yüklenicinin iş kazalarından korunma usul ve tedbirlerini personele öğretmekle mükellef olduğu ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitim ve bilgi verilmesinin yüklenicinin sorumluluğunda olduğu Doküman kapsamında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak personele verilecek eğitimlerin çalışma saatleri dışında ve fazla çalışmaya yol açacak şekilde yapılacağına dair bir düzenleme bulunmadığı hk

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde …78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir.

78.31. Personele çalışma saatleri dışında ihale konusu işle ilgili eğitim verilmesi, işçiler açısından 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre fazla çalışmaya yol açacağından, fazla çalışma giderinin teklif fiyata dahil olacağının ve çalışma saatleri dışında işçinin kaç saat eğitim alacağının idari şartnamede belirtilmesi gerekmektedir.” açıklaması,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Çalışanların sağlık ve güvenliğine ilişkin tedbirler” başlıklı 39’uncu maddesinde “Yüklenici bütün giderleri kendisine ait olmak üzere hizmetinde çalışanlar için, gerek teker teker ve gerekse topluca yaşadıkları ve çalıştıkları yerler bakımından, yürürlükte olan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun olarak her türlü sağlık ve güvenlik tedbirlerini almak ve çalışanların mevcut koşullara göre sağlıklı bir şekilde yiyip içmeleri, dinlenmeleri, yatıp kalkmaları ve yıkanmaları, meslek hastalıklarından korunmaları, hastalık veya bir kaza halinde tedavileri konularında ilgili mevzuat hükümlerine ve idare veya kontrol teşkilatının kendisine vereceği talimata uymak zorundadır.

Yüklenici, bütün giderleri kendisine ait olmak üzere, sözleşme konusu işin yürütülmesi sırasında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca alınması zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür.” açıklaması,

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Garson Personeli ve Temizlik İşçisi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

27 garson ve 7 temizlik işçisi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Ziraat Botanik Çay Bahçesi ve Sosyal Tesisleri-Rize” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları, ilgili mevzuatın bu konuyu düzenleyen emredici hükümleri ve Genel Şartnamenin Altıncı Bölümünde belirlenmiş olup, Yüklenici bunları aynen uygulamakla yükümlüdür.

22.2. Yüklenici, tüm giderleri kendisine ait olmak üzere çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede; çalışanların iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve zorunlu olması halinde diğer sağlık personeli tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması, çalışanların sağlık gözetiminin yapılması, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hâle getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının izlenmesi, denetlenmesi ve uygunsuzlukların giderilmesi gibi iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirler yüklenicinin sorumluluğundadır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin Mahiyeti” başlıklı 1’inci maddesinde “ÇAYKUR Sosyal Tesisleri ve Halka Açık Çay Bahçesine gelen, iç ve dış turistler ile İlimize gelen üst düzey yöneticilere, Kurumumuzun çaylarının tanıtımı amacıyla çay ikramında, sunumunda gerekli garsonluk hizmetlerinin ve temizliğinin yapılması.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İş Emniyeti ve Sağlık Tedbirleri” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. Yüklenici firma hiçbir ihtar ve ikaza gerek kalmaksızın gerekli görülen her türlü tedbirleri zamanında alacaktır. Yüklenici iş kazalarından korunma usul ve tedbirlerini personele öğretmekle mükellef olup, bu konudaki her türlü sorumluluk yükleniciye aittir.

5.2. Yüklenici, tüm giderleri kendisine ait olmak üzere çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede; çalışanların iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve zorunlu olması halinde diğer sağlık personeli tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması, çalışanların sağlık gözetiminin yapılması, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının izlenmesi, denetlenmesi ve uygunsuzlukların giderilmesi gibi iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirler yüklenicinin sorumluluğundadır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

10.01.2022 onay tarihli ihale komisyonu kararına göre, 18 adet ihale dokümanı indirilen ihaleye 8 isteklinin katıldığı, 1453 Pazarlama ve İnş. Tic. Ltd. Şti.nin yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubu bilgisinin bulunmaması gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer isteklilerin teklifinin geçerli olduğu, altı isteklinin en düşük teklifi verdiği, bunun üzerine Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesi uyarınca puanlama yapıldığı, eşitliğin bozulmaması sebebiyle 04.01.2022 tarihinde kura çekilmesine karar verildiği, kura çekimi sonucunda, Borsa İnsan Kaynakları Gıda Yem. Tem. İnş. Taah. Oto. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak, Özbaşaran Grup Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İhale konusu işin garson personeli ve temizlik işçisi hizmet alımı olduğu, iş kapsamında 27 garson ve 7 temizlik işçisi olmak üzere nitelikleri Teknik Şartname’de düzenlenen 34 adet personelin çalıştırılacağı anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinde personele çalışma saatleri dışında ihale konusu işle ilgili eğitim verilmesi, işçiler açısından fazla çalışmaya yol açacağından, fazla çalışma giderinin teklif fiyata dahil olacağının ve çalışma saatleri dışında işçinin kaç saat eğitim alacağının idari şartnamede belirtilmesi gerektiği açıklamasına yer verilmektedir. İdarece hazırlanan Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde ise yüklenicinin iş kazalarından korunma usul ve tedbirlerini personele öğretmekle mükellef olduğu ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitim ve bilgi verilmesinin yüklenicinin sorumluluğunda olduğu düzenlenmektedir.  Doküman kapsamında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak personele verilecek eğitimlerin çalışma saatleri dışında ve fazla çalışmaya yol açacak şekilde yapılacağına dair bir düzenleme bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 39’uncu maddesinde işin yürütülmesi sırasında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca alınması zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlerin yüklenicinin sorumluluğunda olduğu açıklanmaktadır. Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde ise iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirlerin yüklenicinin sorumluluğunda olduğu düzenlenmektedir.

 

İhaleye ait doküman kapsamında iş kapsamında personele verilecek olan eğitimlerin çalışma saatleri dışında ve fazla çalışmaya yol açacak şekilde yapılacağına dair bir düzenleme bulunmadığı, bu açıdan söz konusu eğitimlerin çalışma saatleri içerisinde, personelin işini aksatmadan ve fazla çalışmaya yol açmayacak şekilde verilmesinin mümkün olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibinin personele verilecek eğitimlerin yapılacağı saatin belirlenmesi, mesai saatleri dışında yapılacaklar için mesai giderlerinin hesaplanması ve bu giderin tekliflere dahil edilmesinin sağlaması gerektiği yönündeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca doküman kapsamında Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 39’uncu maddesinde yer alan açıklamaya uygun şekilde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirlerin yüklenicinin sorumluluğunda olduğunun düzenlendiği, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinden 6331 sayılı Kanun’dan kaynaklanan söz konusu giderin yüklenicinin sorumluluğunda olduğunun anlaşıldığı, bu açıdan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirlerin yüklenicinin sorumluluğunda olduğuna ilişkin yapılan düzenlemenin mevzuata aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2022/006
Gündem No 56
Karar Tarihi 26.01.2022
Karar No 2022/UH.II-170