yapım işleri ihalelerinde belirlenen yeterlik kriterlerinin yeterlikte aranılan şartların yeniden kullanılmasına neden olacak şekilde fiyat dışı unsur olarak belirlenmesi uygun olmamakla birlikte teknik değer nitelik puanlamasında yer verilen yapım işlerine ilişkin sunulacak deneyim belgesi için asgari iş deneyim tutarı yerine işin niteliği ve kapsamı dikkate alınarak fiziksel büyüklükler üzerinden bir belirleme yapılmak suretiyle fiyat dışı unsur puanlamasına konu edilebileceği idarece yapılan düzenlemede fiyat dışı unsura ilişkin olarak belirlenen işlerden puan almak için belirlenen işlerin tamamının tek sözleşme ile tamamlanmış olma şartının arandığı dolayısıyla ilgili kriterden puan alabilmek için idarece belirlenen farklı nitelikteki imalatların tamamının tek sözleşme kapsamında olması gerekeceği isteklilerin farklı iş deneyim belgeleri sunarak puan alabilmelerine imkân sağlanmadığı dikkate alındığında ihale dokümanında teknik değer nitelik puanlamasına ilişkin yapılan düzenlemenin rekabet ilkesine aykırılık teşkil etmesi

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

 “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara yönelik düzenleme” başlıklı 62’nci maddesinde “(1) İhale konusu işin özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer, süre gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

 

 

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde; fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belgeler idari şartnamede açıkça belirtilir.

(3) Fiyat dışı unsurlar, bir marka veya model esas alınarak rekabeti ortadan kaldırıcı bir şekilde belirlenemez.

(4) Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenmesi ile ilgili hususlar” başlıklı 53.3’üncü maddesinde “53.3.1. Kanunun 40 ıncı maddesi uyarınca, ekonomik açıdan en avantajlı teklif; sadece fiyat esasına göre belirlenebileceği gibi fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebilmektedir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin hangi yöntem kullanılarak belirlenebileceği hususu tamamen idarenin takdirinde olup fiyat dışı unsurlar kullanılarak belirlenmesi durumunda aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir.

53.3.2. Fiyat dışı unsurların, Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen ilkelere halel getirmeyecek bir biçimde idari şartnamede açık ve net olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

53.3.3. İdari şartnamede fiyat dışı unsur olarak belirlenen hususların parasal değerlerinin veya nispi ağırlıklarının belirlenmesi gerekmektedir.

53.3.4. Fiyat dışı unsur olarak yalnızca niceliksel unsurların belirlenmesi zorunlu olmayıp bu kapsamda niteliksel belirlemeler de yapılabilir. Bu bağlamda, ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik parametreler, kamuya karşı yükleniminde bulunan işlerin miktarı veya tutarı bakımından kapasite durumu ya da ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibariyle isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu gibi hususlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilecektir.” açıklaması yer almaktadır.

İhale İlanı’nın 5’inci ve İdari Şartname’nin 35’inci maddesinde “Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

A. Değerlendirme “Teklif Fiyatı”, “Teknik Değer Nitelik Puanı”, “Kalite ve Teknik Değer Nitelik” olmak üzere üç kısımda yapılacaktır. Buna göre idari şartnamenin aşağıdaki maddeleri düzenlenmiştir.

A.1. Teklif fiyatı puanlaması : (50 puan )

‘’Teklif fiyat puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyat sahibi istekli 50 puan alacak olup, diğer isteklilere ait teklif puanIarı; TP= (TFmin x 50) / TF formülü ile hesaplanacaktır.

Bu formülde;

TP: Teklif puanı,

TFmin: Geçerli teklifler içinden istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı,

TF: İsteklinin teklif fiyatı,

İfade eder.

A.2. Teknik Değer Nitelik Puanı  (20 PUAN)  : 

            İhale konusu işe ait Mesleki teknik yeterliliğin sağlanması amacı ile bu kriter istenmiş olup Belediye sorumluluk alanlarında çalışma yapmak ile Karayolları yönetiminde olan yol yapım işlerinde çalışma yapmak arasında farklı tecrübelerin ve kabiliyetlerin gerekli olması; Yapılacak olan işin belediyenin sorumluluğundaki cadde, sokak ve bulvarlarda yapılacak olduğundan, işin yapım metodu gereği yolların trafiğe kapatılıp yapılması çoğunlukla mümkün olmamaktadır genellikle yapılan işler akan trafik ile beraber yapılmaktadır, Bu doğrultuda yapılan işin bir an önce bitirilmesi trafik akışının normale dönmesi için Asfalt Serimi, PMT Yapılması, Asfalt Yama Yapılması,  Asfalt Kazıma Yapılması, nakliye, serim ve zemin hazırlığı gibi vb. işlerin hızlıca yapılması gerekmektedir. Ayrıca iş tecrübesindeki bu farklılıklar ile birlikte Mahalle aralarındaki çalışma yapılırken yaşayan nüfus yoğunluğun ve şehirleşmeden ötürü çevresel riskiler ve alınacak önlemler ile karayolları taahhütlerindeki riskler aynı değildir karayolları mahalle aralarında ve yaşayan nüfusun içerisinde iş yaptırmamakta olup genellikle çevresel risklerin çok daha az insan nüfusundan daha uzak olduğu bölgelerde iş yaptırmaktadır. Bu nedendir ki şehir içinde iş yapmanın koordinasyonu ayrı bir tecrübe oluşu ile işin özgünlüğü bu kriterin aranması sebebidir. İş bu gerekçeden dolayı İsteklinin ihale ilan tarihi itibariyle geriye doğru son 15 yıl içinde tamamlayarak geçici kabulü yapılan ve Türkiye sınırları dâhilinde herhangi bir Belediye İl veya İlçeleri sınırları dâhilinde Belediye sorumluluk alanındaki cadde, sokak ve bulvarlarda veya diğer sorumluluk alanlarında uygulamalı olarak en az 26.000 bin ton Bitümlü Sıcak Karışım ile Kaplama Yapılması işini, 25.000 bin ton Bitümlü Sıcak Karışım ile Yama Yapılması işini, 15.000 Ton Robot ile Yama Yapılması İşini yaptığını ve 50 Dekar sathi kaplama işlerini yapmış olduğuna dair tek sözleşmeye dayalı olarak tamamlanan işten alınmış İş Deneyim belgesi veya iş deneyim belgesinde bu madde de aranılan kriteri gösterir bir bilgi yok ise iş deneyim belgesi ekine onaylı kesin hakkedişe ait yeşil defter icmali, iş özeti vb. gibi belgeleri sunması halinde veya devam eden işlere ait bahse konu imalat miktarlarını gösteren kısmi geçici kabul tutanağını sunmaları şartı ile bu kriteri tevsik eden ilgili idarece onaylı hakkedişe art yeşil defter icmali, ilgili idarece onaylanmış iş özeti vb. gibi belgeleri sunması halinde ve yükleniciden kaynaklı olmayan sebeplerle tamamlandığı hallerde geçici kabul işlemleri yapılamayan bit itibarla da iş bitirme belgesinin düzenlemediği durumda ilgili idareden alınacak işin durumunu ve bu kriterde aranan i tecrübesinin imalat miktarı bilgisini içeren bir yazının teklif dosyasında idareye sunulması durumunda istekliler teknik değer nitelik puanı alabileceklerdir. İş ortaklığında ortaklardan herhangi birinin bu kriteri sağlaması yeterlidir.

A.3. Kalite ve Teknik Değer Nitelik Puanlamasına Ait İş Kalemleri (30 PUAN) :

            İş tamamlanmadan sözlenmenin erken tasfiye edilme riskini engelleyecek şekilde ve kaynakların verimli kullanılması ilkesinin muhtemel ihlallerini ortadan kaldırmak ve ihale kapsamındaki işin maliyetini ve yoğunluğu ile ağırlığını oluşturan, işin genelinde büyük önem arz eden iş kalemlerinin oluşu sebebi ile taahhüdün yapılamaması veya kalitenin düşürülmesi olasılıklarını engellemek ve birim fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek sebebi ile bu kriter fiyat dışı unsur olarak getirilmiş olup, İdari şartnamede belirtilen her bir iş kalemi için;  istekli tarafından teklif edilen o iş kalemi tutarının, isteklinin toplam teklif bedeline oranı; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki bedellerinin toplam yaklaşık maliyete oranının  %90  –  %110 aralığında (%90 ve %110 dahil) kalması durumunda her bir iş kalemi için aşağıdaki tabloda yer alan puanlar verilecektir. İsteklilerin teklifleri %90 – %110 Aralığı dışında kalıyorsa iş kalemleri için puan alamayacaklardır. Kalite ve teknik değer nitelik puanı, her bir iş kalemi için verilen puanların toplamıdır. Toplam puan, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.

SIRA NO

İŞ KALEMİ NO

İŞ KALEMİNİN ADI VE KISA AÇIKLAMASI

PUAN

1

B.F.01

AŞINMA B.S.K. İLE KAPLAMA YAPILMASI

4

2

B.F.02

BİNDER B.S.K. İLE KAPLAMA YAPILMASI

2

3

B.F.04

AŞINMA B.S.K. İLE YAMA YAPILMASI

5

4

B.F.05

BİNDER B.S.K. İLE YAMA YAPILMASI

2

5

B.F.06

ASFALT TAMİR VE BAKIM ARACI KULLANILARAK AŞINMA B.S.K. YAMA YAPILMASI

2

6

B.F.07

FİNİŞER İLE B.S.K. AŞINMA YAMA YAPILMASI

1

7

B.F.08

FİNİŞER İLE B.S.K. BİNDER YAMA YAPILMASI

1

8

B.F.09

PLENT ALTI B.S.K. AŞINMA

3

9

B.F.10

PLENT ALTI B.S.K. BİNDER

1

10

B.F.15

ÇİFT KAT BİTÜMLÜ SATHİ KAPLAMA YAPILMASI

2

11

B.F.16

PLENT-MİKS TEMEL YAPILMASI

2

12

B.F.33

SİLİNDİR İLE SIKIŞTIRILMIŞ BETON KAPLAMA YAPILMASI

3

13

B.F.34

BETON YOL ONARIMI YAPILMASI

2

 

A.4. Toplam Puan (TTP)

Toplam puan, teklif fiyat puanı ile teknik değer nitelik puanı ve kalite ve tekik değer nitelik puanlarının toplamıdır.

A.5. Fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli

Fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli;

FDTF=(ETF X 100) / TTP formulü ile hesaplanacaktır.

Bu formülde;

FDTF: Fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli,

ETF: Toplam puanı en yüksek istekliye ait teklif bedeli,

TTP: İsteklinin toplam puanını, ifade eder.

B. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli en düşük olan istekliye ait teklif bedelidir.” düzenlemesi,

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde 7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 100’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinde yer alan benzer iş grupları listenin A/V grup işleridir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru konusu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak belirlendiği, değerlendirmenin “A.1 Teknik Fiyat Puanlaması”, “A.2. Teknik Değer Nitelik Puanı” ve “A.3 Kalite ve Teknik Değer Nitelik Puanlaması”  şeklinde üç kısımda yapıldığı, uyuşmazlığa konu A.2 – Teknik Değer Nitelik Puanlaması için öngörülen toplam puanın 20 puan olduğu, teknik değer nitelik puanı alabilmek için isteklilerin ihale ilan tarihi itibariyle geriye doğru son 15 yıl içinde tamamlanarak geçici kabulü yapılan ve Türkiye sınırları dâhilinde herhangi bir belediye il veya ilçeleri sınırları dâhilinde belediye sorumluluk alanındaki cadde, sokak ve bulvarlarda veya diğer sorumluluk alanlarında uygulamalı olarak en az 26.000 bin ton bitümlü sıcak karışım ile kaplama yapılması işini, 25.000 bin ton bitümlü sıcak karışım ile yama yapılması işini, 15.000 ton robot ile yama yapılması işini ve 50 dekar sathi kaplama işlerini yapmış olduklarına dair tek sözleşmeye dayalı olarak tamamlanan işten alınmış iş deneyim belgesi veya ihale dokümanında tarifi yapılan bu imalat miktarlarını gösterir diğer belgelerin teklif dosyasında idareye sunulması gerektiği; uyuşmazlığa konu olan A.3 Kalite ve Teknik Değer Nitelik Puanlaması için öngörülen toplam puanın ise 30 puan olduğu, isteklilerin ihale dokümanında belirlenen 13 iş kalemi için teklif ettikleri tutarın, isteklinin toplam teklif bedeline oranının; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki bedellerinin toplam yaklaşık maliyete oranının  %90 – %110 aralığında (%90 ve %110 dahil) kalması durumunda, her bir iş kalemi için tabloda öngörülen puanları alacakları, teklif oranlarının %90 – %110 aralığı dışında kalan iş kalemleri için ise puan alamayacakları anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 53.3’üncü maddesinde yer alan ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenmesi ile ilgili açıklamalar kapsamında “ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibarıyla isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu” gibi hususların fiyat dışı unsur olarak belirlenebileceği anlaşılmaktadır. Anılan Tebliğ açıklamasında, fiyat dışı unsur olarak ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibarıyla, yaklaşık maliyetin yapısı ile istekli/isteklilerin tekliflerinin yapısının birbiri ile uyumundan bahsedilmekte olup, cümlede geçen “ihale konusu işi oluşturan bileşenler” ifadesinden bir yapım işini oluşturan “iş kalemleri”nin anlaşılması gerekmektedir.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin söz konusu maddesinde yer alan düzenleme ile amaçlanan, 4734 sayılı Kanun’un 40’ıncı maddesinde düzenlenen fiyat dışı unsurun, ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini ve özellikle yapım işleri ihalelerinde işin erken tasfiye edilmesi suretiyle kaynakların verimli kullanılması ilkesinin muhtemel ihlallerini engelleyecek şekilde etkin kullanımını sağlamaktır. Bu bağlamda, yapım işi ihalelerinde bazı isteklilerin birim fiyat üzerinden teklif alınan iş kalemlerinden özellikle işin niteliği itibarıyla miktarı işin devamı sırasında büyük değişkenlik gösterebilecek olan kazı yapılması gibi alt yapıya ilişkin iş kalemlerinin birim fiyatını yaklaşık maliyete oranla çok yüksek, diğer iş kalemlerinin birim fiyatını ise çok düşük belirledikleri, bunun sonucunda ihalenin bu şekilde teklif veren isteklinin üzerinde kalması halinde, işin gerçekleştirilmesi aşamasında yüksek birim fiyat teklif edilen iş kalemlerindeki miktar artışı nedeniyle sözleşme bedelinin büyük kısmının bu iş kalemlerine karşılık olarak ödendiği, bu durumun sözleşme konusu iş kapsamındaki bazı imalatlar gerçekleştirilmeden işin tasfiye edilmesi sonucunu doğurduğu ve bu suretle kamu hizmetlerinin gecikmesine ve kaynakların verimli kullanılamamasına neden olduğu görüldüğünden, söz konusu Tebliğ düzenlemesi ile yaklaşık maliyet içerisindeki idarece belirlenen her bir iş kaleminin yaklaşık maliyetteki oranı ile isteklinin teklifindeki aynı iş kalemlerinin her birinin isteklinin teklif fiyatına oranının karşılaştırılmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede, idarece yapılan düzenleme incelendiğinde, ihale dokümanında belirtilen 13 adet iş kalemi için “istekli tarafından teklif edilen o iş kalemi tutarının, isteklinin toplam teklif bedeline oranının; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki bedellerinin toplam yaklaşık maliyete oranının  %90- %110 aralığında (%90 ve %110 dahil) kalması” durumunda isteklilere puan verileceğinin öngörüldüğü, bu puanlama kriteri ile ilgili iş kalemleri için teklif edilecek tutarın, isteklinin toplam teklifi içerisindeki ağırlık oranının idarece hazırlanan yaklaşık maliyette aynı iş kaleminin toplam yaklaşık maliyetteki ağırlık oranı arasında uyumluluk arandığı, yapılan düzenlemenin, iş kalemleri için teklif edilecek fiyatları, yaklaşık maliyete yakınlaşmaya yönlendirmekten ziyade, isteklinin teklif yapısı ile yaklaşık maliyet arasında %90 ile %110 arasında uyumluluk olması halinde puan alınacağına yönelik olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, iddia konusu düzenlemenin, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 53.3’üncü maddesinde yer alan açıklama ve bu maddenin genel gerekçesinde belirtilen konularla uyumlu olduğu, idarenin iş tamamlanmadan sözleşmenin tasfiye edilme riskini azaltmak için bu düzenlemeye gittiği, anılan haliyle de etkinlik, verimlilik ve teknik değer kriterlerinin sağlandığı görüldüğünden, iddia konusu doküman düzenlemesinin mevcut haliyle mevzuata aykırı olarak değerlendirilemeyeceği ve başvuru sahibinin iddiasının bu yönüyle yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenebileceği, ihale konusu işin niteliği dikkate alınarak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer ile süre gibi unsurların  fiyat dışı unsur olarak belirlenmesinin mümkün olduğu, fiyat dışı unsurların belirlenme yöntemi konusunda idarenin takdir yetkisinin bulunduğu, bu yetki kullanılırken niceliksel belirlemelerin yanı sıra niteliksel belirlemelerin de yapılabileceği, bu çerçevede 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 40’ıncı maddesi, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 62’nci maddesi, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 53.3’üncü maddesinde sayılan unsurlar dışında bunlara benzer nitelikte fiyat dışı unsurların ve puanlama kriterlerinin belirlenmesi noktasında da idarenin takdir yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla birlikte, fiyat dışı unsurların ve puanlama  kriterlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkelere uygunluğunun değerlendirilmesinde idari işlemlerde ölçülülük ilkesinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

 

İhaleye katılım ve yeterlik noktasında fiyat dışı unsurların etkisi bulunmadığından, fiyat dışı unsurlara yönelik yapılacak düzenlemenin, yeterli bulunan istekliler arasında ihale konusu iş için daha nitelikli, kaliteli ve tecrübeli isteklilerin puan alması sonucunu ortaya çıkaracak şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, kamu ihale mevzuatında, yapım işleri ihalelerinde belirlenen yeterlik kriterlerinin, yeterlikte aranılan şartların yeniden kullanılmasına neden olacak şekilde fiyat dışı unsur olarak belirlenmesi uygun olmamakla birlikte, teknik değer nitelik puanlamasında yer verilen yapım işlerine ilişkin sunulacak deneyim belgesi için asgari iş deneyim tutarı yerine işin niteliği ve kapsamı dikkate alınarak fiziksel büyüklükler (miktar, alan, hacim, vb.) üzerinden bir belirleme yapılmak suretiyle fiyat dışı unsur puanlamasına konu edilebileceği, şikâyete konu ihalede A2 başlığı altında idarece yapılan düzenlemede fiyat dışı unsura ilişkin olarak belirlenen işlerden puan almak için belirlenen işlerin tamamının tek sözleşme ile tamamlanmış olma şartının arandığı, dolayısıyla ilgili kriterden puan alabilmek için idarece belirlenen farklı nitelikteki imalatların (BSK, BSK yama, robot yama ve sathi kaplama) tamamının tek sözleşme kapsamında olması gerekeceğinden, isteklilerin farklı iş deneyim belgeleri sunarak puan alabilmelerine imkân sağlanmadığı dikkate alındığında, ihale dokümanında teknik değer nitelik puanlamasına ilişkin yapılan düzenlemenin 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde yer alan rekabet ilkesine aykırılık teşkil ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle teknik değer nitelik puanlamasına ilişkin ihale dokümanında yer alan düzenlemelerin, 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde belirtilen rekabet ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerini ihlal ettiği anlaşıldığından, başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2021/017
Gündem No 29
Karar Tarihi 28.04.2021
Karar No 2021/UY.I-897