Türk Tabipleri Birliği İşyeri Hekimi Çalışma Onayı Yönetmenliğinin “Çalışma onayı için Gerekli Belgeler” başlıklı 4 üncü maddesinin (e) bendine göre; “Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen asgari ücrete aykırı olmayan bordro örneği (İlk ücret alındığında) Odaya iletilir” ve “Çalışma onayının yenilenmesi” başlıklı 7 nci maddesinin (e) bendine göre, “Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen asgari ücrete aykırı olmayan bordro örneği” istenilen belgeler arasında sayılmıştır. Adı geçen kişi Belediye ile yapılan Sözleşme gereği tam gün süreyle iş yeri hekimi olarak çalıştırılmasının yanı sıra 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 31 inci maddesi hükmü uyarınca personel durumu itibariyle harcama yetkilisinin belirlenmesinde karşılaşılan güçlük (başka doktorun olmaması) sebebiyle Üst Yönetici (Belediye Başkanı) tarafından Sağlık İşleri Müdürü olarak vekaleten görevlendirilmiştir. Ancak, kendisine bu görev sebebiyle bir ücret hk

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2014
Dairesi 5
Karar No 306
İlam No 336
Tutanak Tarihi 24.4.2018
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

İşyeri hekimi çalıştırılması

Belediyede Sağlık İşleri Müdürü olarak görev yapan ……’ nin Belediye ile yapılan Sözleşmeye istinaden ayrıca işyeri hekimi olarak yaptığı göreve ilişkin ücretin anılan hükümlere aykırı olarak yüksek belirlenmesi sonucu oluşan ……TL kamu zararının; Harcama Yetkilisi ……, Gerçekleştirme Görevlisi ……, ve Diğer Sorumlu ……’den tazminen tahsiline karar verilmişti.

Bu defa, Harcama Yetkilisi ……, Gerçekleştirme Görevlisi …… ve Diğer Sorumlu ……’in avukatı olan Avukat …… tarafından konunun temyiz edilmesi sonucu Sayıştay Temyiz Kurulunun …… tarih ve ……, …… ve …… tutanak sayılı aynı mahiyetteki bozma kararında özetle;

“Adı geçen ilgiliye, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 28 inci maddesi hükmü doğrultusunda Türk Tabipleri Birliği tarafından ilan edilen asgari ücret tarifesinden iş yeri hekimliğine ilişkin hizmet alımı sözleşmesi ile bağıtlanan ücretin ödenmesi nedeniyle kamu zararına sebebiyet verilmediği anlaşıldığından ….. no.lu ilamın ……nci maddesiyle verilen tazmin hükmünün bozularak dairesine tevdiine,” denilmekte olduğundan, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 incı maddesi yedinci fıkrası hükmü gereğince konunun yeniden görüşülmesine karar verildi.

30/6/2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu’nun 6ncı maddesinin birinci fıkrasında;

“Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.

……..”

İkinci fıkrasında;

“4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, Sağlık Bakanlığına ait döner sermayeli kuruluşlardan doğrudan alabileceği gibi 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde de alabilir.” Denilmektedir.

Aynı Kanunun 8 inci maddesinin 7 nci fıkrasında;

“Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümlerden de anlaşılacağı üzere, işverenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması amacıyla ihtiyaç duyulan işyeri hekimini; çalışanları arasından, belirlenen niteliklere sahip personelin çalışanlar arasında bulunmaması halinde bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık birimlerinden veya Sağlık Bakanlığına ait döner sermayeli kuruluşlardan doğrudan alabileceği gibi 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde de temin edebilmektedir.

Belediyenin ihtiyacı olan işyeri hekimi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde hizmet alımı suretiyle çalıştırılmıştır. 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu uyarınca işyeri hekimi olarak çalışacakların asgari ücret tarifesi Türk Tabipleri Birliği tarafından her yıl belirlenmektedir. İşyeri hekimi olarak çalıştırılan doktorlar için bu ücretin esas alınması zorunluluğu bulunmaktadır. İşyeri hekimlerine çalışma onayı verilmesi konusunda 6023 sayılı Kanunun 5inci maddesi hükmü gereğince yerel Tabip Odaları yetkilidir. Türk Tabipleri Birliği İşyeri Hekimi Çalışma Onayı Yönetmenliğinin “Çalışma onayı için Gerekli Belgeler” başlıklı 4 üncü maddesinin (e) bendine göre; “Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen asgari ücrete aykırı olmayan bordro örneği (İlk ücret alındığında) Odaya iletilir” ve “Çalışma onayının yenilenmesi” başlıklı 7 nci maddesinin (e) bendine göre, “Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen asgari ücrete aykırı olmayan bordro örneği” istenilen belgeler arasında sayılmıştır. Adı geçen kişi Belediye ile yapılan Sözleşme gereği tam gün süreyle iş yeri hekimi olarak çalıştırılmasının yanı sıra 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 31 inci maddesi hükmü uyarınca personel durumu itibariyle harcama yetkilisinin belirlenmesinde karşılaşılan güçlük (başka doktorun olmaması) sebebiyle Üst Yönetici (Belediye Başkanı) tarafından Sağlık İşleri Müdürü olarak vekaleten görevlendirilmiştir. Ancak, kendisine bu görev sebebiyle bir ücret ödenmemiştir.

Bu itibarla, hizmet alımı yöntemiyle işyeri hekimi olarak çalıştırılan ……’ye Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen asgari ücret tarifesi üzerinden ücret ödenmesinin yasal düzenlemelere uygun olduğu anlaşıldığından ……TL ödeme ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına,

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi.

Azınlık Görüşü:

Üye ……’in karşı oy gerekçesi; “ Belediyede işyeri hekimi olarak çalıştırılan ……’nin 5393 sayılı Belediye Kanununun sözleşmeli personel çalıştırılmasını düzenleyen 49 uncu maddesi hükmü çerçevesinde düzenlenen sözleşmeye istinaden çalıştırılarak ücretinin sigorta primi de dahil olmak üzere her ay düzenlenen ücret bordrolarıyla Bütçenin sözleşmeli personel ücreti tertibinden ödendiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla, adı geçen kişinin usulüne uygun olarak sözleşmeli statüde çalışmadığı halde sözleşmeli personel gibi ücret ödenmesi mevzuata aykırıdır. Ayrıca söz konusu hizmet ihale yolu ile de temin edilmemiştir. Bu itibarla, adı geçen kişiye yapılan ödemelerin tamamının sorumlularından tazminen tahsiline karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.”