Üretim tesisinin kiralanmasının tesise ait işletme kayıt belgesindeki bilgileri (yazılı ticaret unvanı, gerçek ve tüzel kişi, işletme adresi ve faaliyet konusu) değiştirmeyeceği, yüklenicinin kiralanan tesise ait gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesinin sunulmasının yeterli olduğu, söz konusu düzenlemede herhangi bir aykırılık bulunmadığı ve teklif verilmesine engel olacak niteliğinin de bulunmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

<![CDATA[
Toplantı No 2019/018
Gündem No 30
Karar Tarihi 04.04.2019
Karar No 2019/UH.I-440

BAŞVURU SAHİBİ:

Okbay Unlu Mamulleri Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kocaeli Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/35233 İhale Kayıt Numaralı “Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne Bağlı Kuruluşların 2019 Yılı (01/04/2019-31/12/2019 Tarihleri Arası) Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servis Hizmetleri” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kocaeli Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 04.03.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne Bağlı Kuruluşların 2019 Yılı (01/04/2019-31/12/2019 Tarihleri Arası) Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servis Hizmetleri” ihalesine ilişkin olarak Okbay Unlu Mamulleri Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin 25.02.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin01.03.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 08.03.2019 tarih ve 10584 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.03.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/272 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Teknik Şartname’nin II’nci maddesinin “A- Yemek çeşitleri ve öğün sayıları” başlıklı fıkrasının 3 nolu bendinde “…Gün içerisinde bir öğün et yemeği, bir öğün etli sebze yemeği verilecektir. Yemeklerde kullanılan etler diyetisyenin veya kuruluş idaresinin belirteceği türde ve şekilde seçilecektir…”düzenlemesinin bulunduğu, ihale dokümanı ekinde bulunan Gıda Rasyonunda da et yemeklerinin 4 gruba ayrıldığı (et yemekleri, köfte yemekleri, balık yemekleri ve tavuk/hindi yemekleri), ancak Teknik Şartname’de bir ay içerisinde hangi et yemeği grubundan hangi sıklıkla verileceğinin düzenlenmediği, ayrıca Gıda Rasyonunda pide çeşitlerinin börekler ve pideler arasında yer aldığı, börek çeşitlerinin ise Teknik Şartname’de ikinci kap yemekler arasında bulunduğu, kıymalı pide, kuşbaşılı pide, kavurmalı pidenin içeriği ve maliyeti dikkate alındığında ana yemek olarak değerlendirilmesi gerektiği, işin süresi boyunca aylık yemek listeleri oluşturulurken bu ürünlerden ayda kaç defa verileceğine dair düzenleme de bulunmadığı, bu haliyle maliyet çalışması yapılmasının imkânsız olduğu,

 

2) İhale dokümanında yüklenicinin kiralama yoluyla Kocaeli il sınırları içerisinde tesis kiralaması durumunda kiralanan tesise ait işletme kayıt belgesinin sunulacağına yönelik düzenleme bulunduğu, üretim tesisinin kiralanmasının tesise ait işletme kayıt belgesinin geçerliliğini etkileyeceği, kiralama yerine taşıma hizmetlerinin alt yüklenici tarafından yapılmasına izin verilmesinin uygun olacağı,

 

3) Gıda Malzemeleri Özellikleri Şartnamesi’nde “Pastacılık yağı”na ilişkin olarak “Özel ambalajında olmalıdır. Teslim edilecek yağlar en fazla 10 gün önce üretilmiş olacaktır.” düzenlemesinin bulunduğu, yemek üretimi yapan firmaların üretimde kullanılan gıda malzemelerini üretmediği, bu ürünlerin piyasada Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda üretimi yapan firmalardan temin edildiği, ürünlerin üzerinde de tavsiye edilen tüketim tarihlerinin belirtildiği ve kullanım tarihi geçmiş ürünlerin yemek üretiminde kullanılamayacağı, özel üretim yaptırılmadığı sürece üretim ve dağıtım aşamaları göz önünde bulundurulduğunda, 10 gün öncesinde üretilmiş pastacılık yağının temin edilmesinin imkansız olduğu, söz konusu düzenlemenin ihaleye katılımı engellediği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır…” hükmü yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’de “…Madde II – İşin tanımı:

A- Yemek çeşitleri ve öğün sayıları:

 

Büyükşehir Belediyesi Tavşancıl Huzurevi Müdürlüğü, Gölcük Belediyesi Huzurevi Müdürlüğü, Kocaeli Huzurevi Müdürlüğü, Gebze Huzurevi Müdürlüğü, Kocaeli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, Suadiye Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Kocaeli Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü, İzmit Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü, TAD Akmeşe Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Köseköy Gençlik ve Eğitim Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Kocaeli Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, Kocaeli 1. Kadın Konuk Evi Müdürlüğü, Kocaeli 2. Kadın Konuk Evi Müdürlüğü, Kocaeli 3. Kadın Konuk Evi Müdürlüğü, Kocaeli Gazi Vakfı Gazanfer Bilge Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü, Türk-Alman Vakfı Saraylı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü, Gölcük Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü ve Kassel Şehri Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü için 1 (bir) adet kahvaltı, 1 (bir) adet öğle, 1 (bir) adet akşam yemeği ile ara öğünlerin (kuşluk, ikindi, gece) pişirilmesi, servisi ve servis sonrası hizmetlerinin yürütülmesi işidir. Öğünler ve örnek yemek çeşitleri aşağıdaki tablolarda belirtilen sayıda uygulanacaktır.

3- Öğle ve akşam yemekleri:

Ana yemekler, her öğünde yukarıda belirtilen şekilde birinci, ikinci ve üçüncü kap yemeklerden birisi ya da Ek_1 Gıda Rasyonunda yer alan benzerlerinden seçilerek hazırlanacaktır. Yukarıda Kuruluşların Satın Alacağı Öğün Sayıları Tablosunda hangi kuruluşun kaç kap yemek alacağı belirtilmiş olup, ikinci ve üçüncü kap yemeklerden uygun olanı dördüncü kap yemek olarak seçilecektir. Ekmek ve en az haftada iki defa listede yer alacak olan içecekler (paket ayran, hazır meyve suyu (şişe), gazlı meyveli içecek (açık) vs.) bir kap yemek olarak sayılmayacaktır. Gün içerisinde bir öğün et yemeği, bir öğün etli sebze yemeği verilecektir. Yemeklerde kullanılan etler diyetisyenin veya kuruluş idaresinin belirteceği türde ve şekilde seçilecektir.” düzenlemeleri yer almıştır.

 

İhale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde ana yemeklerin her öğünde Teknik Şartname’de belirtildiği şekilde birinci, ikinci ve üçüncü kap yemeklerden birisi ya da Gıda Rasyonunda yer alan benzerlerinden seçilerek hazırlanacağı, gün içerisinde bir öğün et yemeği, bir öğün etli sebze yemeği verileceğine yönelik düzenleme yapıldığı, pide çeşitlerinin Gıda Rasyonunda “Börekler ve pideler” bölümünde yer aldığı, Teknik Şartname’nin “İşin Tanımı” başlıklı 2’nci maddesinde yer alan tabloda ise börek çeşitlerine “İkinci kap yemekler” grubunda yer verildiği, ayrıca Teknik Şartname’de iki haftalık örnek yemek menüye yer verildiği görülmektedir.

 

Teknik Şartname’de ve ekinde yer alan Gıda Rasyonunda et yemekleri çeşitlerinin belirtildiği, ancak hangi et yemeği grubundan ve pide çeşitlerinden hangi sıklıkla verileceğinin ayrıca belirlenmediği görülmüş olmakla birlikte, yemek hizmet alanında faaliyet gösteren istekliler tarafından iki haftalık örnek menü göz önünde bulundurulmak suretiyle işin kalan süresi için maliyet hesabı yapılarak ihale dokümanında öngörülen kriterler doğrultusunda bir menü oluşturulabileceği, kamu ihale mevzuatı uyarınca aşırı düşük teklif açıklamasının da idarece verilen iki haftalık örnek menü üzerinden yapılacağı, öte yandan pide çeşitlerinin ana yemek kapsamında düzenlenmemesinin ise ihtiyaç sahibi olarak idarenin takdirinde bir husus olarak değerlendirilmesi gerektiği, bu haliyle söz konusu düzenlemelerin isteklilerce maliyet hesabı yapılmasına ve ihaleye teklif verilmesine engel teşkil etmediği anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’in “Kayıt usul ve esasları” başlıklı 6’ncı maddesinde “…(4) İşletme kayıt belgesi; üzerinde yazılı ticaret unvanı, gerçek ve tüzel kişi, işletme adresi ve faaliyet konusu için geçerlidir. Bu bilgilerden herhangi birinin değişmesi durumunda kayıt belgesi geçerliliğini kaybeder. Gıda işletmecisi, değişiklik durumlarında ilgili bilgi ve belgeler ile işletme kayıt belgesinin aslını bir dilekçeye ekleyerek en geç üç ay içerisinde yetkili mercie yazılı başvuruda bulunur. Yetkili merci tarafından ilgili değişiklik yapılarak işletme kayıt belgesi yeniden düzenlenir…” hükmü yer almaktadır.

 

Türk Standartları Enstitüsü Belgelendirme Yönergesi “Belge devri” başlıklı 25’inci maddesinde “(1) Belge sahibi, belge ve/veya ilgili marka kullanma hakkını, TSE’nin açık yazılı izni olmadan başka bir gerçek veya tüzel kişiye karşılıklı veya karşılıksız devredemez, kiralayamaz. Bu türden bir izin ancak yetkili karar organları marifetiyle ve gerekçesi açıklanmak suretiyle verilebilir…” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1 İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

h) Gıda üretim izin  belgesi veya işletme kayıt belgesi” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de “D- Taşıma:

3- Sözleşme imzalanma aşamasında taşıma sistemi ile yemek alınacak kuruluşların yemeğini temin etmek amacı ile yüklenici firma hizmetin verileceği il sınırları içerisinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili mevzuatına uygun yemek üretim tesisi açacak veya kiralayacaktır. Yüklenici kendine ait tesis açması durumunda sözleşme tarihi itibarı ile bu tesise ait geçerlilik süresini doldurmamış aşağıdaki belgelerin aslını veya noter onaylı suretini sözleşme imzalanma tarihinden itibaren en geç 7 (yedi) gün içinde idareye (sözleşme imzalayacak taraf idarelere) sunmak zorundadır.

a) Yemek Üretim Tesisine ait açılış ruhsatı

b) Açılacak tesise ait Gıda Üretim İzni Belgesi veya İşletme Kayıt Belgesi

c) Hizmetin verileceği il sınırları içerisinde açılacak olan tesisin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınmış, beher öğün 3 kap olmak üzere en az aşağıdaki tabloda sayıları gösterilen öğün sayıları kadar günlük kapasite raporu.

%ALS

]]>