Yeşil defter ve Ataşmanlar

Genel olarak yeşil defter; hakediş kapsamında yapılan imalat miktarlarının poz olarak ayrı ayrı belirtildiği imalat takip çizelgesidir.

Bu deftere işlenen değerler metraj cetvelleri ve ataşmanlardan geçilebileceği gibi miktarlar doğrudan kontrol mühendisince de girilebilir. Bir çok kamu idaresinde yeşil defter hakediş raporunda imalat miktarlarının gösterildiği ve takip edildiği önemli bir evrak olmasına rağmen, yeşil defter İller Bankasınca düzenlenen hakediş raporlarında farklı bir şekilde yer almaktadır.

İller Bankasınca düzenlenen hakedişlerde yeşil defterin yerini inşaat ataşmanları alırken, yeşil defter geçici hakedişlerde kesin olarak ölçüleri yapılmayan imalatların röleve defterinde belirtilen veya gözlemsel ve basit ölçüm teknikleri neticesinde ulaşılan değerlerin girildiği hakediş evrakı olarak teamülen kullanılır.

Müteakip geçici hakedişlerde ya da kesin hakediş esnasında bu yeşil defterler kesinleşen imalat miktarları baz alınarak inşaat ataşmanına çevrilir. Zorunluluk halleri dışında uygulanmasına sıcak bakılmayan bir uygulamadır.

Boru ferşiyat ataşmanı

Boru ferşiyat ataşmanları metraja bağlı işler için düzenlenir. Bunlar genel olarak; kanalizasyon kollektör ve şebeke inşaatları, içmesuyu isale ve şebeke inşaatları, derin deniz deşarjı tesisi deşarj hatları, arıtma tesisleri saha içi borulama işleri olarak sıralanabilir.

Boru ferşiyat ataşmanı sayfasının başında işin adı, yüklenicisi, ataşman dahilinde bilgileri verilen ünitelerin adı, ataşman numarası ve hakediş raporu numarası bilgilerine yer verilir.

Boru ferşiyat ataşmanları numaralandırılırken, verilen numaraların daha önce hazırlanan geçici hakediş raporlarındaki numaralarla aynı olmamasına dikkat edilir. Bu ataşmanların numaraları devamlılık arz eder ve bir önceki hakediş raporundan devam ederek gelir. Bu ifadelerin hemen altında, kroki bölümünde kullanılacak kısaltmalar ve ifade ettikleri anlamlara yer verilir.

Kanalizasyon şebeke ve kollektör hatları için kroki bölümünde zemin ve akar kotlarıyla beraber muayene bacaları, bacalar arasında bulunan hattın akış yönü ve uzunluğu, kullanılan iksa sistemi, kullanılan dolgu malzemesi cinsi, mecra boru çapı ve bacalar arası mesafeler gösterilir.

Bacalar arası mecra için ödemeye esas olan uzunluk, muayene bacaları arası dıştan dışa ölçülen uzunluktur. Bu metrajlar, harita mühendisi tarafından mahallinde yapılan ölçümleri belirten kot koordinat tutanağından alınarak boru ferşiyat ataşmanına geçirilir. Kot koordinat tutanaklarındaki mesafelerin, boru ferşiyat ataşmanına kazaen yanlış geçirilmesi ihtimaline karşı, hakediş inceleme birimi bu değerleri dikkatli bir şekilde karşılaştırmalıdır.

İmalatı yapılarak boru ferşiyat ataşmanına giren muayene bacaları ve boru hatlarının sözleşme eki olan mahal listesinde bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

Mahal listesinde bulunmayan imalat tespit edilir ise, ilgili imalatın ihale kapsamına alındığına dair tutanağın mevcudiyeti kontrol edilir. Belediyesinin talebi veya İdarenin imalata dair zaruret belirlemesi halinde, ihale kapsamında olmayan imalatların idarece oluşturulacak heyet tarafından yapılacak tespitle ihale kapsamına alınması mümkün olabilmektedir.

Mahal listesinde bulunmayan ve tutanakla ihale kapsamına alındığı belirtilmeyen imalatlar için ödeme yapılamaz. Bu gibi imalatlar hakediş inceleme birimi tarafından hakediş kapsamından çıkartılır.

Muayene bacaları, önünde ve arkasında bulunan boru hattı için ortak bir ünite olduğundan, ödemeleri yapılırken mükerrer ödeme yapılmamasına azami oranda dikkat gösterilmesi gerekir. Muayene bacalarının daha önceki geçici hakedişlerde veya bir başka ataşman sayfasında ödendiğini göstermek için, bacaları temsil eden ikonun içi dolu olarak gösterilir.

Hakediş inceleme birimi, hakedişe giren imalatları kontrol mühendisince kendisine teslim edilen projeye işleyerek hem mükerrer ödeme yapılmasının önüne geçmiş, hem de imalatın proje kapsamı içerisinde olup olmadığını denetlemiş olur

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise, ataşmanda gösterilen dolgu malzeme cinsinin, mahal listesinde belirtilen dolgu malzeme cinsiyle aynı olup olmadığının kontrolüdür.

Zaruri durum dahilinde, kontrol teşkilatınca tutulacak olan tutanak ile dolgu cinsi değiştirilebilir. Bu tutanak hakediş raporu içerisinde mevcut ise, tutanağa istinaden ödeme yapılır ve ilgili değişiklik mahal listesine not edilir.

Yüklenici tarafından mahal listesinde belirtilen dolgu cinsinden farklı bir malzemeyle dolgu yapılmış olması ve bu durumun boru ferşiyat ataşmanında gösterilmesi halinde; eğer dolgu cinsi değişikliği tutanağı ya da Bölge Müdürlüğü Olur’u yok ise söz konusu hatlarda sözleşme birim fiyatı düşük olan dolgu cinsi üzerinden ödeme yapılır.

Yapılan dolgu cinsi teknik şartları sağlamıyorsa, herhangi bir ödeme yapılmaksızın, bahse konu hattın yüklenicisi tarafından teknik şartlara uygun olarak tekrar imal ettirilmesi gerekmektedir.

Kroki bölümünün altında ataşman içerisinde bulunan imalatların ait oldukları pozlar liste halinde gösterilir. Krokisi çizilen muayene bacaları ve aralarındaki boru hatlarının ödemeye esas adet ve metrajları bu bölüme ayrı ayrı yazılıp toplanarak her bir poza ait imalat miktarı gösterilmiş olur.

İçmesuyu işlerine ait boru ferşiyat ataşmanlarında ödemeye esas şebeke düğüm noktaları arası mesafeler, abone bağlantıları metrajları, işletme planına esas dirsek, vana, tahliye, vantuz ve çap değişim noktalarına ait bilgiler, mahal listesine ait yapımı teşkil eden dolgu cinsleri ile birlikte kroki bölümünde gösterilir. Kroki bölümünün altında ataşman içerisinde bulunan imalatların ait oldukları pozlar liste halinde gösterilir

Krokisi çizilen bu imalatların ödemeye esas adet ve metrajları takip eden ferşiyat ataşmanı sayfasında ayrı ayrı yazılıp toplanarak her bir poza ait imalat miktarları gösterilmiş olmaktadır

Ayrıca iş kapsamında içmesuyu hatlarının sayısal işletme planı hazırlanması iş kalemi bulunması halinde, boru ferşiyat ataşmanın bu sayfasındaki nokta sayısı sütunundaki değerlerin toplamı, bu iş kaleminin ödenmesinde esas alınmaktadır.

İçmesuyu hatları için boru ferşiyat ataşmanlarını oluşturan kroki sayfası ile devamı tafsilat sayfasından sonra boru ferşiyat ataşmanı eki olarak boru boyları tablosu da düzenlenebilir. Bu tablonun oluşturulmasındaki amaç, imalatı yapılan içmesuyu hatlarında kullanılan boru boylarının takibimin yapılmasıdır

Nitekim sözleşme eki mahal listesinde içmesuyu boruları çaplar halinde listelenmiş olup boru boyları tablosundan elde edilen mesafelerin toplamı mahal listesinden kontrol edilmektedir.

İçmesuyu işlerine ait iş kalemlerine ait boru ferşiyat ataşmanlarının hakediş inceleme birimince tetkik edilmesi aşamasında, ferşiyat ataşmanlarında yer alan hatların projesine işlenmesi ve mahal listesine işlenmesi gerekmektedir.

Ödemeye esas mesafeler kot koordinat tutanağında belirtilen okuma noktaları arası mesafedir. Mükerrer ödemelerin önüne geçilmesi için projesinde gösterilen düğüm noktaları ile kot koordinat tutanağında okunan noktalar karşılaştırılarak projesine işlenmelidir. Müteakip hakedişlerde düğüm noktaları ile okuma noktaları arasındaki mesafeler mukayese edilerek okuma noktasının koordinatı teyit edilmelidir.

Pozların belirtildiği bölümün altında Sözleşme eki Özel Şartnamede belirlenen çerçeve içerisinde yapılacak sızdırmazlık deneyine ait bilgiler bulunmaktadır. Her bir mecra için kaç dakika ve kaç atm basınç altında tecrübe ve ölçüsünün yapıldığı, şartnameye uyup uymadığı kontrol mühendisince bu bölüme işlenmektedir.

Derin deniz deşarjı iş kalemlerine ait boru ferşiyat ataşmanlarında deniz içerisinde döşenen hattın uzunluğu, boru çapı ve cinsi ile kullanılan batırma blokları adeti kroki kısmında çizilerek gösterilir.

Derin deniz deşarjı hatlarının uzunluğunun deniz altındayken ölçerek kesin sonuçlara ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle borular karadayken uzunluğu yapı denetim görevlisi nezaretinde ölçülerek tutanak altına alınır.

Bu uzunluk boru ferşiyat ataşmanında gösterilir. İnceleme birimince bu tutanağın varlığı hakedişte aranmalıdır. Hakediş inceleme biriminin derin deniz deşarjı iş kalemlerinde mükerrer ödeme yapmaması için projesinde yer alan boru hattı boy kesiti paftalarına, boru ferşiyat ataşmanında gösterilen imalat uzunluğunu işlemesi gerekmektedir.

Kroki kısmının altında ise iş kalemlerinin poz numaraları, hatların uzunluğu ve batırma bloklarının sayıları ayrı ayrı belirtilerek, sayfa toplamı gösterilir

Bu sayfayı yapı denetim birimi, yüklenici ve ardından inceleme birimi imza eder.