ihale teklif dosyasında sunulan belgelerin sehven sunulduğu iddiasına ilişkin olarak isteklilerin teklif dosyasında sunmuş oldukları belgelerden sorumlu oldukları söz konusu ruhsat da herhangi bir bilgi eksikliğinin bulunmadığı dolayısıyla teklif değerlendirmesinin teklif dosyası üzerinden yapılması gerektiği 

Toplantı No 2020/012
Gündem No 35
Karar Tarihi 11.03.2020
Karar No 2020/UH.I-533

BAŞVURU SAHİBİ:

Norm Sanayi Ürünleri İmalat ve Dış Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Maltepe Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/613106 İhale Kayıt Numaralı “973 Gün Süreli Çevre Temizliği İşi İçin Araç Ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Maltepe Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 10.01.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “973 Gün Süreli Çevre Temizliği İşi İçin Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Norm Sanayi Ürünleri İmalat ve Dış Tic. Ltd. Şti. nin 29.01.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.01.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.02.2020 tarih ve 7161 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.02.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/276 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, kendi malı olarak teklif ettikleri çöp kamyonunun kapasitesi 15m3 olduğu gerekçesiyle orta kategoride yer almadığı, vakumlu yol süpürme aracı için İdari Şartname’nin 7.5.2’inci maddesinde 7’nci sırada yer alan kalem için 11.000 kg’nin altında araç teklif edildiği, 8’inci sırada yer alan kalem içinse 8.210 kg’nin altında araç teklif edildiği, 13’üncü sırada yer alan aracın üst yapısının kompozit özelliğe sahip olmadığı, 16’ncı sıradaki açık damperli kamyon için teklif edilen aracın motor gücünün 132 kw altında olduğu gerekçeleriye idarece değerlendirme dışı bırakılmalarının uygun olmadığı bu araca ilişkin teklif dosyasında sunulan bilgilerin sehven sunulduğu ve gerçeği yansıtmadığı, ihale dokümanına uygun şekilde tekliflerini sundukları, tekliflerinin değerlendirmeye alınarak ihalenin iptal kararının iptal edilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “…– (1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(2) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da  yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

(4)  İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Konsorsiyumda, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler, her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak, ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.

(5) İdare, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede işin niteliğini göz önünde bulundurarak kapasite raporu ile ilgili düzenleme yapabilir. Sunulacak kapasite raporunun ihale veya son başvuru tarihi itibarıyla geçerli olması zorunludur.

(6) İş ortaklığında kapasite raporuna ilişkin yeterlik kriteri ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Ancak, idareler, idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde iş ortaklıklarındaki ortaklardan her birinin, kapasite raporuna ilişkin olarak iş ortaklığındaki hissesi oranında yeterliği sağlamaları gerektiğine yönelik düzenleme yapabilirler. Konsorsiyumlarda, kapasite raporunun, her bir ortağın kendi kısmı için istenilen asgari yeterlik kriterini sağlaması zorunludur.

(7) Aday veya istekli adına düzenlenmiş, farklı tesislere ait birden fazla kapasite raporunun sunulması halinde, kapasite tutarları toplanmak suretiyle yeterlik kriterinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır….” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “İhale konusu işe ilişkin bilgiler

2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: 973 Gün Süreli Çevre Temizliği İşi İçin Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmet Alım İşi

b) Miktarı ve türü:

Evsel Katı Atıkların Toplanması, Nakli ile Cadde ve Sokakların Makine ile Süpürülmesi, Yıkanması, Kamusal Alanların Temizlenmesi Çevre Temizliği için 37 Adet Şoförsüz/Personelsiz Araç Kiralanması Hizmet Alımı İşi.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Maltepe İlçesi “ düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.2.

1. Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Büyük) 11 ADET : silindir hacmi en az 8.970 cc, motor gücü en az 240 kw, net ağırlığı en az 11.450 kg, azami yüklü ağırlığı en az 17.900 kg, en az 15 m3 kapasiteli hidrolik sıkıştırmalı olacak olup en az 400 lt. – 800 lt. arası yerüstü konteynerlerini kaldırıp boşaltabilecek çöp kamyonu olacaktır.  Araçlar haftanın 7 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.  Toplamda 11 adet olan araçlardan 2 adedi kendi malı olacaktır.

2. Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Vinç Sistemli) 5 ADET: silindir hacmi en az 8.970 cc, motor gücü en az 240 kw, net ağırlığı en az 12.000 kg, azami yüklü ağırlığı en az 17.900 kg, en az 15 m3 olacak olup 3 m3 yeraltı çöp konteynerlerini araca monte edilen ve araç standartlarına uygun vinç ekipmanı ile kaldırıp boşaltabilecek özellikte olacaktır. Araç aynı zamanda en az 400 lt. – 800 lt. arası yerüstü konteynerlerini de kaldırıp boşaltabilecek özellikte olacaktır. Araçlar haftanın 7 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Toplamda 5 adet olan araçlardan 4 adedi kendi malı olacaktır.

3.Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Orta) 1 ADET: silindir hacmi en az 5.190 cc, motor gücü en az 152 kw, net ağırlığı en az 8.570 kg, azami yüklü ağırlğı en az 15.475 kg, en az 11 m3 kapasiteli hidrolik sıkıştırmalı olacak olup en az 400 lt. – 800 lt. arası yerüstü konteynerlerini kaldırıp boşaltabilecek çöp kamyonu olacaktır. Araçlar haftanın 7 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

4. Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Küçük) 5 ADET : silindir hacmi en az 5.190 cc, motor gücü en az 138 kw, net ağırlığı en az 6.410 kg, azami yüklü ağırlığı 9.790 kg en az 8 m3 kapasiteli hidrolik sıkıştırmalı olacak olup 400 lt. – 800 lt. arası yerüstü konteynerlerini kaldırıp boşaltabilecek çöp kamyonu olacaktır. Araçlar haftanın 7 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.  Toplamda 5 adet olan araçlardan 1 adedi kendi malı olacaktır.

5. Çok Amaçlı, Vinçli Çöp Kamyonu (ÇAÇA) 1 ADET: silindir hacmi en az 8.970 cc, motor gücü en az 240 kw, net ağırlığı en az 17.850 kg, azami yüklü ağırlığı en az 24.990 kg, en az 20 m3 kapasiteli olacak olup 2400 lt – 3200 lt. yeraltı ve yerüstü ÇAÇA konteynerlerini kaldırıp boşaltabilecek çöp kamyonu olacaktır. Araç kabininden inmeden operetörün kumanda panosu üzerinde joystick kol yardımı ile yatay ve dikey eksen üzerinde hareket edebilen ve araç üzerinde sabit kameralar yardımı ile yeraltı ve yer üstü konteynerları ataşman vasıtası ile kaldırıp boşaltabilen, konteynerı yerine elektronik ve program ile operetörün müdahalesine gerek duymadan yerleştirme sistemine sahip olacaktır. Araç haftanın 7 günü, günde 1 vardiya olmak üzere vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

6. Mini Damper Kasalı Çöp Kamyoneti 2 ADET: silindir hacmi en az 2.190 cc, motor gücü en az 112 kw, en az 3 m3 hacimli, Azami yüklü ağırlığı en az 3.495 kg olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.

7. Vakumlu Yol Süpürge Aracı (Büyük) 1 ADET: silindir hacmi en az 4.480 cc, motor gücü en az 150 kw, net ağırlığı en az 11.000 kg, azami yüklü ağırlığı en az 14.990 kg, en az 6 m3 kapasitesine sahip olacaktır. Su tankı en az 1500 lt. süpürme genişliği 220 cm, süpürme sistemi sol direksiyonlu, çift yandan vakumlu olacaktır. Yardımcı motor en az 95 hp 4 silindirli su soğutmalı, fırçalar sağ yan, sol yan, orta fırçalı, projektör sağ ve sol yanlarda birer adet olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

8. Vakumlu Yol Süpürge Aracı (Orta) 1 ADET: silindir hacmi en az 4.480 cc, motor gücü en az 135 kw, net ağırlığı en az 8.210 kg, azami yüklü ağırlığı en az 9.990 kg, en az 4 m3 kapasitesine sahip olacaktır. Su tankı en az 1200 lt. süpürme genişliği 220 cm, süpürme sistemi sol direksiyonlu, çift yandan vakumlu, yardımcı motor en az 95 hp 4 silindirli su soğutmalı, fırçalar sağ yan, sol yan, orta fırçalı, projektör sağ ve sol yanlarda birer adet olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

9. Vakumlu Yol Süpürge Aracı (Küçük, İş Makinesi) 1 ADET: Motor gücü en az 100 hp en fazla 105 hp, 4 silindirli olacaktır. Çöp haznesi en az 2 m3 en fazla 2,5 m3 paslanmaz çelikten olacaktır. Hidrostatik Kompakt Tip Vakumlu Yol Süpürme Makinası, Su tankı en az 360 lt. Su pompası elektrikli olacak olup en az 3,8 bar olacaktır. Süpürme genişliği en az 1700 mm, Süpürme kapasitesi en az 43500 m2/saat, emiş hortum çapı en az 200 mm, çöp boşaltma yüksekliği en az 1400 mm, kamera sistemi vakum ağzı  görüntüleme ve geri görüş olacaktır. Fan kapasitesi en az 6200 m3/saat, fan tahriki  hidrolik olacaktır. Yürüyüş sistemi 4 akstan hareketli manevra kabiliyetli, emiş ağzı genişliği en az 800 mm, fırça süpürme çapı en az 720 mm, yağ tankı kapasitesi 60 lt, yakıt tankı kapasitesi 80 lt, dingil mesafesi en az 1800 mm, araç genişliği en az 1300 mm, araç yüksekliği en az 2000 mm, araç uzunluğu en az 4600 mm, araç ağırlığı en az 3300 kg, çalışma hızı 10 km/h, seyahat hızı 25 km/h, klima sistemi olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

10. Yol Yıkama Aracı (Büyük) 1 ADET : silindir hacmi en az 8.970 cc, motor gücü en az 240 kw, net ağırlığı en az 8.620 kg, azami yüklü ağırlığı en az 17.990 kg, olacaktır. 9.000 lt – 10.000 lt. arası su tankına sahip olacaktır. Tankın pompaya yakın bir yerinde su miktarını gösteren gösterge olacaktır. Su pompası 2900 dev/dak’da 10 atmosfer basınçlı, 1500 lt/dk, 90 ton/saat su basabilecek kapasiteye sahip olacaktır. Yüksek basınç pompası en az 150 bar, 153 lt/dk debiye, 1000 dev/dak ile çalışır özellikli olacaktır. Pompa üzerinde alçak basınçlı ön yol sulama ve yıkama fıskiyeleri, şoför mahalinden kumadanlı olacaktır. Aracın yanda yüksek basınca dayanaklı hortum sarma makarası ve üzerine sarılı en az 25 mt. Yüksek basınçlı su hortumu olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.  Kendi malı olacaktır.

11. Yol Yıkama Aracı (küçük) 2 ADET: silindir hacmi en az 5.190 cc, motor gücü en az 138 kw, net ağırlığı en az 4.660 kg, azami yüklü ağırlığı en az 9.790 kg, olacaktır. 5.000 lt – 6.000 lt. arası su tankına sahip olacaktır. Tankın pompaya yakın bir yerinde su miktarını gösteren gösterge olacaktır. Su pompası 2900 dev/dak’da 10 atmosfer basınçlı, 1500 lt/dk, 90 ton/saat su basabilecek kapasiteye sahip olacaktır. Yüksek basınç pompası en az 130 bar, 170 lt/dk debiye, 1000 dev/dak ile çalışır özellikli olacaktır. Pompa üzerinde alçak basınçlı ön yol sulama ve yıkama fıskiyeleri, şoför mahalinden kumadanlı olacaktır. Aracın yanda yüksek basınca dayanaklı hortum sarma makarası ve üzerine sarılı en az 25 mt. Yüksek basınçlı su hortumu olacaktır.  Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.

12. Özel Amaçlı Vinçli Konteyner Yıkama Aracı 1 ADET: silindir hacmi en az 8.970 cc, motor gücü en az 240 kw, net ağırlığı en az 11.845 kg, azami yüklü ağırlığı en az 17.990 kg olacaktır. Uzaktan kumada edilebilen vinçli tam otomatik yer altı ve yer üstü çöp konteyner yıkama ve dezenfekte sistemi, temiz su haznesi en az 6500 lt, atık su haznesi en az 3400 lt. 3m3 yeraltı çöp konteyner sistemlerini ve 2400 lt.–3200 lt. yerüstü ÇAÇA konteynerler sistemlerini yıkayabilecek üniteye sahip özellikte olmalıdır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.

13. Konteyner Yıkama Aracı (400 lt. – 800 lt. arası Konteynerler İçin) 1 ADET: Silindir hacmi en az 8.970 cc, motor gücü en az 240 kw, net ağırlığı en az 11.000 kg, azami yüklü ağırlığı en az 17.990 kg olacaktır. Temiz su kapasitesi en az 6.000 lt, pis su kapasitesi en az 6.000 lt olacaktır. Aracın üst yapısı Kompozit özelliğine sahip olacaktır. 120-240-400-800-1100 lt. arası yerüstü plastik veya galvaniz malzemeden yapılmış olan çöp konteynerlerini basınçlı yıkama ünitesi ile yıkayabilecek özellikte olmalıdır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

14. Kanca Liftli Konteyner Taşıyıcı Kamyon(Kayar Kasalı): En az 240 kw motor gücünde olacak olup, konteyner kasası hacmi 20 m3 ile 30 m3 aralığında olacaktır. Konteyner kasa kapağı, büyük hacimli atık malzeme boşaltmaya uygun olacak şekilde yukarı yönde hidrolik sistemle açılabilir özellikte olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 1 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır.

15. Lastik Tekerlekli Yükleyici 1 ADET: En az 80 hp motor gücünde olacaktır. Lastik tekerlekli yükleyici kazıcı özellikte arka kepçeli ayrıca kırıcı ekipmanına sahip özellikte olacaktır. İş Makinası, haftanın 6 günü, günde 1 vardiya ve vardiyada fiilen en çok 6,5 saat çalıştırılacaktır.

16. En Az 9 Kişilik Açık Damperli Kamyon 1 ADET: silindir hacmi en az 2.998 cc, motor gücü en az 132 kw, net ağırlığı en az 2.550 kg, azami yüklü ağırlığı en az 5.200 kg, katar ağırlığı en az 8.700 kg, araç genişliği en az 2550 mm, dingil uzaklığı en az 4350 mm, azami uzunluk 9760 mm olacaktır. Hidrolik damperli açık saç kasa olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 1 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. Kendi malı olacaktır.

17. 4×4 Kar Küreme Aracı 1 ADET : silindir hacmi en az 2.990 cc, motor gücü en az 135  kw, net ağırlığı en az 4.475 kg, azami yüklü ağırlığı en az 5.495 kg, olacaktır. Tuz haznesi 2,5 m3 bunker hacimli olacaktır. 2 mm kalınlığında ST37 Malzemeden imal edilmiş olmalıdır. Serpme tertibatı paslanmaz çelikten olmalı. Tuz serpici araca monteli  ve çalışma durumundayken serpme ünitesinin yerden yüksekliği en az 285 mm en fazla 310 mm olmalıdır. 304 kalite Cr-Ni paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş 5 kanatlı serpme tablası olacaktır. Homojen serpme sağlayacaktır. Araç 0-60 km/saat hız aralığında serpme yapabilecektir. Serpme genişliği 1-9/3-12 metre arasında en fazla birer metrelik kademelerle manuel olarak valften ayarlanabilir olacaktır. Hidrolik tahrik ve kumanda sistemi, hidrolik pompa, taşıyıcı tahrik hidrolik motorları, debi ayar valfleri, elektronik kumanda sistemi, hidrolik tank, hidrolik hortumlar ve diğer hidrolik aksamlardan oluşacaktır. hidrolik sistem hareketini en az 15 hp marşlı, şarjlı ve dizel motordan alacaktır. tuz yükleme esnasında topak tuzların ayıklanması amacıyla hazne üzerinde kolayca sökülüp takılabilir bir ızgara teli bulunacaktır. ızgara delikleri en fazla 50×50 mm. olacaktır. haznede ki tuzun yağıştan etkilenmemesi için hazne üzerinde toplanır tipte su geçirmez malzemeden yapılmış uygun dayanımda branda olacaktır. Brandayı açmak ve kapatmak için uygun bir mekanizma olacak ve bu işlem araç üzerine çıkmayı gerektirmeden yerden yapılabilecektir. Tuz haznesine ulaşmayı sağlayacak tutamaklı katlanabilir tip portatif bir merdiven bulunacaktır. Kar bıçağı polietilen veya ST52 çelik gövdeli küreme bıçak kısmı 3 parçalı olacaktır. kar bıçağı çalışma hızı 20-60 km civarında olacaktır.  kar bıçağı boyutları genişlik en az 2390 mm, yükseklik en az 790 mm, ağırlığı en az 590 kg olacaktır. Çok parçalı bıçaklarda aşınma uçları bağlantısı kolay sökülüp takılabilir tip olacaktır. Bıçak hidrolik sistemi kar bıçağı hareket fonksiyonları için hidrolik güç araca takılan elektrik motorlu güç ünitesinden sağlayacaktır. Bıçağı aşağı ve yukarı hareket ettirecek çift tesirli hidrolik silindir olacaktır. Araç haftanın 6 günü, günde 2 vardiya olmak üzere her bir vardiyada fiilen 6,5 saat çalışacaktır. (4 ay kar küreme, 8 ay çöp toplama işinde çalışacaktır.) Kendi malı olacaktır.

İstekliler tarafından, kendi malı istenen araçlara ait ruhsatlar ve bu araçlara aitaraç kapasite,güç ve teknik özelliklerine ait dokümanlar teklif ile birlikte sunulacaktır.

İsteklinin kendi malı olan makine, techizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiraların ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler…” düzenlemesi,

 

İhaleye ait birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibidir.

 

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (büyük)

saat

139.139

 

 

2

Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Vinç Sistemli)

saat

63.245

 

 

3

Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Orta)

saat

12.649

 

 

4

Hidrolik sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (Küçük)

saat

63.245

 

 

5

Çok Amaçlı, Vinçli Çöp Kamyonu (ÇAÇA)

saat

6.324,5

 

 

6

Mini damper kasalı çöp kamyoneti

saat

25.298

 

 

7

Vakumlu Yol Süpürme Aracı (büyük)

saat

10.842

 

 

8

Vakumlu Yol Süpürme Aracı (orta)

saat

10.842

 

 

9

Vakumlu Yol Süpürme Aracı (küçük ve iş makinesi)

saat

10.842

 

 

10

Yol Yıkama Aracı (büyük)

saat

10.842

 

 

11

Yol Yıkama Aracı ( Küçük)

saat

21.684

 

 

12

Özel Amaçlı Konteyner Yıkama Aracı (3m3 Yeraltı Konteyner Sistemleri ve 2400-3200 lt Hacminde Yerüstü Çaça Konteynerler için)

saat

10.842

 

 

13

Konteyner Yıkama Aracı (400 lt – 800 lt arası konteynerler için)

saat

10.842

 

 

14

Kanca Liftli Konteyner Taşıyıcı Kamyon

saat

5.421

 

 

15

Lastik Tekerlekli Yükleyici (Loder)

saat

5.421

 

 

16

En az 9 Kişilik Açık Damperli Kamyon

saat

5.421

 

 

17

4×4 Kar Küreme Aracı

saat

10.842

 

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

Teknik Şartname’nin “İşin konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “Vardiyalı çalışma sisteminde ikili vardiya usulünde olmak üzere belediyemiz sınırları içerisindeki evsel katı atıkların toplanması ve nakli, cadde, sokak, meydan, semt pazarı v.b yerlerin araç ile süpürülmesi ve yıkanması, konteynerlarin yıkanıp dezenfekte edilmesi amaçlı toplam 37 adet araç ve iş makinesi kiralanması işidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

10.01.2020 tarihinde yapılan ihalede 18 adet doküman alındığı, ihaleye 5 istekli tarafından teklif verildiği, idare tarafından alınan 20.01.2020 tarihli ihale komisyonu kararında Göker Taşıma Sınır Tic. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Mavi Yeşil Turizm Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu ve araçlara ait ruhsat ve teknik özelliklerini gösteren herhangi bir belge sunulmadığı gerekçeleriyle, Öz Antik İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. –  Barut Tem. Yemek Nak. İnş. ve  Güvenlik Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Norm San. Ürünleri İmalat ve Dış. Tic. Ltd. Şti.nin  ihale konusu iş kapsamında istenen nitelikte araçları teklif etmediği gerekçesiyle toplam 4 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalede 06 Antika Turizm Taşımacılık Hizmet ve Temizlik İnşaat Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi’nin tek geçerli teklif sahibi olduğu, ihalede rekabetin yeterli düzeyde oluşmadığı gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği anlaşılmıştır.

 

İdareye yazılan 25.02.2020 tarihli yazı ile isteklilerin teklif dosyalarında yer verilen ruhsatlarda yer alan araç plaka bilgilerine göre hangi aracın İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesindeki kalemlerden hangisine karşılık geldiğine ilişkin olarak bilgi talep edilmiş olup idarenin 28.02.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan 1193934 sayılı cevabi yazısı ekinde istenilen bilgilerin yer aldığı tabloya yer verildiği tespit edilmiştir.

 

İdarenin başvuru sahibinin teklifini değerlendirme dışı bırakma gerekçeleri İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde yer verilen araç kriterleri çerçevesinde incelendiğinde;

 

3 sıra numaralı kaleme ilişkin teklif edilen çöp kamyonunun kapasitesinin 15m3 olduğu ve bu nedenle orta kategoride olmadığı gerekçesine ilişkin olarak anılan Şartname maddesinde söz konusu araçların hacimsel kapasitesinin en az 11 molması gerektiğine yönelik düzenlemenin yer aldığı, isteklinin söz konusu kaleme ilişkin teklif etmiş olduğu 34 CGC 617 plakalı araca ait teklif dosyasında sunulan ruhsatın “Diğer bilgiler” başlıklı bölümünde söz konusu aracın otomatik yüklemeli hidrolik sıkıştırmalı 15+1,5 metreküp çöp kamyonu olduğunun belirtildiği, bahse konu düzenlemede yalnızca alt sınır öngörülmüş olması nedeniyle teklif edilen aracın ilgili Şartname maddesini karşıladığı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası bu yönüyle uygun görülmüştür.

 

7 sıra numaralı kaleme ilişkin teklif edilen yol süpürme aracının net ağırlığının 11.000 kg’nin altında olduğu gerekçesine ilişkin olarak istekli tarafından söz konusu kaleme yönelik teklif edilen 34 ABM 198 plakalı araca ait teklif dosyasında sunulan ruhsatta net ağırlığın 11.010 kg olduğunun belirtildiği, öte yandan araça ait TSE Münferit Araç Uygunluk Belgesi’nde aracın (sürücü, soğutma sıvısı, yağlar, yakıt hariç) kütlesinin 9.490 kg olarak belirtildiği, idarenin bahse konu Şartname düzenlemesinde yalnızca net ağırlık ifadesinin yer aldığı bunun haricinde net ağırlık tanımlamasının içeriğine girilmediği, dolayısıyla ruhsatta yer verilen net ağırlık ifadesinin İdari Şartname’de ki tanımlama ile uyumlu olduğu kabulünün gerekeceği, trafik tescili yapılmış araçların ruhsatında yer alan bilgilerin nihai değerlendirmede esas alınması gerektiği sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası bu yönüyle yerinde görülmüştür.

 

8 sıra numaralı kaleme ilişkin teklif edilen yol süpürme aracının net ağırlığının 8.210 kg’nin altında olduğu gerekçesine ilişkin olarak istekli tarafından söz konusu kaleme yönelik teklif edilen 34 CHN 106 plaka no’lu araca ait teklif dosyasında sunulan ruhsatta net ağırlığın  8220 kg olarak belirtildiği idarenin bahse konu Şartname düzenlemesinde yalnızca net ağırlık ifadesinin yer aldığı bunun haricinde net ağırlık tanımlamasının içeriğine girilmediği, dolayısıyla ruhsatta yer verilen net ağırlık ifadesinin İdari Şartname’de ki tanımlama ile uyumlu olduğu kabulünün gerekeceği, trafik tescili yapılmış araçların ruhsatında yer alan bilgilerin nihai değerlendirmede esas alınması gerektiği sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası bu yönüyle yerinde görülmüştür.

 

13 sıra numaralı kaleme ilişkin teklif edilen yıkama aracının üst yapısı kompozit olmadığı gerekçesine ilişkin olarak istekli tarafından söz konusu kaleme yönelik teklif edilen 34 CGL 275 plakalı araca ait teklif dosyasında sunulan çöp konteynerı yıkama ve dezenfekte aracının teknik özelliklerinin yer aldığı Tisan Yan. ve Hiz. Araç. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen belgede “Diğer” başlığı altında “Üst yapı kompozit özellik içermektedir.” bilgisinin yer aldığı dolayısıyla teklif edilen aracın bahse konu kriteri karşıladığı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası bu yönüyle yerinde görülmüştür.

 

16 sıra numaralı kaleme ilişkin teklif edilen açık damperli kamyonun motor gücü 132 kw’nin altında olduğu gerekçesine ilişkin olarak istekli tarafından söz konusu kaleme yönelik teklif edilen  34 BYB 686 plakalı araca ilişkin teklif dosyasında sunulan ruhsat ve diğer teknik dokümanlar üzerinde bahse konu aracın motor gücünün 130 kw olarak belirtildiği dolayısıyla isteklinin kendi malı olan aracın gerekli şartı sağlamadığı görülmektedir. Öte yandan düzeltme ilanı ile ihaleye katılımın zorlaştırıldığı iddiasına yönelik yapılan incelemede ihale dokümanının mevcut haliyle kesinleştiği ve isteklinin 20.12.2019 tarihinde yapılan düzeltme ilanına süresi içerisinde herhangi bir şikayetinin bulunmadığı görülmektedir. Öte yandan teklif dosyasında sunulan belgelerin sehven sunulduğu iddiasına ilişkin olarak isteklilerin teklif dosyasında sunmuş oldukları belgelerden sorumlu oldukları, söz konusu ruhsattada herhangi bir bilgi eksikliğinin bulunmadığı dolayısıyla teklif değerlendirmesinin teklif dosyası üzerinden yapılması gerektiği değerlendirildiğinden başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.