ihalede fiyat dışı unsur puanlamasında TS asfalt betonu standardında üretim yaptığını gösterir belgenin sunulmasının istendiği ihalede ihale üzerinde bırakılan isteklinin CE belgesi sunduğu ancak bu belgenin TS  standardında asfalt üretimini gösterir belge olmadığı ihale üzerinde bırakılan isteklinin bu husustan puan almaması gerekirmi?

 

Toplantı No : 2020/013
Gündem No : 46
Karar Tarihi : 18.03.2020
Karar No : 2020/UY.II-583

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Anıt Asfalt İnş. Tes. Taah. San.ve Ticaret A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Nilüfer Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/707858 İhale Kayıt Numaralı “Nilüfer Belediyesi Sınırları Dahilinde Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Sıcak Asfalt Betonu Binder, Aşınma Tabakaları ile Kaplama ve Sathi Kaplama, Sıcak Asfalt Yama Yapılması İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Nilüfer Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 21.01.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Nilüfer Belediyesi Sınırları Dahilinde Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Sıcak Asfalt Betonu Binder, Aşınma Tabakaları ile Kaplama ve Sathi Kaplama, Sıcak Asfalt Yama Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Anıt Asfalt İnş. Tes. Taah. San. ve Ticaret A.Ş.nin 21.02.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 02.03.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.03.2020 tarih ve 11438 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 03.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/434 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, fiyat dışı unsur puanlamasında TS EN 13108-1 asfalt betonu standardında üretim yaptığını gösterir belgenin sunulmasının istendiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin CE belgesi sunduğu, ancak bu belgenin TS EN 13108-1 standardında asfalt üretimini gösterir belge olmadığı, dolayısıyla ihale üzerinde bırakılan isteklinin bu husustan puan almaması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 61’inci maddesinde  “(1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir.” hükmü,

 

“Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara yönelik düzenleme” başlıklı 62’nci maddesinde“(1) İhale konusu işin özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer, süre gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde; fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belgeler idari şartnamede açıkça belirtilir.

(3) Fiyat dışı unsurlar, bir marka veya model esas alınarak rekabeti ortadan kaldırıcı bir şekilde belirlenemez.

(4) Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Fiyat Dışındaki Unsurlar Da Dikkate Alınarak Belirlenmesi İle İlgili Hususlar” başlıklı 53’üncü maddesinde 53.3.1. Kanunun 40 ıncı maddesi uyarınca, ekonomik açıdan en avantajlı teklif; sadece fiyat esasına göre belirlenebileceği gibi fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebilmektedir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin hangi yöntem kullanılarak belirlenebileceği hususu tamamen idarenin takdirinde olup fiyat dışı unsurlar kullanılarak belirlenmesi durumunda aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir.

53.3.2. Fiyat dışı unsurların, Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen ilkelere halel getirmeyecek bir biçimde idari şartnamede açık ve net olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

53.3.3. İdari şartnamede fiyat dışı unsur olarak belirlenen hususların parasal değerlerinin veya nispi ağırlıklarının belirlenmesi gerekmektedir.

53.3.4. Fiyat dışı unsur olarak yalnızca niceliksel unsurların belirlenmesi zorunlu olmayıp bu kapsamda niteliksel belirlemeler de yapılabilir. Bu bağlamda, ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik parametreler, kamuya karşı yükleniminde bulunan işlerin miktarı veya tutarı bakımından kapasite durumu ya da ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibariyle isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu gibi hususlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilecektir.” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:Nilüfer Belediyesi Sınırları Dahilinde Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Sıcak Asfalt Betonu Binder, Aşınma Tabakaları İle Kaplama ve Sathi Kaplama, Sıcak Asfalt Yama yapılması işi

b) Yatırım proje no’su/kodu:sh25101

c) Miktarı (fiziki) ve türü:

13 kalem, Sıcak Asfalt Kaplama, sathi kaplama ve Asfalt Yama Yapılması, Yapım işi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer:Nilüfer İlçesi Muhtelif cadde ve Sokaklar” düzenlemesi,

 

“Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

35.1.1. Değerlendirme : ‘’Teklif Fiyatı’’ , ‘’Güncel Nakliye Bedeli’’ , ‘’Kalite ve Teknik Değer Nitelik ‘’ olmak üzere  üç kısımda yapılacaktır.

A.1-Teklif fiyatı puanlaması (TFP:50 PUAN)

Teklif fiyatı puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı sahibi istekli 50 puan alacak olup,diğer isteklilere ait teklif puanları ; TFP=(TF min x 50)/TF formülü ile hesaplanacaktır.

Bu formülde ;

TFP: Teklif fiyat puanını

TFmin:İlgili kısım için geçerli teklifler içinden istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatını

TF:İsteklinin ilgili kısım için teklif fiyatını,ifade eder.

A.2-Güncel nakliye bedeli puanlaması (GNBP:15 PUAN)

Nakliye bedeli puanlaması:4734 Sayılı kamu ihale kanununun Temel İlkeler başlıklı 5. Maddesi gereğince idarelerin ‘’ihtiyaçlarını uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduklarından bu iş kapsamında bir kısım asfaltın idaremizin kendi araçları ile asfalt üretim tesisinden alınarak Nilüfer İlçesi sınırları dahilinde tüm ihtiyaç duyulan cadde ve sokaklarda yine kendi ekipleri ile hizmet götüreceğinden ek nakliye maliyetine ve süre kaybının sebep olacağı zararlardan kaçınmak sebebi ile idaremize ait asfalt nakliye araçlarının toplandığı  şantiyemiz olan NİLÜFER İLÇESİ ALAATTİNBEY MAH. NİLÜFER BELEDİYESİ EK HİZMET BİNASI ŞANTİYE STOK alanı merkez alınarak devlet yolu ile en fazla 50 km mesafede faal olan ve bu iş kapsamında kullanılacak asfalt plentine ait mesafe, adres, ada, pafta, parsel veya koordinat bilgilerini içeren kapasite raporu veya bu bilgileri içeren resmi ve onaylı bir belge ile  teklifleri ekinde idareye sunacaktır.

Teklif kapsamında: Asfalt üretimi yapılacak tesisin açık adresinin belgelendirilmesi koşulu ile puanlamada kullanılması öngörülen fiyat dışı unsur olup NİLÜFER İLÇESİ ALAATTİNBEY MAH. NİLÜFER BELEDİYESİ EK HİZMET BİNASI ŞANTİYE STOK alanı merkez alınarak en fazla 50 km devlet yolu mesafe dışında kalan üretim tesislerine puan verilmeyecektir.

İsteklinin bu iş kapsamında kullanacağı asfalt üretim tesisinin GSM belgesi , Çed olumlu , Çed gerekli değildir veya Çed kapsamı dışında belgesi (süresi geçerli olan) ,kapasite raporunu belgelendirilmesi ve TS EN 13108-1 Asfalt betonu standardında üretim yaptığını gösteren herhangi bir resmi belge  sunması koşulu ile puanlamada kullanılması öngörülen fiyat dışı unsurdur. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması halinde bu kriterden puan verilmeyecektir.

İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlilik kriterleri sağlanabilir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye 5 isteklinin katıldığı, ihalede fiyat dışı unsur puanlamasının dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin belirlendiği, bu çerçevede ihalenin Danış Yapı Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Farsel İnşaat ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı ve başvuru sahibi Anıt Asfalt İnşaat Tesisat Taahhüt San.ve Ticaret A.Ş.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 35’inci maddesinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınacağının düzenlendiği,  değerlendirmenin  “teklif fiyatı’’, “güncel nakliye bedeli”, “kalite ve teknik değer nitelik” olmak üzere  üç kısımda yapılacağı, “güncel nakliye bedeli”nin hesaplamasında  isteklilerden asfalt üretim tesisinin GSM belgesi, ÇED olumlu, ÇED gerekli değildir veya ÇED kapsamı dışında belgesi (süresi geçerli olan), kapasite raporunu belgelendirilmesi ve TS EN 13108-1 Asfalt betonu standardında üretim yaptığını gösteren herhangi bir resmi belge  sunulmasının istendiği, bu belgelerden herhangi birinin eksik olması halinde bu kriterden puan verilmeyeceği düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

İdarece yapılan fiyat dışı unsur puanlamasında Danış Yapı Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Farsel İnşaat ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının güncel nakliye bedeli kriterinden 15 tam puan aldığı tespit edilmiştir.

 

Danış Yapı Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Farsel İnşaat ve Tic.A.Ş. İş Ortaklığının teklif doyasında Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi tarafından Danış Yapı Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına düzenlenmiş 21.03.2018 tarihinde revize edilen 2055-CPR-231 Fabrika Üretim Kontrolü Uygunluk Belgesinin sunulduğu,  belgede “bu belgede EN 13108-1:2006/ (+AC:2008), EN 13108-5:2006/ (+AC:2008) standardının ZA ekinde  tanımlanan performansın değişmezliğin değerlendirilmesi ve doğrulanması ile ilgili tüm hükümlerin, sistem 2+ altında uygulandığını ve fabrika üretim kontrolünün  ilgili gereklerle uyum içerisinde olduğunun  değerlendirildiğinin  göstermektedir.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

 

24.01.2014 tarih ve 28892 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ (Mhg/2014-03)’de “MADDE 1 –(Değişik:RG-5/3/2015-29286)

(1) Avrupa Komisyonu tarafından 2055 kimlik kayıt numarası tahsis edilmiş olan ve Rüzgarlıbahçe Mahallesi Çınar Sokak No:3 Demir Plaza Kat:5 34805 Kavacık/İSTANBUL adresinde bulunan Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi, 10/7/2013 tarihli ve 28703 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) çerçevesinde ek-1’de yer alan kapsamda performansın değişmezliğinin değerlendirmesi ve doğrulaması faaliyetini yürütmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış kuruluş olarak görevlendirilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (Ek:RG-9/8/2015-29440)

1)Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesinin 10/7/2013 tarihli ve 28703 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) kapsamındaki akreditasyon süresi bitimi tarihi olan 2/7/2015 tarihi ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasında Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesinin adı geçen Yönetmelik kapsamındaki onaylanmış kuruluş statüsü kaldırılmıştır. Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi yenilenen akreditasyonu dolayısıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) kapsamında onaylanmış kuruluş olarak görev yapmaya devam eder.” açıklamaları yer almakta olup, ekinde MHG/2014-01 Numaralı Tebliğ Çerçevesinde Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi’nin Görevlendirme Kapsamına ilişkin aşağıdaki listenin yer aldığı,

 

Avrupa Komisyonu Karar No. Ürün(ler)/ Kullanım Amacı Performansın Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması Sistemi Şartnameler Görevler

 

98/601/EC Bitümlü karışımlar

(Yolların yapımı ve yüzey uygulamaları için)

Sistem 2+ TS EN 13108-1
TS EN 13108-1/AC
TS EN 13108-2
TS EN 13108-2/AC
TS EN 13108-3
TS EN 13108-3/AC
TS EN 13108-4
TS EN 13108-4/AC
TS EN 13108-5
TS EN 13108-5/AC         TS EN 13108-6
TS EN 13108-6/AC
TS EN 13108-7
TS EN 13108-7/AC        
Fabrika Üretim Kontrolü Belgelendirme Kuruluşu

 

Diğer taraftan, ihaleyi yapan idarece 22.01.2020 tarih ve 75136361-730.10-E.12093 sayılı yazı ile TSE Bursa Belgelendirme Müdürlüğü’nden sunulan belgenin TS EN 13108-1 asfalt betonu standardında üretim yaptığını gösteren bir belge olup olmadığı hakkında bilgi istendiği,

28.01.2020 tarih ve 43458502-130.01.00.00-E.31778 sayılı cevabi yazıda belgenin “EN 13108-1:2006/ (+AC:2008) standardının ZA ekinde  tanımlanan performansın değişmezliğin değerlendirilmesi ve doğrulanması ile ilgili tüm hükümlerin, sistem 2+ altında uygulandığını ve fabrika üretim kontrolünün  ilgili gereklerle uyum içerisinde olduğunun  değerlendirildiğini gösteren bir belge olduğu, TS EN 13108-1:2016 Bitümlü karışımlar- malzeme özellikleri- bölüm 1: beton asfalt standardına ürün uygunluk belgesi yerine geçmediği” bilgisine yer verildiği görülmüştür.

 

Aktarılan ilgili Tebliğ uyarınca Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi’nin Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) çerçevesinde ek-1’de yer alan kapsamda performansın değişmezliğinin değerlendirmesi ve doğrulaması faaliyetini yürütmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış kuruluş olarak görevlendirildiği, bu çerçevede görevlendirme kapsamı içerisinde TS EN 13108-1 şartnamesinin de bulunduğu anlaşılmakta olup, Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi’nin internet adresinde Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi’nin kurulunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi kurumların da temsil edildiğinin belirtildiği görülmektedir.

 

Aktarılan mevzuat, ihale dokümanı düzenlemeleri ve tespitler bir arada değerlendirildiğinde, İdari Şartname’nin 35’inci maddesinde ifade edildiği haliyle “TS EN 13108-1 Asfalt betonu standardında üretim yaptığını gösteren herhangi bir resmi belge”nin fiyat dışı unsur puanlaması kapsamında sunulmasının istendiği ve bu belgenin yeterlik değerlendirilmesine ilişkin olarak düzenlenmediği, düzenlemede belgenin versiyon yılına ilişkin bir düzenlemeye de yer verilmediği, diğer taraftan Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi’nin 24.01.2014 tarih ve 28892 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Hazır Beton Birliği-Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ (Mhg/2014-03)’de TS EN 13108-1 şartnamesine göre fabrika üretim kontrolü uygunluk belgesi düzenlemeye yetkili kılındığı hususları bir arada değerlendirildiğinde, ihale üzerinde bırakılan istekli  Danış Yapı Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Farsel İnşaat ve Tic.A.Ş. İş Ortaklığı tarafından teklif dosyasında  sunulan Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi tarafından düzenlenmiş 2055-CPR-231 Fabrika Üretim Kontrolü Uygunluk Belgesinin fiyat dışı unsur puanlamasına esas alınmasında ihale dokümanına aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.