Teknik Şartname maddesinde yer alan düzenleme ile öngörülemez ve makul olmayan bir cezai şart belirlemesi yapıldığı iddası

Teknik Şartname’de “Genel Şartlar” başlığı altında “3.9.Yüklenici arıza bildirimlerinden sonra uzaktan erişim ile 1 (bir) saat içerisinde, doğrudan ise 12(oniki) saat içerinde arızaya müdahale edecektir. Yedek parça gerektirmeyen arızaların onarımı en fazla 24 saatte, yedek parça gerektiren arızaların onarımı ise en fazla 7 (yedi) iş günü  içerisinde tamamlanacaktır. Cihazın arızalı kaldığı süre, bu maddede bahsedilen süreleri aşar ise sürenin aşıldığı her gün için yüklenici yıllık sözleşme bedelinin %1’i kadar yönetime ödeme yapacaktır. Bu süre, resmi kurumlarca ithalatı kısıtlı ve özel izne tabi yurt dışından temin edilen yedek parçalar gerektiği durumlarda firmanın bu durumu belgelendirmesi ve kurum tarafından uygun bulunması halinde 5 (beş) gün daha uzatılacaktır. Bu maddede bahsedilen durumu belgelendirmesi ve kurum tarafından uygun bulunması halinde verilen 5günlük ek süre yeniden aşılır ise sürenin aşıldığı her gün için yüklenici yıllık sözleşme bedelinin %1’i kadar yönetime ödeme yapacaktır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de “Genel Şartlar” başlığı altında “3.15. Yönetim, bakım-onarım hizmetinin bu şartnamede verilen süreler içinde gerçekleştirilmemesi halinde işi başka bir firmaya yaptırabilme hakkına sahiptir, Ortaya çıkan tüm masraflar yükleniciden tahsil edilecek ve geçerli cezai işlemler hak edişten kesilecektir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

İtirazen şikayete konu edilen Teknik Şartname düzenlemesinden idarenin ,bakım-onarım hizmetinin Şartnamede belirlenen süreler içinde gerçekleştirilmemesi halinde işi başka bir firmaya yaptırabilme hakkının bulunduğu, bu durum sebebiyle ortaya çıkan tüm masrafların yükleniciden tahsil edileceği ve geçerli ceza tutarlarının yüklenicinin  hakedişinden kesileceği anlaşılmıştır.

 

Teknik Şartname’nin 3.9’uncu maddesinde yedek parça gerektirmeyen arıza onarımı en fazla 24 saatte, yedek parça gerektiren arıza onarımı ise en fazla 7 (yedi) iş günü  içerisinde tamamlanacağı şeklindeki düzenleme ile azami arıza giderme süreleri belirlenmiştir. Hastane hizmetlerinin kesintisiz verilmesini sağlamak adına yüklenicinin bakım onarım işini aksatması durumuna yönelik tedbir amaçlı Teknik Şartname’nin 3.15’inci madde düzenlemesinin hangi durumlarda uygulanacağının anılan Şartnamenin 3.9’uncu maddesi çerçevesinde açık olduğu anlaşıldığından ilgili maddede belirsizlik bulunduğuna yönelik iddia yerinde bulunmamıştır.

 

Toplantı No 2021/052
Gündem No 51
Karar Tarihi 29.12.2021
Karar No 2021/UH.I-2387