Yapım İşleri ihaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 24. maddesinin 2. fıkrasının iptali

4734 sayılı Kanun’un 1. maddesinde “Bu Kanunun amacı, kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve uruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.” hükmüne yer verilmiş; 53. maddesinin (a) fıkrasında “8u Kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve malî özerkliğe sahip Kamu İhale Kurumu kurulmuştur.

 

T.C.

DANIŞTAY

ONÜÇÜNCÜ DAİRE

Esas No : 2005/1684

Karar No 2005/4927

 

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce Tetkik Hâkimi’nin açıklamalarıdinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

 

Dava, 11.09.2003 tarihli, 25226 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Yapım İşleri ihaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 24. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “İdarelerce ihale onayının alınmasından sonra, ihale ilanı veya davetinden önce Kurumdan ihale kayıt numarası alınır.” hükmünün iptali istemiyle açılmıştır.

 

4734 sayılı Kanun’un 1. maddesinde “Bu Kanunun amacı, kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve uruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.” hükmüne yer verilmiş; 53. maddesinin (a) fıkrasında “8u Kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve malî özerkliğe sahip Kamu İhale Kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir.” hükmüyer almış; anılan maddenin (b) fıkrasının 2. bendinde, “Bu Kanuna ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa ilişkin bütün mevzuatı, standart İhale dokümanlarını ve tip sözleşmeleri hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek.”, 4, 5, 6 ve 7.bentlerinde ise,

 

“-Yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şeklide bilgi toplamak, adet, tutar ve diğer konular itibarıyla istatistikler oluşturmak ve yayımlamak.

 

-Haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak.

 

-Araştırma ve gelfşlirme faaliyetlerinde bulunmak.

 

-İhale ilânları ile ilgili esas ve usulleri düzenlemek, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak.” bu Kanuna göre yapılacak ihaleler ile ilgili olarak Kurumun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

 

Bu hükümlerden, Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarakuygulanması konusunda Kamu Ihsle Kurumunun görevli ve yetkili olduğu, ayrıca, uygulamayı yönlendirme, kamu ve özel sektöre eğitim verme, yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şekilde bilgi toplama, adet, tutar ve diğer konular itibarıyla istatistikler oluşturma, yayımlama ve ihale ilânları ile ilgili esas ve usulleri düzenleme, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamanın Kurumun görevleri arasında bulunduğu anlaşılmaktadır.

 

Diğer taraftan, 17.01.2C03 tarih ve 24996 sayılı Resmi Gazete’de yayımlananihalelere Karşı Yapılacak idari Başvurulara Ait Yönetmelik’in 3. maddesinde ihale süreci; İhale yetkilisince ihale onayı verildiği tarihten itibaren başlayan, sözleşmenin ihale yetkilisi ve yüklenici taraflarca imzalanıp noiere onaylattın İm ası ve tesciliyle, notere onay ve tescil gerekmeyen hallerde taraflarca sözleşmenin imzalanmasıyla tamamlanan süreci ifade edeceği belirtilmiştir.

 

Dava konusu düzenlemede, ihale kayıt numarasının, ihale onayının alınmasından hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle, yasal dayanağı bulunmayan davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, 10.10.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.