yeterlik belgesi olarak yerli malı belgesinin düzenlenmediği görüldüğünden idarece anılan isteklinin teklifinin yerli malı belgesinin sunmadığı gerekçesiyle ya da yeterlik bilgileri tablosunun “Yerli Malı Belgesi” bölümünde beyan ettiği kapasite raporunu sunduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı hk 4

Toplantı No 2021/048
Gündem No 61
Karar Tarihi 01.12.2021
Karar No 2021/UM.II-2184

BAŞVURU SAHİBİ:

Yordam Bilişim Teknoloji Danışmanlık Eğitim ve Elektronik Sistemleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/480019 İhale Kayıt Numaralı “2 Kısım Kütüphane Rfıd Güvenlik ve Otomasyon Sistemi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 07.10.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2 Kısım Kütüphane Rfıd Güvenlik ve Otomasyon Sistemi” ihalesine ilişkin olarak Yordam Bilişim Teknoloji Danışmanlık Eğitim ve Elektronik Sistemleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketinin 27.10.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 02.11.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.11.2021 tarih ve 51137 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 03.11.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1812 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 22/10/2021 tarihinde onaylanmış olan ihale komisyonu kararında tekliflerinin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen yerli malı belgesinin sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu şöyle ki,

 

Sundukları yeterlik bilgileri tablosunda taraflarınca “yerli malı belgesi” kısmının kapasite raporuna ilişkin bilgiler ile doldurulduğu ve yerli malının tevsiki amacıyla beyan ettikleri Kapasite Raporunun ihale komisyonuna sunulduğu, Kamu ihale mevzuatında istekliler tarafından yerli malı belgesi sunulmaması durumunda tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine yönelik bir düzenlemenin yer almadığı, bu duruma ilişkin yaptırımın sadece lehe uygulanması beklenilen fiyat avantajının uygulanmamasının olabileceği dolayısıyla idarece sundukları kapasite raporunun yerli malı belgesi yerine geçmediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılamayacağı ayrıca firmalarının ihalenin her iki kısmında da en avantajlı teklifi sunduğu, lehe bir fiyat avantajı uygulanmasa dahi ihalenin her iki kısımda da üzerlerinde kalacağı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde   İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

a) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir.

b) Hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

d) Yapım işlerinde kullanılacak makine, malzeme ve ekipman ile yazılımın tamamının veya belli bir kısmının yerli malı olması şartı getirilebilir. Ancak, malzemelere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, makinelere ve ekipmanlara ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta düşük, orta yüksek ve yüksek teknolojili makine, malzeme ve ekipman arasından belirlenen, Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan ve ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması şarttır.

e) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.

f) Ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gereklidir.” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.

(7) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Yerli malı belgesi” başlıklı 6.2.2’nci maddesinde “6.2.2.1. İstekli tarafından teklif ettiği malın yerli malı olduğu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde  “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 2 Kısım Kütüphane RFID Güvenlik ve Otomasyon Sistemi (4 Kalem)

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: 2 Kısım (4 Kalem)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı BEŞİKTAŞ/İSTANBUL”  düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

g) Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı tanınması durumunda, bu avantajdan yararlanmak isteyenlerce sunulacak yerli malı belgesi,

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.3.5. Yüklenici, satış sonrası servis ve bakım onarım hizmetlerinde yetkin olduğunu tespiti amacıyla, güvenlik sistemlerinde kullanılan cihazlar için standartlara uygun hizmet verdiğini gösteren TSE belgesini teklif dosyasına ekleyecektir.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

Teknik şartnamede yüklenici tarafından taahhüt edilmesi istenen ilgili belgeler idareye teslim edilecektir.

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.

7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:

7.7.1. Numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenecek ve isteklilere tebliğ edilecektir.

İstekliler, idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar numuneleri teslim edebileceklerdir.

Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgileri yer alacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilebilecektir.

7.7.2. Yüklenici tarafından, ihtiyaç listesinde belirtilen cihazlara ilişkin numunelerin teslimi sonrasında, idarenin belirlediği gün ve saatte yeni kütüphane binasında demonstrasyon kurulum yapılacaktır. Cihazların çalışırlığı, otomasyon sistemiyle entegrasyonu ve teknik şartnameye uygunluğu yerinde incelenecektir. 

…”  düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.

35.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

35.1.2. Bu madde boş bırakılmıştır.

35.2 Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde ilgili uygulama yönetmeliğinde düzenlenen usule göre ihale sonuçlandırılacaktır.

35.2.1. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde; Elektronik eksiltme yapılmayan Tarama Kiosku, Kütüphane RFID Güvenlik ve Otomasyon Sistemi kısımda/kısımlarda

Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sırasıyla;

1) İstekli tarafından sunulan malın yerli malı olmasına,

2) İhale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına, göre belirlenecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 35.3’üncü maddesinde “35.3.1. Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen belge ve bilgilerden başvuruya konu ihalenin Kütüphane RFID Güvenlik ve Otomasyon Sistemi” işine ilişkin olduğu, Millî Savunma Üniversitesi tarafından açık ihale usulüyle ve e-teklif alınmak suretiyle 07.10.2021 tarihinde gerçekleştirilen ihalede 3 adet ihale dokümanı indirildiği, kısmi teklife açık ve 2 kısımda oluşan ihalenin itirazen şikâyete konu 1’inci kısmında 2 istekli tarafından teklif verildiği, Gemini Bilgi Teknolojileri A.Ş.nin teklifinin numune ve/veya demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle, başvuru sahibi Yordam Bil. Tek. Dan. Eğit. ve Elekt. Sis. San. Tic. A.Ş.nin teklifinin yeterlik bilgi tablosunda beyan ettiği Yerli Malı Belgesi’ni ihale komisyonuna belirlenen tarihe kadar teslim etmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve bahse konu kısmın geçerli teklif bulunmadığından iptal edildiği,

 

İhalenin itirazen şikâyete konu 2’nci kısmında da 2 istekli tarafından teklif verildiği, başvuru sahibi Yordam Bil. Tek. Dan. Eğit. ve Elekt. Sis. San. Tic. A.Ş.nin teklifinin yeterlik bilgi tablosunda beyan ettiği Yerli Malı Belgesini ihale komisyonuna belirlenen tarihe kadar teslim etmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve bahse konu kısmın Gemini Bilgi Teknolojileri A.Ş üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Kısmi teklife açık bahse konu ihalenin itirazen şikâyete konu 1’inci kısmında Tarama Kiosku, 2’nci kısmında Kütüphane RFID Güvenlik ve Otomasyon Sisteminin alınacağı anlaşılmış olup İdari Şartname’nin 35.3.1’inci maddesinde yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş) oranında fiyat avantajı uygulanacağı, yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesinin zorunlu tutulduğu görülmektedir.

 

Yordam Bil. Tek. Dan. Eğit. ve Elekt. Sis. San. Tic. A.Ş tarafından yeterlik bilgileri tablosunda ihalenin 1’inci kısmının (Tarama Kiosku) ve 2’nci kısmının (Kütüphane RFID Güvenlik ve Otomasyon Sistemi) “Yerli Malı Belgesi” bölümünde ayrı ayrı olmak üzere “551 belge numaralı, 03.02.2020 tarihinde verilen, 08.02.2022 geçerlilik tarihli aynı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kapasite Raporu”nun beyan edildiği, idare tarafından 07.10.2021 tarihinde anılan istekliden şikâyete konu yerli malı belgesinin 12.10.2021 tarihine kadar sunulmasının istendiği, anılan istekli tarafından da yeterlik bilgileri tablosunun “Yerli Malı Belgesi” bölümünde beyan ettiği kapasite raporunun sunulduğu tespit edilmiştir.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 61’inci maddesinde mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabileceği ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabileceği, ihale ilanı ve İdari Şartname’de, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranının belirtileceği hüküm altına alınmış olup Kamu İhale Genel Tebliği’nin 6.2.2’nci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen malın yerli malı olduğunun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirileceğine ilişkin açıklamaya yer verildiği görülmüş olup bir başka ifadeyle yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala ilişkin yerli malı belgesini sunmasının zorunlu olduğu anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile tespitler bir arada değerlendirildiğinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri ile ihaleye ait İdari Şartname’nin ilgili düzenlemelerinde istekli tarafından yerli malı belgesi sunulmaması durumunda isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine yönelik düzenlemelerin yer almadığı hususu ile bu duruma ilişkin yaptırımın sadece söz konusu istekli tarafından lehine uygulanması beklenilen fiyat avantajının uygulanmaması olabileceği hususu dikkate alındığında başvuru sahibi Yordam Bil. Tek. Dan. Eğit. ve Elekt. Sis. San. Tic. A.Ş tarafından yerli malını tevsiken sunulan kapasite raporu yerli malı belgesi yerine kullanılamayacağından kapasite raporu sunan isteklinin İdari Şartname’nin 35.3’üncü maddesinde düzenlenen yerli malı teklif eden istekliye sağlanacak olan %15 oranında fiyat avantajından yararlandırılamayacağı anlaşılmış, bununla birlikte İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde yeterlik belgesi olarak yerli malı belgesinin düzenlenmediği görüldüğünden idarece anılan isteklinin teklifinin yerli malı belgesinin sunmadığı gerekçesiyle ya da yeterlik bilgileri tablosunun “Yerli Malı Belgesi” bölümünde beyan ettiği kapasite raporunu sunduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Yordam Bil. Tek. Dan. Eğit. ve Elekt. Sis. San. Tic. A.Ş.nin teklifinin ihalenin 1’inci ve 2’ncı kısmında değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.