Yapım ve işletme şartlı kiralama işi sözleşmesinin feshi işleminin iptali istemiyle açılan davanın görev yönünden reddi yolunda …İdare Mahkemesi’nce verilen kararın, davacı tarafından; sözleşmenin tek taraflı olarak feshedildiği, uyuşmazlığın görüm ve çözümünün idari yargı yerine ait olduğu iddiasıyla istinaf kanun yoluyla incelenip, kaldırılmasıyargı kararı

İstanbul BİM, 10. İDD, E. 2017/674 K. 2017/736 T. 27.4.2017

 

İstemin Özeti:Yapım ve işletme şartlı kiralama işi sözleşmesinin feshi işleminin iptali istemiyle açılan davanın görev yönünden reddi yolunda İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nce verilen 5/12/2016 tarih ve E:2016/1865, K:2016/2105 sayılı kararın, davacı tarafından; sözleşmenin tek taraflı olarak feshedildiği, uyuşmazlığın görüm ve çözümünün idari yargı yerine ait olduğu iddiasıyla istinaf kanun yoluyla incelenip, kaldırılması istenilmektedir.

 

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi’nce gereği görüşüldü:

 

Dava, İstanbul, A1 Mahallesi, 110 pafta, 280 ada, 23 ve 24 parsel sayılı vakıf taşınmazı ile mülkiyeti davacıya ait aynı yerde bulunan 22 parsele mimari avan projesine göre otel yapımı ve işletilmesi şartlı kiralama sözleşmesinin feshi işleminin iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesi’nce, ihale aşamasından sonra, sözleşmenin uygulanmasına ilişkin uyuşmazlığın çözümünde adli yargı yerinin görevli olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

 

İdari makam veya merciilerin, idare hukukuna özgü usul ve kurallar çerçevesinde tek yanlı olarak tesis ettiği, kesin ve yürütülmesi zorunlu, ilgililerin hukuki durumlarında değişiklikler meydana getiren, kaldıran veya yeni bir hukuki durum ortaya koyan idare işlevine ilişkin tasarrufları, idari işlem olarak adlandırılmaktadır.

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesinde, idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan davalar “iptal davası” olarak tanımlanmıştır.

 

Dosyanın ve 13/4/2017 tarihli, E:2017/674 sayılı ara kararımıza verilen yanıt ve ekindeki belgelerin incelenmesinden, sözleşmenin, davacı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’nca yürütülen 2014/75025 sayılı soruşturmadan hareketle feshedildiği anlaşılmaktadır.

 

Bu haliyle davanın, sözleşme hükümlerinin getirdiği yükümlülüklerin ihlalinden, diğer bir ifadeyle sözleşmenin uygulanmasından veya bir özel hukuk ilişkisinin verdiği haklar çerçevesinde tesis edilen işlemden değil, davalı idarenin kamu gücüne dayanarak tek yanlı irade beyanıyla tesis ettiği, kesin ve yürütülmesi zorunlu idari işlemin iptali isteminden kaynaklandığı, dolayısıyla davanın görüm ve çözümünde İdare Mahkemesinin görevli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenle, İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nce verilen 5/12/2016 tarih ve E:2016/1865, K:2016/2105 sayılı kararın kaldırılmasına, dosyanın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’un 45. maddesinin 5. fıkrası uyarınca yeniden bir karar verilmek üzere Mahkeme’ye gönderilmesine, yargılama giderleri hakkında yeniden karar verileceğinden bu hususta ayrıca hüküm kurulmasına gerek olmadığına, 27/4/2017 tarihinde kesin olarak ve oybirliğiyle karar verildi.