Yapım ihalesinde İşyerinin Değiştirilmesi Durumu

Yapım ihalesinde İş yerinin Değiştirilmesi 

Zorunlu hallerde işyeri değişikliğinin yapılabileceği YİGŞ’ nin 6. maddesinin son fıkrasında; “Zorunluluk halinde, sözleşme bedelinin aşılmaması ve idare ile yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla yükleniciye teslim edilmiş olan işyerlerinde değişiklik yapılabilir.

Bu durumda, iş başına getirilmiş olan malzeme, araç ve makinelerin yeni iş yerine taşınması giderleri ile eski iş yerinde (kurulmuş ise) şantiye bina ve tesislerin yeni iş yerine taşınma ve kurulma giderleri yükleniciye aittir. Bu durumda işin süresi, işin bir kısmı veya tamamı için gecikmeyi karşılayacak kadar uzatılır” şeklinde belirtilmiştir.

İhale dokümanı içerisinde yer alan teknik belgelere göre istekliler işin yapılacağı yeri görüp bu hususta tekliflerinin hazırlamaktadırlar.

Yapım ihalesinde sözleşme sonrası İş yerinin Değiştirilmesi

Sözleşmeden sonra işyerinin değişmesi diğer isteklilerin tekliflerini etkileyebileceğinden zorunlu kılacak hukuki veya teknik gerekçeler olmadığı müddetçe iş yerinin değiştirilmemesi gerekmektedir.

İlgili maddede yer alan düzenlemeye göre iş yeri değişikliği yapılırken sözleşme bedelinde bir artışın olmamasına hüküm konulmuştur.

Ancak YİGŞ’ nin Sözleşme kapsamında  yaptırılabilecek   ilave   işler,   iş   eksilişi   ve   işin  tasfiyesi   başlıklı   21.maddesinde; “Yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan işin;

  1. a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,
  2. b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak
    mümkün olmaması” şartlarına bağlanmıştır.

Yer tesliminin ancak zorunlu hallerde iş yeri değişikliğine gidildiği ve öngörülemeyen durum olması sebebiyle bu iki madde arasında bir çelişki doğurduğu aşikardır.