isteklilerin maliyet hesaplaması yaparken bu hususu göz önünde bulundurarak tekliflerini sunmaları gerektiği bu sebeple birim fiyat teklif cetvelinde ayrıca bir satır açılmasına gerek olmadığı hk

isteklilerin maliyet hesaplaması yaparken bu hususu göz önünde bulundurarak tekliflerini sunmaları gerektiği bu sebeple birim fiyat teklif cetvelinde ayrıca bir satır açılmasına gerek olmadığı hk

İtirazen şikayet konusu :

Teknik Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 7’nci maddesinde yüklenicinin 8 adet operatör bulundurulacağı, Sözleşme Tasarısı’nda işin süresinin işin başlama tarihinden itibaren 365 gün olduğunun belirtildiği, söz konusu düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere ihale konusu işin 7 adet kazıcı yükleyici kepçe ve 8 adet operatörle 365 gün (bir yıl) gerçekleştirileceğine yer verildiği, ancak idarece hazırlanan ihale dokümanı eki birim fiyat teklif cetvelinin 2’nci satırında sürücülerin (operatörlerin), ulusal bayram, dini bayram ve genel tatil günlerinde 300 gün çalıştırılacağının belirtildiği, ülkemizde uygulanan resmi ve dini bayram günleri tatili toplamda 15,5 gün olduğu, bu sebeple ilgili ihale dokümanında 8 operatör çalışacağı yer aldığından 15,5 gün x 8 kişi = 124 gün olarak yazılmasının gerektiği, idarenin Birim Fiyat Teklif Cetvelinin 2’nci satırının 300 Gün olarak düzenlemesi Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerine aykırı olduğu,

 

İhale dokümanının eki birim fiyat teklif cetvelinin 3’üncü satırında sürücülerin (operatörlerin) fazla çalışma saat bedelinin (haftalık 45 saat üstünü kapsar) 3.000 saat olarak düzenlendiği, fazla çalışma saat süresinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41’inci maddesinde işçinin onayının alınması şartı ile 1 yılda toplam 270 saatten fazla olamayacağının hüküm altına alındığı, şikayete konu ihalede 8 operatörün çalışacağı ve maksimum fazla çalışma saatinin (8 kişi x 270 saat) 2.160 saat olması gerektiği, fazla çalışma süresinin idarece hazırlanan ihale dokümanının eki birim fiyat teklif cetvelinin 3’üncü satırının 3.000 saat olarak düzenlemesinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41’inci maddesine aykırı olduğu

KİK Kararı

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

  1. a) Adı: Şehrin Muhtelif Yerlerinde Kullanılmak Üzere 7 Adet Kazıcı ve Yükleyici (Beko Loder) Kepçe Kiralama İşi
  2. b) Türü: Hizmet alımı
  3. c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği…
  4. e) Miktarı: 365 günlük makine kiralanması

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

  1. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Kayseri” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Araçların bakım, onarım, yedek parça ve benzer giderleri yükleniciye araçların akaryakıt giderleri idariye ait olacaktır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.” düzenlemesi,

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 365 (üç yüz altmış beş) gündür

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Birim Fiyat Teklif Cetveli standart formu aşağıda yer verildiği şekildedir.

 

A1 B2
Sıra No İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6 Birimi Miktarı Teklif Edilen4 Birim Fiyat Tutarı
1 7 Adet Kazıcı Ve Yükleyici Kepçenin Aylık Olarak Çalışması (7 Araç x 12 Ay = 84) araç x ay 84    
2 Sürücü Operatör (Ulusal Bayram, Dini Bayram, Genel Tatil Günleri) gün 300    
3 Sürücü Operatör (Fazla Çalışma Saat Bedeli) (Haftalık 45 Saat Üstünü Kapsar) saat 3.000    
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)  

 

Özel Teknik Şartname’nin “Genel Hükümler” başlığı altında “1. Yüklenici, sözleşme yapıldıktan itibaren 5 gün içerisinde, 7 adet Kazıcı ve yükleyici (Beko Loder) kepçe sahada çalışacak şekilde hazır bulunduracaktır.

  1.  İdarenin ihtiyaç duyması halinde, 7 Adet Beko Loder dışında, 3 adet daha makinayı 2 gün içinde  ( Beko Loder ) tahsis etmek zorundadır.
  2. İdarenin talebi sonucu Yüklenici tarafından verilen beko loderinlerin çalışma şartları, bir öncekinde verilen 7 adet beko loder makine ile aynı olacaktır.4. Kazıcı ve yükleyici (Beko Loder) kepçeler, Büyükşehir Belediyesi çalışmalarında kullanılacaktır.
  3. Kazıcı ve yükleyici (Beko Loder) kepçelerin, yakıtları Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarafından verecektir.
  4. Kazıcı ve yükleyici (Beko Loder) kepçelerin operatörleri yüklenici tarafından verilecek.
  5. Yüklenici 7 adet makinanın kullanılması için 8 adet operatör bulundurmayı taahhüt edecektir.”düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin  “Yüklenicinin Sorumlulukları” başlığı altında “21. Yüklenici iş Kanunu, İş Güvenliği ve Sağlığı ilgili hüküm ve kanunlara uymak zorundadır…

  1. Yüklenici firma çalıştırmış olduğu bütün personele (operatör ve şoförlere ) yapacağı ödemeler en az asgari ücretin %20 fazlası üzerinden olacak ve bu hesaplamaları EKAP işçilik hesaplama modülü esas alınarak hesaplanacaktır, ödemeleri maaş bordrolarında göstermek zorundadır…
  2. Yüklenici firma 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 4857 sayılı İş Kanununun getirdiği yükümlülüklere karşı sorumludur.
  3. Yüklenici, 8 (sekiz) adet G sınıf ehliyete sahip operatörü bulundurmayı taahhüt edecek.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin  “Çalışma Durumları ve Görev Saatler” başlığı altında “37. İdare, iş yeri teslimi yapıldığından itibaren 7 adet kazıcı ve Yükleyici(Beko Loder) kepçeyi aylık( 30 gün resmi, dini bayramlar, hafta sonları dahil ihtiyaç olması durumunda çalıştırılacağından yüklenici, çalıştırılan operatörlerin fazla mesai ücretlerini birim fiyat cetvelinin 2 ve 3 nolu maddelere uygun ödeyecek ve yapılan ödeme maaş bordrolarında belirtecektir.) anlaşma yapılan bedel üzerinden çalıştıracaktır, İdare, yükleniciye ek bir asgari fiyat farkı ödenmeyecektir.

  1. Her bir Kazıcı ve Yükleyici (Beko Loder) Kepçe için çalışma aylık cinsinden ödeme yapılacaktır…

42.Yüklenicinin araçlarının yapmış olduğu çalışma günleri aylık olarak toplanır ve aylık hak ediş düzenlenmeden önce yüklenici, çalıştırmış olduğu 8 adet operatör alacaklarının ( fazla mesai, aylık kazancı varsa yemek ve yol paraları ) hangi kalem için ne kadar ödendiğini gösteren maaş bordrolarını     (çalıştırılan personel tarafından imzalı) imzalı olarak idareye sunacaktır, idareye evrakların sunulmaması veya eksik sunulması durumunda evraklar tamamlanana kadar hakediş düzenlenmeyecektir.

  1. Yüklenici, idarenin belirleyeceği çalışma saatlerine ve programına uymak zorundadır.
  2. Yüklenici, İdare ihtiyaç olması durumlarında Pazar ve diğer resmi tatil (Dini ve Resmi Bayramlar ve Genel tatil günleri vs.) günlerinde yükleniciye sayısını bildirmiş olduğu kadar aracı Yükleniciden isteyecektir.
  3.  Yüklenici, İdare ihtiyaç olması durumlarında Pazar ve diğer resmi tatil (Dini ve Resmi Bayramlar ve Genel tatil günleri vs.) günlerinde çalıştırılacak personelden muvafakatı yazılı olarak alacak ve bu belgenin bir kopyasını idareye sunacaktır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin  “Personelin Nitelikleri” başlığı altında “51. Yüklenici söz konusu işte, çalıştıracağı tüm personelin (8 adet operatör) isim listesi, ikamet adreslerini, telefon numaralarını, nüfus cüzdan suretlerini, savcılık iyi hal belgelerini temin edip idareye teslim etmekle yükümlüdür.

52.Yüklenici firma çalıştıracağı personellerin ulusal, dini bayram ve genel tatil gülerinden doğan alacakları teklif formu sıra no 2 de vermiş olduğu miktarı, fazla çalışma bedeli (haftalık 45 saat üstü) çalışmaları sıra no 3 de vermiş olduğu miktarı EKAP işçilik hesaplama modülü esas alınarak hesaplayarak ödeyecek ve yapılan ödemeler maaş bordrolarında belirtecektir.

  1. İdare ek olarak beko loder istemesi durumunda onları kullanacak operatörlerin bütün özellikleri bir önceki operatörlerle aynı olacaktır.
  2. Yüklenici; bu iş kapsamında, sözleşme yapıldığından itibaren teknik şartnamede belirtilen özellikte 7 adet makine, bu makineleri kullanacak 8 adet operatörleri sahada hazır bulunduracaktır,
  3. Çalıştırılan operatörlerin bütün masrafları (tazminatları, maaşları (en az asgari ücretin 20 fazlası olmalı), yemek paraları, yol paraları ve varsa fazla mesai ücretleri ) vb.gibi hakları yüklenici firmaya ait olup, İdare sorumlu tutulmayacaktır, yüklenici birinci hakedişten sonra ki her hakedişte çalıştırılan personelin söz konusu alacağının olmadığını gösteren imzalı (çalıştırılan personel tarafından imzalı) evrağı İdareye sunmak zorundadır.
  4. Yüklenici fazla mesai ücretleri, ulusal bayramlar, dini bayramlar ve genel tatil günlerini EKAP hesaplama modülü üzerinden belirlenen rakamları ödeyecektir…
  5. Yüklenici, makine aylık bazda teklif verecek.
  6. Yüklenici, operatör olarak çalışacak personeli en az 3 yıl tecrübeli ve Beko Loder kullanmaya uygun G sınıfı ehliyet sahibi olacaktır…
  7. Yüklenici sorumluluğunda çalışan operatörlerin tüm giderleri (sigorta, maaş, yemek, yol, fazla mesai, resmi tatillerde çalışması durumunda hak ettiği fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatları vb. sosyal haklarından doğan parasal veya izin hak alacakları) yükleniciye tekli cetfelinin 2 ve 3 nolu pozlara(bu pozlarda ki rakamlar EKAP işçilik sistemi esas alınmalıdır) uygun ödeme yaparak maaş bordrolarında gösterecektir…
  8. Yüklenici iş kanunu ve Sosyal Sigortalar kanunu hükümlerine ve bu husustaki tüzük ve yönetmenliklerine uyması mecburdur.
  9. Hukuki mevzuata uyulmaması durumunda, her türlü ceza, maddi ve manevi sorumluluk yükleniciye aittir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da “Madde 1 – 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında

Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

Madde 2 – Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir.

  1. A) Resmi bayram günleri şunlardır:
  2. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
  3. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
  4. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
  5. B) Dini bayramlar şunlardır:
  6. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
  7. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
  8. C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15

Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.

  1. D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15

Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.

Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.

Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır.

29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinde “Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır.

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak

yönetmelikte gösterilir.” hükmü,

 

“Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri” başlıklı 53’üncü maddesinde “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

  1. a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, … Az olamaz. …

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere

verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. …” hükmü,

 

“Çalışma süresi” başlıklı 63’üncü maddesinde “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. …

Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.” hükmü,

“Ara dinlenmesi” başlıklı 68’inci maddesinde “Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

  1. a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
  2. b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
  3. c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.” hükmü,

Anılan Kanun’un 63’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin “Çalışma Süresi” başlıklı 3’üncü maddesinde “Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz. …” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Haftalık Normal Çalışma Süresi” başlıklı 4’üncü maddesinde “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. …” hükmü,

 

Söz konusu Kanun’un 41’inci maddesine dayanılarak hazırlanan İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “Bu Yönetmelikte geçen:

  1. a) Fazla çalışma: İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları, … ifade eder.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Fazla Çalışmada Sınır” başlıklı 5’inci maddesinde “Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir. …” hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanun hükmü çerçevesinde 365 gün (1 yıl) yürütülecek başvuruya konu ihalede toplam iş süresi boyunca ulusal bayram ve genel tatil gün sayısının (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü, yılbaşı günü ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü) toplam 15,5 gün olduğu, birim fiyat teklif cetvelinde sürücü operatör ulusal bayram, dini bayram ve genel tatil günleri için miktar olarak 300 gün çalışması şeklinde satır açıldığı anlaşılmıştır.

Başvuruya konu ihalenin Teknik Şartname düzenlemelerinden 8 adet operatör çalışacağının, idarece gerek görülmesi halinde fazladan 3 adet kepçe istenebileceğinin belirtildiği, işin süresinin 365 gün (1 yıl) olduğu ve birim fiyat teklif cetvelinde toplam 300 gün ulusal bayram ve genel tatil günü üzerinden teklif alındığı görülmüştür.

 

İhale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir iş olmadığı, işin 7 adet kazıcı yükleyici (beko loader) kepçe kiralama işi olduğu, Teknik Şartname düzenlemelerinden 11 adet operatörün çalıştırılabileceği, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin 15,5 gün olduğu ve idarece verilen cevapta pazar günlerinde yapılacak çalışmaların da birim fiyat teklif cetvelinin 2’nci satırında  (“Sürücü Operatör (Ulusal Bayram, Dini Bayram, Genel Tatil Günleri)”) yer alan miktara (gün) eklendiğinin anlaşıldığı, şikayete konu birim fiyat teklif cetvelinin 2’nci satırında  (“Sürücü Operatör (Ulusal Bayram, Dini Bayram, Genel Tatil Günleri)”) yer alan miktarın (300 gün) kesin miktarlar olmadığı, işin niteliği ve konusu gereği kepçelerin ne kadar süreyle kullanacaklarının önceden net olarak belirlenmesinin mümkün olmadığı ve Sözleşme Tasarısı’nda da iş artışı veya iş eksilişi yapılabileceğinin belirtildiği, sözleşme aşamasında ödeme yapılırken yüklenicinin araçlarının yapmış olduğu çalışma günlerinin aylık olarak toplanıp, aylık hakediş hesabı yapıldıktan sonra ödemenin gerçekleşeceği bu sebeple birim fiyat teklif cetvelinin 2’nci satırında  “Sürücü Operatör (Ulusal Bayram, Dini Bayram, Genel Tatil Günleri)” yer alan 300 gün miktarının teklif vermeye engel olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

İş Kanunu’ndan ve söz konusu Kanun’a dayanılarak çıkarılan Yönetmelik hükümlerinden, genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok kırkbeş saat olduğu, aksi kararlaştırılmamışsa bu sürenin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı, günlük çalışma süresinin yedibuçuk saatten fazla süreli olduğu işlerde bir saat ara dinlenmesi verileceği, ara dinlenmelerinin çalışma süresinden sayılmayacağı, haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla çalışma olduğu,  fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda 270 saatten fazla olamayacağı, bu süre sınırının, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkin olduğu anlaşılmıştır.

 

Başvuruya konu ihalenin Teknik Şartname düzenlemelerinden ihale konusu işte 8 adet operatör çalışacağının ve idarece gerek görülmesi halinde fazladan 3 adet kepçe istenebileceğinin belirtildiği, işin süresinin 365 gün (1 yıl) olduğu ve birim fiyat teklif cetvelinde toplam 3000 saat fazla çalışma yapılacağının belirtildiği görülmüştür.

 

Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, söz konusu sürücülerin (operatörlerin) fazla çalışmasına ilişkin birim fiyat teklif cetvelinde düzenleme yapıldığı, işin süresi boyunca mesai saatleri dışında da ihtiyaç olması halinde sürücü operatör çalıştırılmasının mümkün olduğu, ihale konusu işte istenilen sürücü operatör sayısının 11 olduğu ve işin süresi boyunca aynı personelin çalıştırılma zorunluluğunun bulunmadığı dikkate alındığında birim fiyat teklif cetvelinin 3’üncü satırında yer alan “Sürücü Operatör (Fazla Çalışma Saat Bedeli) (Haftalık 45 Saat Üstünü Kapsar)” kısmı için miktar olarak azami 3000 saat yazılmasının teklif vermeye engel olmadığı bu sebeple başvuru sahibinin söz konusu iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Başvuru sahibi isteklinin (b) iddiasına ilişkin olarak;

 

Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller’in “Genel esaslar” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) Temel amaç çerçevesinde hizmet alımı suretiyle taşıt edinilebilmesinin genel esasları şunlardır:

… ç) Taşıtlar, yakıt hariç, şoförlü veya şoförsüz olarak edinilebilecektir…” hükmü,

 

Özel Teknik Şartname’nin “Kontrol Hizmeti Aracı Teknik Şartnamesi” başlığı altında “1. Kontrol hizmetlerinde kullanılacak araç şoförlü ve özellikleri minimum aşağıda belirtilen niteliklerde olacaktır.

 

  • MODEL : 2016 ve ÜSTÜ
  • YAKIT TÜRÜ : Motorin ( dizel)
  • DİREKSİYON : Hidrolik
  • İSTİHDAD HADDİ : 5 kişi
  • MOTOR GÜCÜ : 80 HP ve Üstü
  • DONANIM : KLİMA+ABS+HAVA YASTIĞI
  • VİTES TÜRÜ : Manuel  

 

  1. Yüklenici belirtilen özelliklerdeki araç şoförü ile birlikte iş süresince Fen İşleri Daire Başkanlığı emrine verecektir.
  2. Araç şoförünün maaşı; Min. Asgari ücret+Yol ve Yemek Parası dahil olacaktır
  3. Hizmet aracını kullanan şoförün alacakları EKAP işçilik hesaplama modülü esas alınarak hesaplanacaktır.
  4. Aracın şoförü, günlük iş kanunda belirtilen mesai saatleri içerisinde çalıştırılacaktır.
  5. Araç günlük Ortalama 200 km yapacak şekilde kullanılacaktır.  Bunun için yükleniciye ayrıca bir bedel ödenmeyecektir.
  6. Aracın yakıtı yükleniciye ait olacaktır.
  7. Aracın bakımları tam olacak arızalı araba çalıştırılmayacak. Hava şartlarına ve mevsim koşullarına uygun her türlü ekipman ve donanımlara sahip olacaktır.
  8. Aracın bakım ve onarım masrafları yükleniciye aittir.
  9. Araç iş süresince kasko sigortalı olacaktır.
  10. Hizmet aracın kendisi, yakıt, şoför ve diğer masrafları için yükleniciye herhangi bir bedel ödenmeyecektir.
  11. Hizmet aracı manuel vites olacaktır.”düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen düzenlemelerden ihale konusu işin şehrin muhtelif yerlerinde kullanılmak üzere 7 adet kazıcı yükleyici (beko loader) kepçe kiralama işi olduğu, başvuru sahibinin iddiasına konu yakıtı ve şoför maaşı yüklenici tarafından karşılanacak araçların ise Teknik Şartname’nin ilgili maddesinde de belirtildiği üzere kontrol aracı olarak kullanılacağı, Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller’in “Genel Esaslar” başlıklı 6’ncı maddesinin ihale konusu iş için kiralanacak araçların yakıt hariç olarak kiralanmasına yönelik olduğu, ihaleye konu asli edim olan 7 adet kazıcı yükleyici (beko loader) kepçe dışında kalan kontrol araçlarının giderinin teklif fiyatına dahil olduğu ve isteklilerin maliyet hesaplaması yaparken bu hususu göz önünde bulundurarak tekliflerini sunmaları gerektiği bu sebeple birim fiyat teklif cetvelinde ayrıca bir satır açılmasına gerek olmadığı bu sebeple başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,   Oybirliği ile karar verildi.

KİK Karar no:

Toplantı No : 2020/034
Gündem No : 46
Karar Tarihi : 29.07.2020
Karar No : 2020/UH.I-1321