Yapım İşi”nde yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeden damga vergisi tahsil edilmediği

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2017
Dairesi 2
Karar No 35539
İlam No 14
Tutanak Tarihi 2.10.2018
Kararın Konusu Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar

 


 

Yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeden damga vergisi kesilmemesi,

“… Üniversitesi Hastanesi Uzay Çatı Yapım İşi”nde yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeden damga vergisi tahsil edilmediği görülmüştür.

Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 20 nci maddesinin beşinci fıkrasında “Yüklenicinin, idare tarafından onaylanan alt yükleniciler ile bunlar işe başlamadan önce sözleşme yapması ve bir örneğini idareye vermesi gerekir.” Denilmektedir

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde;

“Bu Kanun’a ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtlar damga vergisine tabidir.

Bu kanundaki kâğıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

…”,

denilmektedir.

Kanun’a ekli (1) sayılı tabloya göre, akitlerle ilgili olarak belli parayı ihtiva eden kâğıtlardan mukavelenameler, binde 9,48 damga vergisine tabidir.

27.02.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ (Seri No:1)’in 4.7. maddesinde,

“Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b) yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.”

Denilmektedir.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre, yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeye damga vergisi ve harç istisnası uygulanabilmesi için alt yüklenicinin de bu kapsamda alınmış istisna belgesine sahip olması gerekmektedir. Aksi takdirde alt yüklenici yapılan sözleşme de binde 9,48 oranında damga vergisine tabidir.

Yapılan incelemelerde, … – … Ltd. Şti. İş Ortaklığı yüklenimindeki “… Üniversitesi Hastanesi Uzay Çatı Yapım İşi”nde, yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeden damga vergisi tahsil edilmediği görülmüştür. Sorumluların göndermiş oldukları savunmalardan söz konusu … TL tutarında sözleşme damga vergisinin vergi dairesine bildirildiği ve tahakkuk işleminin yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, “… – … Ltd. Şti. İş Ortaklığı yüklenimindeki “… Üniversitesi Hastanesi Uzay Çatı Yapım İşi”nde yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeden damga vergisi tahsil edilmemesi sonucu sebep olunduğu iddia edilen … TL ile ilgili yasal işlemler yapıldığından kamu zararı oluşmadığına ve konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle,