Teknik Şartname maddesinde yer alan Yüklenicinin aynı gün 10 veya daha fazla eksik araç ile çalıştığının tespiti ve bu durumun 10 kez ardı ardına ya da aralıklı olarak devam etmesi durumunda yukarıda öngörülen cezalar uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanun maddesine  göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir düzenlemeyle yüklenicinin aynı gün 10 veya daha fazla eksik araç ile çalıştığının tespiti ve bu durumun 10 kez ardı ardına ya da aralıklı olarak devam etmesi durumunda sözleşmenin protesto çekmeye gerek kalmaksızın feshedileceği anlaşılmıştır Bu itibarla Teknik Şartname maddesinde düzenlenen eksik araç çalıştırılmaya ilişkin aykırılık sayısının 10’a ulaşması durumunda sözleşmenin doğrudan feshedileceği h

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “İdarenin sözleşmeyi feshetmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “Aşağıda belirtilen hallerde idare sözleşmeyi fesheder:

a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,

b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25 inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi,

Hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. “ hükmü,

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Sözleşmenin feshi ve işin tasfiyesi” başlıklı 54’üncü maddesinde “Sözleşme yapıldıktan sonra yüklenicinin taahhüdünden vazgeçmesi veya taahhüdünü, şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi halinde, idarenin göndereceği bir uyarı yazısı ile ve nedenleri açıkça belirtilerek gereğinin yapılması için kendisine on günden az olmamak üzere belirli bir süre verilir. Verilen bu süre, sözleşme süresini etkilemeyeceği gibi gecikme cezasının uygulanmasını da engelleyemez.

Bu süre içinde yüklenici, uyarı yazısındaki talimata uymazsa ayrıca protesto çekmeğe ve hüküm almağa gerek kalmaksızın idare, sözleşmeyi feshetmek hak ve yetkisine sahip olur…” hükmü yer almaktadır.

Teknik Şartname’nin “Cezalar” başlıklı 6’ncı maddesinde “Araç, İş makinası ve Ekipmanların Temin Edilmemesi:

Araç, iş makinası ve ekipmanların herhangi bir nedenden dolayı temin edilmediği ve işe başlamadığı durumlarda, “Birim Fiyat Teklif Cetveli” indeki birim fiyatlar üzerinden çalışmadığı her gün için bedeli o ayki hak edişinden kesilir. Ayrıca araç, iş makinası ve ekipmanların temin edilmediği ve işe başlamadığı durumlarda, temin edilmediği günden itibaren Sözleşme bedeli üzerinden Su arazözü, Paletli ekskavatör, tır (çekicili-low bed), Çöp transfer semi treyleri, Çekici (araç) kamyon, Vidanjör için günlük olarak %0,023, diğer araç ve ekipman için günlük %0,014 ceza uygulanır ve o ayki hak edişinden kesilir.

Araç, İş makinası ve Ekipmanların Teknik Şartnameye Uygun Olmaması:

Araç, iş makinası ve ekipmanların teknik şartnamede belirtilen özellikleri taşımaları esastır. Teknik şartname dahilinde belirtilen özelliklerde sahip olmayan araçlar çalıştırılmayacaktır. Ancak araç ve iş makinelerinin teknik şartnamede belirtilen özelliklere sahip olmamasının tespitinden itibaren Sözleşme bedeli üzerinden her gün için dozer, ekskavatör, tır (çekicili-low bed) için günlük olarak %0,019, Diğer araç ve ekipman için günlük olarak %0,009 oranında ceza uygulanır ve o ayki hak edişinden kesilir.

Yüklenici tarafından Temin edilen Araç, İş makinası ve Ekipmanların Sahada Bulunmaması veya çalıştırılmaması :

Teknik şartnamede bulunması istenen özellik ve sayıdaki araçlardan birinin veya birkaçının bulundurulması gereken zamanda işyerinde bulundurulmaması veya yükleniciden kaynaklı herhangi bir nedenle çalıştırılmaması durumunda “Birim Fiyat Teklif Cetveli” indeki birim fiyatlar üzerinden çalışmadığı her gün için bedeli o ayki hak edişinden kesilir. Ayrıca araçların sahada bulundurulmadığı veya çalıştırılmadığı günden itibaren ekskavatör, Tır (çekicili-low bed) için günlük olarak %0,023. Diğer araç ve ekipman için günlük olarak %0,014 ceza uygulanır ve o ayki hak edişinden kesilir.

Araç, İş makinası ve Ekipmanların Arıza Durumu :

Araç, İş makinesi ve ekipmanların herhangi bir arızadan dolayı devre dışı kaldığı durumlarda yüklenici, hizmeti aksatmadan arızanın giderilmesini sağlayacaktır. Arızanın 3 gün içerisinde giderilemediği durumlarda hizmetin aksamaması için idarenin uygun göreceği ve istenen teknik özelliklere sahip başka bir aracı ek ücret talep etmeksizin temin etmek zorundadır.

Aracın 3 gün içerisinde arızasının giderilmediği ve istenen teknik özelliklere sahip başka bir aracın getirilmediği durumlarda, “Birim Fiyat Teklif Cetveli” indeki birim fiyatlar üzerinden çalışmadığı her gün için bedeli o ayki hak edişinden kesilir. Ayrıca araçların arıza yaptığı günden itibaren dozer, ekskavatör, Tır (çekicili-low bed) için günlük olarak %0,023, Diğer araç ve ekipman için günlük olarak %0,014 ceza uygulanır ve o ayki hak edişinden kesilir.

Aracın 3 gün içerisinde arızanın giderildiği veya istenen teknik özelliklere sahip başka bir aracın getirildiği durumlarda, “Birim Fiyat Teklif Cetveli” indeki birim fiyatlar üzerinden çalışmadığı her gün için bedeli o ayki hak edişinden kesilir.

Araç, İş makinası ve Ekipmanlar İle İlgili Gerekli Evrakların Teslimi:

Yüklenici söz konusu iş kapsamında çalıştıracak olduğu araç, iş makinesi ve ekipmanları idareye yazılı olarak bildirecektir. Ayrıca bu araçlara ait ruhsatların ve araç tescil belgeleri ve trafik sigortasının fotokopilerini (kaşeli, imzalı ) ve kiralanan araçların kira sözleşmesi gibi belgelerin dilekçe ekinde İdareye sunacaktır. Bu işlemi işe başlama tutanağının imzalanmasını takip eden 10 (on) takvim günü içerisinde yapacaktır. Bu işlem 10 (on) takvim günü içerisinde yapılmadığı takdirde 11. günden itibaren her gün için %0,006 ceza uygulanır ve o ayki hak edişinden kesilir. Araç, iş makinası ve ekipman değişimi olması durumunda 3 iş günü içerisinde idareye gerekli evrakları sunmakla yükümlüdür. Bildirimde bulunmadığı durumda 4. günden itibaren her gün için %0,004 ceza uygulanır ve o ayki hak edişinden kesilir.

Cezaların Tekrar Etmesi:

Yüklenicinin aynı gün 10 veya daha fazla eksik araç ile çalıştığının tespiti ve bu durumun 10 kez ardı ardına ya da aralıklı olarak devam etmesi durumunda yukarıda öngörülen cezalar uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanunun 20?inci maddesinin b bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.” düzenlemesi,

Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. Yüklenicinin işi süresinde bitirmemesi durumunda, en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Yüzde 0,12 tutarında ceza kesilecektir. Ancak gecikmeden kaynaklanan aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan

Araç, iş makinası ve ekipmanların temin edilmediği ve işe başlamadığı durumlarda, temin edilmediği günden itibaren sözleşme bedeli üzerinden su arazözü, paletli ekskavatör, tır (çekicili-low bed), çöp transfer semi treyleri, çekici (araç) kamyon, vidanjör için günlük olarak aşağıdaki ceza oranı (yüzde 0,023) uygulanacaktır.
Ayrıca Teknik Şartnamenin 6. maddesinde belirtilen diğer cezalar uygulanacaktır.
Sözleşmenin feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılık sayısı ve buna ilişkin tekrar eden cezalar teknik şartnamenin 6. Maddesinin son bendinde belirtilmiştir.

durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Yüzde 0,023 tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

16.1.3. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmesi durumunda, bu orana kadar uygulanacak cezanın yanı sıra 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesinde yükleniciye hangi durumlarda ceza uygulanacağı, uygulanacak cezanın miktarı ve cezaların tekrar etmesi durumunda sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı anlaşılmıştır.

Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde ise yükleniciye uygulanacak cezalar ve sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler yer almakta olup, Tasarı’nın 16.1.2’nci maddesinde Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesine atıf yapılarak sözleşmenin feshedilebilmesi için gerekli olan aykırılık sayısı ve buna ilişkin tekrar eden sayının Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesinde düzenlendiği açıkça belirtilmiştir.

Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesinde yer alan “Yüklenicinin aynı gün 10 veya daha fazla eksik araç ile çalıştığının tespiti ve bu durumun 10 kez ardı ardına ya da aralıklı olarak devam etmesi durumunda yukarıda öngörülen cezalar uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanunun 20?inci maddesinin b bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.” düzenlemeyle yüklenicinin aynı gün 10 veya daha fazla eksik araç ile çalıştığının tespiti ve bu durumun 10 kez ardı ardına ya da aralıklı olarak devam etmesi durumunda sözleşmenin protesto çekmeye gerek kalmaksızın feshedileceği anlaşılmıştır. Bu itibarla Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesinde düzenlenen eksik araç çalıştırılmaya ilişkin aykırılık sayısının 10’a ulaşması durumunda sözleşmenin doğrudan feshedileceği görüldüğünden başvuru sahibinin Teknik Şartname’nin 6’ncı maddesindeki düzenlemenin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 54’üncü maddesine aykırılık oluşturduğu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 78
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UH.II-190