Yapım İhalesinde 4735 sayılı Kanun maddesindeki şartlar gerçekleşmeden %4,604’lük iş artışına gidilmesi ve süre uzatımı verilmesi neticesinde kamu zararına sebebiyet verildiği

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2018
Dairesi 3
Karar No 356
İlam No 125
Tutanak Tarihi 10.3.2020
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

-İş Artışı

………… Ltd. Şti. yükleniminde bulunan ………… Yapım İşinde, 4735 sayılı Kanunun 24 üncü maddesindeki şartlar gerçekleşmeden %4,604’lük iş artışına gidilmesi ve süre uzatımı verilmesi neticesinde ………… TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler incelenmiştir.

05.01.2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 24 üncü maddesinde;

“Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

Şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’ıına, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri

sözleşmelerinde ise % 20 ‘sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.

… ”

Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Projelerin uygulanması” başlıklı 12 nci maddesinde;

“…

(4) İdare, sözleşme konusu işlerle ilgili proje v.b. teknik belgelerde, değişiklik yapılmaksızın işin tamamlanmasının fiilen imkansız olduğu hallerde, işin sözleşmede belirtilen niteliğine uygun bir şekilde tamamlanmasını sağlayacak şekilde gerekli değişiklikleri yapmaya yetkilidir.(Ek cümle: 08.08.2019-30856 R.G./22. md., yürürlük: 18.08.2019) Uygulama projelerinde değişiklik yapılması, 22 nci maddede yer alan esaslar göz önünde bulundurularak hesaplanacak bedel karşılığında, yükleniciden de istenebilir.Yüklenici, işlerin devamı sırasında gerekli görülecek bu değişikliklere uygun olarak işe devam etmek zorundadır. Proje değişiklikleri, ilk projeye göre hazırlanmış malzemenin terk edilmesini veya değiştirilmesini veya başka yerde kullanılmasını gerektirirse, bu yüzden doğacak fazla işçilik ve giderleri idare yükleniciye öder. Proje değişiklikleri işin süresini etkileyecek nitelikte ise yüklenicinin bu husustaki süre talebi de idare tarafından dikkate alınır.

…”

Aynı Şartnamenin “İşin süresi ve sürenin uzatılması” başlıklı 29 uncu maddesinde;

“…

(5) Öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde ilave işin gerektirdiği ek süre Yükleniciye verilir.

(6) Mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduğu hallerden dolayı, işte sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi halinde, durum idarece incelenerek işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre işin bir kısmına veya tamamına ait süre uzatılır.

…”

denilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, öngörülmeyen durumlar nedeniyle bir artışın zorunlu olması halinde, sözleşmeye esas proje içinde kalması, İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması koşuluyla anahtar teslimi götürü bedel yapım işlerinde sözleşme bedelinin %10 una kadar süre hariç sözleşme ve ihale dokümanları çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırabilme ve buna ilişkin süre uzatımı verme yetkisi idareye tanınmıştır.

Bu kapsamda iş artışı ile süre uzatımının mevzuata uygun olduğuna, ………… TL için ilişilecek bir husus bulunmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.