teklif dosyası içerisinde banka referans mektubunun olmamasının sınır değer hesabında dikkate alınmalarına engel bir durum teşkil etmediği

Toplantı No : 2017/054
Gündem No : 71
Karar Tarihi : 25.10.2017
Karar No : 2017/UY.I-2895

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Korkmazlar İnş. Taah. Yapı Malz. Peyzaj Tem. Hiz. Müh. Isı Sis. Tur. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti.

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Melikgazi Belediye Başkanlığı

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/425240 İhale Kayıt Numaralı “Karacaoğlu Mh 12447 Ada 1 Parsel 35 Daire Kentsel Dönüşüm Konutu Yapılması İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Melikgazi Belediye Başkanlığı tarafından 19.09.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karacaoğlu Mh 12447 Ada 1 Parsel 35 Daire Kentsel Dönüşüm Konutu Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Korkmazlar İnş. Taah. Yapı Malz. Peyzaj Tem. Hiz. Müh. Isı Sis. Tur. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 27.09.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 02.10.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.10.2017 tarih ve 55087 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.10.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2507 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihaleye teklif veren Kamil Mert Sungur ve Efendi Uzun firmalarının teklif dosyası içerisinde banka referans mektubunun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmalarına rağmen ihale komisyon kararıyla eksik belgesi bulunan anılan isteklilerin tekliflerinin sınır değer hesabında dikkate alınmasının mevzuata aykırı olduğu, ayrıca Ekap üzerinden gönderilen kesinleşen ihale komisyon kararında şikâyet başvurusunun 4 gün içerisinde yapılacağının belirtildiği, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda şikâyet başvurusuna ilişkin olarak böyle bir sürenin bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Anılan Kanunu’nun “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 60’ıncı maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…Sınır değer hesaplanmasında idarelerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan “Yapım işlerinde sınır değer hesaplama aracı” programına Kurumun (www.kik.gov.tr) internet sayfasından erişilebilir.

45.1.1.5. Bu madde kapsamında sınır değer hesaplanmasında, 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin teklifleri “geçerli teklif” olarak dikkate alınacaktır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adı “KARACAOĞLU MH 12447 ADA 1 PARSEL 35 DAİRE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUTU YAPILMASI İŞİ” olarak, işin miktarı ve türü “1 BLOK 35 DAİRE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUTLARI YAPILMASI İŞİ” şeklinde belirtilmiştir.

 

Aynı Şartname’nin “Sınır Değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre, ihale komisyonunun ilk oturumda isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığını ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığını kontrol edeceği, anılan Kanun’un 37’nci maddesine göre ise, ikinci oturumda tekliflerin değerlendirilmesine geçilip öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vereceği, daha sonra ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçip, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığının inceleneceği ve uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.1.5’inci maddesinde yapım işleri ihalelerinde, Kamu İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubunu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin tekliflerinin “geçerli teklif” olarak dikkate alınacağı ve geçerli teklifler tespit edildikten sonra sınır değer tutarının hesaplanacağı açıklanmıştır.

 

İhale konusu işe ilişkin olarak 12 adet ihale dokümanı satın alındığı, 9 isteklinin ihaleye teklif verdiği, Kamil Mert Sungur ve Efendi Uzun firmalarının teklif dosyası içerisinde banka referans mektubunun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları, teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olan 9 isteklinin teklifleri dikkate alınarak sınır değerin 3.272.541,48 TL olarak hesaplandığı, başvuru sahibi Korkmazlar İnş. Taah. Yapı Mal. Peyzaj Tem. Hiz. Müh. Isı Sis. Tur. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin sınır değerin altında kaldığı dolayısıyla teklifi aşırı düşük teklif açıklaması istenmeksizin reddedildiği, Göker Gözütok’un teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Sungur Plan Taah. İnş. Yapı Mal. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, 19.09.2017 tarihli teklif zarfı açma ve belge kontrol tutanağında ihaleye teklif veren 9 isteklinin hepsinin teklif mektubu ile geçici teminatının usulüne uygun olduğu tespitine yer verildiği görülmüştür. İlk oturumda teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan 9 geçerli teklif sahibi isteklinin sunmuş oldukları teklif fiyatları dikkate alınarak sınır değer hesabının yapılması gerektiği, idare tarafından yapılan hesaplamada geçici teminatı ve teklif mektubu usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin değerlendirmeye alındığı, Kamil Mert Sungur ve Efendi Uzun firmalarının teklif dosyası içerisinde banka referans mektubunun olmamasının sınır değer hesabında dikkate alınmalarına engel bir durum teşkil etmediği bu itibarla başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca idare tarafından 22.09.2017 tarihinde EKAP üzerinden başvuru sahibine gönderilen kesinleşen ihale komisyonu kararının bildirilmesine ilişkin yazıda idareye şikâyet başvuru süresinin mevzuata aykırı olduğu anlaşılmakla birlikte yapılan şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararda anılan ibarenin sehven 4 gün olarak yazıldığının belirtildiği, bu hususun başvuru sahibi istekli yönünden bir hak kaybı oluşturmadığı çünkü kesinleşen ihale komisyonu kararının bildirilmesinden itibaren 5’inci gün şikâyet başvurusunda bulunulduğu ve idare tarafından şikâyet başvurusunun süresinde yapıldığının kabul edildiği, idareye yapılacak şikâyet başvurularında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen 21’inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde idareye şikâyet başvurusunun yapılabileceği, bu itibarla başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.