500 m. olacaktır. Her kapalı poligon içinde sulu arazide her 2 sondadan 1 tanesi, her kuru arazide 3 sondadan 1 tanesi örnekli olacaktır. Ayrıca kapalı her poligon mutlaka örnekli olmalıdır veya en yakın örnek verisine bağlanarak değer alması sağlanmalı, kontrol sondalarının en fazla 250 m. aralıklarla açılması, (TRGM)

Toprak numuneleri; Tarım ve orman bakanlığınca Kapsam 1, 2, ve 5 den yetkilendirilmiş aynı zamanda TÜRKAK akreditasyonuna sahip bir laboratuvar şartlarına sahip olmalıdır. Analizler; Analiz I grup ve Analiz II grup olarak ikiye ayrılır. Sonda örneklerinde I. Grup analiz yapılır iken, profilden alman örneklerde I. Gruba ek olarak, II. Grup analizlerde yapılır. Storie endeksi haritası yüklenici tarafından hazırlanması, Komisyon Puanın Hazırlanması, Arazi verimlilik Konum endeks haritası hazırlanması,

Toprak endeksini %60„ komisyon %15 ve konumun %25 sinden oluşan derecelendirme Haritasının Oluşturulması ve Bilgisayar CBS ortamında girilmesi,

 

SAT 2. Blok Planlamasının Yapılması iş grubu (Sulama ve Drenaj Planı Var ise 0,40 Çarpan ile Çarpılır.)

 

Proje sahasında etütleri tamamlandıktan sonra arazide mevcut kalıcı nitelikli yol, dere, kanal vb. sabit tesisler, parsel boyları, sulama uzunluğu, ulaşım, drenaj, yerleşim yerleri arazi kullanım planlaması dikkate alınarak ve proje alanı çevresindeki tesislerle de uyum sağlayacak şekilde blok planları oluşturulur. Bloklara (Ada) numaralar yürürlükteki mevzuata göre verilir. Blok planı öncelikle büroda oluşturulur. Daha sonra bu planlanan bloklar arazide tek tek gezilerek kontrol edilmesi,

 

SAT 3. Arazi Toplulaştırma Projelerinde Sabit Tesis Tutanaklarının Hazırlanması iş grubu,

 

Arazi toplulaştırması projesi yapılacak sahada, idare tarafından verilecek olana kadastro ve tapu verileri üzerinden, zeminde var olan, Cam sera, Plastik, Narenciye bahçesi, ruhsatlı ve ruhsatsız kuyu, zeytinlik, bağ, bina, duvar, vb tüm sabit tesisler arazide gezimi yapılarak, muhtarın ve arazi malikinin de beyanlarının ekteki liste formatından imzalanarak İdareye teslim ettiği sabit tesis tutanaklarını kapsar. Hazırlanan liste idare tarafından kontrol edilecektir. Hazırlanan sabit tesis tutanakları arazi toplulaştırma dağıtım programına sayısal ortamda girilmesi hizmet alımı, hizmetleri ile ilgili olarak

 

a)Hizmet sürecinin, verilen hizmetin ve gerçekleştirme yönteminin ekonomik olması,

b)Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin hizmetin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c)Teklif edilen işin özgünlüğü, hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılacak yazılı açıklamalarınıza ihtiyaç duyulmuştur.

 

Teklif açıklamalarınızı 19/03/2020 Perşembe günü mesai bitimine kadar DSİ 13.Bölge Müdürlüğü Proje ve İnşaat Şube Müdürlüğüne ulaştırmanız gerekmektedir. Değerlendirme sonucunda açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”  ifadeleri ile aşırı düşük teklif açıklaması istendiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi isteklinin (a), (b), (c) ve (d) iddialarına ilişkin olarak;  

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.1’inci maddesinden teklifi aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin üçüncü kişilerden aldıkları fiyat tekliflerini teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alması gerektiği, ayrıca fiyat tekliflerinin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olma zorunluluğunun bulunmadığı anlaşılmaktadır.

İdare tarafından önemli bileşen olarak “SAT 1. Toprak Etüt ve Derecelendirme Haritasının Hazırlanması, CBS Ortamına Aktarılması, Haritalarının Çoğaltılması” iş grubuna ilişkin olarak Geoks Harita Proje Danışmanlık İnş. İth. İhsan. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde; “Profil çukuru açılması”, “Sonda atılması”, “Toprak analizlerinin yapılması”, “Derecelendirme haritasının oluşturulması ve bilgisayar CBS ortamında girilmesi” ve  “Toprak etüt ve derecelendirme haritasının hazırlanması, onayı, askı ve ilanı ve CBS ortamında aktarılması ve haritanın çoğaltılması” iş kalemleri için Targıs Mühendislik İnşaat Planlama Ltd. Şti. den fiyat teklifleri alındığı, fiyat tekliflerini düzenleyen firmanın ticaret unvanında “mühendislik ve inşaat planlama” iştigal konularının yer aldığının görüldüğü, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin resmi internet sayfası olan “www.ticaretsicil.gov.tr” den yapılan sorgulamada Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün 15.10.2016 tarihli ve 9198 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi örneğinden, fiyat teklifini düzenleyen Targıs Mühendislik İnşaat Planlama Ltd. Şti.nin kuruluşa ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi’nin “Amaç ve Konu” başlıklı 3’üncü maddesinde yer alan bilgiler doğrultusunda fiyat teklifinin teklife konu alanda faaliyet gösteren bir firmadan alındığının tespit edildiği,

Diğer taraftan bahse konu fiyat tekliflerinin üzerinde “Bu fiyat kapsamında yapılacak hizmet ile ilgili olarak, gereken her türlü işçilik, malzeme, makine, enerji vs. gibi giderler ile kar ve genel giderler dâhil olup, yalnızca KDV dâhil değildir. Bu fiyat, ihale dokümanında belirtilmiş olan işin yapılacağı yer ve işin süresi kadar tarafımızca geçerlidir.” ibaresinin yer aldığının görüldüğü, fiyat tekliflerinin ekinde ise deney laboratuvarı olarak faaliyet gösteren Targıs Mühendislik İnşaat Planlama Ltd. Şti.ye ait olmak üzere TÜRKAK Akreditasyon Sertifikası ile “Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulana Suyu Analiz Laboratuvarları Yetki Belgesi”nin, anılan firma işveren olmak kaydıyla 2 personele ilişkin sigortalı işe giriş bildirgelerinin ve fiyat teklifleri üzerinde imza ve kaşesi bulunan SMMM’ye ait ruhsatın, oda kayıt belgesinin ve diğer belgelerin sunulduğu,

İdare tarafından önemli bileşen olarak “SAT 2. Blok Planlamasının Yapılması (Sulama ve Drenaj Planı Var ise 0,40 Çarpan ile Çarpılır.)” iş grubuna ilişkin olarak anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde ise, 4503 poz no’lu “Önceden hiç planı yapılmamış sahanın blok planlamasının yapılması” adlı iş kalemi için kamu kurumlarına ait birim fiyatların (DSİ) kullanıldığı,

Yine idare tarafından önemli bileşen olarak “SAT 3. Arazi Toplulaştırma Projelerinde Sabit Tesis Tutanaklarının Hazırlanması” iş grubuna ilişkin olarak anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde, “Arazi Gezimi” iş kaleminde yer alan “mühendis” ve “oto” analiz girdileri için kamu kurumlarına ait birim fiyatların (DSİ) sunulduğu, “Sabit tesis tutanaklarının hazırlanarak arazi maliki ve muhtarlara imzalatılarak idareye teslim edilmesi” ile “Sabit tesis tutanaklarının arazi toplulaştırma dağıtım programına sayısal olarak girilmesi” analiz girdileri için ise Neova İnşaat A.Ş. den fiyat teklifi alındığı, fiyat tekliflerini düzenleyen firmanın ticaret unvanında “inşaat” iştigal konularının yer aldığının görüldüğü, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin resmi internet sayfası olan www.ticaretsicil.gov.tr den yapılan sorgulamada Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün 04.09.2015 tarihli ve 8899 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi örneğinden, fiyat teklifini düzenleyen Neova İnşaat A.Ş.nin kuruluşa ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi’nin “Amaç ve Konu” başlıklı 3’üncü maddesinde yer alan bilgiler doğrultusunda fiyat teklifinin teklife konu alanda faaliyet gösteren bir firmadan alındığının tespit edildiği,

Diğer taraftan bahse konu fiyat teklifinin üzerinde “Bu fiyat kapsamında yapılacak hizmet ile ilgili olarak, gereken her türlü işçilik, malzeme, makine, enerji vs. gibi giderler ile kar ve genel giderler dâhil olup, yalnızca KDV dâhil değildir. Bu fiyat, ihale dokümanında belirtilmiş olan işin yapılacağı yer ve işin süresi kadar tarafımızca geçerlidir.” ibaresinin yer aldığının görüldüğü, fiyat teklifinin ekinde ise üzerinde imza ve kaşesi bulunan SMMM’ye ait oda kayıt belgesinin, anılan firma işveren olmak kaydıyla 2 personele ilişkin sigortalı işe giriş bildirgelerinin ve diğer belgelerin sunulduğu,

Ayrıca başvuru sahibinin iddiasının aksine iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücretlerinin önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediği, sözleşme giderleri hesaplanmadığı iddiasına yönelik yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından açıklama istenilen tüm iş grupları için sunulan analiz ve fiyat tekliflerinde kâr dâhil fiyat olduğunun belirtildiği görülmüş olup, teklif açıklaması kapsamında söz konusu giderleri tevsik etme zorunluluğu bulunmadığı tespit edilmiştir.

Bununla birlikte anılan isteklinin, aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında sunmuş olduğu hesap cetveli incelendiğinde, hesap cetvelinde toplam teklif tutarının üzerinde açıklama yapıldığının görüldüğü, dolayısıyla anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının bu bağlamda mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Geoks Harita Proje Danışmanlık İnş. İth. İhsan. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.