Yüklenici tarafından işçilere giydirilmek üzere alınması gereken iş kıyafetlerinin eksik olması ve geç verilmesi sebebiyle İdare tarafından sözleşme bedelinin %1’i oranında kesilmesi gereken cezanın kesilmemesi sorgu konusu yapılmış Ancak sorumluların göndermiş oldukları savunmalardan fiilen çalışan * kişi için kıyafet temin edildiği kumaş seçimi nedeniyle kıyafet teslimlerinin geç yapıldığını işçi sayısının fazla olması nedeniyle teslim tutanaklarının hazırlanmasında eksikler yaşandığı ve denetimler sonrasında kıyafet teslim tutanaklarının tamamlatıldığı anlaşılmıştır Sonuç olarak sorgu konusu yapılan eksiklikler hizmetin yürütülmesinde gecikmeye ve aksamaya neden olmadığından kamu zararı oluştuğundan söz edilmesi mümkün görünmemektedir

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2017
Dairesi 2
Karar No 35572
İlam No 124
Tutanak Tarihi 21.2.2019
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

“Temizlik ve Tertip-Düzen Hizmeti Alımı İşinde” personele verilmesi gereken iş kıyafetlerinin geç ve eksik verilmesine rağmen ceza kesilmemesi.

… Üniversitesi ile … Tic. A.Ş. & … Tic. A.Ş. Ortak Girişimi arasında düzenlenen sözleşmeye göre yürütülen “Temizlik ve Tertip-Düzen Hizmeti Alımı İşin”de yüklenici tarafından çalışan personele verilmesi gereken iş kıyafetlerinin geç ve eksik verilmesine rağmen İdare tarafından sözleşme hükümleri gereği kesilmesi gereken cezanın kesilmediği görülmüştür.

İşe ait sözleşmenin “İş Tanımı” başlıklı 5 inci maddesinde; “Sözleşme konusu iş; Aylık 1.143 İşçi ile 36 Aylık (01.01.2016/31.12.2018 Tarihleri Arasında) Temizlik ve Tertip-Düzen Hizmeti Alımı İşinin teknik özellikleri ve diğer ayrıntıları sözleşme ekinde yer alan ve ihale dokümanını oluşturan belgelerde düzenlenmiştir.”

“Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16 ncı maddesinde;

“Yüklenicinin hizmeti, sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirmemesi halinde, İdarece her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin yüzde biri oranında ceza uygulanacaktır. Ayrıca bu aykırılıkların ardı ardına veya aralıklı olarak 4 (dört) defa gerçekleşmesi halinde, yukarıda öngörülen ceza uygulanmakla birlikte 4735 sayılı Kanunun 20’inci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme İdarece feshedilecektir.” Denilmektedir.

“Kontrol Teşkilatı, Görev ve Yetkileri” başlıklı 18 inci maddesinde ise;

“İşin, sözleşme ve eklerine uygun olarak yürütülüp yürütülmediği İdare tarafından görevlendirilen Kontrol Teşkilatı aracılığıyla denetlenir. Kontrol Teşkilatı, Genel Şartnamenin Dördüncü bölümünde belirtilen yetkileri kullanır ve görevleri yerine getirir.”

Denilmektedir.

Sözleşme eki teknik şartnamenin “Temizlik Görevlilerinin Kıyafetleri” başlıklı 6 ncı maddesinde işçilerin çalışma saatlerinde verilen iş kıyafetlerini giyecekleri; 1 inci maddesinde yüklenici tarafından yılda bir kere 1143 işçiye iş önlüğü verileceği belirtilmiştir.

Yukarıda söz edilen sözleşme ve teknik şartnamelerdeki hükümlere göre iş kalemlerinde eksiklik olduğunda idare tarafından söz konusu eksiklikler için sözleşme bedelinin yüzde biri oranında ceza kesilmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede, 1.126 adet iş kıyafeti alımının yapıldığı, alıma ait irsaliyeli faturanın irsaliye ve düzenlenme tarihinin 21.06.2017 olduğu ve 352 kişi için kıyafet teslim tutanağının olduğu ayrıca tutanakta İdare tarafından görevlendirilmiş bir memurun da imzasının olmadığı görülmüştür.

Yüklenici tarafından işçilere giydirilmek üzere alınması gereken iş kıyafetlerinin eksik olması ve 6 ay 21 gün geç verilmesi sebebiyle İdare tarafından sözleşme bedelinin %1’i oranında kesilmesi gereken cezanın kesilmemesi sorgu konusu yapılmıştır. Ancak sorumluların göndermiş oldukları savunmalardan, fiilen çalışan 1126 kişi için kıyafet temin edildiği, kumaş seçimi nedeniyle kıyafet teslimlerinin geç yapıldığını, işçi sayısının fazla olması nedeniyle teslim tutanaklarının hazırlanmasında eksikler yaşandığı ve denetimler sonrasında kıyafet teslim tutanaklarının tamamlatıldığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak sorgu konusu yapılan eksiklikler hizmetin yürütülmesinde gecikmeye ve aksamaya neden olmadığından kamu zararı oluştuğundan söz edilmesi mümkün görünmemektedir.

Bu itibarla, … Üniversitesi tarafından … Tic. A.Ş. & … Tic. A.Ş. Ortak Girişimi’ne yaptırılan “Temizlik ve Tertip-Düzen Hizmeti Alımı İşin”de çalışan personele verilmesi gereken iş kıyafetlerinin geç ve eksik verilmesi ile ilgili yapılan savunmalar yeterli görüldüğünden kamu zararı oluşmadığına ve konuya ilişkin … TL için ilişilecek bir husus kalmadığına,

İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle,