Teknik Şartnamede malzemelerin istenilen şartlarda olmaması ve taahhüt edilen numunelerin dışına çıkılması durumunda sözleşmenin tek taraflı olarak idarece feshedileceği düzenlenmiş olsa da söz konusu düzenlemeye Sözleşme Tasarısında yer verilmediğinden anılan düzenlemenin uygulanabilirliğinin bulunmadığı

İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: ANTALYA AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI KURULUŞLARIN 1. Kısım AKDENİZ ÇODEM KURULUŞ MUTFAĞINDA ve 2.Kısım ALANYA HUZUREVİ KURULUŞ MUTFAĞINDA 01 OCAK 31 ARALIK 2022 AÇIK İHALE USULÜ İLE İHALE EDİLEN MALZEME DÂHİL YEMEK HAZIRLAMA, DAĞITIM VE SERVİS HİZMETLERİ

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: 1.KISIM: 103.680 ÖĞÜN SABAH KAHVALTISI ? 154.344 ÖĞLE YEMEĞİ ? 117.000 AKŞAM YEMEĞİ 144.720 ARA ÖĞÜN ? 4.050 ÖZEL GÜN MENÜSÜ
2.KISIM:42.840 ÖĞÜN SABAH KAHVALTISI ? 50.400 ÖĞLE YEMEĞİ ? 43.200 AKŞAM YEMEĞİ – 83.520 ARA ÖĞÜN ? 2.100 ÖZEL GÜN MENÜSÜ

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:

1.KISIM : AKDENİZ ÇODEM MUTFAĞI (Antalya)
2.KISIM : ALANYA HUZUREVİ MÜDÜRLÜĞÜ MUTFAĞI(Alanya)” 
düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmenin ekleri” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. İhale dokümanı, bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası olup, İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.

8.2. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir:

1) Hizmet İşleri Genel Şartnamesi,

2) İdari Şartname,

3) Sözleşme Tasarısı,

4) Birim fiyat tarifleri (varsa),

5) Özel Teknik Şartname (varsa),

6) Teknik Şartname,

7) Açıklamalar (varsa),

8.3. Zeyilnameler ait oldukları dokümanın öncelik sırasına sahiptir.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İhale konusu işin niteliği ve özelliğine göre işin sözleşmesine uygun olmayan haller ve idare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. Sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak asgari ceza oranı, sözleşme bedelinin Binde 1,00dır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu oran % 50 artırımlı uygulanır.

16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. Bu aykırılıkların üçten az olmamak üzere, tabloda belirtilen sayıda gerçekleşmesi halinde, ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın, son aykırılığa ilişkin ceza kesilmeden sözleşme feshedilir.

 

 

Sıra No

 

Aykırılık Hali

 

İhtar
Yapılacaktır /
İhtar
Yapılmayacaktır

 

Sözleşme
Bedeli
Üzerinden
Kesilecek
Ceza
Oranı

 

Sözleşmenin
Feshini
Gerektiren
Aykırılık
Sayısı

 

1

 

Son kullanma tarihi geçmiş Gıda maddelerinin bulundurulduğunun tespit edilmesi durumunda

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
2,00

 

3

 

2

 

Kanunda belirtilen mücbir sebepler hariç olmak üzere, bir veya birden fazla İşçiye ait aylık maaş ücretlerinin Sözleşmede belirtilen süre içerisinde ödenmediğinin tespiti halinde

 

İhtar
Yapılmayacaktır

 

Binde
2,00

 

3

 

3

 

Yemek tedarik, üretim ve sunum aşamasında hijyen ve temizlik kurallarına tam olarak uyulmaması durumunda

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
2,00

 

5

 

4

 

Teknik şartnamede istenilen malzeme ve teçhizatın zamanında temin edilmemesi durumunda

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
2,00

 

5

 

5

 

Teknik şartnamede belirtilen sayıda personel çalıştırılmadığının tespiti halinde

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
3,00

 

3

 

6

 

Yemek dağıtım saatlerinde Yemeklerin firma tarafından servise hazır hale getirilerek dağıtılmaması durumunda.(mücbir sebepler ve idarece yemek dağıtım saatlerinin değiştirilmesi halleri hariç)

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
2,00

 

5

 

7

 

Doktor raporu ve yemek analizleri sonucunda yapılan tespit doğrultusunda, herhangi bir ana veya ara öğünde yüklenici firma çalışanlarının ihmali ve tedbirsizliğine bağlı olarak bir veya birden fazla kişide ölüm hariç gıda zehirlenmesi vakasının meydana gelmesi durumunda, (zehirlenme vakasının tespit edildiği her ana veya ara öğün için tek bir işlem yapılacaktır.)

 

İhtar
Yapılmayacaktır

 

Binde
3,00

 

3

 

8

 

Yemek üretiminde gıda rasyonunda belirlenen gramajların altında çiğ girdi kullanıldığının tespit edilmesi halinde

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
2,00

 

5

 

9

 

Yukarıda bahsedilen aykırılıkların haricinde olmak üzere, Yüklenicinin şartnamelerden ve Sözleşmeden doğan hükümleri yerine getirmemesi durumunda

 

İhtar
Yapılacaktır

 

Binde
2,00

 

3

 

16.1.3. Aşağıdaki aykırılık hallerinden birinin gerçekleşmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilir.

16.1.4. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30?unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30?unu geçmesi durumunda, bu orana kadar ceza uygulanır ve 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesi gereğince yapılacak ihtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.”  düzenlemesi yer almaktadır.

 

Gıda Malzemeleri Teknik Şartnamesinin “Genel Hükümleri’’ başlıklı bölümünün 18’inci maddesinde “Muayene komisyon üyelerince gerekli görülen mikrobiyolojik, toksikolojik ve kimyasal analizler ve analiz için gerekli personel, alet, cihaz ve masraflar satıcı firmaya ait olacaktır. Ürünlerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri ilde bulunan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Laboratuvarlarına veya Bakanlık tarafından onay verilen diğer laboratuvarlara firma tarafından yaptırılmalıdır ve analiz sonuçları Kuruluşa teslim edilmelidir. Bu analizler sonucunda gıdanın yürürlükte olan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”ne uygun olmadığının tespiti halinde doğabilecek zarar ve ziyandan yüklenici sorumlu olacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin 19’uncu maddesinde ise “Laboratuvar tetkikinde malzemelerin teknik şartnamede istenilen şartlarda olmaması ve taahhüt edilen numunelerin dışına çıkılması durumunda sözleşme tek taraflı olarak idarece fesh edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yapılan inceleme sonucunda Gıda Malzemeleri Teknik Şartnamesi’nin 19’uncu maddesinde laboratuvar tetkikinde malzemelerin teknik şartnamede istenilen şartlarda olmaması ve taahhüt edilen numunelerin dışına çıkılması durumunda sözleşmenin tek taraflı olarak idarece feshedileceği düzenlemesine yer verildiği, Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde ise anılan düzenlemeye yer verilmediği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat maddelerinde işin uygulanması sırasında sözleşmenin idarece feshedileceği aykırılık hallerinin Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde düzenlenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. İncelemeye konu ihalede ise hem Sözleşme Tasarısı’nda hem de Gıda Malzemeleri Teknik Şartnamesi’nde sözleşmenin idarece feshedileceği aykırılık hallerine yer verilmiştir.

 

Bu kapsamda her ne kadar Gıda Malzemeleri Teknik Şartnamesi’nin 19’uncu maddesinde laboratuvar tetkikinde malzemelerin Teknik Şartname’de istenilen şartlarda olmaması ve taahhüt edilen numunelerin dışına çıkılması durumunda sözleşmenin tek taraflı olarak idarece feshedileceği düzenlenmiş olsa da, söz konusu düzenlemeye Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde yer verilmediğinden anılan düzenlemenin uygulanabilirliğinin bulunmadığı, bu itibarla söz konusu düzenlemenin Teknik Şartname’de yer alması uygun olmamakla birlikte isteklilerin tekliflerini Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesindeki düzenlemeleri dikkate alarak hazırlamaları gerektiği değerlendirildiğinden başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

Toplantı No 2022/003
Gündem No 38
Karar Tarihi 12.01.2022
Karar No 2022/UH.II-81