Yıllara sair Yapım ihalelerinde (inşaat – onarım işleri) Gelir Ve Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden değerlendirilmesi hk 2

image_pdfimage_print
57 / 100

Yıllara sair Yapım ihalelerinde (inşaat – onarım işleri) Gelir Ve Kurumlar Vergisi Kanun Hükmü yönünden değerlendirilmesi

yıllara yaygın inşaat ve onarım ihaleleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 ve 44’üncü maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde vergisel işlemlere konu edilmektedir.

Birden fazla yıla sirayet eden inşaat ve onarım ihalelerinde vergi matrahına esas olan tutar (kâr veya zarar) işin bittiği yıl tespit edilmekte ve hesaplanan tutarın tamamı o yılın geliri olarak kabul edilmektedir.

Bu hesaplamada işin bitim tarihi geçici ve kesin kabul usulüne tâbi hallerde geçici kabulün onay tarihi kabul edilirken diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih işin bitim tarihi olarak kabul edilmektedir. Bu husus kurumlar vergisi mükellefleri için de geçerlidir.

Bu kapsam,

  • Kamu İhale Kanunu kapsamında düzenlenen ihale sözleşmesi sonlandırılmış veya devir tarihi itibariyle iş bırakılmış mı sayılacak?

 

  • Yıllara yaygın inşaat işleri faaliyetine devam eden bir ferdi işletmenin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 (Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün halinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir. Aksi öngörülmemişse, devir sözleşmesinin duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikri mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur.

 

  • Bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün halinde konu alan diğer sözleşmeler yazılı olarak yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan edilir.) gördevir edildiğinde devam etmekte olan inşaat işinin bitim tarihi ne olacaktır?

 

image_pdfimage_print