tutanakta yer alan meslek mensubuna ait bilgilerle faaliyet belgesindeki bilgilerin uyumlu olduğu dolayısıyla söz konusu tutanağın şekil yönünden Kamu İhale Genel Tebliği düzenlemelerine uygun olduğu hk

Toplantı no : 2019/055. Gündem no : 33. Karar Tarihi : 18. 12. 2019. Karar no : 2019/UH. II-1671. BAŞVURU SAHİBİ:.
ACB Gıda Tem. Ve Bakım med. Otom. San. Ve tic. Ltd. Şti. ,.

İHALEYİ YAPAN İDARE:.
Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,.

BAŞVURUYA KONU İHALE:.
2019/275160 İhale Kayıt Numaralı “Yemek Hizmet Alımı” İhalesi.

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:.
Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 08. 07. 2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yemek Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak ACB Gıda Tem. Ve Bakım med. Otom. San. Ve tic. Ltd. Şti. Nin 24. 10. 2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01. 11. 2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11. 11. 2019 tarih ve 47716 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10. 11. 2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1407 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:.
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan Sinkom Bilg. Tem. Pet. İnş. San ve tic. Ltd. Şti. Nin aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı, şöyle ki;.
An) Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 6’ncı maddesinde belirtilen Malzemeli Hesap Sunum Cetvelinin (Ek-H. 4) usulüne uygun olarak sunulmadığı,.
B) ana girdiler ile işçilik maliyeti toplamının, toplam teklif tutarına oranının Kamu İhale Genel Tebliği’nde belirtilen oranlar ( 0,80 – 0,95) arasında olmadığı, bahse konu oranın 0,95’in üzerinde olduğu,.
C) İşin süresi boyunca etli, tavuklu ve sebzeli yemeklerin içeriklerinde kullanılması gereken, dana eti, dana eti (kıyma), tavuk but, tavuk fileto ve tavuk göğüs kemiksiz çiğ girdi miktarlarını, oluşturdukları yemek reçetelerine eksik olarak yansıttıkları ve adı geçen girdilerin birim fiyatlarının da eksik olarak Ek-H. 4 Cetveline yansıtıldığı,.
D) Örnek yemek menüsünde yer alan bazı yemeklerin içeriğindeki pirinç, şeker, limon, yoğurt, peynir, süt, şeker, tereyağı, tarhana, irmik, havuç, kaşar peyniri, kırmızı mercimek, kuru fasulye, irmik, erişte, ekmek, domates salçası, sıvı yağ, patlıcan, makarna, kemalpaşa tatlısı zeytin ve yumurta ana girdilerinin birim fiyatları ve miktarlarının hatalı olarak Ek-H. 4 Cetveline yansıtıldığı,.
Adı geçen ana çiğ girdilerin fiyatlarının tevsiki amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 51’inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçeklesen ortalama fiyatını gösteren belgelerin sunulması gerekirken, maliyet düşürücü olarak mevzuatta belirlenen sürelerin dışındaki (ihale tarihinden geriye doğru 1 yıl içerisinde olması gerekirken, daha eski veya ihale tarihinden sonraki) bültenlerin kullanılması suretiyle ve asgari birim fiyatlar kullanarak açıklama yapıldığı,.
Ayrıca anılan ürünlere, Teknik Şartname’deki yemek reçetelerinde yer verilmesine rağmen, “Ana Girdiler Tablosunda” adı geçen ürünlerin bulunmadığı,.
E) Yemek içeriğinde bulunan çiğ girdilerin birim fiyatları için oda borsalarınca yayınlanan fiyatların ortalaması alınması gerekirken anılan istekli tarafından en düşük fiyatın baz alınarak fiyat avantajı sağlanmaya çalışıldığı,.
F) Aşırı düşük teklif açıklamasında Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 2. 2 ve 79. 2. 2. 3’üncü maddeleri kapsamında sunulan kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatları gösteren belgelerde tarih bulunmadığı, sadece ilgili kurumun web sayfası üzerinden temin edilen bilgisayar çıktısının alındığı tarihin bulunduğu, bu nedenle ilgili ürünlerin birim fiyatlarının hangi tarihler arasında geçerli olduğunun teyit edilemeyeceği,.

G) Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 2. 5. Maddesi kapsamında bazı ürünlerin fiyatlarının tevsiki amacıyla sunmuş oldukları “Toptancı Hal Fiyatları” belgelerinin ilgili Toptancı Hali İdaresi tarafından düzenlenip düzenlenmediğinin bilinmediği, söz konusu belgelerin onaysız olduğu ve salt web çıktısı halinde sunulduğu ve teyidinin yapılamadığı,.

ı) Anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunmuş olduğu EK-O. 7 maliyet/satış tutarı tespit tutanağının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 2. 7’nci maddesine göre hazırlanmadığı, belgelerde yer alan ana girdilerin fiyatlarının ağırlıklı ortalama birim maliyetlerin altında olduğu ve toplam tutarlarının da yanlış hesaplandığı, child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde üretilen/alımı ve satımı yapılan mal miktarları, ihale konusu ihtiyaçların en az yarısını kapsamadığı, belgede “Tarih” ve “Sayı” olmadığı, söz konusu belgenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 8. 4’üncü maddesine uygun hazırlanmadığı ve ilgili meslek mensubu tarafından her sayfasının kaşelenip imzalanmadığı,.

İlgili tutanağın birinci sayfasında yer alan SMMM bilgileri ile ilgili meslek mensubunun kaşe bilgilerinin birbirinden farklı olduğu, ayrıca yürürlükteki mevzuat hükümleri gereğince adı geçen tutanağın ekinde sunulması gereken ilgili meslek mensubuna ait “Faaliyet Belgesi”nin de sunulmadığı, sunulmuş olsa dahi anılan belgenin geçerlilik süresinin dolduğu,.

Diğer taraftan ilgili firma tarafından düzenlenen EK-O. 7 Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağında ana girdi listesine bir bütün olarak yer verildiği, belirtilen listenin isteklinin söz konusu malı imalatlarında kullanıyor olması durumuna göre 150-ilk madde ve malzeme, 151- yarı mamuller-üretim hesaplarında veya malların ticaretinin yapılıyor olmasına göre 153-ticari mallar hesabında olup olmadığına ilişkin tablo halinde sınıflandırma yapılmadığı, diğer bir ifade ile Ek-O. 7 Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağını sunan isteklinin ana girdi listesindeki hangi ürünlerin üreticisi, hangi ürünlerin satıcısı olduğu ayrı tablolar halinde belirtilmediğinden söz konusu belgenin bu bakımdan mevzuata uygun olmadığı,.

İlgili tutanakta yer alan her bir ana girdi için ayrı ayrı satır açılması gerekirken, bütün ana girdilere tek bir tabloda bir bütün olarak yer verildiği,.

I) Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 6’ncı maddesinde belirtilen ürünlerin maliyetlerinin tevsiki amacıyla fiyat teklifi kullanılmayacağı belirtilmesine rağmen, aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan firma tarafından açıklamaları kapsamında hiçbir geçerli hukuki gerekçe bildirilmeden, Tebliğ’in 79. 2. 2’nci maddesinde yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığı ispatlanmadan fiyat teklifi kullanıldığı, bu nedenle yukarıdan anılan Tebliğ açıklamasına aykırı hareket edildiği,.

J) Aşırı düşük teklif savunması uygun bulunan istekli tarafından açıklamaları kapsamında sunulan fiyat tekliflerinin üzerinde mevzuat gereğince bulunması zorunlu olan ibarelerin bulunmadığı, anılan belgelere tarih ve tespit tutanağı sayısının verilmediği, fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösteren firmalardan alınmadığı, fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından kaşe/imza yapılmadığı ve üzerinde özel kaşenin (TÜRMOB) bulunmadığı,.
K) İhale dokümanı düzenlemelerine göre, 13 taşıma merkezi okulda servis ve dağıtım işi yapacak 1’er personel olmak üzere 13 kişi, yemek üretim işyerinde sorumlu yönetici, 1 gıda mühendisi, üretimde 1 aşçı, 1 aşçı yardımcısı, 1 bulaşıkçı ve yemeğin taşımasında kullanılacak 3 araç şoförü olmak üzere en az toplam 20 personelin bulunmasının gerektiği, ancak anılan isteklinin kendisine fiyat avantajı sağlamak için işçilik maliyetlerini oluştururken eksik sayıda personel belirlediği ve eksik personel sayısı üzerinden maliyetlendirme yaptığı,.
Gıda Mühendisleri Odası tarafından belirlenen ve gıda mühendislerinin ücretlerinin asgari fiyatının ordinary asgari ücretin %100 fazlası olması gerektiği yönündeki düzenlemesine aykırı olarak, ihale konusu iş kapsamında çalışacak gıda mühendisi/diyetisyene ait işçilik ücretinin, anılan istekli tarafından asgari ücret üzerinden hesaplanılarak fiyat avantajı sağlandığı,.
Ayrıca işçilik maliyetinin KİK İşçilik Hesaplama modülünde belirtilen asgari ücret üzerinden hesaplanması gerekirken, personele saat başı ya da yarı zamanlı ücret belirleyerek fiyat avantajı sağlanmaya çalışıldığı,.

Teknik Şartname’de belirtildiği üzere isteklinin personelin yemeğini karşılamakla yükümlü olduğu, ancak anılan isteklinin işçilik maliyetlerine personelin yemek maliyetini dahil etmeyerek, eksik işçilik maliyeti hesapladığı,.
M) Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 6’ncı maddesinde isteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik giderini kullanarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerektiği, anılan Tebliğ açıklamaları gereğince “Toplam Miktar” ve “Toplam Tutar” hesaplamasının yapılmayacağının belirtilmesine rağmen, aşırı düşük teklif savunması veren istekli firmanın yürürlükten kaldırılan Tebliğ açıklamalarına göre “A) ana Çiğ Girdileri” Tablosunu kullanarak “Toplam Miktar” ve “Toplam Tutar” açıklaması yaptıkları,.

2) İdarece itirazen şikayet başvurusu nedeniyle dolan teklif geçerlik süresinin 60 gün daha uzatılmasının talep edildiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu geçici teminat mektubunun süresinin ise idarenin yeni süre uzatımını karşılamadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2. 1. İhale konusu işin/alımın;.
An) Adı: Yemek Hizmet Alımı.
B) Türü: Hizmet alımı.
….
E) Miktarı:.
Malzemeli yemek 163. 980 Adet.
….
F) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Midyat İlçesi 13 taşıma merkezi okul” şeklinde düzenlemeye yer verildiği,.

Anılan Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “…3. 2. Teklifler, ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden e-teklif olarak sunulur…” düzenlemesine,.

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25. 1. SİGORTA RESİM HARÇ GİBİ GİDERLERİN TÜMÜ YÜKLENİCİ FİRMAYA AİTTİR.
25. 2. 25. 1. Maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25. 3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:.
25. 3. 1. SİGORTA RESİM HARÇ GİBİ GİDERLERİN TÜMÜ YÜKLENİCİ FİRMAYA AİTTİR.

25. 4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25. 5. Bu madde boş bırakılmıştır. ” düzenlemesine,.
Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33. 1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister…” şeklinde düzenlemeye,.

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9. 1. İşe başlama tarihi 09. 09. 2019; işi bitirme tarihi 19. 06. 2020” şeklinde düzenlemeye yer verildiği anlaşılmıştır.

Anılan Şartname’nin “İşin Yerine Getirilmesinde Gerekli Olan Makine, Teçhizat ve Ekipmanlar ve Yeterlilik Belgeleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “a) İhale konusu hizmetin yapılabilmesi için istekli, Yemek Üretimi ve Dağıtımı için hijyenik ortamda taşımaya elverişli TERMOKİNLİ en az 3 adet (üç) araç çalıştırılacaktır…. ” düzenlemesine,.

Anılan Şartname’nin “Müteahhit Firmanın Yükümlülükleri” başlıklı 11’inci maddesinde.
“…11. 14. Firma çalıştırdığı personelin yemeğini kendisi karşılayacaktır. ” şeklinde düzenlemeye yer verildiği,.

Anılan Şartname’nin “Tablo” başlıklı düzenlemesinde ise;.

Sıra no.
Okul Adı.
Toplam Öğrenci Sayısı.
Çalıştırılacak Personel.
Merkeze Uzaklığı (km ).
ÇALIŞACAK ARAÇ GÜZERGAHI.
1.
Efeler İlkokulu.
70.
2.
53.
1.
2.
Efeler Ortaokulu.
125.
3.
Narlı İlkokulu.
17.
2.
4.
Narlı Ortaokulu.
189.
5.
Gazipaşa İlkokulu.
35.
2.
41.
1.
6.
Gazipaşa Ortaokulu.
94.
7.
Kayalıpınar Ortaokulu.
70.
1.
8.
TOKİ Ortaokulu.
26.
1.
9.
Düzova g. M Ortaokulu.
16.
1.
10.
ŞENKÖY ÖĞR. AYDIN ACUN İ. O.
9.
2.
33.
1.
11.
ŞENKÖY 75. YlL.
CUMHURİYET ORTAOKULU.
136.
12.
SİVRİVE İLKOKULU.
21.
2.
13.
SİVRİVE ORTAOKULU.
103.
Genel Toplam.
911.
13.
127.
3.

Şeklinde düzenlemeye yer verildiği görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79. 2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

79. 2. 1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79. 2. 2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79. 2. 2. 1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O. 5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O. 5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.

/.

/.

) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim. ” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O. 6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.

/.

/.

) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim. ” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8. 4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79. 2. 2. 2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79. 2. 2. 3. Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79. 2. 2. 4. Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79. 2. 2. 5. Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79. 2. 2. 6. Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79. 2. 2. 7. İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O. 7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O. 7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.

İsteklinin child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O. 7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, (Ek ibare: 12/06/2015-29384 r. G. /3. Md. ; Mülga ibare: 13. 06. 2019-30800 r. G/14. Md. , yürürlük: 23. 06. 2019) YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8. 4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

….
79. 2. 3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O. 5, Ek-O. 6 ve Ek-O. 7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci mali Müşavirler anlaşılır.

79. 2. 4. Ek-O. 5, Ek-O. 6 ve Ek-O. 7 numaralı tutanakların child veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Child veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11. 1. 2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede child geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15. 7. 2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede child geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79. 2. 5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79. 2. 6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H. 4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb. ) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.

Örneğin; 1. 000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 tl teklif veren bir isteklinin, 5. 000 tl olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4. 500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79. 2. 2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin typical kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, ordinary yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir. ” şeklinde düzenlemelere yer verildiği görülmüştür.

Yapılan incelemede; incelenen ihaleye ilişkin olarak başvuru sahibi ACB Gıda Tem. Bakım Otom. San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunarak ihale üzerinde bırakılan Sinkom Bilg. Tem. San. Tic. Ltd. Şti. Nin teklif açıklamalarının ihale mevzuatına uygun olmadığı yönündeki iddialarını da içeren dilekçeyle 15. 08. 2019 tarihinde Kuruma yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kamu İhale Kurulu’nun 18. 09. 2019 tarihli ve 2019/UH. II-1181 sayılı kararıyla idarece isteklilere iki haftalık örnek yemek menüsü gönderilmek suretiyle aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden gerçekleştirilmesi yönünde düzeltici işlem kararı verilmiş ve teklif sorgulaması yenilenmiş olup, başvuru sahibinin iddialarının Sinkom Bilg. Tem. San. Tic. Ltd. Şti. Nin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunması işlemine karşı olduğu anlaşılmıştır.

Yapılan incelemede elektronik ortamda gerçekleştirilen ihaleye 5 e-teklif sunulduğu, ilk oturumda ihaleye teklif veren iki isteklinin yeterlik bilgileri tablolarının boş olduğu ve geçici teminat mektubu sunmadıkları gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği, teklif mektubu ve geçici teminatı uygun olan 3 isteklinin teklif fiyatları ile ihaleye ait yaklaşık maliyet tutarı esas alınarak ihalede sınır değerin 670. 301,05 tl olarak belirlendiği, teklifi bu tutarın altında kalan Sinkom Bilg. Tem. Pet. İnş. San. Ve tic. Ltd. Şti. Nook aşırı düşük teklif açıklamalarını sunmalarının istenildiği, anılan isteklinin süresi içinde teklif açıklamalarını idareye sunduğu ve teklif açıklamalarının idarece uygun bulunarak ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

Aşırı düşük teklif sorgulamasına esas olmak üzere idarece teklifi sınır değerin altında kalan istekliye Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Beslenme reçetesinde yer alan yemek çeşitleri esas alınmak suretiyle örnek bir menü oluşturması yönünde alınan Kamu İhale Kurulu’nun 18. 09. 2019 tarihli ve 2019/UH. II-1181 sayılı düzeltici işlem kararı sonrasında idarece istekliye gönderilen 01. 10. 2019 tarihli aşırı düşük teklif sorgulama yazısında iki haftalık örnek yemek menüsü, yemek içerikleri ve porsiyon gramajlarının gönderildiği anlaşılmıştır.

İhale üzerinde bırakılan Sinkom Bilg. Tem. Pet. İnş. San. Ve tic. Ltd. Şti. Nin aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde;.
Anılan istekli tarafından Ek-H. 4 no’lu Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinin sunulduğu, idarece verilen iki haftalık örnek yemek menüsünde yer alan yemek içerikleri ile çiğ girdi miktarları esas alınarak hazırlandığı anlaşılan söz konusu cetvelde ana girdi maliyetinin 484. 648,79164020 TL, toplam işçilik maliyetinin ise 67. 231,80 tl olarak açıklandığı, ana girdi oranının 0,83020674, işçilik oranının 0,11516854, yardımcı giderler oranının 0,05462472 olarak belirtildiği, ana girdi ve işçilik oranları toplamının 0,94537528 olduğu, söz konusu oranın Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 6’ncı maddesindeki oranı karşıladığı,.
Söz konusu hesap cetveli ekinde yemeklerde kullanılacak malzemenin adı, birim fiyatı, tutarı, açıklama yöntemi ve açıklamaya dayanak alınan belgeyi gösteren “Ana Girdiler” başlıklı tablonun sunulduğu, sunulan tabloya idarece verilen iki haftalık örnek yemek menüsünde yer alan yemek içeriklerinin yansıtıldığının görüldüğü,.

Söz konusu tabloda ana girdilerden ayçiçek yağı, ayran (200 gr), bezelye, bezelye (dond. ), biber salçası, börülce (dond. ), dana eti (kemiksiz), dana eti kemikli, dana kıyma, dereotu (kg), domates salçası, ekmek (paketli 50 gr. ), ekmek içi, hazır milföy, irmik, kabartma tozu, karnabahar, kaşar peyniri, kemalpaşa, kuru soğan, kuvertür çikolata, makarna (çeşitli), makarna (spagetti), mısır, mor lahana, yoğurt (200 gr), patates, patlıcan, beyaz peynir, pirinç, pralin, pudra şekeri, süt, şeker, tarhana, tavuk Anyway (kemiksiz), un, yoğurt (kg), zeytinyağı, yumurta (adet), yumurta (kg) nın Ek-O. 7 no’lu maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ile açıklandığı, bunun haricindeki diğer ana girdilerin muhtelif ticaret borsalarının ihale tarihinden önce 12 aylık dönem içerisindeki aylık veya günlük fiyat bültenlerindeki “ortalama” fiyatlarla açıklandığının görüldüğü, söz konusu açıklamaların Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 2. 4’üncü maddesine uygun olduğu,.
Aşırı düşük teklif sorgulama yazısı ekinde verilen iki haftalık örnek yemek menüsünde yer alan yemeklerin içerikleri ile ana çiğ girdi miktarları (gramajları) esas alınmak suretiyle iki haftalık ana girdi öğün maliyetinin 29,55535986 TL, ana girdi ortalama birim öğün maliyetinin 2,95553599 tl olarak açıklandığı, birim öğün maliyetlerini açıklayan hesap cetvelinin teklif açıklaması kapsamında sunulduğu söz konusu cetvelde yer alan miktar ve birim fiyatların idarece verilen iki haftalık örnek yemek menüsünde öngörülen tüm yemek içerikleri ve miktarlar ile istekli tarafından sunulan tevsik edici belgelerle açıklanan birim fiyatlarla uyumlu olduğunun görüldüğü, başvuru sahibinin bu hususlardaki iddialarının yerinde olmadığının anlaşıldığı, ayrıca anılan istekli tarafından birim öğün maliyeti ve birim işçilik maliyetinin iki haftalık örnek menü üzerinden açıklandığı, “toplam miktar” ve “toplam tutar” hesabı yapılmadığının anlaşıldığı,.
Yapılan açıklamada işçilik giderinin 55. 303,20 TL, ihale konusu iş süresince yüklenici personeline Teknik Şartname uyarınca verilecek yemek giderinin ise 10. 656,00 tl olmak üzere toplam 65. 959,20 tl olarak açıklandığı, olası artışlara karşılık gelmek üzere toplam işçilik maliyeti için 67. 231,80 tl öngörüldüğü, öğün başına düşen birim işçilik maliyetinin (65. 959,20/163. 980 öğün) 0,41 tl olarak açıklandığı,.
Ana girdi ortalama birim öğün maliyeti ve işçilik birim maliyeti toplamının 3,365553599 tl tutara tekabül ettiği, bu tutarın isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde öngördüğü 3,56 tl tutarındaki birim fiyatın altında olduğu anlaşılmıştır.

-Başvuru sahibinin işçilik giderine ilişkin iddialarına yönelik olarak yapılan incelemede;.
İhale dokümanında personelin çalışma saatlerine ilişkin açık bir düzenleme bulunmadığından, anılan istekli tarafından 1 aşçı, 1 aşçı yardımcısı, 1 sorumlu yönetici, 1 diyetisyen, 13 yemek dağıtım-servis-temizlik elemanı ve 3 şoför olmak üzere toplam 20 personelin 180 gün kısmî zamanlı çalıştırılmasının öngörüldüğü, söz konusu personele ilişkin olarak 2019 yılı için geçerli asgari ücretin %5 fazlası üzerinden (sözleşme ve genel giderler dahil) saatlik ücret esas alınarak (14,63 TL) açıklama yapıldığı, toplam personele ödenecek ücretin 55. 303,20 tl olarak hesaplandığı, ayrıca Teknik Şartname’nin 11. 14’üncü maddesi uyarınca çalıştırılacak personele günlük 2,96 tl birim fiyattan toplam 10. 656,00 tl yemek maliyeti öngörüldüğü,.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından ayrıca Ek-O. 7 no’lu maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ile açıklanan ana çiğ girdi türleri haricindeki diğer ana girdiler için Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 2. 4’üncü maddesinde ilgili malın ihale tarihinden önceki child 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabileceği açıklandığından, ihale tarihi olan 11. 09. 2019 tarihinden önceki 12 aylık dönem içerisindeki muhtelif ticaret borsalarının aylık veya günlük ortalama fiyat bültenleri ile açıklama yapıldığı, borsa bültenlerinde ilgili malın fiyatını gösteren sorgulama tarih aralıklarının ihale tarihinden önceki child 12 aylık dönem içerisinde oldukları,.

Başvuru sahibi tarafından ayrıca bazı ana girdi fiyatlarının tevsiki amacıyla kamu kurumu niteliğini haiz kuruluşların fiyat listelerinin kullanıldığı ancak söz konusu fiyatların Tebliğ’in 79. 2. 2. 3’üncü maddesine aykırı şekilde ilan/davet tarihinden önceki tarihli oldukları, bazı ürünlere ilişkin olarak anılan Tebliğ’in 79. 2. 2. 5’inci maddesi kapsamında Toptancı Hal Fiyatları ile bazı ürünlere ilişkin olarak ise fiyat teklifleri ile açıklama yapıldığı, söz konusu açıklamaların ihale mevzuatına uygun olmadığı yönünde iddialara yer verilmekle birlikte; yapılan incelemede anılan istekli tarafından söz konusu yöntemler ile açıklanan herhangi bir ürün bulunmadığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen tespitler doğrultusunda başvuru sahibinin söz konusu iddialarının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

-Başvuru sahibinin ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan Ek-O. 7 no’lu maliyet/satış tutarı tespit tutanağına yönelik iddialarına ilişkin yapılan incelemede ise;.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından iki haftalık örnek yemek menüsündeki ana girdilerden ayçiçek yağı, ayran (200 gr), bezelye, bezelye (dond. ), biber salçası, börülce (dond. ), dana eti (kemiksiz), dana eti kemikli, dana kıyma, dereotu (kg), domates salçası, ekmek (paketli 50 gr. ), ekmek içi, hazır milföy, irmik, kabartma tozu, karnabahar, kaşar peyniri, kemalpaşa, kuru soğan, kuvertür çikolata, makarna (çeşitli), makarna (spagetti), mısır, mor lahana, yoğurt (200 gr), patates, patlıcan, beyaz peynir, pirinç, pralin, pudra şekeri, süt, şeker, tarhana, tavuk However (kemiksiz), un, yoğurt (kg), zeytinyağı, yumurta (adet), yumurta (kg)’ye ilişkin olarak Ek-O. 7 no’lu maliyet/satış tutarı tespit tutanağı sunulduğu, söz konusu tutanakta tespit yapılan dönemin 2019 yılı 1’inci dönemi olduğu, tutanağın tarih ve sayısının belirtildiği, her sayfasının ilgili meslek mensubu tarafından kaşelenip imzalandığı, tutanağın üzerinde TÜRMOB kaşesinin bulunduğu, tutanağı düzenleyen meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin sunulduğu, tutanakta yer alan meslek mensubuna ait bilgilerle faaliyet belgesindeki bilgilerin uyumlu olduğu, dolayısıyla söz konusu tutanağın şekil yönünden Kamu İhale Genel Tebliği düzenlemelerine uygun olduğu,.
Tutanakta yer alan ürünün ağırlıklı ortalama birim satış tutarı ile isteklinin ana girdi listesi ve birim öğün maliyet hesap cetvelinde öngördüğü birim fiyatların birbiri ile uyumlu olduğu, ayrıca söz konusu tutanakta ana girdilerin her birinin tutarı, miktarı ve ağırlıklı ortalama birim satış tutarının gösterildiği listenin yer aldığı, liste halinde belirtilen ana girdilerin isteklinin 600 Yurtiçi Satışlar Hesabında gösterildiği, dolayısıyla isteklinin satışa dayalı açıklama yaptığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının da yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici Teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla, danışmanlık hizmeti ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu değildir. ” hükmü,.

Aynı Kanun’un “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 34’üncü maddesinde “Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:.
An) Tedavüldeki Türk Parası.

B) Teminat mektupları.

C) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

” hükmü,.

Anılan Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez. ” hükmü yer almaktadır.

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

….
(3) Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir. ” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 24’üncü maddesinde “24. 1. Tekliflerin geçerlik süresi, ihale tarihinden itibaren 90-doksan (rakam ve yazıyla) takvim günüdür…” şeklinde düzenlemeye yer verildiği,.

İdari Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26. 1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

….
26. 3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 04. 11. 2019 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26. 4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.

26. 5. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarının tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında idarenin talebi üzerine sunulması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlar hakkında Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır. ” düzenlemesi,.

Aynı Şartname’nin “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 27’nci maddesinde “27. 1. Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda sayılmıştır:.
A)Tedavüldeki Türk Parası.

….
27. 4. Teminat mektubunun kapsam ve şeklinin, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen esaslara ve standart formlara uygun olması gerekir. Bu esaslara ve standart formlara aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez…” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale üzerinde bırakılan Sinkom Bilg. Tem. Pet. İnş. San ve tic. Ltd. Şti. Tarafından teklif zarfı kapsamında 05. 07. 2019 tarihinde Midyat Mal Müdürlüğüne 2019/275160 ihale kayıt numaralı yemek ihalesi için 19. 000,00 tl yatırıldığını gösteren alındı belgesinin sunulduğu ve ilgili tutarın asgari geçici teminat tutarını (583. 768,80*0,03=17. 513,064) karşıladığı görülmüştür.

İhaleyi yapan idarece ihale üzerinde bırakılan Sinkom Bilg. Tem. San. Ve tic. Ltd. Şti. Ve başvuru sahibi istekli ACB Gıda Tem. Ve Bakım San. Tic. Ltd. Şti. Ne gönderilen 08. 10. 2019 tarihli yazılarla itirazen şikayet başvurusu nedeniyle 90 günlük teklif geçerlik süresinin dolduğu, İdari Şartname’nin 24’üncü maddesi uyarınca teklif geçerlik süresinin 60 gün uzatılmasının talep edildiği bildirilmiş olup, anılan istekliler tarafından süre uzatımı talebinin yerine getirildiği, başvuru sahibi isteklinin ise teklif süre uzatımına uygun olarak yeniden geçici teminat mektubu sunduğu anlaşılmıştır. İhale üzerinde bırakılan Sinkom Bilg. Tem. San. Ve tic. Ltd. Şti. Tarafından geçici teminatın daha önce nakdî olarak idare hesabına yatırıldığı anlaşıldığından, geçici teminatın geçerliğine ilişkin süre şartının söz konusu olmadığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin bu husustaki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,.

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,.

Oybirliği ile karar verildi.