temsil,ağırlama,tören,fuar,tanıtım gibi giderlere ilişkin ödemelerden damga vergisi kesintisi

T.C.
İSTANBUL VALİLİĞİ
Defterdarlık Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.12/2-10-8145

…………… İDARE MÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ: 04.02.2005 tarih ve 09/334-601 sayılı yazınız.

Yazınızda; Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirasına Uyumu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 5281 sayılı Kanun kapsamında yapılan değişikliklere istinaden;

1- Müdürlüğünüzce istihkak ödemelere ilişkin olarak kesilen damga vergisinin hangi beyanname ile ne kadar sürede bağlı olduğunuz vergi dairesine beyan edilip ödenmesinin gerektiği,

2- İdarenizce ihale kararı alınmadan Valilik Makamından alınan Onay Belgesi’ne istinaden ödemesi yapılan ihale ilan bedeli, temsil, ağırlama, tören, fuar ve tanıtım gibi giderlere ilişkin ödemelerden damga vergisi kesintisinin yapıldığı belirtilerek, ayrıca söz konusu Onay’a istinaden binde 4,5 nispetinde damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağı,

3- İdarenizce ……. İletişim Hizmetleri A.Ş’ne ait cep telefonu görüşmelerine ilişkin yapılan ödemelerden damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağı hususlarında bilgi verilmesi istenilmektedir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, “Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir.

Bu Kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.” hükmü yer almakta olup,

2 nci maddesinde, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin damga vergisine tabi olacağı açıklanmıştır.

Kanunun 3 üncü maddesinde; “Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.”,

8 inci maddesinde ise, “ Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir. Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz.” hükümleri yer almaktadır.

“İstihkaktan kesinti şekliyle ödeme” başlıklı 19 uncu maddesinde; “Genel ve katma bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ve bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait verginin,

a)Bu ödemelerin yapılması,
b)Avans suretiyle ödemelerde avansın itası,

Sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle ödenmesine Maliye Bakanlığınca izin verilebilir.

Maliye Bakanlığı lüzum gördüğü hallerde vergiyi istihkaktan kesinti yapılması şekliyle ödetmeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Kanunun “İstihkaktan kesinti şekliyle ödemelerde ödeme zamanı” başlıklı 23 üncü maddesinde; “Genel bütçeli daireler dışında kalan ve istihkaktan kesinti yapmak durumunda bulunan daire ve müesseseler tarafından bir ay içinde kesilen Damga Vergisi, ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar ödemenin yapıldığı yer vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve 26 ncı günü akşamına kadar yatırılır.” hükmüne yer verilmiştir.

10 ve 11 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğlerinde de belirtildiği üzere; istihkak ödemeleri ile ilgili kağıtların damga vergisinin 488 sayılı Kanunun 19 ve 23 üncü maddeleri uyarınca ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar ödemeyle ilgili kağıdın düzenlendiği yerdeki gelir vergisini tahsile yetkili vergi dairesine“Muhtasar beyanname” ile bildirilerek 26 ncı günü akşamına kadar ödeneceği tabiidir.

04.02.2005 tarih ve 25717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğinin “3.6.1.” maddesinde; “Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara (ihale kararları hariç) ait damga vergileri, anılan dairece kağıdın mahiyeti ve nispi veya maktu vergi tutarını gösteren formüle edilmiş bir yazıyla, kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın, kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak, kağıtların düzenlendiği yerdeki ilgili vergi dairesine makbuz karşılığı ödenmesi sağlanacak, verginin ödendiğine dair mükellefçe getirilecek makbuzun aslı ilgili iş kağıdına bağlanacak, makbuzun onaylı bir örneği de ilgiliye verilecektir. Düzenlenen makbuza, verginin hangi işe ve kağıda ait olduğuna dair bilginin yazılması da gerekmektedir.

Söz konusu kağıtların noterliklerde düzenlenmesi halinde, bu kağıtlara ait damga vergilerinin 1512 sayılı Noterlik Kanunu çerçevesinde noterler tarafından makbuz karşılığı tahsil ve beyan edilmesi uygulamasına devam edilecektir.” denilmektedir. Tebliğin “3.6.2.” maddesinde de; genel bütçeli daireler tarafından alınan ihale kararlarına ait damga vergilerinin, ihale kararının müteahhide tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, verginin mükellefi olan müteahhitlerce, ilgili vergi dairesine beyanname verilmeksizin ödenmesi uygulamasına devam edileceği belirtilmiştir.

Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara ait (ihale kararı, taahhütname ve sözleşmeler) damga vergilerinin nereye ve nasıl ödeneceği hususu 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliği’nin “3.6.1.” ve “3.6.2.” maddelerinde detaylı bir şekilde açıklanmış olup, bu açıklamalar doğrultusunda idarenizce yapılan ihalelere ilişkin düzenlenen ihale kararlarına ait damga vergisinin, ihale kararının müteahhide tebliğinden itibaren 15 gün içinde, müteahhidin bağlı olduğu vergi dairesine beyanname verilmeksizin ödenmesi, bu işe ilişkin düzenlenen diğer kağıtların (taahhütname ve sözleşme) damga vergisi Müdürlüğünüzce düzenlenecek ve kağıdın mahiyeti ve nispi veya maktu vergi tutarını gösteren formüle edilmiş bir yazının kişiye verilmek suretiyle kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak kağıtların düzenlendiği yerdeki ilgili vergi dairesine makbuz karşılığı ödenmesi sağlanacak, kişilerce verginin ödendiğine dair getirilecek makbuz aslı ilgili iş kağıdına bağlanıp, makbuzun onaylı bir örneği ilgiliye verilecektir. Ayrıca düzenlenmiş olan makbuza Müdürlüğünüzce verginin hangi işe ve kağıda ait olduğuna dair bilginin yazılmış olması hususuna dikkat edilecektir.

Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, İdareniz ile kişiler arasında İstanbul’da düzenlenen (ihale kararları hariç diğer kağıtlara) sözleşme, taahhütname v.b kağıtlara ait damga vergisinin kağıdın düzenlendiği yere bağlı olarak ödenebileceği vergi daireleri ve yetki alanları aşağıda açıklanmıştır.

a) Boğaziçi Beyoğlu Bölgesinde; Hisar Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü,
b) Marmara Bölgesinde; Yeditepe Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü,
c) Anadolu Bölgesinde;” Rıhtım Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’dür.

488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “II. Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün 2 nci fıkrasında da, artırma ve eksiltme kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararlarının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan; artırma ve eksiltme kanunlarına tabi olsun veya olmasın bütün daire ve kurumların yetkili mercilerince bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen her türlü kararlar ihale kararlarıdır. Bu meyanda ihale kararı mahiyetinde bulunan veya onun yerine geçmek üzere kağıt üzerine konulan şerhlerin de ihale kararı olarak kabulü gerekir.

Öte yandan, 4734 sayılı Kanunun 22/d bendi hükmüne göre yapılacak alımlarda ihale komisyonu kurulması zorunlu bulunmamakla birlikte madde kapsamında yapılan alımların bedellerinin ödenebilmesi için ihale yetkilisinin onayı veya oluru alınıyorsa söz konusu onay veya olurun; veya yapılan alımların bedellerinin ödenebilmesi için harcama belgelerinin (fatura, gider pusulası) herhangi bir yerine yetkililerce “sarfı uygundur” veya “rayice uygundur” şeklinde ya da benzeri bir şerh konulduğu takdirde bu şerhlerin ihale kararı olarak 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun II/2 nci fıkrası gereğince binde 4,5 nispetinde Damga Vergisine tabi tutulmasının gerektiği tabiidir.

Diğer taraftan, Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirasına Uyumu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 5281 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablo yeniden düzenlenmiş olup, tablonun “IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar” bölümünün 1-a fıkrası ile resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli bir parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre;

1- Müdürlüğünüzce istihkak ödemelere ilişkin olarak kesilen damga vergisinin, ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bağlı olduğunuz vergi dairesine Muhtasar Beyanname ile beyan ederek 26 ncı günü akşamına kadar ödemeniz,

2- İdarenizce ihale ilan bedeli, temsil, ağırlama, tören, fuar ve tanıtım gibi giderlerin bedellerinin ödenebilmesi için alınan Onay Belgesi’nin ihale kararı olarak binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmekte olup, sözü edilen karara ait damga vergisinin de yukarıda açıklanan 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde ilgilisi tarafından 15 gün içerisinde ilgilinin bağlı olduğu vergi dairesine beyanname verilmeksizin ödenmesi,

3- İdarenizce ……. İletişim Hizmetleri A.Ş’ne ait cep telefonu görüşmelerine ilişkin yapılan ödemelerden İdarenizin Kanunun 8 inci maddesinde yer alan resmi dairelerden olması nedeniyle aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV üncü bölümünün 1/a fıkrasına istinaden binde 7,5 nispetinde damga vergisi kesintisinin Müdürlüğünüzce yapılması,

gerekmektedir.

Yazınız ekinde yer alan telefon faturasının incelenmesinden; ……. İletişim A.Ş tarafından ödendiği belirtilen damga vergisinin, İdareniz ile adı geçen şirket arasında düzenlenen sözleşmeye ilişkin olduğu anlaşılmakta olup, sözü edilen sözleşmenin 2004 yılında düzenlenmiş ve vergiyi doğuran olayın bu tarih itibariyle meydana gelmiş olması nedeniyle sözleşmeye ait damga vergisinin adı geçen şirketçe ödenmesinde Kanuna aykırı herhangi bir durum görülmemiştir. Ancak, İdareniz ile kişiler arasında 01.01.2005 tarihinden itibaren düzenlenecek sözleşmelere ilişkin damga vergisinin yukarıda yer alan Kanun ve Tebliğ açıklamalarından da anlaşılacağı üzere kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak kağıtların düzenlendiği yerdeki süreksiz yükümlülüklerle ilgili iş ve işlemlerin yürütüldüğü vergi dairesine makbuz karşılığı ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.