İdarenin Teknik Şartname ekinde belirtilen kilometre miktarına kadar güzergah değişikliği yapabileceği söz konusu düzenlemeler çerçevesinde herhangi bir güzergah değişikliğinin gerekmesi durumunda belirtilen kilometreye kadar değişiklik yapılacağı, dolayısıyla güzergah değişikliği durumunda mesafenin etkilenmeyeceği hk 4

Toplantı No 2021/047
Gündem No 32
Karar Tarihi 24.11.2021
Karar No 2021/UH.II-2097

BAŞVURU SAHİBİ:

Hayat Organizasyon ve Danışmanlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/474889 İhale Kayıt Numaralı “Personel Taşıma” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 21.10.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Personel Taşıma” ihalesine ilişkin olarak Hayat Organizasyon ve Danışmanlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin 15.10.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.10.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.11.2021 tarih ve 50869 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.11.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1794 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Sözleşme Tasarısı’nın 36.1’inci maddesinde “İdare güzergahlarda meydana gelebilecek belirsizliklerin giderilmesi için gerek gördüğü takdirde yükleniciden bir kontrol aracını ücretsiz olarak görevlendirmesini isteyecektir.” düzenlemesinin yer aldığı, ancak istenilen aracın modelinin ne olacağı, kaç km yol yapacağı sürekli işyerinde mi bulundurulması gerektiği vb. konularda belirsizlik olduğu, ayrıca bahsi geçen kontrol aracının istenip istenmeyeceği ve/veya hangi sıklıkta isteneceğine dair belirsizliğin bulunması sebebiyle, maliyet çalışmasının yapılması ve sağlıklı teklif fiyatının oluşturulmasını engellediği, bu gider kalemini teklifine dahil eden istekliler ile dahil etmeyen istekliler arasında fırsat eşitliğini ortadan kaldırır mahiyette olduğu, bu nedenle söz konusu düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu,

 

2) Sözleşme Tasarısı’nın 36.1’inci maddesinde “İdare, ihale dokümanında her güzergah için belirlenmiş tahmini kilometre miktarına kadar, her türlü güzergah değişiklikleri ile güzergahlarda istediği saat, durak ve yer değişikliklerini yapabilir. Yüklenici buna itiraz edemez ve bu değişiklikler için herhangi bir ek ücret talep edemez” düzenlemesinin yer aldığı, ancak yapılacak güzergah değişikliğinin kaç km olacağının bilinmemesi sebebiyle, maliyet çalışmasının yapılması ve sağlıklı teklif fiyatının oluşturulmasını engellediği, bu gider kalemini teklifine dahil eden istekliler ile dahil etmeyen istekliler arasında fırsat eşitliğini ortadan kaldırır mahiyette olduğu, bu nedenle söz konusu düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “Bu Kanunun uygulanmasında

…İhale dokümanı: İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinde; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgileri…” hükmüne,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Personel Taşıma

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve bağlı Hizmet Merkezleri personelinin, 01.01.2022 – 31.12.2023 (2 yıl – 505 gün) tarihleri arasında, 74 (YetmişDört) ayrı güzergâhtan Kuruma getirilip götürülmesi işidir.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Personel taşıma işi, İstanbul ilinde ve Teknik Şartnamede belirlenen güzergahlarda gerçekleştirilecektir.” düzenlemesine,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1.Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

74 (yetmişdört) adet servis aracının her biri için, sözleşme süresi içerisinden fiilen toplam 505 (beşyüzbeş) iş gününde personel taşıma hizmeti yapılacaktır. Yüklenici, personel taşıma hizmetinin yerine getireceği 74 (yetmişdört) adet servis aracının; her türlü kira-amortisman, sürücülerin işçilik giderleri, akaryakıt, yağ, bakım-onarım, sigorta giderleri, araçların yıllık vergileri, araç muayene giderleri, personel servis hizmetinin belirlenen güzergahlarda yapılabilmesi için yetki mercilerinden alınması gereken izin ve işlemler, araçların üzerinde bulundurması gereken tanıtım levhaları, araçların köprü geçiş giderleri ile güzergah izin belgelerinin teminine ilişkin giderler teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesine,

 

Teknik Şartname’nin “İhalenin Konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve bağlı hizmet merkezleri personelinin, 01.01.2022-31.12.2023 (2 yıl) tarihleri arasında,  74 (YetmişDört) ayrı güzergâhtan kuruma getirilip götürülmesi işidir.” düzenlemesine,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde “36.1. …*İdare güzergahlarda meydana gelebilecek belirsizliklerin giderilmesi için gerek gördüğü takdirde yükleniciden bir kontrol aracını ücretsiz olarak görevlendirmesini isteyecektir…” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen Sözleşme Tasarısı düzenlemesinden; idarece ulaşım yapılacak güzergahlarda herhangi bir belirsizliğin ortaya çıkması ve bu belirsizliğin giderilmesi için gerek görülmesi durumunda yükleniciden kontrol aracının ücretsiz olarak görevlendirilmesinin istenebileceği, dolayısıyla bir belirsizlik bulunmadığı takdirde herhangi bir aracın kontrol amaçlı istenilmeyeceği, güzergahlarda belirsizlik olması durumunun önceden öngörülebilecek bir durum olmayacağı, bu nedenle aracın sürekli olarak bulundurulmayacağı sadece belirsizlik durumunda istenileceği, ayrıca aracın cinsine yönelik bir düzenleme yapılmamasından aracın teminine yönelik istekli açısından bir sınırlama getirilmediğinin anlaşıldığı, söz konusu durumun isteklilerin tekliflerini sağlıklı bir şekilde oluşturmasına engel teşkil etmediği sonucuna varılmış olup, başvuru sahibinin bu husustaki iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Teknik Şartname’nin “İşin Yapılışı İle İlgili Diğer Hususlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…9) İdare gerekli gördüğü durumlarda; güzergâhlarda değişiklik yapmaya, yeni güzergâh ve durak ihdas etmeye, taşıt sayısını azaltmaya, taşıma saatlerinde değişiklik yapmaya yetkilidir. Bu doğrultuda;

a) İdare; servis hizmetinden yararlanacak personel sayısı, güzergâhın özellikleri, güzergâhın trafik yoğunluğu vb. hususları dikkate alarak, ihale dokümanında her güzergâh için belirlenmiş tahmini kilometre miktarına kadar, her türlü güzergâh değişiklikleri ile güzergâhlarda istediği saat, durak ve yer değişikliklerini yapabilir. Yüklenici buna itiraz edemez ve bu değişiklikler için herhangi bir ek ücret talep edemez.

b) İdare herhangi bir nedenle gerekli gördüğü takdirde, ilgili mevzuat çerçevesinde herhangi bir güzergâhı iptal ederek çalışan araçların sayısını azaltabilir.

c) Yüklenici İdarenin onayını almadan belirlenen araç güzergâhlarını değiştiremez.

d) Yüklenici idarece yapılacak; güzergâhların veya taşıma saatlerinin değiştirilmesi, yeni durak ihdas edilmesi vb. işlemleri gerekçesiyle yükümlülüğünden vazgeçemeyeceği gibi, taşıma fiyatlarının arttırılması veya herhangi bir hak veya tazminat talebinde bulunamaz. Yüklenici yapılacak değişikliklere uymakla mükelleftir.” düzenlemesine yer verilmiş olup, ekinde güzergâh listesine yer verilmiştir. Söz konusu güzergah listesinde; bölge, güzergâh adı, araç kapasitesi, kilometre ve ayrıntılı güzergâh bilgilerine yer verildiği görülmüştür.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde “36.1. …*İdare, ihale dokümanında her güzergah için belirlenmiş tahmini kilometre miktarına kadar, her türlü güzergah değişiklikleri ile güzergahlarda istediği saat, durak ve yer değişikliklerini yapabilir. Yüklenici buna itiraz edemez ve bu değişiklikler için herhangi bir ek ücret talep edemez…” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan doküman düzenlemelerinden, idarenin Teknik Şartname’nin ekinde belirtilen kilometre miktarına kadar güzergah değişikliği yapabileceği, söz konusu düzenlemeler çerçevesinde herhangi bir güzergah değişikliğinin gerekmesi durumunda belirtilen kilometreye kadar değişiklik yapılacağı, dolayısıyla güzergah değişikliği durumunda mesafenin etkilenmeyeceği anlaşılmaktadır.

 

Aktarılan hususlar bir arada değerlendirildiğinde, güzergah değişikliğinin Teknik Şartname’de belirtilen kilometre miktarı ile sınırlı olduğu, bu bağlamda isteklilerin maliyetlerinin etkilenmesinin söz konusu olmadığı, bu durumun isteklilerin sağlıklı teklif hazırlamasını etkilemeyeceği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.