Yangın afeti nedeniyle konut yapımına ilişkin olarak TOKİ ile imzalanan sözleşmenin 7269 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

<![CDATA[
Tarih 14/03/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.06.17.02-155[9-2011/1936]-349
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-155[9-2011/1936]-349                                  14/03/2012

Konu : Yangın afeti nedeniyle konut yapımına ilişkin olarak

TOKİ ile imzalanan sözleşmenin 7269 sayılı Kanun kapsamında

damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

 

 

İlgi :    . tarih ve …evrak kayıt sayılı özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, … İli, … İlçesi’ne bağlı … Köyünde meydana gelen yangın sonucu, “… İli …. İlçesi … Mevkiinde ..adet Afet … Konutu, Adaiçi ve Genel Altyapı ile Çevre Düzenlemesi İnşaatı Yapım” işine ilişkin olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile imzaladığınız … tarihli sözleşmenin, 7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesi kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I-Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 1 inci maddesinde, deprem (yer sarsıntısı), yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ, tasman ve benzeri afetlerde; yapıları ve kamu tesisleri genel hayata etkili olacak derecede zarar gören veya görmesi muhtemel olan yerlerde alınacak tedbirlerle yapılacak yardımlar hakkında 7269 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı; 42 nci maddesinde, 7269 sayılı Kanunun uygulanması dolayısıyla taşınmaz malların alım, satım, ipotek, tapu kadastro işlemleri, yeniden inşa edilecek veya onarılacaklarla ilgili ihale, sözleşme, ruhsatname ve sair işlemlerin ve bu Kanundan faydalanacakların verecekleri beyanname, taahhütname ve yapacakları sözleşmelerin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

7269 sayılı Kanunun incelenmesinden, yangın nedeniyle zarar gören yerlere ilişkin yardımlar ve tedbirlerin Kanun kapsamında olduğu belirtilmekle birlikte, yangından zarar gören yerlerde bulunan binaların başka bir yerde inşaası ile ilgili olarak takip edilmesi gereken süreç hakkında Kanunda herhangi bir belirleme bulunmadığı anlaşılmıştır.

Buna göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılan “.. İli … Mevkiinde … adet Afet … Konutu, Adaiçi ve Genel Altyapı ile Çevre Düzenlemesi İnşaat Yapım” işinin, … İli, … İlçesi’ne bağlı … Köyünde meydana gelen yangın sonucu 7269 sayılı Kanun kapsamında yapılan bir iş olduğunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı)’ndan alınacak yazı ile tevsiki kaydıyla, söz konusu işe ilişkin olarak TOKİ ile yaptığınız … tarihli sözleşmenin damga vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

……

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

]]>