Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin ilgili açıklamaları uyarınca belgenin esaslı unsurunun AVI grubu demiryolu işleri olarak belirlenmemesi gerektiği, ayrıca iş deneyim belgesinde AVI grubu demiryolu işlerini bütünlük içerisinde barındıran imalatlar yer almadığından itirazen şikâyete konu olan ihalede belirlenen benzer iş tanımına da uygun olmadığı, bütün bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde pilot ortak tarafından beyan edilen iş deneyim belgesi benzer iş tanımına uygun olmadığı

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin ilgili açıklamaları uyarınca belgenin esaslı unsurunun AVI grubu demiryolu işleri olarak belirlenmemesi gerektiği, ayrıca iş deneyim belgesinde AVI grubu demiryolu işlerini bütünlük içerisinde barındıran imalatlar yer almadığından itirazen şikâyete konu olan ihalede belirlenen benzer iş tanımına da uygun olmadığı, bütün bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde pilot ortak tarafından beyan edilen iş deneyim belgesi benzer iş tanımına uygun olmadığı

Toplantı No 2020/057
Gündem No 59
Karar Tarihi 23.12.2020
Karar No 2020/UY.I-2144

BAŞVURU SAHİBİ:

Sigma İnşaat ve Turizm İşl. Tic. A.Ş. – Emre Ray Enerji İnşaat San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Raylı Sistemler Şube Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/418576 İhale Kayıt Numaralı “Kuruçeşme Tramvay Hattı Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Raylı Sistemler Şube Müdürlüğü tarafından 21.09.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kuruçeşme Tramvay Hattı Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Sigma İnşaat ve Turizm İşl. Tic. A.Ş. – Emre Ray Enerji İnşaat San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının 22.10.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.10.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 30.10.2020 tarih ve 48454 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.10.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1688 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. – Yapı Tesis İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının pilot ortağı tarafından sunulan alt yüklenici iş bitirme belgesinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesine aykırı düzenlendiği, şöyle ki; bahsedilen iş deneyim belgesine konu işin birtakım nedenlerden dolayı demiryolu inşaatı üst yapı aşamasına gelmeden tasfiye edildiği ve istekliye tamamlanmamış bir iş üzerinden belge düzenlendiği, dolayısıyla tasfiye edilen ve geçici kabulü yapılmamış bir iş üzerinden düzenlenen belgenin geçersiz olması gerektiği,

 

Ayrıca mevcut ihale konusu işin kapsamında altyapı ve üstyapı işlerinin yer aldığı, ancak bahse konu iş deneyim belgesinin edinildiği yapım işi üstyapı aşamasına gelmeden tasfiye edildiğinden alt yüklenici iş bitirme belgesi kapsamında üstyapı işlerinin yer almadığı, dolayısıyla iş deneyim belgesinin esaslı unsurunun A-VI grubu işler olarak belirlenemeyeceği ve benzer iş tanımına uygun olmayacağı, bu itibarla ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.

(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden e-teklif şeklinde gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.

(5) e-teklifler EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanır ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde teklif mektubu eklerinin her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise yeterlik bilgileri tablosunun her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.

(8) Tekliflerin açılması ve değerlendirilmesine ilişkin tutanaklar EKAP üzerinde hazırlandıktan sonra, çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır ve her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler yenileri ile veya ihalede istenen şartları sağladığını gösteren başka belgelerle tevsik edilirler. Verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Geçici teminat mektubu ve sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubunu idarenin talebi üzerine sunmayan istekliler hakkında, Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez. Ancak ihale tarihinden sonra yeterlik sertifikası kapsamındaki belgelere ilişkin şartların değişmesi halinde, isteklinin buna ilişkin belgeleri derhal sunması zorunlu olup, bu durumda ihalede öngörülen şartların sağlanmadığının anlaşılması halinde teklif değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: KURUÇEŞME TRAMVAY HATTI YAPIM İŞİ

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

d) Kodu:

e) Miktarı:

812 metre Raylı Sistem Tramvay Ana Hattı ile Tramvay ve Yaya Köprüleri Yapımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Kocaeli/İzmit” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır.” düzenlemesi yer almaktadır.

                                                               

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesinde, ihale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri için istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgilerin; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgilerin esas alınarak değerlendirme yapılacağı, değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı, geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir sürenin verileceği, verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedileceği belirtilmektedir.

 

İdare tarafından geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif olması öngörülen istekliye EKAP üzerinden gönderilen 24.07.2020 tarihli ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve/veya numune/demonstrasyon değerlendirmesi” konulu yazıda “KURUÇEŞME TRAMVAY HATTI YAPIM İŞİ işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan etiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 09.10.2020 tarihine kadar İdaremize sunmanız gerekmektedir.

Sunulması Gereken Belgeler

BARANKAYA İNŞ. HARF. TAAH. AKAR. MAD. GIDA SAN. TİC. A.Ş.

• İmza Sirküleri

• Ticaret Sicili Bilgileri (Hazirun cetveli (son hisse oranlarını gösteren) )

• Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21’inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınmayan Geçici Teminat Mektubu

• Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 20’nci maddesinin birinci fıkrasına uygun olarak alınmayan banka referans mektubuna ilişkin bilgiler belirtilecektir.

 

YAPI TESİS İNŞ. VE TİC. LTD. ŞTİ.

• İmza Sirküleri

• Ticaret Sicili Bilgileri (Firma durum belgesi)” ifadelerine yer verildiği,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olması öngörülen başvuru sahibi istekliye gönderilen ilgili yazıda “…

Sunulması Gereken Belgeler

EMRE RAY ENERJİ İNŞ. SAN. VE TİC. A.Ş.

• İmza Sirküleri

• Ticaret Sicili Bilgileri (son hisse durumunu gösterir pay defteri)

• Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınmayan Geçici Teminat Mektubu

• EKAP’ta Kayıtlı Olmayan İş Deneyim Belgesi

 

 

SİGMA İNŞ. VE TURZ. İŞL. TİC. A.Ş.

• İmza sirküleri

• EKAP’ta Kayıtlı Olmayan İş Deneyim Belgesi

• İş hacmi bilgileri (2018 ve 2019 yılı faturalar)

• Diğer belge

•Diğer belgelere ilişkin açıklamalar (ortaklık yapısını gösterir belge)” ifadelerine yer verildiği,

 

Söz konusu yazılar üzerine ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen istekliler tarafından yazıda belirtilen belgelerin sunulduğu tespit edilmiştir.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. – Yapı Tesis İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen Sigma İnşaat ve Tur. İşl. Tic. A.Ş. – Emre Ray Enerji İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının yeterlik değerlendirmesine yönelik inceleme beyan ettiği bilgiler ve idareye sunulan belgeler üzerinden yapılacak olup, diğer isteklilerin yeterlik değerlendirmesine yönelik inceleme sadece beyan ettikleri bilgiler üzerinden yapılacaktır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “b) Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri,

d) İş deneyim belgesi: Adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren; iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgesini,

ı) Esaslı unsur: Proje bütünlüğü çerçevesinde yapının amacı ile işlevi ve/veya gerçekleştirilen toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımı göz önünde bulundurularak belirlenen ana iş grubunu,

 

i) İş grubu: Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinin eki Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesindeki ilgili iş grubunu,”

ifade eder.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

(2) Aday veya istekliler tarafından, iş deneyimlerini tevsik için;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

 

 

 

b) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur.

(3) Geçici kabul tarihi veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ilk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında olduğu işler de ikinci fıkra kapsamında değerlendirilir.

(4) Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilir ve ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilanda veya davet mektubunda belirtilir.

(6) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(7) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması halinde; diğer ortaklar, istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilirler. Bu durumda; yeterlikleri tespit edilenler arasından belli sayıda adayın davet edilmesinin öngörüldüğü belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde, benzer işe ait olmayan yapım işine ilişkin iş deneyimleri, kısa listenin oluşturulmasında yapılan puanlamada dikkate alınmaz.

(9) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait iş deneyim belgesinin sunulması halinde; ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir) tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren ortaklık tespit belgesinin sunulması zorunludur. Ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesinin, düzenlendikten sonra iş deneyim belgesini kullanan tüzel kişinin temsilcisi ve iş deneyim belge sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.

(11) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur.

(12) Mezuniyet belgelerinin iş deneyimini tevsik için sunulması durumunda; mezuniyetten sonra geçen sürenin onbeş yıldan fazlasının değerlendirmeye alınabilmesi için, başvuru veya teklif kapsamında mezuniyet belgesi sahibine ait yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesinin sunulması zorunludur.

(17) Bu Yönetmeliğin 43’üncü maddesinin sekizinci fıkrasına göre düzenlenenler hariç olmak üzere belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek iş deneyim belgelerinde; belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verilir. Ancak, işin amacı ile işlevini gerçekleştirecek seviyede veya bir iş grubuna ilişkin aşama ve kısımları içerecek şekilde tamamlanmaması gibi hallerde esaslı unsur belirtilmez ve belgede buna ilişkin açıklamaya yer verilerek işin tamamlanan aşama ve kısımları belirtilir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak, Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) gerçekleştirilen işler için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır. ” hükmü,

 

 “Belge düzenleme koşulları” başlıklı 44’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak taahhüt edilen;

a) Geçici kabulü yapılmış işlerde, “yüklenici iş bitirme belgesi”,

b) Devam eden işlerde; işin, ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi halinde, “yüklenici iş durum belgesi”,

c) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciye karşı bedel içeren bir sözleşme ile taahhüt edilen iş bölümünün tamamen bitirilmesi ve söz konusu iş kısmının idare tarafından kısmı kabulünün yapılması veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulünün yapılması şartıyla “alt yüklenici iş bitirme belgesi”,

ç) Geçici kabulü yapılmış işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi”,

d) Devam eden işlerde; işin, ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi halinde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi”,

olarak düzenlenir.

 

 

(2) İlk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranındaki işin bir kısmında denetleme, diğer kısmında yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere, bu görevlerde bulundukları sürede gerçekleştirilen toplam iş tutarı esas alınarak, daha fazla tutardaki iş kısmına göre düzenlenen tek bir iş denetleme veya iş yönetme belgesi düzenlenir.

(3) İdarenin izni ile devredilen ve geçici kabulü yapılan işlerde;

a) Devir öncesinde veya sonrasındaki dönemde işin ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranındaki kısmını gerçekleştiren yüklenicilere “yüklenici iş bitirme belgesi”,

b) İlk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi”,

düzenlenir.

(4) Sözleşme bedelinden daha düşük bir bedelle tamamlanan işlerde, birinci, ikinci ve üçüncü fıkralardaki ilk sözleşme veya sözleşme bedeli ifadelerinden, gerçekleştirilen iş tutarı anlaşılır.

(5) Devam eden işlerde iş durum belgesi düzenlenebilmesi için; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, toplam sözleşme bedelinin en az % 80’lik kısmının gerçekleştirilmiş olması ve yapılan işlerin kusursuz olarak gerçekleştirilerek, bedelinin ödenmiş ya da tahakkuka bağlanmış olması, iş durum belgesine esas teşkil edecek kontrollük tespitinde sözleşmeye, projeye, fen ve sanat kurallarına aykırılık teşkil eden açık kusur ve eksiklikler bulunmadığının belirlenmesi koşulları aranır.

(6) İş ortaklığında, ortakların biri veya birkaçı tarafından sözleşmenin devredilmesi halinde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inde bulunan ortağa geçici kabul sonrası iş deneyim belgesi düzenlenir.

(8) İşin sözleşme bedeline göre gerçekleşme oranı;

a) Keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılarak sözleşmeye bağlanmış işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, ihale indirimi düşülmüş sözleşme yılı birim fiyatlarıyla ödenen tutarın, sözleşme bedeline oranlanması,

b) Anahtar teslimi götürü bedel, birim fiyat veya karma sözleşmeye bağlanan işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, sözleşme fiyatlarıyla ödenen tutarın, sözleşme bedeline oranlanması,

c) Yabancı para birimi cinsinden sözleşmeye bağlanan işlerde; varsa her türlü fiyat farkları hariç, ödenen tutarın sözleşme bedeline oranlanması,

ç) Herhangi bir ödeme programı bulunmayan işlerde, işin fiziki gerçekleşme oranı esas alınarak belge vermeye yetkili idare tarafından belirlenmek,

suretiyle bulunur. ” hükmü,

 

“İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46’ncı maddesinde “(1) İş deneyim belgelerine, fiilen gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerin tutarı olarak, devam eden işlerde ara hakediş raporlarındaki, geçici kabulü yapılmış işlerde ise hakediş raporları ve varsa kesin hakediş raporundaki iş veya görevle ilgili tutarlar herhangi bir güncelleştirmeye tabi tutulmadan yazılır.

(3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan alt yüklenicilerin iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, yaptıkları işin esas sözleşme fiyatları ile hesaplanan tutarını geçmemek üzere, kendi sözleşmelerinde yazılı bedel esas alınır.” hükmü,

 

“İş deneyim belgelerinin verilmesi” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri, ilgilinin iş ve/veya mesleki tecrübesini tevsik amacıyla; yüklenicilere, yükleniciye karşı bir sözleşme ile taahhüt ettiği iş bölümünü bitiren alt yüklenicilere, mimar veya mühendis olmak şartıyla denetleme veya yönetme görevlerinde bulunanlara, talepleri halinde, aşağıdaki hükümlere göre talep tarihini izleyen 30 gün içinde belge düzenlemeye yetkili mercilerce düzenlenir ve verilir. Düzenleme koşullarını taşımayan taleplerde, aynı süre içinde başvuru sahibine bu husus gerekçeleriyle yazılı olarak bildirilir.

(3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan alt yüklenicilere; sözleşmesinin tamamını bir bütün olarak gerçekleştirip bitirmeleri ve kısmı kabul öngörülen işlerde idare tarafından kısmı kabulü yapılmak veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulü yapılmak şartıyla, “alt yüklenici iş bitirme belgesi” verilir. Yüklenici ile alt yüklenici arasında yapılan sözleşmelerde, nevi itibariyle verilen bir işin baştan sona yapılmasının öngörülmesi şartı aranır. Birden fazla alt yüklenici olması durumunda, alt yüklenicilere verilecek iş deneyim belgelerinin tutarlarının toplamı, toplam sözleşme bedelini aşamaz.” hükmü,

 

“Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “(1) Aday ve isteklilerin ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde; tek sözleşmeye dayalı olarak alınmış iş deneyim belgeleri dikkate alınır. Birden fazla iş deneyimi toplanarak değerlendirilemez.

(2) İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.

(3) İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerden edinilen iş deneyim belgelerindeki tutarlar, aday veya isteklinin belge sahibi iş ortaklığındaki hisse oranları esas alınarak değerlendirilir. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyiminin değerlendirilmesinde ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın sunduğu belge üzerindeki tutar esas alınır.” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin ekinde yer alan “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi” başlıklı tablosu aşağıdaki gibidir.

 

(A) ALT YAPI İŞLERİ

VI. GRUP: DEMİRYOLU İŞLERİ (Altyapı+Üstyapı)

1. Demiryolları

2. Metro inşaatları

3. Raylı sistemler

4. Füniküler raylı taşıma tesisleri

 

Anılan Tebliğ’in 2’inci maddesinde “Yapım işlerinde benzer işlerin belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir:

 

2.6. Yapım işi aşamalarının/kısımlarının ayrı ihale konusu olması durumunda, ihale konusu iş ve/veya işlere ilişkin iş deneyim belgelerinin yanında ihale konusu işi içeren grup veya gruplara ilişkin iş deneyim belgesine sahip aday veya isteklilerin de ihaleye katılabileceği belirtilmelidir. Örneğin; bir karayolunun sadece üst yapı ihalesine AV grubu bir işin sadece üst yapısına ilişkin iş deneyimine sahip olan aday veya istekliler katılabileceği gibi AV grubu iş deneyimine sahip olan aday veya istekliler de katılabilecektir. Benzer şekilde; bir demiryolunun sadece üst yapısının ihale edildiği bir ihaleye AVI grubu bir işin sadece üst yapısına ilişkin iş deneyimine sahip olan aday veya istekliler katılabileceği gibi AVI grubu iş deneyimine sahip olan aday veya istekliler de katılabilecektir.

2.8. İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde, işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Örneğin, yapılan iş tutarının %30’unun AI grubuna giren köprü işleri, %30’unun AII grubuna giren tünel işleri ve %40’ının AVI grubuna giren demiryolu işleri olan bir demiryolu yapım işinde, projenin amacı ve işlevinin canlı ve cansız varlıkların bir yerden bir yere nakli için gerekli olan demiryolunun yapılması olduğundan, esaslı unsur “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı + Üstyapı)” olarak belirlenebilecektir.

Yine, gerçekleştirilen iş tutarının %70’inin AII grubuna giren tünel işleri, %15’inin AVI grubuna giren demiryolu işleri ve %15’inin BIII grubuna giren istasyon binası yapım işleri olan bir metro hattı yapım işinde esaslı unsur, projenin amaç ve işlevinin canlı ve cansız varlıkların bir yerden bir yere nakli için gerekli olan demiryolu yapılması olduğundan “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı + Üstyapı)” olarak veya yapılan iş tutarı içerisinde sahip olduğu oranının büyüklüğünden dolayı “AII Grup: Tünel İşleri” olarak belirlenebilecektir.

Tamamlanamayan ya da devredilen işlerde ise, işin yapılan kısmına ilişkin belge düzenlenmesi durumunda yapılan işin projenin bütününün karakteristiğini yansıtıp yansıtmadığına göre esaslı unsur belirlemesi yapılması gerekmektedir. İşin yapılan kısmının projenin bütününün karakteristiğini yansıtması halinde esaslı unsur belirlenecektir. Örneğin, tamamlanamayan bir otoyolu projesinin yapılan kısmının hem altyapı hem de üstyapı karayolu işi içermesi halinde belgeye konu işin esaslı unsuru “AV Grup: Karayolu İşleri (Altyapı+Üstyapı)” olarak belirlenebilecektir. Benzer şekilde, birden fazla BIII grubu bina inşaatı içeren bir projede bina inşaatlarının bir kaçının temelden çatıya kaba ve ince işleri ile birlikte bir bütün olarak tamamlanması, diğerlerinin ise kısmen tamamlanması halinde belgeye konu işin esaslı unsuru “BIII Grup: Bina İşleri” olarak belirlenebilecektir. Ancak, binaların hiçbirinin bir bütün olarak bitirilmediği hallerde esaslı unsur belirlemesi yapılmayacaktır. Aynı şekilde, yapımına başlanıp tamamlanamamış bir boru hattı işinde sadece kazı işi yapılmış, boru montajı ve yerine tespiti yapılmamış ise söz konusu işte esaslı unsur belirlemesi yapılmayacaktır.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında “İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.” düzenlemesi yer almaktadır. Buna göre, birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, belgeye konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olması halinde belge tutarının tamamı dikkate alınır. Örneğin; esaslı unsuru AV Grup: Karayolu İşleri (Altyapı+Üstyapı) olan ve kapsamında köprü ve tünel yapımı da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin;  köprü ve tünel yapımı içermeyen bir karayolu işi ihalesine sunulması halinde, köprü ve tünel yapımına ilişkin tutar ayrıştırılmayacak ve belge tutarının tamamı değerlendirmeye alınacaktır. Aynı şekilde, esaslı unsuru AXVIII Grup: Saha İşleri olan ve kapsamında BIII grubu bir bina inşası da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin; bina inşası içermeyen bir rekreasyon alanı yapım işi ihalesine sunulması halinde, BIII grubu bina yapımına ilişkin tutar ayrıştırılmayacak ve belge tutarının tamamı değerlendirmeye alınacaktır.

İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olmaması halinde ise, sadece ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işler değerlendirmeye alınır. Örneğin, esaslı unsuru AVIII Grup: Barajlar olan ve kapsamında santral binası, ulaşım yolları, derivasyon ve enerji tünelleri inşası da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin AII grubuna giren bir tünel yapımı ihalesine sunulması halinde, derivasyon ve enerji tünelleri yapımına ilişkin tutar belge tutarından ayrıştırılmak suretiyle değerlendirmeye alınacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 80’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

 

 

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

A/VI. Grup İşler veya D/VI. Grup İşler Benzer İş Olarak Kabul Edilecektir.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar:

İnşaat Mühendisliği veya Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan işin;

a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20’sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.

(2) Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, Cumhurbaşkanı bu oranı sözleşme bazında % 40’a kadar artırmaya yetkilidir.

(3) Karma sözleşmelerde, birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan koşulların gerçekleşmesi şartıyla, artışa konu iş, sözleşme bedelinin;

a) Götürü bedel teklif edilen iş kısımlarına ait tutarının % 10’una,

b) Birim fiyat teklif alınan iş kısımlarına ait tutarının % 20’sine,

kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir. Cumhurbaşkanı birim fiyat teklif alınan iş kısımlarına ait oranı sözleşme bazında % 40’a kadar artırmaya yetkilidir.

(4) İşin yukarıdaki şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur. İşin tamamı ifadesinden ilk sözleşme bedeline karşılık gelen iş miktarı anlaşılır.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. – Yapı Tesis İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının pilot ortağı Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda 2015/78837-1912540-2-1 numaralı iş deneyim belgesinin beyan edildiği, EKAP üzerinden yapılan sorgulama neticesinde; alt yüklenici iş bitirme belgesinde;

 

İş sahibinin adının “İzmir Büyükşehir Belediyesi RAYLI SİSTEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ” ,

 

İşverenin adının “YAPI STS İNŞAAT TAAHHÜT MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ, KMB METRO İNŞAAT VE ALTYAPI SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İş Ortaklığı”,

 

 

 

İşin adının “İzmir Hafif Raylı Sistemi İlave Araçlara Ait Halkapınar Yeraltı Yeni Depolama Tesisleri Yapılması İşi, 2015/78837”,

 

Alt yüklenicinin adının “BARANKAYA İNŞAAT HAFRİYAT TAAHHÜT AKARYAKIT MADEN GIDA SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ”,

 

İşin alt yüklenici tarafından yapılan kısmının “İzmir Hafif Raylı Sistemi İlave Araçlara Ait Halkapınar Yeraltı Yeni Depolama Tesisleri Yapılması İşi”,

 

Uygulanan yapı tekniğinin “16.000 m2 alanlı tren setlerinin depolanması için tesis edilecek iki katlı, diyafram duvarlı, betonarme, elektromekanik sistemli yeraltı bakım ve depolama tesisi yapılması” olduğu,

 

İş deneyim belgesinin ayrıştırılmış halinin “B-III GRUP: İNŞAAT İŞLERİ ( Altyapı+ Üstyapı ):  26.658.763,48TL, A-IX. GRUP: SU YAPILARI: 11.820.853,96 TL, A-III GRUP: DEPLASMAN İŞLERİ: 10.409.154,65TL, C-I GRUP: SIHHİ TESİSAT İŞLERİ: 115832,85TL, D.VI GRUP: ELEKTRİKLİ ULAŞIM ARAÇLARI TEKNOLOJİSİ İŞLERİ: 2.015.687,90 TL, E.II GRUP: SCADA TEKNOLOJİSİ (İZLEME, KONTROL VE VERİ TOPLAMA) İŞLERİ: 684.107,66 TL” şeklinde belirtildiği,

 

Belgenin esaslı unsurunun “A.VI. GRUP DEMİRYOLU İŞLERİ (Altyapı+Üstyapı)” olarak belirtildiği, esas işin sözleşme tarihinin “24.02.2017” olduğu, alt yüklenicinin yüklenici ile yaptığı sözleşmenin tarihinin “06.03.2017” olduğu, esas işin ilk sözleşme bedelinin “72.022.833,68TRY” olduğu, alt yüklenicinin yüklenici ile yaptığı sözleşmenin bedelinin “65.195.513,68TRY” olduğu, esas işin kabul tarihinin “19.03.2019” olduğu, belge tutarının ise “51.586.842,46TRY” olduğu tespit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağı Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. tarafından sunulan alt yüklenici iş bitirme belgesinin işin yüklenicisi ile 24.02.2017 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında düzenlendiği, söz konusu alt yüklenici iş bitirme belgesinde alt yüklenici ile yüklenici arasında imzalanan sözleşme tutarının 65.195.513,68 TL olduğu, belge tutarının ise 51.586.842,46 TL olduğu görülmektedir.

 

Bahse konu iş deneyim belgesine yönelik başvuru sahibi tarafından öne sürülen iddiaların daha sağlıklı değerlendirilebilmesi adına belgeyi düzenleyen ilgili idareden 13.11.2020 tarihinde iş deneyim belgesinin düzenlenmesine dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgeler istenilmiş olup söz konusu belgeler 30.11.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır.

 

Söz konusu belgeler incelendiğinde; iş deneyim belgesine konu sözleşmenin karma sözleşme (bir kısmı anahtar teslimi götürü bedel, bir kısmı teklif birim fiyat) olduğu, yükleniciye ait teklif birim fiyatlı işlerin sözleşme bedelinin 58.261.059,68 TL, anahtar teslim götürü bedel üzerinden sözleşmeye bağlanan kısmının 13.761.774,00 TL, toplam sözleşme bedelinin 72.022.833,68 TL, yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan sözleşme bedelinin ise 65.195.513,68 TL olduğu tespit edilmiştir.

 

İş deneyim belgesini düzenleyen iş sahibi idarece düzenlenen “Tasfiye Tespit Tutanağı” başlıklı kararda “İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile yüklenici Kmb Metro İnşaat ve Alty. San. Tic. Ltd. Şti. – Yapı Sts İnşaat Taah. Mad. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı arasında imzalanan sözleşme kapsamında gerçekleştirilen “Halkapınar Yer Altı Depolana Tesisleri Yapılması İşi” 18.01.2019 tarihli Başkanlık Oluru ile tasfiye edilmiştir. 26.03.2019 tarihli Başkanlık Oluru ile tayin edilen Durum Tespit Heyetinin şantiye sahasını gezerek 09.04.2019 tarihinde düzenlediği Durum Tespit Tutanağında yer alan eksikliklerin tamamlandığı tespit edilerek Yüklenicinin çalışmaları durdurulmuştur.” ifadelerine yer verilmek suretiyle bahsedilen işin tasfiye edildiği görülmüştür.

 

Bahse konu 18.01.2019 tarihli Başkanlık Oluru kararında ise; sözleşmenin teklif birim fiyatlı işleri kapsamında iş artışının zorunlu hale geldiği, idarece belirlenen iş artışı tutarının teklif birim fiyatlı işlere ait sözleşme bedeline oranının %39,84 olduğu, dolayısıyla söz konusu işin Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 21’inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen %20 iş artışı oranı içerisinde tamamlanamayacağının anlaşıldığı, bu itibarla anılan Şartname’nin 21’inci maddesinde yer alan “İşin yukarıdaki şartlar dâhilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” hükmü uyarınca işin teklif birim fiyatlı işler kısmının bitim tarihine kadar %100’ünün tamamlanması için yükleniciye bildirimde bulunulduğu belirtilmiştir.

 

Öte yandan ihale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağı tarafından beyan edilen alt yüklenici iş bitirme belgesinin benzer iş tanımına uygun olup olmadığı hususu ile ilgili 30.11.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan belgeler incelendiğinde, söz konusu belgelerden de iş deneyim belgesinin benzer iş tanımına uygun olup olmadığına ilişkin tereddüt oluştuğu, dolayısıyla iş deneyim belgesini düzenleyen ilgili idareden “…Söz konusu belgede işin “B-III GRUP: İNŞAAT İŞLERİ ( Altyapı+ Üstyapı ): 26.658.763,48TL, A-IX. GRUP: SU YAPILARI: 11.820.853,96 TL, A-III GRUP: DEPLASMAN İŞLERİ: 10.409.154,65TL, C-I GRUP: SIHHİ TESİSAT İŞLERİ: 115.832,85TL, D.VI GRUP: ELEKTRİKLİ ULAŞIM ARAÇLARI TEKNOLOJİSİ İŞLERİ: 2.015.687,90 TL, E.II GRUP: SCADA TEKNOLOJİSİ (İZLEME, KONTROL VE VERİ TOPLAMA) İŞLERİ: 684.107,66 TL” gruplarına ayrıldığı görülmüştür. Bahsedilen iş gruplarının hangi iş kalemlerinden oluştuğunu gösteren ve ayrıntılı tespitine imkân verecek nitelikteki tüm bilgi ve belgelere,

Ayrıca ilgili belgede işin esaslı unsurunun AVI grubu demiryolu işleri olarak belirlendiği, idarenizce tespit edilen esaslı unsurun nasıl ve ne şekilde belirlendiğini açıklayan tüm bilgi ve belgelere…” hususlarına ilişkin açıklama talep edilmiş olup ilgili bilgi ve belgeler 17.12.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır.

 

İlgili belgelerde; altyüklenici tarafından yapılan işlerin “B-III GRUP: İNŞAAT İŞLERİ ( Altyapı+ Üstyapı ): 26.658.763,48TL, A-IX. GRUP: SU YAPILARI: 11.820.853,96 TL, A-III GRUP: DEPLASMAN İŞLERİ: 10.409.154,65TL, C-I GRUP: SIHHİ TESİSAT İŞLERİ: 115.832,85TL, D.VI GRUP: ELEKTRİKLİ ULAŞIM ARAÇLARI TEKNOLOJİSİ İŞLERİ: 2.015.687,90 TL, E.II GRUP: SCADA TEKNOLOJİSİ (İZLEME, KONTROL VE VERİ TOPLAMA) İŞLERİ: 684.107,66 TL” olduğu, belirtilen işlerden BIII grubu İnşaat İşlerinin, AIX grubu su yapıları işlerinin ve AIII grubu deplasman işlerinin teklif birim fiyatlı işler kapsamında yer aldığının,  CI grubu sıhhi tesisat işlerinin, DVI grubu elektrikli ulaşım araçları teknoloji işlerinin ve EII grubu scada teknolojisi işlerinin anahtar teslim götürü bedel işler kapsamında olduğunun belirtildiği tespit edilmiştir.

İlgili belgelerde; alt yüklenici tarafından gerçekleştirilen teklif birim fiyatlı işler arasında yer alan inşaat iş kalemlerinin toplam tutarının 26.347.209,09 TL olduğu, ince iş kalemleri imalatının toplam tutarının 311.554,39 TL olduğu, deplasman iş kalemlerinin toplam tutarının 22.230.008,62 TL olduğu, hat üst yapısı iş kalemlerinin, mekanik sistemler iş kalemlerinin, elektrik sistemleri iş kalemlerinin ve güç temini iş kalemlerinin toplam tutarlarının ayrı ayrı 0,00 TL olduğu, dolayısıyla hat üst yapısı, mekanik sistemeler, elektrik sistemleri ve güç temini ile ilgili işlerin tasfiye kararından dolayı gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir.

 

Alt yüklenici tarafından gerçekleştirilen anahtar teslim götürü bedel işler arasında yer alan mekanik sistemlerin toplam tutarının 115.832,85 TL olduğu, cer gücünün toplam tutarının 1.906.335,98 TL olduğu, depo alanı Scada yazılımı ve kurulumu toplam tutarının 684.107,66 TL olduğu, bina ihata iletkeni galvaniz çelik lama iş kaleminin toplam tutarının 65.784,90 TL olduğu, toprak elektrotlu (çubuk) elektrolik bakır kaleminin toplam tutarının 28.689,96 TL olduğu, Termokaynak iş kaleminin toplam tutarının 10.726,81 TL olduğu, topraklama eş potansiyel barasının toplam tutarının 4.150,25 TL olduğu,  elektrik sistemlerinin, güç temini iş kaleminin, kontrol ve haberleşme iş kaleminin ve ray sisteminin toplam tutarlarının ayrı ayrı 0,00 TL olduğu, dolayısıyla elektrik sistemleri, güç temini, kontrol ve haberleşme ve ray sistemi ile ilgili işlerin tasfiye kararından dolayı gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir.

Ayrıca bahsi geçen belgelerde; ilgili idarece iş deneyim belgesinin esaslı unsurunun nasıl ve ne şekilde belirlendiğine ilişkin “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Madde-3 “İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde, işin yapım amcacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir….” Gereği İdaremiz esaslı unsur olarak işin yapım amacı ile işlevini göz önünde bulundurarak A-VI grubu demiryolu işleri olarak belirlenmiştir.” ifadeleri yer verildiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi isteklinin iddia ettiği gibi işin tasfiye edildiği, ancak 30.11.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan belgelerde, söz konusu işin teklif birim fiyatlı işlerde azami olarak belirlenen %20 iş artışı oranı içerisinde (%39,84) tamamlanamayacağının anlaşılması üzerine tasfiye kararının alındığı, bahsedilen işin idarece sonlandırılarak Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 21’inci maddesi uyarınca tasfiye edildiği ve tasfiye geçici kabulünün yapıldığı anlaşıldığından alt yüklenici tarafından gerçekleştirilen işler üzerinden iş deneyim belgesi düzenlenmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı, dolayısıyla ihale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağı tarafından beyan edilen alt yüklenici iş bitirme belgesinin iddia konusu bakımından mevzuata uygun olarak düzenlendiği, bu itibarla başvuru sahibinin tasfiye edilen ve geçici kabulü yapılmamış bir iş üzerinden düzenlenen belgenin geçersiz olması gerektiği iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesinin 17’nci fıkrası uyarınca iş deneyim belgelerinde, belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verileceği, lakin işin amacı ile işlevini gerçekleştirecek seviyede veya bir iş grubuna ilişkin aşama ve kısımları içerecek şekilde tamamlanmaması gibi hallerde esaslı unsur belirtilmemesi ve belgede buna ilişkin açıklamaya yer verilerek işin tamamlanan aşama ve kısımlarının belirtmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.8’inci maddesinde tamamlanamayan ya da devredilen işlerde işin yapılan kısmına ilişkin belge düzenlenmesi durumunda yapılan işin projenin bütününün karakteristiğini yansıtıp yansıtmadığına göre esaslı unsur belirlemesinin yapılması gerektiği, işin yapılan kısmının projenin bütününün karakteristiğini yansıtması halinde esaslı unsurun belirlenmesi gerektiği, örneğin, tamamlanamayan bir otoyolu projesinin yapılan kısmının hem altyapı hem de üstyapı karayolu işi içermesi halinde belgeye konu işin esaslı unsurunun “AV Grup: Karayolu İşleri (Altyapı+Üstyapı)” olarak belirlenebileceği, benzer şekilde, birden fazla BIII grubu bina inşaatı içeren bir projede bina inşaatlarının bir kaçının temelden çatıya kaba ve ince işleri ile birlikte bir bütün olarak tamamlanması, diğerlerinin ise kısmen tamamlanması halinde belgeye konu işin esaslı unsurunun “BIII Grup: Bina İşleri” olarak belirlenebileceği, Ancak, binaların hiçbirinin bir bütün olarak bitirilmediği hallerde esaslı unsur belirlemesinin yapılmayacağı, aynı şekilde, yapımına başlanıp tamamlanamamış bir boru hattı işinde sadece kazı işi yapılmış, boru montajı ve yerine tespiti yapılmamış ise söz konusu işte esaslı unsur belirlemesi yapılmayacağı açıklanmıştır.

 

İtirazen şikâyet konu olan iş deneyim belgesine konu işin karakteristik yapısının “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı+Üstyapı)” grubuna ait olduğu, ancak işin tasfiye edildiği, işin tasfiye edildiği aşamada teklif birim fiyatlı işlerden hat üst yapısı, mekanik sistemler, elektrik sistemleri ve güç temini işlerinin imalatlarının yapılmadığı, anahtar teslim götürü bedel işlerden ise elektrik sistemleri, güç temini, kontrol ve haberleşme ile ray sistemi imalatlarının yapılmadığı, pilot ortak tarafından sunulan iş deneyim belgesi kapsamında gerçekleştirilen imalatların işin amacını ve işlevini bütünüyle taşımadığı, dolayısıyla Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri ve Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin ilgili açıklamaları uyarınca belgenin esaslı unsurunun AVI grubu demiryolu işleri olarak belirlenmemesi gerektiği, ayrıca iş deneyim belgesinde AVI grubu demiryolu işlerini bütünlük içerisinde barındıran imalatlar yer almadığından itirazen şikâyete konu olan ihalede belirlenen benzer iş tanımına da uygun olmadığı, bütün bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde pilot ortak tarafından beyan edilen iş deneyim belgesi benzer iş tanımına uygun olmadığından Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. – Yapı Tesis İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

 

Öte yandan yukarıda yapılan değerlendirmeler neticesinde; pilot ortağa ait 2015/78837-1912540-2-1 sayılı iş deneyim belgesinin esaslı unsurunun AVI grubu demiryolu işleri olarak belirlenemeyeceği, dolayısıyla söz konusu belgenin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesinin 17’nci fıkrası ile Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.8’inci maddesi uyarınca yeniden düzenlenmesi hususunda belgeyi düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bildirimde bulunulması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden,  Barankaya İnşaat Hafriyat Taah. Akar. Mad. Gıda San. Tic. A.Ş. – Yapı Tesis İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

2) 2015/78837-1912540-2-1 sayılı iş deneyim belgesinin iptal edilerek yeniden düzenlenmesi hususunda belgeyi düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bildirimde bulunulmasına,

 


Oybirliği ile karar verildi.