Yemek alım ihalesi aşırı düşük savunmasında istekli tarafından sunulan açıklamada fire paylarına ilişkin bir açıklamanın bulunmaması nedeni ile ihaleden elenmesi

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “… 79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.  

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.  

Örneğin; 1.000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 TL teklif veren bir isteklinin, 5.000 TL olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4.500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.  

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79.2.2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin normal kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, normal yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir. …” açıklaması,

 

Şikâyete konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Yüklenici Mutfağında ve Kuruluş Mutfağında Pişirilmek Suretiyle Mamul Yemek Alımı Dağıtımı ve Servisi Hizmeti Alım İşi

e) Miktarı: 12 Ay Süreyle

1-Fındıklı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü 71.530 öğün,

1.Kısım Fındıklı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü  Kuruluş Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servis Sonrası İşler (Sabah Kahvaltısı 21.170 Öğün, Öğle Yemeği 27.260 Öğün, Akşam Yemeği 21.900 Öğün, Özel Gün Menüsü 1.200 Öğün)

2.Kısım Çayeli Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Yüklenici .

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:

1-Fındıklı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü…” düzenlemesi,  

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 3 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

İhalenin her bir kısmı için, kısım üzerinde kalan istekli ile ayrı sözleşme imzalanacaktır ve ayrı ayrı sözleşmeye bağlanacak her kısım için ayrı kesin teminat alınacaktır. (Teminatlar Bankadan veya Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü veya Mal Müdürlüğünden alınırken hangi kısım (idare) için alındığı belirtilecektir.)

Her Kısım için sözleşme imzalamak için gerekli belgeler (4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen belgeler) ve Sözleşme Damga Vergisi ve Karar Pulu Damga vergisi bedelleri ayrı ayrı verilecektir.

1.Kısım Fındıklı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Kuruluş Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servis Sonrası İş ve İşlemler

2.Kısım Çayeli Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Yüklenici Firma Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Taşımalı Mamul Yemek Hizmeti Alımı, Dağıtımı ve Servis Sonrası iş ve İşlemler

3.Kısım Kadın Konukevi Müdürlüğü Yüklenici Firma Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Taşımalı Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servis Sonrası iş ve İşlemler” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

1.Kısım Fındıklı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Kuruluş Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servisi İşi için verilecek teklif fiyata esas olmak üzere;

Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Servisi Hizmet Alımına İlişkin Kahvaltı, Ana Öğün ve  Özel Gün Menüsü Giderleri

Gıda Rasyonundaki gramajlara göre oluşturulacak yemek maliyetleri üzerinden;

Sabah Kahvaltısı 21.170 Öğün,

Öğle Yemeği 27.260 Öğün,

Akşam Yemeği 21.900 Öğün,

Özel Gün Menüsü 1.200 Öğün olmak üzere toplamda

71.530 öğün yemek Ayrıca günlük 4 adet 19 lt damacana su [(aylık 120 adet), (yıllık 1.440 adet)] ve günlük 200 adet 500 ml pet şişe su [(aylık 6000 adet), (yıllık 72.000 adet)] teklif fiyata dahildir.

2.Kısım Çayeli Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Yüklenici Firma Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Taşımalı Mamul Yemek Hizmeti Alımı, Dağıtımı ve Servisi İşi için verilecek olan teklif fiyata esas olmak üzere;

Malzeme Dâhil Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Servisi Hizmet Alımına İlişkin Kahvaltı, Ana Öğün, Ara Öğün ve  Özel Gün Menüsü  Giderleri

Gıda Rasyonundaki gramajlara göre oluşturulacak yemek maliyetleri üzerinden

Sabah Kahvaltısı 23.360 Öğün,

Öğle Yemeği 30.145  Öğün, Akşam Yemeği 26.545 Öğün,

Ara Öğün 20.075 Özel Gün Menüsü 1320 Öğün olmak üzere  toplam

101.445 öğün yemek Ayrıca günlük 4 adet 19 lt damacana su [(aylık 120 adet), (yıllık 1.440 adet)] ve ayda bir defa yapılacak özel gün menüleri ile birlikte aylık 110 adet 200 ml pet bardak su (yıllık 1.320 adet) teklif fiyata dahildir.

3.Kısım Kadın Konukevi Müdürlüğü Yüklenici Firma Mutfağında Yemek Pişirmek Suretiyle Taşımalı Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servisi İşi için verilecek olan teklif fiyata esas olmak üzere;

Malzeme Dâhil Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Servisi Hizmet Alımına İlişkin Kahvaltı, Ana Öğün ve Ara Öğün  Giderleri

Gıda Rasyonundaki gramajlara göre oluşturulacak yemek maliyetleri üzerinden

Sabah Kahvaltısı 8.030 Öğün,

Öğle Yemeği 10.133  Öğün, Akşam Yemeği 8.030 Öğün,

Ara Öğün 3.650 Öğün olmak üzere toplam

29.843 öğün yemek Ayrıca günlük 80 adet 200 ml pet bardak su [(aylık 2400 adet), (yıllık 28.800)] ve haftalık 4 adet 19 lt damacana su [(aylık 16 adet), (yıllık 192 adet)] teklif fiyata dahildir.

25.3.1.1. Malzeme giderleri

Yemeğin taşınması için thermobox veya ısı üreten kapalı araba, kapak, diyetlilerin yemeğinin taşınması için termo tepsiler, strech, alüminyum folyo, ağız maskesi, bone, kolluk, hijyenik eldiven, tek kullanımlık numune poşeti, soğutmalı taşıma aracı, çöp konteyneri, pişirme ve saklama kapları teklif fiyata dâhildir.

25.3.1.2.  İşçilik ücreti, yemek, yol ve giyecek giderleri:

1.Kısım Fındıklı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü  Kuruluş Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servisi İşi için: yemeklerin kuruluşta pişirildiği ve bu hizmetin sunulması işiyle ilgili çalışan personelin mesaisini kuruluşta geçirdiği hallerde, hizmetin sunulmasıyla görevli;

(1) aşçı,

(1) aşçı yardımcısı,

(1) servis elemanı,

(1) temizlik personeli

(1) bulaşık yıkama personeline asgari ücretin altında ücret verilmeyecek olup işçilik giderleri [(işçi ücreti, sigorta prim giderleri, ulusal bayram ve genel tatil gün ücreti, yemek, yol, giyecek giderleri)] teklif fiyata dâhildir.

Personele işe gelinen günler için günlük brüt 8,00-TL yol ücreti ödenecek olup bordroda gösterilecektir. Yemek ayni olarak yüklenici tarafından karşılanacak olup ayrıca bir bedel öngörülmeyecektir.

Teknik Şartnamenin Genel Hususlar başlıklı maddesinin (y) bendinde belirtilen giyecek yüklenici firma tarafından personele ayni olarak verilecektir.

2.Kısım Çayeli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Yüklenici Firma Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Taşımalı Mamul Yemek Hizmeti Alımı, Dağıtımı ve Servisi İşi

(2) servis elemanı,

(2) bulaşık yıkama personeline asgari ücretin altında ücret verilmeyecek olup işçilik giderleri [(işçi ücreti, sigorta prim giderleri, ulusal bayram ve genel tatil gün ücreti, yemek, yol, giyecek giderleri)] teklif fiyata dâhildir.

Personele işe gelinen günler için günlük brüt 6,00-TL yol ücreti ödenecek olup bordroda gösterilecektir.Yemek ayni olarak yüklenici tarafından karşılanacak olup ayrıca bir bedel öngörülmeyecektir.

3.Kısım Kadın Konukevi Müdürlüğü Yüklenici Firma Mutfağında Yemek Pişirilmek Suretiyle Taşımalı Mamul Yemek Alımı, Dağıtımı ve Servisi İşi

(1) Servis Elemanı personeline asgari ücretin altında ücret verilmeyecek olup işçilik giderleri [(işçi ücreti, sigorta prim giderleri, ulusal bayram ve genel tatil gün ücreti, yemek, yol, giyecek giderleri)] teklif fiyata dâhildir.

Personele işe gelinen günler için günlük brüt 10,00-TL yol ücreti ödenecek olup bordroda gösterilecektir. Yemek ayni olarak yüklenici tarafından karşılanacak olup ayrıca bir bedel öngörülmeyecektir.

25.3.1.3. Diğer giderler:

Yemek pişirilen veya dağıtım yapılan Kuruluşların İçme suyu, yemeğin özelliğine göre ketçap, mayonez, limon, sirke, çeşitli baharatlar, temizlik malzemeleri (bulaşık deterjanı, sıvı ovma kremi, çamaşır suyu, bulaşık süngeri, bulaşık teli, bulaşık eldiveni vb.), plastik çöp torbası, bebek, hasta veya diyetlilerin yiyeceklerinin hazırlanması amacıyla oluşturulan özel beslenme birimi için süt, pirinç unu, sebze, meyve, et, LPG dolum masrafları, yemek numunelerinin mikrobiyolojik analizi, su sebili, yemek imalatı servis ve temizliği, kullanılacak malzeme, 6331 sayılı kanun kapsamında çalıştırılan personelin iş sağlığı ve güvenliği ,iş kazası ve hijyene ilişkin personelin eğitimi, idarenin demirbaşında bulunan ve yüklenici firmaya teslim edilecek her türlü ekipmanın bakım ve onarımı, yüklenici firma tarafından temin edilecek makine ve teçhizat, ilaçlama, yemeğin yapımında kullanılacak elektrik, su, doğalgaz ile yemeğin firma mutfağından kuruluş mutfağına nakliye giderleri, kuruluş yemekhanesi olarak kullanılan dairenin elektrik, su, doğalgaz giderleri, yemekhane veya mutfağın ilaçlama giderleri, kombi bakım giderleri, kullanılan cihazların bakım, onarım ve kalibrasyon giderleri, ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri ve Kamu İhale Kurum payı, teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % (2) dir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

07.12.2021 tarihli ihale komisyonu kararına göre ihalenin şikâyete konu 1’inci kısmının Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış  Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak Vitamin Yemek Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi’nin belirlendiği, sınır değerin üzerinde teklif veren başvuru sahibi Kardelen Organizasyon Hizmetleri Reklam Turizm Gıda Temizlik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.nin teklif bedeli sıralamasında 3’üncü sırada yer aldığı anlaşılmıştır.

 

16.11.2021 tarihinde EKAP üzerinden gönderilmiş olan aşırı düşük açıklama talebi konulu yazıda teklifi sınır değerin altında kaldığı tespit edilen isteklilerden 22.11.2021 tarihi saat 17:00’ye kadar yazılı açıklama talebinde bulunulduğu tespit edilmiştir.

 

Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret Limited Şirketi’nin açıklamalarına ilişkin olarak tespit edilen aykırılıklara aşağıda yer verilmektedir.

 

(ı) bendine ilişkin olarak tespit edilen aykırılıklar:

 

Söz konusu tutanakta yer alan “Fatura Bilgileri Tablosu”nda “Fatura tarihi”, “Fatura seri ve sıra no.” ve “Faturayı düzenleyenin veya alıcının adı ve soyadı / ticaret unvanı ve T.C. / vergi kimlik no.su” bilgilerinin bulunmadığı görüldüğünden başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Vitamin Yemek Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi’nin açıklamalarına ilişkin olarak tespit edilen aykırılıklara aşağıda yer verilmektedir.

 

(p) bendine ilişkin olarak yapılan incelemede:

 

Teknik Şartname’nin 3’üncü ve 4’üncü sayfalarında “…Normal yemeklere uygulanacak gramajlar, ekte verilen Gıda Rasyonuna göre olmalıdır. Bu listelerde gösterilen etler ve sebzeler işlem gördükten sonra bir porsiyona girecek NET ağırlıklardır. (Aşağıdaki listede verilen fire paylarını net miktarlar üzerine ekleyerek gıda evsafında belirtilen üst gramajları esas alarak sipariş yapılacaktır.) Listede ismi olmayan yemekler Diyetisyen tarafından benzer yemeklerdeki gramajlar göz önüne alınarak standartlaştırılacak ve uygulamalar buna göre yapılacaktır. Meyveler; Gıda rasyonundaki miktarlardan alınacaktır, fire düşülmeyecektir.  

Öğle ve akşam yemekleri tepsilerde, porselen tabaklarda servis edilecektir. Çatal, kaşık, bıçak, pet şişe su servis edilecektir.

Rehabilitasyon ve Özel Bakımlarda kalanlara, yemekhaneye gelemeyenlere Termo İzolasyonlu, Kapaklı Tepsi kullanılacaktır. Odasına ve katına servis yapılacaktır. Tepsiler ve Tepsi arabaları kuruluş tarafından temin edilecektir.

Tüm menülerde ve yemek tariflerinde İdarenin/Diyetisyenin isteği doğrultusunda değişiklik yapılabilir. Değişiklik yapma hakkı saklıdır.” düzenlemesi ile “Fire Miktar Tablosu” na yer verildiği,

 

İstekli tarafından sunulan açıklamada fire paylarına ilişkin bir açıklamanın bulunmadığı görüldüğünden başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2022/004
Gündem No 40
Karar Tarihi 19.01.2022
Karar No 2022/UH.I-125